To jest przyszłość. Przy okazji widać jakie Sony jest 'dobre'. Inne firmy pójdą za nimi.
Sony przekracza kolejna granice pazerności. Oby xbox stanął na nogi, bo monopol niebieskich dobrze dla nas się nie skończy.
dlatego wróciłem na PC klucze do gier na premiere o 80 do 100 zł taniej niz oficjalne ceny wydawców.
For de plejers.
Chyba for de frajers.
I co, teraz mi niebiescy powiedzą, że to wydawcy niby wymyślają te ceny A i B.
Że $ony nie ma wpływu xD
Oj naiwności... to jest ich sklep, oni dosłownie mogą nabić sobie 99% prowizji jak będą chcieli - co pokazał przypadek np. Suicide Squad na steam 15 zł a na konsoli 89 zł.
Jak teraz manipulują cenami wbrew woli wydawców, to wyobraźcie sobie co będzie w PS6 XD
Oj... dam wam radę, nie kupować nowych, kolejnych gier na konsolę, zbierajcie hajs na nowego kompa bo tam jest alternatywa, tu tylko dojenie i powolne gotowanie żaby. Przejść wszystkie kupione gry na konsoli i sprzedać ten syf póki jeszcze są chętni.
U mnie jest cały czas 18 zł za Unity a jestem zalogowany.
To jest przyszłość. Przy okazji widać jakie Sony jest 'dobre'. Inne firmy pójdą za nimi.
Niezły dick move. Jakbym trafił na coś takiego (choć może nawet już trafiłem a nie wiem), to bym się pewnie obraził i wstrzymał z zakupem na dłuższy czas.
Via Tenor
Zapomniałeś dodać, że przecież można podłączyć też kompa do telewizora.
Sony przekracza kolejna granice pazerności. Oby xbox stanął na nogi, bo monopol niebieskich dobrze dla nas się nie skończy.
Najgorsze jest to że ZAWSZE się znajdą OBROŃCY tego PATO-KORPO xD
Chyba im $ony płaci... xD
u $ony RE3 42 zł na Steam 16 zł
to chyba wiadomo co wybrać...
A jak będą fikać, to kluczykownie, a jak dalej będą fikać, to "ahoj przygodo", bo nie dostaną ode mnie ani grosza.
Ewentualnie używane gierki - tu też nie dostaną ode mnie ani grosza.
Lepiej zarobić mniej, niż nic :)
Skoro producenci i wydawcy sądzą że będą mnie doić, to oni będą dojeni przeze mnie :)
"Chcieliście .....ać Freda? To Fred wy....ma was! :P
Ciekawe, inne serwisy opisują tę sytuację jak obniżkę ceny dla niektórych użytkowników, wy piszecie o podwyżce, ta sama informacja, a zaprezentowana w zupełnie inne sposoby, tylko która prawdziwa?
Ta od innych serwisów... Tylko że ta informacja ma 2dno. Bo ogólnie ceny gier działają tak, że jest cena podstawowa - zwykle nie zmieniana od premiery gry, od której są regularne obniżki. I do tej pory wszyscy mieli takie same obniżki(w danym kraju/regionie). A teraz niektórzy będą mieli drożej, bo ich obniżki będą niższe, niż na innych platformach. Więc w zasadzie dostają nierynkową cenę. Taką sytuacje jak najbardziej trzeba zgłaszać do UOKiKu i ew. innych organów UE. Bo takie praktyki są zakazane prawnie u nas.
For de plejers.
Chyba for de frajers.
I co, teraz mi niebiescy powiedzą, że to wydawcy niby wymyślają te ceny A i B.
Że $ony nie ma wpływu xD
Oj naiwności... to jest ich sklep, oni dosłownie mogą nabić sobie 99% prowizji jak będą chcieli - co pokazał przypadek np. Suicide Squad na steam 15 zł a na konsoli 89 zł.
Jak teraz manipulują cenami wbrew woli wydawców, to wyobraźcie sobie co będzie w PS6 XD
Oj... dam wam radę, nie kupować nowych, kolejnych gier na konsolę, zbierajcie hajs na nowego kompa bo tam jest alternatywa, tu tylko dojenie i powolne gotowanie żaby. Przejść wszystkie kupione gry na konsoli i sprzedać ten syf póki jeszcze są chętni.
Część graczy donosi, że po zalogowaniu się do serwisu ceny niektórych produkcji ulegają zwiększeniu.
Sony musiało odwiedzić naszych górali inaczej skąd by sobie liczyli opłatę klimatyczną po zalogowaniu ? :D
Dlatego trzeba kupować dalej płytki, stare gry, jeżeli ich cena się zmienia to tylko w dół. Konsole bez napędu to zdanie się na łaskę korpo. Może i nie ma wielu nowych tytułów jak za czasów PS3, czy PS4, ale za to rzeźbią ile mogą.
W zasadzie każdy sklep online tak działa. Nic w tym nadzwyczajnego nie ma. Normalna rzecz, że sklep chce nakłonić użytkownika do kupna w ich sklepie, dlatego daje mu spersonalizowane oferty.
Na Amazonie czy Allegro każdy dostaje indywidualne kupony na dane kategorie, w zależności jak często w tych kategoriach robi zakupy. Mega fajna opcja, bo często wpada kupon 100 mins 20. A na Amazonie nawet 70 - 20.
AliExpress to chyba mistrzowie w tej kwestii. Wystarczy dodać produkt do koszyka, nie kupić przez jakiś czas i wlatuje promka niemal tak dobra jak dla nowego użytkownika.
Fajnie, że Sony idzie w tym kierunku. Po co mi zniżki na jakieś pierdoły, w które nie gram? Lepiej dostać spersonalizowaną na dany gatunek.
Algorytmy będą ci składać przeceny gier których nie będziesz chciał, bo po to są by ciebie nakłonić do zakupu rzeczy których byś normalnie nie kupił. A to co będziesz chciał kupić to będzie w wyższej cenie niż u twojego kolegi, bo wiedzą że jesteś zainteresowany danym produktem i w ich interesie jest byś go jak najdrożej kupił, a ty i tak będziesz skłonny tyle zapłacić - bo ciebie te produkty faktycznie interesują - więc będziesz znacznie skłonniejszy kupić mimo braku promocji :)
Więc raczej szykuj portfel, bo tanio nie będziesz mieć :)
Możesz się spytać, dlaczego? jak na temu, amazon itd. są kody itd.?
Bo konsole to monopol, to jeden sklep a nie 34 i albo kupisz tam te dobra cyfrowe, albo nigdzie (przynajmniej nie bez zmiany platformy) więc to działanie nie jest po to, byś TY był zadowolony, tylko po to by ciebie wycisnąć jak cytrynkę.
Jak myślisz czemu zlikwidowali PS Stars? Bo służył do przyzwyczajenia do ich sklepu, teraz ludzi nałapali, i teraz będą doić. :)
Żaden serwis oferujący sprzedaż online nie narzuca mi rzeczy, których nie chce. Skoro na koncie mam 100 rpgów i żadnej gry piłkarskiej, to mogą i dać mi ja za 1pln i tak nie kupię, bo po prostu w to nie gram.
Masz przykład z Amazon Prime i Epiciem - co miesiąc rozdają sporo gier, a i tak do konta przypisuje się nieliczne mimo, że są za free.
Ale oczywiście zobaczymy jak to będzie. To zwykłe korpo jak każe nastawione na zysk. Jak im wyjdzie z tabelek, że lepiej promować coś, czego racz i tak nie kupi, bo jakiś cudem jednak się zdecyduje, to tak będą robić.
Jeśli konsole to monopol to Steam też nim jest. No sorry, ale narzekanie że ktoś tworzy swój sprzęt, tworzy do niego swoje oprogramowanie i daje w nim tylko swój sklep to oznaka dziecinady. Zresztą monopol to brak wyboru, a tu masz wybór - zawsze zamiast PS5 możesz kupić PC, Xboxa czy Nintendo.
No i co wtedy? Producent tworzy kolejny program na swój sprzęt, czyli w tym wypadku grę na konsolę. To nadal nie jest monopol, tylko wolny rynek. I ty masz wybór czy chcesz z tego tak skorzystać czy nie.
hahahah kolego.
Po pierwsze na PC nie ma monopolu bo masz conajmniej 10 laucherów + keyshopy na konsoli tylko masz ich chory sklep i nic więcej (poza płytami które też znikną)
po drugie jakoś Apple NIE MOŻE mieć 1 sklepu na iPhone'a wyrokiem UE, więc gadanie że ktoś stworzył ekosystem to może sobie dyktować o braku konkurencji xD można sobie darować.
po trzecie to taka sama gadka jak ci nie pasuje auto, to se kup rower xD
Mówimy tu o konsoli a nie o innych opcjach.
I tak, $ony jeszcze się przejedzie na swej skrajnej chytrości. Bo już 1 fana od czasów PSONE już stracili.
A dzieciaki też nie są głupie i też konsol nie kupują (Fortnite działa jak gunwo)
Poza tym to chore, dla 1 osoby inna cena a dla innej jeszcze inna cena.
To żaden wolny rynek, to wymuszenie - bierz co mi ci każemy albo płać drożej xD
W MSstore też masz indywidualne oferty, ale... są one oznaczone dużym, różowym napisem "TYLKO DLA CIEBIE".
Różnica jest taka, że na allegro, w msstore czy w innych sklepach jest to widoczne, a i działa tak, że możesz kupić taniej jakiś produkt, a nie, że przed zalogowaniem na konto gra kosztuje 26zl, a po zalogowaniu 40zl.
Wszędzie gdzie piszą osoby, które się na to załapały, mówią, że właśnie jest tak jak w każdym innym serwisie. Przed zalogowanie widzisz ofertę dla wszystkich, czyli standardową cenę, a po zalogowaniu niższą.
Po pierwsze, to u sony nie ma żadnego komunikatu, że cena jest wyjątkowa i jest tylko dla ciebie.
Po drugie, to nie wiem czy zauważyłeś, ale u sony cena jest niższa jak jesteś niezalogowany, a jak zalogujesz to cena idzie w górę.... Jak już to powinno być tak, że gra jest na promocji np za 40zl, logujesz i dostajesz promke za 20zl.
Znowu już było pisane kilka ygidni temu, troche sobie żarty robiŕ z konsolowców.
dlatego wróciłem na PC klucze do gier na premiere o 80 do 100 zł taniej niz oficjalne ceny wydawców.
Tak właśnie wygląda monopol w praktyce.
1. Monopolistyczny sklep na konsolach PS.
2. Brak kodów do gier do zakupu tj. Steam.
3. W zasadzie brak alternatyw dla gier cyfrowych bo większość z nich są na płycie bez DLC, co zmusza do zakupu przez PSS.
To pełna władza $ony nad swoim ekosystemem i mogą dosłownie robić wszystko co im się podoba, włącznie z narzucaniem chorych cen: np. RE3 na steam za 16 zł, na konsolach 42 zł - tak to na pewno taktyka sprzedażowa Capocomu, a nie działania $ony by wymusić na ludziach kupno PS+ Extra. Tak samo było Suicide Squad na Steam 16 zł, na konsolach 84 zł. Tak tak WB też na pewno chciało 4x więcej niż na PC. $ony na pewno nie ma w tym interesu by mieć 30% z 84 zł niż 30% z 16 zł. Tak tak.
Wolny rynek na konsolach nie istnieje, i dlatego PS5 jest moją ostatnią konsolą.
To masakra co odwala $ony w PSS, takiej patologii na PS4 nie było.
obudz się, na ps5 można na premierę taniej kupowąc gry niż na pc - crimson desert 176 zł - gdzie za tyle na pc masz ?
Keyshop a nie oficjalna dystrybucja
Więc 176 zł + 42 zł/msc - no bo byku taniej XD
Roczny abo do grania to koszt 160 pln na rok, a na promce taniej, więc czy to dużo?
A co do tego proederu to mam tak, u mnie astro bot 87 zł a u innych 112 zl
Poza tym chyba zapominacie o tym, że firma jest po to by generowała dochód. Zrobili sobie bazę graczy to teraz to monetyzują. Ja sam mam mało czasu i wole sobie konsolę odpalić niż PC- tyle w temacie. Wolę wygodę i nie spuszczanie się nad podezespołami
Gadka że korpo po to jest by zarabiać jest śmieszna.
Jakoś Valve nie musi doić graczy, tak samo jak sklepy innych producentów gier. Tylko M$, Nintenshit i $ony mają prawo zdzierać xD
I tak będziesz zmuszony do bulenia, najpierw przepłacisz za PS5 PRO, potem za rok, 2 przepłacisz za PS6, a za kolejne 3 przepłacisz za PS6 PRO bo stada baranów kupiła pozwalając na durny trend półgeneracji. Czasy "tanich" konsol już minęły, były tanie w erze PS4.
Steam nie doi? A kto ma najdroższe gry ? Gdzie jak coś oddasz to kasa nie wraca na konto tylko musisz coś u nich kupić? Gdzie jak coś sprzedasz to nie możesz wypłacić tylko w ich sklepie coś kupić ?
Sony ma od kilku miesięcy eksperymentować z tzw. A/B pricing, w ramach którego firma sprawdza, jaka jest najlepsza cena dla danego produktu
To mi przypomina gry Moonlighter 1-2. Też podałem różne ceny dla towarów w sklepie, by odkryć najlepsza i najkorzystniejsza cena.
Testowane od dawna. Ja na Bolcie co chwilę dostaje powiadomienia, że dzisiaj mam przejazdy 40% tańsze, a ludzie co częściej korzystają w ogóle.
For de payers.
A tu i jak na płe płe peel dalej będą chronić $ony, bo przecież wielką łaskę robią że działają xD
Ta generacja to jeden wielki troll z strony $ony, jak ktoś w takiej sytuacji kupuje teraz PS5, a potem PS6 "GTA VI" to zasługuje być dojonym.