Aktualnie mam to gdzieś. Przepłaciłem, bo musiałem. Teraz może drożeć ;D Jeszcze tylko budę muszę kupić. I w sumie...jeszcze dysk zewnętrzny na kopie zapasową.
A same smartfony nie powinny zdrożeć tak bardzo. Na rynku ich jest cała masa. Więc podwyżki są według mnie średnio uzasadnione, bo telefony nie tracą się tak szybko z półek. Chyba że o nowe modele głównie chodzi.
Można zrozumieć sens takiego działania bo kiedyś już cisnęli z produkcją w okresie pocovidowym i wyszła nadpodaż ramów.
Z jednej strony niby tak. Z drugiej to RAM to przecież nie jest coś co się zepsuje i też łatwo je zmagazynować na dużą skale bo zajmuje niewiele miejsca per dollar wartości - ale to by wymagało racjonalnego gospodarowania, raczej ślepym pędzie do maksymalizacji najbliższego raportu finansowego...
Cena moich ramów 899zł > 400zł > 1100zł. No nieźle, teraz mogę je odsprzedać za pełną cenę xD
No kupilem te drogie DDR4 teraz bo za pol roku w ogole nie bedzie i tylko uzywki pozostaną a tak mam z dożywotnią gwarancją to do 2030 mam z glowy... 64GB na Z790 z 12600KF styknie mi bo cudow nie robie, ale RAM potrzebuje bo obrabiam filmy tworze w Unity i uzywam LLMów. Szczerze zaluje ze nie nkupilem rok temu 128GB bo bym miał za ta samą kase co teraz 64...
To nie jest żadna bańka ale nie ma to jak powtarzać jeden i ten sam bełkot bo cała masa też wypisuje te brednie pod każdą tego typu wiadomością.
Zastanów się, ilu przeciętnych ludzi potrzebuje LLM innego niż, od biedy, to obecne w wyszukiwarce Google czy tłumaczach? Jasne, specjalizowane, płatne modele dla grafików, prawników, medyków - to raczej ma przyszłość. Ale czy przeciętny zjadacz TikToka naprawdę będzie korzystał namiętnie z tych wszystkich nieograniczonych możliwości AI? Gdy już każą mu za to płacić, albo ograniczą darmowy dostęp do prompta dziennie?
Coraz bardziej odnoszę wrażenie, że nie tyle nawet mamy do czynienia z bańką na rynku AI, ale przede wszystkim z bańką giereczkowo-technologicznego świata. To, ze AI pisze newsy na GOL-u, a pasjonaci bawią sie w generowanie grafiki czy filmów... czy to świadczy o tym, że Kowalski chce AI na każdym kroku w swoim Windows 11? Na razie ponoć ludzie przestają chcieć samego Windows 11...
Nie zamierzam bawić się w proroka, bo AI, takie czy inne, to w teorii przyszłość i jeden z głównych motywów sf - ale czy już i w obecnej formie...
brednie...
https://youtu.be/mfv0V1SxbNA?si=88x9cgRFzoHXw6FE&t=2040
...no, chyba że ludziska twierdzą, że jak musk z nvidia wybudują super komputer to stworzą wreszcie skynet
2028r to już będzie wojna trwała więc mało kogo to obchodzi czy będą ramy droższe czy tańsze. Ramów nie będzie bo świat technologicznych zatrzyma sie juz w 2027r, niestety taka jest zapowiedz. Zamiast martwić sie ramy to lepiej martwić sie o swoje życie.
2028? Kurczę, muszę zaktualizować apokalipsę, u mnie jeszcze wersja 2012.
To już jest szaleństwo... za identyczne pamięci ram dałem 7 miesięcy temu ok 500pln
teraz na Xkom widzę cenę 1500pln 32GB DDr4 3600hz Kingston.
HAHAHA nawet ddr3 good ram 4gb co kosztowały raptem 30zł max to podnieśli do 100 zł :D idą z falą.
Pazerne sk^syny.
Własnie sprawdziłem w morelach, pamięćkupiona dwa miesiace temu za 1400,- teraz kosztuje 8390,-. To czyste wariactwo, prawie sześć razy tyle.
Dyski SSD też szaleją z cenami. Jeszcze miesiąc temu Samsung 990 EVO Plus 2TB kosztował 519 zł. Dziś patrzę i już 749 zł, a jestem przekonany, że to nie koniec i na początku przyszłego roku pewnie spokojnie dobije do 1000 zł.
Przed podwyżkami na promocji kupiłem DDR5 16GB za około 200 zł a jakbym chciał teraz kupić to samo, to albo wszędzie niedostępne, albo za 800 zł.