"Teraz cały proces jest utrudniony i zwyczajnie nieporęczny. Wyszukiwanie na Discordzie konkretnych problemów to syzyfowa praca – pod tym względem fora działały o wiele lepiej."
Jak to? Przecież na DC jest opcja szukaj i w mig pojawiają się wpisy zawierające frazę. Można szukać dla całego kanału, można dla pod kanałów. Na forach szukanie to była gehenna, już samo stronicowanie to przecież totalna padaka. A opcje wyszukiwania? "Piękne" czasy.
W sumie to powyższe prowadzi do pytania: czy jest złe, że lepsze rozwiązanie zastępuje gorsze, tylko dlatego, że zastępuje? Jeżeli ludzie się przenoszą to z własnej woli, bo jest im wygodniej no i nie ma się co dziwić. DC ma sporo niedociągnięć, sporo można by by w nim poprawić ale to tylko pokazuje jak koślawe były rozwiązania przed nim skoro nieidealne rozwiązanie właściwie przejmuje cały rynek.
W mojej prywatne opinii, Discord jako narzędzie social jest genialny. ale ja również mam złe doświadczenia we współczesnych mikro społecznościach gildiowych w grach przy użyciu Discorda, dla mnie to po prostu nie działa tak dobrze jak kiedyś. Może jestem już za stary.
Fora nie zdechły czasem na rzecz facobooków i tego typu gówień, jeszcze przed popularyzacją discorda? Kilkanaście lat temu jak czegoś szukało, to większość linków do forów było już co najmniej kilku letnich. Jak było coś świeżego to właśnie na durnego facebooka, gdzie i tak nie kierowała do danego wątku, tylko w inne miejsce. Poradniki zaczęły w tedy zmieniać formę z tekstowej na wideo i trafiały na YT, co też było katorgą, bo one często składały z dużej ilości lania wody, a faktyczna treść to była nieraz tylko 1/4 całego materiału. Zazwyczaj w starej formie było ładniej było przefiltrować treść.