Pathologic 2 nie zapisuje gry do Steam Cloud przez co straciłem swój zapis jak instalowałem nowy system i nie mogłem skończyć gry...
Czy Pathologic 3 obsługuje Steam Cloud? Rozumiem, że jak wyszła trójka to już w zasadzie nie ma po co grać w dwójkę, bo to w zasadzie ta sama gra, tylko z kilkoma unowocześnieniami?
Prawie wszystkie mechaniki są zupełnie inne, a historia jest opowiadana z perspektywy innej postaci, chociaż jej rdzeń jest podobny.
Na stronie Steam'a jest informacja że 3 obsługuje Steam Cloud.
Kurteczka, zagrałoby się, ale niestety u mnie bariera językowa nie pozwoli. :(
PS
Ciekawostka - kilka dni temu niejaka AgataR z "Graj po polsku", skończyła po kilku latach tworzenia spolszczenie do dwójki. Może więc poczekać kilka lat i do 3 też ktoś się zlituje i zrobi spolszczenie? Ale czy wtedy nie wyjdzie już remake z numerem 4, więc wtedy 3 będzie już "przestarzała" wersją i będę czakał na lokalizację czwórki? ;)
To przez te kilka lat możesz podszkolić angielski i odblokować sobie drzwi do niezliczonych tytułów do końca życia. Chociaż teraz telefony potrafią tłumaczyć tekst z aparatu w czasie rzeczywistym, więc większe ściany tekstu można spróbować w ten sposób potraktować.
Ale i tak polecam podszkolić angielski, dużo słownictwa za dzieciaka nauczyłem się właśnie z gier z kontekstu. Dużo potem oglądałem na youtubie zagraniczne filmiki + wygenerowane napisy żeby zrozumieć mowe i gramatyke. Można też odpalić grę w którą dużo się grało po polsku i w kolejnym podejściu przełączyć język.
Dzięki za porady Kapitanie Oczywistość ;), ale ja z tych, co nigdy sie żadnego języka obcego nie nauczyli i nie nauczą.
Np. obecnie jestem z j.angielskim na 188 dniu pod rząd w Duolingo, ale co z tego jak jednym uchem/okiem wpada, a drugim wypada...
Kiedyś też się męczyłem z tłumaczeniem telefonem. Przykładowo w "The Town of Light" przechodziłem każdy rozdział w goglach VR, a potem ten sam rozdział "na płasko" tłumacząc sobie telefonem i jeszcze dodatkowo oglądałem na YT Kaftanna i jakąś inną influencerke, którzy grali z przez siebie zrobionymi polskimi napisami. Ale teraz już nie mam czasu ni ochoty, żeby tak kombinować.
No nic, dzięki i pozdro.
Hej! Jeśli Patho 4 w ogóle kiedykolwiek powstanie, to na pewno nie będzie to "wkrótce" :) . Skoro nie czujesz się pewnie ze swoim angielskim, to lepiej poczekaj na spolszczenie, bo walcząc z tekstem naprawdę sporo stracisz. Są gry, w które można śmiało grać, rozumiejąc piąte przez dziesiąte, ale tutaj tego nie polecam.
Super, że powstała fanowska lokalizacja Patho 2 - muszę ją obczaić w wolnej chwili!
Nie zniechęcałbym się po Duolingo, bo no, tutaj wiele zależy od tego ile lekcji robimy na dzień, jak bardzo mamy realne chęci by się uczyć, jak często powtarzamy itd. Sam ich plan nauczania w danym kursie czy schematy lekcji mogą zniechęcać czy znużyć po czasie, więc automatycznie robi się daily dla samego odbębnienia, a nie wychodzimy poza podstawy... no i właśnie - przynajmniej do podstaw to się nadaje.
Szanuję za cytat z Galavanta ;)
Bardzo dobra recenzja, przyjemnie się czytało, a co najważniejsze - bardzo zachęciło mnie do sprawdzenia całej serii. Do takich tekstów konkurencja nawet nie ma startu!
Czyli po raz 3 dostajemy tą samą niegrywalną grę, na najbardziej zbugowanym na świecie silniki i dostaje ona 8.5. Okej...
Uważajcie z oglądaniem filmu "Morfina". Bardzo brutalny i depresyjny. Pokazywane są m.in. sceny porodu czy amputacji. Do tego mnóstwo zbędnej nagości i oczywiście wiecznie przyćpany "doktór" z postępującym uzależnieniem. Mimo wszystko film ogląda się z zapartym tchem, boski klimat ruskiej zimy. Nie dowiadujemy się jednak co myśli bohater o "ciemnogrodzie". Po prostu widzimy jak ćpa, nie znając jego motywacji.
P.S. Mam teorię, że facet był ćpunem jak już przyjechał na wieś, bo dziwne, że od razu prosił o morfinę i od razu się uzależnił. Miał niby drgawki po szczepionce, ale myślę, że to były drgawki po przerwie od morfiny w trakcie podróży, więc pierwszy zastrzyk na ekranie zdecydowanie nie był jego pierwszym w ogóle.