Jezeli AMD nie wymysli alternatywy dla rdzeni CUDA do swoich RX'ow to raczej dlugo nie pociagnie.
nie zapominajmy że AMD ogarnia konsole Sony i Microsoftu, powiedziałbym że tu wygrywa ale Switch 2 chyba jest na układzie nvidii więc nawet tutaj zieloni nie odpuszczają. Nie mniej nvidia coraz bardziej olewa rynek graczy - patrz sterowniki - chyba nigdy wcześniej nie było tyle problemów ze sterownikami u nvidii, kiedyś słynęli ze stabilności, teraz wycofują po cichu wersje bo zatrzymuje wiatraki na chłodzeniu, jeśli AMD zrobi jeszcze kilka takich modeli jak RX 9070XT który jest lepszym wyborem od rtx 5070 i 5070Ti, w konkurencji rtx 5080 - 5090 to myślę że proporcje się zmienią. Kibicuje im.
Wcześniej siedziałem na nvidii i też były praktycznie bez problemowe, choć czasami oprogramowanie resetowało mi ustawienia chłodzenia.
u zielonych też nie jest wesoło ze sterownikami, pamiętam jak przy premierze Silent Hilla f napisałem że beznadziejnie działa to mnie hejtowano, ale na rtxie nie dawało się grać na najnowszych sterownikach, podobnie teraz jest z resident evil, też są problemy z wydajnością z włączonym RT... Wygląda że po prostu oba obozy mają graczy w poważaniu.