Komentarze do opinii: Jak dominacja Discorda w MMO zmieniła relacje w mojej gildii i sprawiła, że zniknęło poczucie wspólnoty

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
12.02.2026 15:38
1
1
odpowiedz
kaagular
95
Generał

"Teraz cały proces jest utrudniony i zwyczajnie nieporęczny. Wyszukiwanie na Discordzie konkretnych problemów to syzyfowa praca – pod tym względem fora działały o wiele lepiej."
Jak to? Przecież na DC jest opcja szukaj i w mig pojawiają się wpisy zawierające frazę. Można szukać dla całego kanału, można dla pod kanałów. Na forach szukanie to była gehenna, już samo stronicowanie to przecież totalna padaka. A opcje wyszukiwania? "Piękne" czasy.

W sumie to powyższe prowadzi do pytania: czy jest złe, że lepsze rozwiązanie zastępuje gorsze, tylko dlatego, że zastępuje? Jeżeli ludzie się przenoszą to z własnej woli, bo jest im wygodniej no i nie ma się co dziwić. DC ma sporo niedociągnięć, sporo można by by w nim poprawić ale to tylko pokazuje jak koślawe były rozwiązania przed nim skoro nieidealne rozwiązanie właściwie przejmuje cały rynek.

12.02.2026 15:53
1.1
5
Felo74
134
Konsul

kaagular Problem z Discordem jest taki, że to nie jest forum i może zniknąć z dnia na dzień z bazą wielu przydatnych wiadomości, podczas gdy posty na forach można wyszukać z googla 10 lat później.

12.02.2026 17:32
ameon
1.2
1
ameon
76
Konsul

Felo74 jasne, wszystko prawda, jedna rzecz - fora nie zostały zakazane. Nikt też siłą ludzi nie wygonił z nich. Nowsze okazało się lepsze, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś założył forum i budował społeczność. Fun fact - w tematykach gdzie są starsi ludzie/niszowe tematy fora nadal mają się świetnie i prężnie działają.

12.02.2026 21:00
Pefrik
1.3
6
Pefrik
44
Chorąży

GRYOnline.plTeam

kaagular z mojej perspektywy dziadersa (o czym nie wspomniałem w tekście, mój błąd!) przewaga for leży także w... google! Wyszukiwarka googla świetnie się tutaj sprawdza i nie wymaga ode mnie takiego angażu, jak Discord (znajdź odpowiedni serwer->dołącz do niego, itd.), ale to tylko moje odczucia :)

13.02.2026 07:58
XdekHckr
1.4
2
XdekHckr
4
Centurion

kaagular na discordzie też jest funkcja forów oprócz kanałów głosowch i tekstowych. Problem z discordem jest taki, że wyniki nie są indeksowane w internecie, jak w przypadku forów. Discord to komunikator, a nie reddit czy forum...

13.02.2026 07:59
XdekHckr
1.5
3
XdekHckr
4
Centurion

Pefrik dokładnie. Gdyby serwery społeczności działały w ten sposób, że fora dyskusyjny by były indeksowane w Google, to by było o wiele lepiej. Już nawet nie wymagam tego od prywatnych serwerów, które nie są przekształcone w publiczny serwer community...

13.02.2026 08:01
XdekHckr
1.6
XdekHckr
4
Centurion

Felo74 fora też znikają, ile to forów z torrentami czy podobnymi do vacban wtf zniknęli na przestrzeni lat z różnych powodów, to nie zliczę. Czasami to nawet tylko pycha administratora, prowadzi do tego, że sam niszczy (zamyka) swoje forum. Już nie mówiąc o kosztach utrzymania serwerów, gdzie często administrator musi w pełni te koszty ponosić, nie dostając nic w zamian, bo jest to po prostu hobbystyczne forum, nienastawione na donacje czy zysk z dostępu do niego

12.02.2026 15:57
Soulcatcher
2
odpowiedz
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

W mojej prywatne opinii, Discord jako narzędzie social jest genialny. ale ja również mam złe doświadczenia we współczesnych mikro społecznościach gildiowych w grach przy użyciu Discorda, dla mnie to po prostu nie działa tak dobrze jak kiedyś. Może jestem już za stary.

post wyedytowany przez Soulcatcher 2026-02-12 15:58:04
12.02.2026 16:08
3
5
odpowiedz
4 odpowiedzi
LukaszRei
73
Pretorianin

Fora nie zdechły czasem na rzecz facobooków i tego typu gówień, jeszcze przed popularyzacją discorda? Kilkanaście lat temu jak czegoś szukało, to większość linków do forów było już co najmniej kilku letnich. Jak było coś świeżego to właśnie na durnego facebooka, gdzie i tak nie kierowała do danego wątku, tylko w inne miejsce. Poradniki zaczęły w tedy zmieniać formę z tekstowej na wideo i trafiały na YT, co też było katorgą, bo one często składały z dużej ilości lania wody, a faktyczna treść to była nieraz tylko 1/4 całego materiału. Zazwyczaj w starej formie było ładniej było przefiltrować treść.

12.02.2026 20:46
3.1
Lysy3881
13
Legionista

LukaszRei No tak, największa popularność forów przeminęła zanim Discord stał się popularny. Wg mnie, to nie jest tak, że Discord wygryzł fora, ale bardziej wypełnil lukę, która po nich została.

13.02.2026 07:50
XdekHckr
3.2
1
XdekHckr
4
Centurion

LukaszRei fora to guano. Zapytasz się gdzieś o coś to cię wyśmieją, powiedzą że jak przychodzisz się o to pytać, to powinieneś już znać podstawy (fora linuksiarze) czy też żebyś użył funkcji szukaj, bo podobny temat już istnieje i temat zostaje zamknięty (elektroda). Także tak. Mam nadzieję że wszystkie fora umrą, bo w większości to rak.

13.02.2026 09:15
3.3
5
LukaszRei
73
Pretorianin

XdekHckr Bzdury piszesz. To nie wina forów, tylko ludzi, czy to tymi zarządzającymi czy użytkownikami. 
Przed zadaniem jakiegoś pytania jednak wypadało by najpierw samemu zdobyć informacje, a gdy to nie wyjdzie dopiero dopytywać się innych. Niestety wiele ludzi pomija poszukiwania i od razu wyskakuje z pytaniami, mimo że odpowiedź to jest kwestia znajomości podstaw czy użycia wyszukiwarki i kliknięcie jeden z kilku pierwszych linków. Ale nie, lepiej popłakać, że nikt nie chce odpowiedzieć na oczywiste pytanie, zadane pierdyliard razy. 

Lysy3881
Discord nas bardziej uratował od facebooków, które są strasznym bałaganem społecznościowym, gdzie wszystko co chwile się gubi pod spamem. Discord fajnie ułatwia komunikacje, a przy odpowiednim zarządzaniu daję przejrzystość i porządek niczym fora. 
Niestety jego największa wadą jest to że wątki są jakby "schowane" w nim samym i nie do wyszukania z poziomu wyszukiwarki jak google.

16.02.2026 01:01
3.4
LugiaFan9
18
Chorąży

LukaszRei W kwestii tego co napisałeś jak chodzi o fora, to to są dokładnie te problemy, o których kolega Xdek już pisał, tylko po porostu go papugujesz. W każdym razie, co racja to racja - Już czas najwyższy żeby fora zniknęły na zawsze.

12.02.2026 20:31
ArtGenerator
4
odpowiedz
ArtGenerator
22
Centurion

Swego czsu sporo korzystałem z Xfire (serwery zamknęli jakoś w 2016) bądź TS. Obecnie TS został daleko w tyle za DC i są ku temu pewne powody. Oosbiście korzystam już tylko z Discord i nawet opłacam (co w moim przypadku zdarza się rzadko) subskrypcję. To bardzo wygodny programo niezłych możliwościach i to w wersji darmowej.

post wyedytowany przez ArtGenerator 2026-02-12 20:35:07
12.02.2026 22:41
Notanac
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Notanac
9
Chorąży

Ale w czym problem?

16.02.2026 01:10
5.1
LugiaFan9
18
Chorąży

Notanac W tym, że to zbędne.

13.02.2026 07:49
XdekHckr
6
1
odpowiedz
XdekHckr
4
Centurion

Po co komu discord wbudowany w grę, skoro jest nakładka discorda? Coś jak nakładka steam

15.02.2026 13:11
7
odpowiedz
1 odpowiedź
HolgarPL
11
Legionista

Spoko, Discord wprowadzi tą swoją weryfikację wieku, to się skończą miodowe lata dla discorda XD.

16.02.2026 01:11
7.1
LugiaFan9
18
Chorąży

HolgarPL No właśnie tego badziewia się obawiam.. Jak to wprowadzą, to oby dało się to ominąć.

16.02.2026 17:00
8
odpowiedz
BiałyDzik
37
Centurion

Sam kończę 35 lat i uważam że discord to zbawca mmo i sieciowej rozgrywki w ogóle. Znalezienie ludzi do wspólnej zabawy nigdy nie było tak łatwe, a Pan panie redaktorze to wymarły gatunek, nie ma co wierzgać;)

17.02.2026 13:05
9
odpowiedz
Venkt
68
Pretorianin

Przede wszystkim na discordzie nie ma DYSKUSJI. Raz, ze po godzinie nasze wiadomosci sa juz praktycznie niewidoczne, to społeczności nie akceptują tam odmiennego zdania.

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl