Komentarze do wiadomości: Heroes of Might and Magic: Olden Era „wciąż przewyższa oczekiwania” wydawcy. Właśnie pękła kolejna bariera, a strategia cały czas staje się lepsza i lepsza

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
05.05.2026 23:27
Kwisatz_Haderach
😂
2
5
odpowiedz
16 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

No popatrz pan drogi panie jak to sie zmienia jak w kalejdoskopie. Spieszmy sie kochac ludologie, tak szybko odchodzi.

iksde

Z D4 zreszta to samo, juz chyba ze 4ry filmy wydalone jakie to nie jest do dupy, a ludzie chwala, fabulka spoko, nowosci spoko, mechanika bardzo ulepszona, popremierowy rekord graczy pekl.

Az milo popatrzec.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-05-06 07:22:17
05.05.2026 23:11
Flat.earth.truth
1
3
odpowiedz
Flat.earth.truth
19
Centurion

Świetne wyniki i oby tak dalej! Gra jest wybitna i jak dla mnie jako weterana H3 jest lepsza, bo bardziej rozbudowana o mechaniki, opcje, skille itd.

05.05.2026 23:27
Kwisatz_Haderach
😂
2
5
odpowiedz
16 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

No popatrz pan drogi panie jak to sie zmienia jak w kalejdoskopie. Spieszmy sie kochac ludologie, tak szybko odchodzi.

iksde

Z D4 zreszta to samo, juz chyba ze 4ry filmy wydalone jakie to nie jest do dupy, a ludzie chwala, fabulka spoko, nowosci spoko, mechanika bardzo ulepszona, popremierowy rekord graczy pekl.

Az milo popatrzec.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-05-06 07:22:17
05.05.2026 23:49
2.1
1
Kadrion
51
Pretorianin

XDDDD "pan ludolog" zawsze mnie bawił

post wyedytowany przez Kadrion 2026-05-05 23:50:24
06.05.2026 06:10
Edziek
2.2
4
Edziek
14
Pretorianin

Kwisatz_Haderach przeszedłem Lord of Hatred i fabułka ssie xD. Strasznie męcząca i przeciętna.
Nie wiem jakie wymagania co do jakości mają ludzie którzy ją propsują, ale chyba niskie.

06.05.2026 06:57
2.3
5
Kempii
58
Pretorianin

Kwisatz_Haderach wypadałoby jeszcze obejrzeć a nie rzucasz tylko okładki. Tylko się błaźnisz

06.05.2026 07:36
Kwisatz_Haderach
2.4
4
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Edziek przeszedłem Lord of Hatred i fabułka super xD. Strasznie relaksujaca i ponadprzeciętna.
Nie wiem jakie ogarniecie mają ludzie którzy ją hejtują, ale chyba niskie.

Co do pana wyzej, to sorry ale wymieklem jak kliknalem w losowy moment gdzie patrzyl na jednostki pierdolac cos ze nie maja glebi i okreslonych rol jak w trojce (podczas gdy gra jest duzo bardziej gleboka i rozbudowana, na czele z jednostkami, ich rolami i mozliwosciami wplywu na potyczke jako calosc), bo w trojce jest podwojny strzal, czy cos w tym stylu (wtf?).
Tak szczerze jak sie go poslucha to czlowiek ma wogole watpliwosci czy on gral nawet nie tyle w herosy, ale wogole w jakas strategie w zyciu.
Drugi raz kliklem losowo i ogarnial ze poszlo 500k kopii pierdolac ze "pewnie i tak im sie nie zwroci", podczas gdy pewnie zwrocila sie juz kilkukrotnie.
Koles jej memem i kazdy kto go oglada nieironicznie rowniez. Od sluchania tych bredni doslownie IQ spada w czasie rzeczywistym. lol

Calosc jest uosobieniem gifa ktory dodalem do posta. Tak wiec wybacz, ale nie... nie bede sie gwalcil mentalnie i ogladal jak patus sie wije jak piskorz, bo po raz kolejny okazal sie ignorantem i nawet ci co ogladaja maja beke w komentarzach.
lol

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-05-06 07:47:19
06.05.2026 08:14
2.5
Inquerion
54
Generał

Kwisatz_Haderach Kiszczak to hipokryta. Jechał po grze miesiącami i wyzywał od najgorszych, ale zobaczył że po premierze grę nawet jego fani w komentarzach chwalą, to nagła zmiana narracji i teraz on także zachwala grę ;)

Nic dziwnego że mu kanał powoli umiera.

06.05.2026 09:07
Edziek
2.6
1
Edziek
14
Pretorianin

Kwisatz_Haderach
Wskaż mi człowieka który nie popełnia błędów albo nie zmienia zdania xD. Jeżeli gra została poprawiona to warto o tym napisać, ale nadal jest chujnia.
A co do fabuły to mi się kojarzyła z Disneyem.
Strasznie męczące dialogi, śmierć postaci na początku gry, która i tak wszystkich wkurzała,
cholernie słabe skrypty gdzie postać obraca się w miejscu albo patrzy w przeciwnym kierunku do osoby z którą rozmawia (kurde nawet D2 tego nie skopało), Lorat który wchodzi na scenę jak taki idiota licząc na to że Mephisto nic z tym nie zrobi xD, sam Mephisto który najpierw lęka się przepowiedni a potem zdaje się mieć na to wyjeb@ne dlatego umiera jak śmieć.
Ta akcja z tym Drzewem Szeptów, które było tak mocno podkreślane w podstawce jako niesamowita kara dla Lorata. No widzisz wystarczyło podpalić drzewko xDDDDDD.
Żałosne...
No nie wiem stary jakbym miał umysł 12-latka to może by mi się ta infantylna fabułka podobała. Już pomijając fakt że jak na hack'n'slasha była strasznie rozwodniona i odciągała od głównego zamysłu gry, czyli bicia mobków przy zajebistej klimatycznej muzyczce i atmosferze której też czwartej części brakowało :-/

post wyedytowany przez Edziek 2026-05-06 09:11:24
06.05.2026 09:10
2.7
1
Kadrion
51
Pretorianin

Kwisatz_Haderach 

Kisz(cz)ak - 500k kopii? Pewnie się nie zwróciło, długo to robili, dużo poprawek
Devowie i wydawca: gra zwróciła się po 24h 

xD

Edziek

Każdy popełnia błędy, ale co innego popełniać błędy (np. pobicie bezdomnego ;) ), a co innego pierdzielić kocopoły o praktycznie każdej grze od lat udając przy okazji wielkiego ludologa.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-05-06 09:14:38
06.05.2026 09:17
Edziek
2.8
3
Edziek
14
Pretorianin

Kwisatz_Haderach no widzisz ja,co jakiś czas go oglądam i uważam że ma sporą wiedzę i wyczucie tego jak dobra gra powinna wyglądać. 
Niestety jak czytam twoje opinie to mam wątpliwości czy ty masz jakiekolwiek oczekiwania od gry.
Tymbardziej jeżeli piszesz mi że Diablo cię relaksowało. To nie Simsy żeby relaksowały. Chyba pomyliłeś gatunki kolego.

06.05.2026 09:21
2.9
Inquerion
54
Generał

Edziek Kiszczak jako tako zna się tylko na Soulslike. Reszta to ładna gadka i granie emocjami. Dobry aktor, wie jak publiką sterować.

06.05.2026 09:47
Edziek
2.10
3
Edziek
14
Pretorianin

Inquerion sam mocno interesuję się gamedevem i uwierz mi że to co on mówi to nie są puste pojęcia, które mają za zadanie omamić widza.
Nowe gry są często robione po kosztach i przez niekompetentnych ludzi, co widać jak na tacy.
Owszem czasami Kiszak przesadza i przywala się do drobnych detali, ale koniec końców wolę osobę, która ma realne wymagania od produktu niż takiego Kwisatz_Haderach który napisze że fajna fabułka i się zrelaksował (xD) bez podania jakichkolwiek argumentów.
Jeszcze te miniaturki wyjęte z kontekstu...
Taki troll

06.05.2026 12:19
Gęgętator
2.11
4
Gęgętator
0
Junior

Edziek Ludzie już zapomnieli ile zmian weszło ze względu na feedback, bo tacy właśnie jak kiszak narzekali xD
Założę się, że jakby Gothic remake okazał się sukcesem, to też będą takie wrzutki, pomijając już co wcześniej udostępnili devovie i jakie zmiany poczynili przez krytykę.
Mówisz, że coś jest złe, developer poprawia na lepsze, zaczynasz chwalić i nagle okazuje się, że jesteś hipokrytą xD

06.05.2026 13:01
2.12
6
MH-Kage
26
Pretorianin

Kwisatz_Haderach Stary ty masz jakąś obsesje.

Cały czas pierdzielisz tylko o tym Kiszaku przy każdej możliwej okazji. Niby go nie lubisz i ponoć nikt nie traktuje go na poważnie, a cały czas przywołujesz jego opinie i z jakiegoś powodu jesteś zaznajomiony z całą jego twórczością.
Jak jesteś pod prysznicem to też cały czas myślisz ''ah ten pierd... Kiszak i jego psy'' xD.

To jest dopiero patologia. Nienawidzieć tak bardzo osoby, żeby nie umieć przestać o niej myśleć.
To jest jego zwycięstwo. Zamieszkał u ciebie w głowie, ziomek, i nie płaci czynszu już od wielu miesięcy.

No tak jak Gęgętator mówi

Ludzie tacy jak Kiszak krytykowali te elementy gry, które były przez twórców poprawiane. tj. Wielkość aren, redesign Roju i ekranów Zamku, zmiany w Ui.
Właśnie, dzięki krytyce i feedbacku, Olden Era wyszła tak dobra, bo na pierwszych zapowiedziach, wyglądało to o wiele gorzej i dobrze, że ludzie narzekali.

06.05.2026 13:48
Edziek
2.13
2
Edziek
14
Pretorianin

Gęgętator jeżeli ktoś jest głupi no to nazwie to hipokryzją. Ja to nazywam upływem czasu.
Jeżeli jakaś gra została poprawiona no to trzeba zaktualizować opinię.
Ludzie tego nie rozumieją i tak jak Kwisatz_Haderach wrzucają wyjęte z kontekstu miniaturki, a pewnie nawet nie obejrzeli aktualnej, merytorycznej opinii o dodatku jaką dał Kiszak.
Mnie coś takiego drażni bo dla mnie to jest czysty trolling.
Zero argumentów byle ponarzekać na kogoś.

06.05.2026 14:50
Kwisatz_Haderach
2.14
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Tymbardziej jeżeli piszesz mi że Diablo cię relaksowało. To nie Simsy żeby relaksowały.

Zdanie roku. Moze nawet dekady.
Kufa co jo czytom.

Kiszak to jednak stan umyslu. Vidja Gejms Sirius Biznes.

Zaraz caly kanal przylezie bronic typa lol. Uderz w stol... A koles nawet nie ogarnia gry. Zreszta zadnej innej tez w sumie, z wyjatkiem moze soulsow i to tych najlatwiejszych.
Jedyne na co typ zasluguje to smiech i szydera, wiec bede to robil. Dziekuje bardzo.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-05-06 14:57:59
06.05.2026 17:34
Szlugi12
2.15
Szlugi12
132
BABYMETAL

Dobrze że nie oglądam tego cymbała xD wiem tylko ze Amanda już ziemniaczków nie przyniesie, bo odeszła od niego i nie ma co się dziwić.

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-05-06 17:34:39
06.05.2026 17:38
Edziek
2.16
Edziek
14
Pretorianin

lolmaster
Stary każda gra powinna cię "narracyjnie porwać i systemowo zaskoczyć" bo to jest produkt multimilionowej korporacji, która trzepie na nas kupę hajsu xD.
Oni powinni stawać na głowie żeby dostarczyć konsumentowi jak najlepszy produkt, bo mają na to środki i możliwości.
Wiesz jak chcesz możesz sobie grać swobodnie, casualowo, bez zobowiązań, ale proszę cię nie przyzwalaj Blizzardowi na stagnację, albo wręcz dewolucję kolejnych odsłon, bo jako konsument powinieneś celować jak najwyżej nawet jeżeli gra spełnia twoje wymogi.
Naszym zadaniem jest krytyka, a ich zadaniem jest dążenie do produktu bliskiego ideałowi, bo nie robią tego charytatywnie tylko płacimy im cholernie duże pieniądze.
Już nie wiem jak Ci to lepiej wytłumaczyć, że jeżeli będziemy ich wspólnie cisnąć to kolejne produkty będą coraz lepsze i KAŻDY gracz na tym skorzysta.
(Obecnie trwa próba naprawienia D4, żeby było przynajmniej tak wciągające jak D2)

06.05.2026 09:44
lolmaster
3
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
lolmaster
182
Generał

Edziek Pozwole się wtrącić, bo mnie poruszyło twoje zdanie o Diablo i Sims :) To dość osobliwe przekonanie, że gra musi generować permanentny stan poznawczego przeciążenia, żeby zasługiwała na miano „prawdziwej”. Nie każdy oczekuje od diablo doświadczenia przypominającego doktorat z optymalizacji buildów i zarządzania arkuszem kalkulacyjnym w czasie rzeczywistym. Diablo może relaksować właśnie dlatego, że oferuje satysfakcję płynącą z prostego gameplay loopu, bez konieczności traktowania każdej sesji jak egzaminu kompetencyjnego. Świat gier - podobnie jak gastronomia - potrzebuje zarówno wyrafinowanych degustacyjnych konstrukcji dla ludzi zakochanych w elitaryzmie własnych oczekiwań, jak i porządnego, tłustego hamburgera, który po prostu daje frajdę. Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy ktoś próbuje wmówić innym, że jedyną słuszną formą rozrywki jest intelektualny triathlon okupiony stresem i ekscelami na trzech monitorach. To już nie pasja, tylko lekko neurotyczna potrzeba walidacji. ( taki mam wrażenie, jest ten Pan z YT )

post wyedytowany przez lolmaster 2026-05-06 09:48:53
06.05.2026 12:13
Edziek
3.1
Edziek
14
Pretorianin

lolmaster
Słuchaj ja nie jestem i nigdy nie byłem pro-graczem, który wymiata w endgamie, nigdy nie robiłem żadnych obliczeń buildów o których tu piszesz i potrafię docenić przyjemność płynącą z samej fabuły, ba od zawsze bardzo wkręcałem się w lore różnych gier i trochę tych światów "przeruchałem" i w mojej opinii fabuła w D4 jest cholernie przeciętna i nastawiona na lizanie odbytu gracza.
Wszystko kręci się wokół ciebie, zbaw świat, ratuj nas, od ciebie wszystko zależy. Serio lubisz taki vibe? Kurde nawet te dialogi o Neyrelli, w których wszyscy NPC za nią tęsknią i się nad nią rozwodzą, a dla mnie ona była tak męczącą postacią (siła przyjaźni w VoH), że błagałem los żeby Blizzard ją w końcu uśmiercił.
A co do Kiszaka to chętnie bym go widział jako recenzenta, bo on mimo wszystkich swoich wad potrafi wskazać czy gra jest jakościowa technicznie, potrafi za pomocą solidnych argumentów wypunktować problemy zarówno gameplayowe jak i fabularne,
w przeciwieństwie do większości zawodowych recenzentów, którzy wystawiają niemal każdej grze 9/10 i podniecają się naprawdę mało istotnymi pierdołami albo promują funkcje Kostki Horadrimów, które stare hack'n'slashe już dawno mają i Blizzard powinien nam dostarczyć tego typu ficzery na premierę podstawki. Sorry ale to jest rozbój w biały dzień a wy jeszcze im klaskacie. Nie pojmuję tego, to nie są tanie rzeczy.

06.05.2026 12:27
Iselor
3.2
1
Iselor
48
Senator

Pierwsze Diablo to był graficzny roguelike. Tempo było powolne, schodziło się coraz głębiej, było czuć że jesteś samotny a już na pewno nie byłeś wybrańcem. To była gra powolna, taktyczna. Tam ta ciemność...działała, dźwięk też. Im dalej tym gorzej. Klimat poszedł w odstawkę, nie było ciężaru walk. Jeszcze drugie Diablo znalazło idealny balans między klimatem a tempem akcji i zbieraniem lootu, tam znalezienie unikatu to było wydarzenie, mikstury miały znaczenie.

A od Diablo III wszystko poszło w tempo, efekty....

06.05.2026 17:25
lolmaster
3.3
lolmaster
182
Generał

Edziek Mam wrażenie, że tutaj trochę się rozmijamy na poziomie kryteriów oceny, a nie samego faktu, czy coś jest dobre albo złe. Ty przykładasz do diablo miarę gry, która powinna cię narracyjnie porwać i systemowo zaskoczyć, a ja ją traktuję bardziej jako świadomie uproszczone, kompetentnie wykonane arpg do konsumowania w bardziej rekreacyjnym trybie. I to nie jest ucieczka od krytyki - to po prostu inne umiejscowienie akcentów.
Co do Kiszaka - ja nie neguję, że on potrafi punktować problemy i rozkładać gry na czynniki pierwsze, bo to akurat robi sprawnie. Tylko że jego narracja jest bardzo wyraźnie sprofilowana: premiuje złożoność, techniczną "gęstość" i systemową głębię, a rzeczy bardziej przystępne traktuje z pewną dozą pobłażliwości ( lekko mówiąc :) ). I to jest okej jako styl krytyki, ale problem zaczyna się w momencie, gdy tę perspektywę zaczyna się traktować jako obiektywny wyznacznik jakości, a nie jedną z wielu możliwych optyk.
Bo wtedy dochodzimy do sytuacji, w której gra musi spełniać bardzo konkretny zestaw oczekiwań - najlepiej być jednocześnie wymagająca, rozbudowana systemowo i jeszcze narracyjnie wybitna - żeby w ogóle zasłużyć na uznanie. A wszystko, co celowo idzie w stronę prostoty, płynności i "komfortu użytkownika", zostaje zredukowane do czegoś gorszego, zamiast być oceniane w ramach własnych założeń projektowych.
I jasne, możesz uważać fabułę D4 za przeciętną - to jest w pełni uczciwa opinia. Tylko że dla mnie to nie jest element dyskwalifikujący, bo ta gra nie stoi dla mnie fabułą, tylko rytmem rozgrywki. Tak samo jak dla kogoś innego kluczowe będzie lore, a dla jeszcze kogoś endgame i matematyka buildów.
Natomiast sprowadzanie całej dyskusji do tego, że ‘"udzie klaszczą Blizzardowi", jest trochę zbyt zero-jedynkowe. Można jednocześnie widzieć braki, zgadzać się z częścią krytyki (również tej Kiszaka), a mimo to nadal uważać, że gra spełnia swoją funkcję i daje zwyczajnie frajdę. I to nie jest brak standardów, tylko po prostu brak potrzeby dopasowywania każdej gry do jednego, dość wąskiego modelu odbioru.

post wyedytowany przez lolmaster 2026-05-06 17:25:50
06.05.2026 17:29
Iselor
3.4
1
Iselor
48
Senator

Kiszaka nie trawię ale biłem mu brawo gdy przyznał że najlepsze Diablo to pierwsze Diablo.

06.05.2026 17:39
Edziek
3.5
Edziek
14
Pretorianin

lolmaster
Stary każda gra powinna cię "narracyjnie porwać i systemowo zaskoczyć" bo to jest produkt multimilionowej korporacji, która trzepie na nas kupę hajsu xD.
Oni powinni stawać na głowie żeby dostarczyć konsumentowi jak najlepszy produkt, bo mają na to środki i możliwości.
Wiesz jak chcesz możesz sobie grać swobodnie, casualowo, bez zobowiązań, ale proszę cię nie przyzwalaj Blizzardowi na stagnację, albo wręcz dewolucję kolejnych odsłon, bo jako konsument powinieneś celować jak najwyżej nawet jeżeli gra spełnia twoje wymogi.
Naszym zadaniem jest krytyka, a ich zadaniem jest dążenie do produktu bliskiego ideałowi, bo nie robią tego charytatywnie tylko płacimy im cholernie duże pieniądze.
Już nie wiem jak Ci to lepiej wytłumaczyć, że jeżeli będziemy ich wspólnie cisnąć to kolejne produkty będą coraz lepsze i KAŻDY gracz na tym skorzysta.
(Obecnie trwa próba naprawienia D4, żeby było przynajmniej tak wciągające jak D2)
Jeżeli gra jest dobrze przemyślana pod kątem mechanicznym i udana narracyjnie, to zarówno taki gracz jak Ty będzie się świetnie bawił, jak i osoba bardzo wymagająca, która robi tabelki w excelu.
Fakt "rytm rozgrywki" nieco poprawili, ale to wciąż jest przecięty poziom.
Ja uwielbiam early i mid-game, ale przez to że potwory w kampanii są skalowane nie miałem jak sprawdzić mojej mocy. O poziomie normlanym to już nawet nie wspominam bo to jest trudność przeznaczona chyba dla ludzi bez rąk (chociaż kto wie może faktycznie tak być skoro nawet niewidomy grał w D4).
Nikt też nie mówi o zabieraniu funkcji QoL. Jestem jak najbardziej za tym żeby one były, ale geneza gatunku hack'n'slash, powód dla którego ten gatunek powstał - poczytaj sobie.
Powstał dla ludzi, którzy lubią kombinować rozwojem postaci, porównywać itemki, bawić się w hazard, w minimalnym stopniu stymulować mózg.
Jest pełno gatunków gier, które są bardzo mało wymagające, w których można się bawić - do wyboru do koloru. Dlaczego psuć kochaną przez fanów markę poprzez spłycanie jej dla zupełnie innej grupy odbiorców kosztem tych pierwszych?

post wyedytowany przez Edziek 2026-05-06 17:58:46
06.05.2026 11:04
Iselor
4
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
Iselor
48
Senator

Olden Era to produkcja nastawiona na mobilki, współczesnego gracza, multiplayer, dla tych, którzy napieprzają w HotA (i ogólnie trzeciego Herosa) od 1999 roku i bawią się w jakieś turnieje itd. Niedzielny gracz single player nie ma tu czego szukać. A oprawa graficzna...Jeden woli matkę, drugi córkę, a trzeci barszcz z uszkami. Mi się nie podoba. A jeśli grafika mnie w grze odrzuca no to...Ja nie mówię że to jest zły produkt. Fajnie też że wrócili do starego świata Jadame/Enroth. Ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: czy potrzebujesz takich nowych Herosów czy wystarczająco dobrze bawisz się przy trójce z dodatkami, maksymalnie z HotĄ?

06.05.2026 11:29
4.1
1
Jans
3
Junior

Iselor Ja tam w Hote nie gram, a w H3 grałem bardzo dawno temu, ale akurat multi to jedyny sensowy tryb w takich grach jak Olden Era. Być może rozwój AI to zmieni (i pozwoli na to, aby sztuczna inteligencja w grach startegicznych dorównywała człowiekowi), ale dla każdego średnioogarniętego fana gier strategicznych komputer to nie jest żaden przeciwnik, chyba że otrzyma od projektantów gry ogromne bonusy na najwyższym poziomie trudności (czyli jednym słowem, gdy komputer na maksa oszukuje). Dotyczy to serii Heroes, Total War, Cywilizacji, gier Paradoxu (EU, HOI, Victoria, CK), gier Eugena (Warno/Steel Division). 

Mnie tam cieszy, że Olden Era jest nastawiona na multi i są dostępne szybkie tryby multi (same bitwy oraz zróżnicowane szablony z jednym bohaterem), bo dzięki temu rozgrywka to wyzwanie i musisz się naparwdę zastanowić nad swoją strategią na rozgrywkę. 

I jak najbardziej jest w multi miejsce dla niedzielnych graczy. Po to stworzono system matchmakingu. Jak masz mało punktów rankingowych to gra dobiera gracza, który również ma mało czyli jest na podobnym poziomie. Czyli nie grasz z żadnym wyjadaczem. No chyba, że sam nim jestes. To wtedy matchmaking dobiera innego wyjadacza.

06.05.2026 11:42
Iselor
4.2
Iselor
48
Senator

Jans
Wyjaśnić trzeba parę rzeczy.
Ja się wychowałem na rekreacyjnych rozgrywkach w RTSy wieki temu (Red Alert, Total Annihilation, itd.)
Niecierpię wszelkich Total Warów, gry Paradoxu to jest dla mnie abstrakt, tej Eugeny nawet nie znam xd Cywilizacje? Na najłatwiejszych poziomach trudności i to z trudem (mówię o Civkach III i IV, nowszych nie uznaję bo nie ma DRM Free).
Ogólnie strategie mnie nużą od lat, gust mi się zmienił.
No i kolejna rzecz: dla mnie multiplayer może nie istnieć. Nie gram w sieci w nic. Nie mam na to czasu, chęci itd.

06.05.2026 12:51
4.3
Jans
3
Junior

Iselor Mnie strategie singlowe również nużą, głównie dlatego że są łatwe i nie stanowią wyzwania. Ale zupełnie inaczej jest w trybem multi - wtedy to jest bajka. Tak naprawdę tylko w multi strategia staje się strategią. To jest zupełnie inna gra. Grając z komputerem się po prostu bawisz, a ruchy nie muszą być szczególnie przemyślane. Przekładajac to np. na serię Heroes III, po prostu chodzisz sobie koniem od budynku do budynku i od artefaktu do artefaktu. Jest to idea kompletnie nudna. Gdy na przeciwko jest żywy przeciwnik, to gra wymusza myślenie. Zastanawianie się jaką strategie wybrać, jak optymalnie wykorzystać mapę, jakie struktury zająć, z kim walczyć. Ja od lat nie potrafię zmusić się w granie w gry strategiczne w trybie singlowym (poza serią Decesive Campaigns) - na ogół od razu przechodzę do multi. Jedynie w Olden Erę sobie trochę potrenuje, aby się mieścic w timerze i znać jakieś podstawy. 

Kwestia tego czego oczekujesz od gry.

06.05.2026 15:23
4.4
szukamszczescia
2
Legionista

Jans gry Paradoxu również?

06.05.2026 16:42
4.5
1
Jans
3
Junior

szukamszczescia  Gry Paradoxu są trudne, ale w obsłudze. Nie są jednak trudne w rywalizacji z przeciwnikami sterowanymi przez AI, gdy już wiesz jak działają mechaniki. Dla mnie gry Paradoxu były fajne w młodości, gdy miałem dużo czasu i chęci, aby uczyć sie mechanik i wielu znajomych nerdów, aby rozgrywać kampanie multi (chociaż ostatnio miałem okazje zagrać kampanię w CK3, w której rywalizowaliśmy o zjednoczenie Polski).

Obecnie cenię bardziej gry typu "easy to learn hard to master" z matchmakingiem i dużą bazą graczy. W Olden Era fajne jest to, że dość łatwo wejść w grę, a jednocześnie mechaniki są na tyle głębokie że wymasterowanie gry nie będzie łatwe. No i matchmaking w połączeniu z dużą bazą graczy jest spoko. Bo można wrócić z pracy, zjeść obiad i szybko znaleźć przeciwnika na zbliżonym poziomie (duża baza graczy to gwarantuje). Jednocześnie gra jest tak zaprojektowana, że możliwe są rozgrywki ekspresowe (tryb arena, gdzie bitwę można zagrać w 15 minut), rozgrywki średniej długości (jeden bohater - tryb na 1-1,5 godziny) i klasyczna rozgrywka (2-2.5 godziny). Z grając poza matchmakingiem na dużej mapie można rozgrywać grę i wiele godzin jak ktoś chce. Bardzo fajnie zostały również zaprojektowane szablony do gier multi.

Mnie do zakupu przekonały następujące czynniki: 
- ciekawa i przemyślana mechanika (w przeciwieństwie do H3, gdzie w grach mp liczy sie tylko magia ziemi, implozja i wskrzeszenie). 
- przemyślane i ciekawe szablony do rozgrywek online. 
- tryby gry, które oferują zarówno rozgrywki krótkie, średniej długości i długie gry. 
- duża baza graczy, co sprawia że łatwo będzie znaleźć graczy na swoim poziomie w matchmakingu (w grach z małą baza graczy bardzo szybko dochodzi do sytuacji, w której po jakimś czasie w mp grają sami wyjadacze, z którymi trudno wygrać). 
- sukces sprzedażowy co gwarantuje długi rozwój gry i jej długie życie. 
- fakt, że to gra easy to learn hard to master (nie lubię sie godzinami uczyć fundamentu rozgrywki)

06.05.2026 17:12
4.6
Gosen
175
Generał

Iselor Dla mnie wybór gier jakie mi się podobają nie różni się od wyboru partnerów. Przede wszystkim liczy się wygląd (i nie chodzi tutaj o obiektywne piękno/brzydotę, a osobiste preferencje), i jak gra swoim wyglądem odpycha to niewiadomo jakby była dobra, nie jestem w stanie się przemóc. Są też gry prześliczne, ale puste w środku i one odpychają tak samo, ale z innych powodów. W H3 się dziś bawię świetnie, ale ja po prostu uwielbiam 16 bitowce ze SNESa, 2D, sprity i ręcznie rysowane tła. Dla mnie to peak gamingu (przełom wieków), zarówno stylistyczny jak i gameplayowo, gra mi się po prostu w takie rzeczy najlepiej i nie męczy oczu. W 3D coś ulatuje, w nowoczesnym pixelarcie też jest coś sztucznego, nawet rysowane gry jak Hades nie do końca mi odpowiadają (chociaż tutaj akurat nie było tak źle, bo skończyłem). Wolę Warcrafta 2 od 3, wolę Starcrafta 1 od 2, Diablo 2 od każdego innego, Baldury 1-2 od 3, czy Fire Emblemy z GBA niż współczesne, itd. 

Z Olden Erą problemów jest więcej niż tylko grafika, ale to właśnie grafika powodowała, że tyle osób to przyciągało na długie godziny, obecne Herosy nie przyciągną na dłużej rzeszy graczy, bo część z nich po samym wyglądzie zrezygnuje, reszta trochę pogra z nostalgii i też ruszy dalej. To już nie jest ta stara szkoła game designu, wszystko jest zbyt bezpieczne i trzymające za ręce, a przy okazji nawalone jest mechanik, udając głębie, gdy tak naprawdę wybór jest tylko powierzchowny. Robione pod nostalgię fanów, a nie coś autentycznego i oryginalnego. Oni nawet porządnie H3 nie potrafili zremasterować i ten potworek co jest na Steamie nie powinien mieć racji bytu.

06.05.2026 11:13
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kuba_3
209
Generał

W tej grze obecnie jest w ogóle coś ciekawego dla gracza single player, czy głównie multi?

06.05.2026 12:17
Edziek
5.1
Edziek
14
Pretorianin

Obecnie chyba nie, bo to wczesny dostęp.
Poczekaj na premierę aż wypuszczą całą kampanię i resztę contentu.
Możesz też kupić już teraz, tak jak ja bo cena nie jest wygórowana.
Na razie zagrałem tylko trochę w pierwszą misję udostępnionej kampanii i jest przyjemnie.
Mogę polecić Ci też Songs of Conquest, które mocno inspiruje się Heroesami i posiada już kilka kompletnych kampanii.

post wyedytowany przez Edziek 2026-05-06 12:21:07
07.05.2026 08:13
5.2
leon188
34
Chorąży

Kuba_3 to tam jest jakies multi? Masz kupe map do singla z kompem, 8 map kampani i opcje samych bitew po doborze jednostek/umiejetnosci/artefaktów z kompem

06.05.2026 11:20
6
odpowiedz
1 odpowiedź
jacek86
12
Legionista

Fajnie dziala na steam decku, polecam ??

06.05.2026 11:21
😜
6.1
1
jacek86
12
Legionista

jacek86 znaki zapytania zamiast emotki weszly. Polecam :)

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl