Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: Heroes 3 wraca nie jako remaster, lecz remake. Po 2 godzinach z grą mam wrażenie, że Ubisoft wreszcie zrozumiał fanów

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
26.08.2026 10:45
MarioAleWLewo
8
11
odpowiedz
MarioAleWLewo
10
Chorąży

Autor chyba sam nie rozumie jednak fanów H3 skoro przyszedł mu do głowy taki tytuł.

26.08.2026 11:15
12
10
odpowiedz
5 odpowiedzi
LokalnyRzezimieszek
20
Generał

Patrząc jak to kolorowo i cukierkowo wygląda, to nie, Ubiklapa nie zrozumiała fanów i nadal nie rozumie Herołsów 3.

26.08.2026 11:24
Mutant z Krainy OZ
13
9
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
279
Farben

A mnie sie bardzo podoba.
Wyglada ladnie, wybrana estetyka pasuje do gry.
Jak ktos chce heroes 3 to ma heroes 3 od ćwierć wieku. Ja sobie w te odświeżone chetnie zagram. W oryginale spedzilem tysiace godzin a mimo to cieszę sie na ten remake.

26.08.2026 10:13
1
1
odpowiedz
M3t4l_Slut
47
Centurion

Wygląda słabo, jak dla mnie nowy remaster 3 byłby dużo lepsza opcja. A tak większą szansa że ubi to zepsuje.

26.08.2026 10:19
2
3
odpowiedz
Ummon
76
Konsul

Nie zrozumiał. Na co komu Hirołsy w 3d? Jak ktoś lubi strategie, to woli starą wersję. Przechodziłem to przy grze Eador. Zjadłem żeby na starej wersji 2d. Potem autor dostał kasę i wydał nową wersję 3d. Ta sama mechanika, te same jednostki i statystyki, ale 3d. Grało się zdecydowanie gorzej, gra straciła responsywnosc i czytelność.

26.08.2026 10:20
ivelios666
3
odpowiedz
ivelios666
20
Chorąży

Do wszystkich którzy planuje zjechać "poczekamy, zobaczymy, zagramy i ocenimy", dajmy szansę Remake 😁

26.08.2026 10:22
4
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Canaton
22
Legionista

GRYOnline.plTeam

Nie powiedziałbym, że oryginalne HoMM 3 jest szarobure. Wszystkie oryginalne części były bardzo kolorowe. Wydaje mi się, że to po prostu nie wygląda jak HoMM 3 i z zapowiedzi wychodzi na to, że nie będzie tak brzmieć. Fanów pewnie prędzej zadowoliłoby naprawienie HoMM 3 HD poprzed dodanie Armageddon’s Blade i The Shadow of Death. Wizualnie grze bliżej do remastera piątki z silnymi nawiązaniami do trójki. Ubisoftowi powinno zależeć na przyciągnięciu graczy z oryginału, a część nawet się od Olden Ery odbija. Zobaczymy, czy faktycznie gameplayowo będzie dobrze, ale raczej scena e-sportowa zostanie przy HD Modzie, bo gra działa na każdym ziemniaku.

26.08.2026 11:23
elathir
4.1
2
odpowiedz
elathir
128
Czymże jest nuda?

Canaton w sumie najpoważniejszy styl graficzny (mrocznym bym go nie nazwał) miała dwójka. Chyba najlepszym określeniem będzie najbardziej stonowany.

Natomiast średnio kupuję mapę 3D, ta w piątce była tragiczna. O ile jeszcze bitwy spoko, tak wolałbym mapę świata w 2d lub takim izometrycznym 3d ze sztywną kamerą.

26.08.2026 11:32
MY-P3-ME
4.2
1
odpowiedz
MY-P3-ME
10
Chorąży

elathir O tak, H2 miała wybitny styl.
We współczesnych produkcjach już taki się nie pojawi. Tak jak piszesz, był on stonowany, a według deweloperów, graczy trzeba zakrzyczeć, by zwrócić ich uwagę. Stąd powstaje wrażenie "mobilkowatości" i "cukierkowości" w tej produkcji i w Olden Erze.

26.08.2026 10:37
5
odpowiedz
Felo74
141
Konsul

A to nie jest tak, że każdy kto w ogóle jeszcze gra w H3 to ogrywa Horn of the Abyss, a nie base game? W takim wypadku ten remake od razu odpada. To już lepsze jest to Olden Era.

26.08.2026 10:38
Artur676
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Artur676
72
Generał

Ubisoft zmądrzeje dopiero wtedy jak reaktywuje marki Prince of Persia, Driver, Splinter Cell i Rayman w 3d.

26.08.2026 10:56
6.1
2
odpowiedz
Jackov
62
Konsul

Artur676 żeby później móc śmiało powiedzieć, że eksploatują nieprzyzwoicie różne marki?
Fenomen serii które opisałeś to właśnie to, że był to powiew świeżości i coś nowego na rynku. Ile można ciągnąć serie gier, gdzie siłą rzeczy w końcu przychodzi znużenie i to nie odbiorcy, a dewelopera.

27.08.2026 22:52
Anni1993
6.2
odpowiedz
Anni1993
12
Centurion

Jackov Dokładnie, ja to już mam nawet dość słyszenia przykładowo o Assassinach.
Tutaj potrzeba świerzości, nowego IP, z pomysłem na siebie, a nie trzaskaniu generyków, gdy ludzie odpowiedzialni w zarządzie są albo tępi, albo wypaleni, albo zwyczajnie nie powinni być na danym stanowisku, gdzie ewidentnie nie rozumieją odbiorcy, a już napewno swoich IP, chociaż odbiorcy sami siebie także nie rozumieją często.
Nawet nie chcę o tym myśleć, jeszcze by zmienili protagonistę Prince of Persia na afroamerykanina, a akcja działa by się na antarktydzie, wydali 300 odsłon w tak samo ch*jowy sposób jaki to czynią przy asskach. Oni nawet na przejęte marki nie posiadają ideii ponieważ nie rozumieją konsumenta, nawet na własne IP, od produkowania wtórnych klonów dla mas, z pseudo kontentem, i pierdyliardem znaczników na mapach, jeszcze by z tego sandboxa zrobili równie płytkiego co Srassassin.
To było zjadliwe może przez x początkowych odsłonach, ale po latach męczy nawet świadomość i słyszenie o tym, mimo faktu że samego Assassina już miałem dość po 3-4 częściach, i moje zainteresowanie marką spadło do zera, tak bardzo generyczne to było.(dziwić się czemu, jak spojrzałem ostatnio ile tego wydano to myślałem że mam halucynacje, bo tego to jest chyba z kilkadziesiąt.)
Tak więc strach myśleć o tym co by uczynili z swoimi starszymi ambitniejszymi produktami w dzisiejszych czasach, skoro nawet o autopsyjnym sukcesie zawdzieczajacym Unfrozenowi, nie nabyli refleksji przy hirkach.
To jest problem dzisiejszych tego typu firm, wtórność, odgrzewanie kotletów, tworzenie karykatur, to co takie EA odwaliło przy Dragon Age, to co inni odwalają przy czym innym, itd, czasami lepiej aby nie wychodziło, a zamiast tego aby powstało coś nowego, konstruktywnego.
Dawniej miałem taki mokry sen, aby ktoś przejął prawa do Orginal War, dziś nawet bym nie chciał, dzisiejszy rynek popularnych firemek od gier z piaskownicy to rak, a nawet pasożyt, który nie wie kiedy powiedzieć stop.

post wyedytowany przez Anni1993 2026-08-27 23:13:04
26.08.2026 10:42
lordpilot
😍
7
2
odpowiedz
1 odpowiedź
lordpilot
241
Legend
PLUS

Nie spodziewałem się, że hirosi dostaną remake, ale skoro już będzie...

...to dodałem do listy życzeń. Must have. Wygląda prześlicznie, a jako fan oryginału nie ma opcji, żebym w to nie zagrał.

26.08.2026 11:05
7.1
2
odpowiedz
mateos777
27
Legionista

lordpilot Będzie kosztowała 279zł w promocji xD

26.08.2026 10:45
MarioAleWLewo
8
11
odpowiedz
MarioAleWLewo
10
Chorąży

Autor chyba sam nie rozumie jednak fanów H3 skoro przyszedł mu do głowy taki tytuł.

26.08.2026 10:47
Miodowy
9
1
odpowiedz
Miodowy
113
Nigdy nie był młody

Jak na razie nie wygląda jak współczesna gra, a raczej tak z 15-letnia.

26.08.2026 10:52
AIDIDPl
10
2
odpowiedz
AIDIDPl
217
PC-towiec

Kompletnie tego nie czuję...Tylko pozornie przypomina H3.

26.08.2026 11:10
11
2
odpowiedz
lunaexoriens
10
Legionista

A mnie się też podoba. Inna rzecz, że oryginalnej gry remakować nie trzeba.

26.08.2026 11:15
12
10
odpowiedz
5 odpowiedzi
LokalnyRzezimieszek
20
Generał

Patrząc jak to kolorowo i cukierkowo wygląda, to nie, Ubiklapa nie zrozumiała fanów i nadal nie rozumie Herołsów 3.

26.08.2026 13:20
12.1
2
odpowiedz
spiderlo55
10
Legionista

LokalnyRzezimieszek W najnowszy nie mogę grać przez tą cukierkową grafikę. Odrzuca mnie. Gra jak na urządzenia mobilne, a nie PC. Tu widzę, że będzie podobnie.

26.08.2026 13:44
K4cz0r93
12.2
10
odpowiedz
K4cz0r93
193
Drummer

LokalnyRzezimieszek Wtf....przecież Heroes 3 jest do bólu kolorowe i baśniowe. :V Śmiem stwierdzić, że ta grafika w remake'u jest trochę zbyt...poważna.

26.08.2026 19:37
12.3
1
odpowiedz
Sylvio
47
Centurion

K4cz0r93 czego ty się spodziewasz po polaczkach co mają oczy w d*pie

26.08.2026 20:15
Greony12
12.4
odpowiedz
Greony12
105
Mordęga

LokalnyRzezimieszek te cukierkowości i mobilniakowości to jest jedyna wasza wymówka?

05.09.2026 07:17
Kwisatz_Haderach
12.5
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
30
GIT GUD or die trying

LokalnyRzezimieszek A nie tu. Pomylilem cie z tym z huty. Sorki. ;) Choc obaj w sumie ta sama sieka w glowie i pierdzielenie glupot.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-09-05 07:56:46
26.08.2026 11:24
Mutant z Krainy OZ
13
9
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
279
Farben

A mnie sie bardzo podoba.
Wyglada ladnie, wybrana estetyka pasuje do gry.
Jak ktos chce heroes 3 to ma heroes 3 od ćwierć wieku. Ja sobie w te odświeżone chetnie zagram. W oryginale spedzilem tysiace godzin a mimo to cieszę sie na ten remake.

26.08.2026 11:27
14
odpowiedz
serious
26
Konsul

Prawie na pewno wejdzie preorder.

26.08.2026 11:30
15
2
odpowiedz
shezz810883834a
15
Centurion

Jak dla mnie to wyglada jak generatywny twor AI i watpie aby Ubi zrozumial fanow. Juz pokazali to w Olden Era.

26.08.2026 11:45
Grift88
16
3
odpowiedz
Grift88
8
Legionista

Ubislop nawala remake na lewo i prawo tylko po to żeby nie zbankrutować. Powinni przestać żerować na nostalgii. Niech stworzą dobrą grę pod graczy bez progresywności i ich przekonań politycznych. Jeśli nie umieją tego zrobić to po prostu pogodzić się z przegraną i pójść na dno 🫡

26.08.2026 12:34
17
1
odpowiedz
Jans
8
Legionista

Nowe ekrany zamków nawet fajne (poza Rampartem, który jest tragiczny i nie ma klimatu oryginału), ale mapa strategiczna beznadziejna. Problem w takim 3D ze swobodną kamerą jest taki, że Heroes to gra, w której mapa musi być czytelna, a ekran monitora powinien pokazywać możliwie dużą jej część.

Jeśli obiekty 3d na mapie możemy oglądać z różnych stron to trudno je szybko rozpoznawać, bo dana kopalnia będzie wyglądać inaczej widziana od jednej strony, a inaczej od drugiej. Dodatkowo na screenie z mapy kampanii widać niewielki fragment terenu. To sprawia, że trudno się na pierwszy rzut oka rozeznać w tym co gdzie jest, gdzie warto iść, jakoś rozplanować turę. Niby będzie można oddalić, ale wtedy małe rzeczy np. artefakty będą nieczytelne. Dla mnie jako gracza multi to dość ważne. Zresztą uważam, że to ważne nawet w singlu.

W H3 oraz w Olden Erze widzimy wszystko z jednej perspektywy, więc po kilku godzinach rozgrywki łatwo się nauczyć co jak wygląda, bo daną strukturę widzimy z jednej perspektywy. Wszystko jest czytelne także po oddaleniu mapy (w Olden Erze można ją oddalać i przybliżać). A to sprawia, że gra się przyjemnie, bo w mgnieniu oka możemy się rozeznać co jest na odkrytej częsci mapy. Według mnie takie podejście polegające na kopiowaniu H5 jest błędem.

Remake to ogólnie spoko pomysł, ale powinni zrobić mapę w 3D oglądaną z jednej perspektywy (tak jak w Olden Erze), spróbowac oddac klimat H3 przy pomocy współczesnej grafiki, a poza tym unowocześnić mechanikę rozgrywki balansując umiejętności, czary, dodając więcej umiejętności jednostkom itd. Olden Era zrobiła to bardzo dobrze np. w kwestii magii większość czarów w OE jest przydatna, a jednocześnie żaden nie jest przegięty.

26.08.2026 12:35
Shadoukira
18
odpowiedz
Shadoukira
125
Chill Slayer

Dobra, moja pierwsza reakcja na ten remake nie była zbyt dobra, ale teraz trochę poczytałem, obejrzałem kilka gameplayów i muszę przyznać, że gra nie wygląda wcale tak źle, jak początkowo mi się wydawało. Nadal jednak są rzeczy, które mi się nie podobają.

1. Światło w grze. Nie wiem, co nowe produkcje mają z tym oświetleniem, ale mam wrażenie, że w wielu współczesnych grach jest ono po prostu skopane. Gdy trafiamy na ładną, słoneczną pogodę, wszystko wydaje się zbyt jasne i prześwietlone. Osobiście bardzo nie lubię tego efektu, bo przez to gra od razu wygląda gorzej. Co ciekawe, kiedy rozgrywka odbywa się na bardziej mrocznych, ponurych planszach albo polach bitew, całość automatycznie prezentuje się znacznie lepiej.
2. Wygląd jednostek. Jak dla mnie są one zbyt generyczne i mało ciekawe, a niektóre nawet po prostu brzydkie. Polecam obejrzeć film Lutela na YouTube, bo zrobił tam bardzo dobre porównanie wyglądu jednostek z oryginałem. W niektórych przypadkach widać, że twórcy starali się zachować wygląd z Heroes III, ale z drugiej strony część jednostek została mocno przeprojektowana, na przykład zjawy z Nekropolii. Osobiście nie jestem zdania, że jednostki muszą być identyczne jak w oryginale i czasami danie im innego, ciekawszego wygląd to nie jest nic złego. Oglądając porównanie jednostek od Lutela to osobiście do kosza wywaliłbym chyba co najmniej połowę designu jednostek i kazał to zmienić na coś lepszego.

Są jednak również rzeczy, które oceniam całkiem pozytywnie:
1. Wygląd miast od środka. Tutaj moim zdaniem wykonano naprawdę dobrą robotę. Miasta zachowały swój klimat i wyglądają jak współczesne wersje miejsc znanych z oryginału.
2. Mapa świata nie jest tak zła, jak początkowo mi się wydawało. Po obejrzeniu fragmentów rozgrywki widać, że jest w miarę czytelna. Budynki, zasoby i jednostki da się bez problemu zauważyć.
3. Podoba mi się to, że neutralne jednostki na mapie reagują, gdy nasz bohater się do nich zbliża. To drobiazg, ale sprawia, że mapa wydaje się trochę bardziej żywa.
4. Ogólnie pod względem graficznym gra wcale nie wygląda źle. Gdyby poprawić oświetlenie i część projektów jednostek, moja ocena oprawy byłaby znacznie lepsza, a tak to na razie daje takie 6/10.
5. Są też różne mniejsze usprawnienia względem oryginału. Lepiej widać liczebność wrogich armii, pojawiło się automatyczne budowanie w zamku i kilka innych drobnych udogodnień, które mogą sprawić, że rozgrywka będzie po prostu wygodniejsza.

Tak więc po pierwszym bardzo negatywnym wrażeniu trochę zmieniłem zdanie. Ogólnie ten remake podoba mi się bardziej niż Heroes Olden Era, gdzie tam uważam, że gra jest jeszcze brzydsza i mniej czytelna.

26.08.2026 13:24
19
2
odpowiedz
Kerither
15
Legionista

Mroczne to było disciples, herosy były kolorowe tylko że kiedyś była mniejsza paleta i każda stara gra wygląda bardziej szaroburo

26.08.2026 14:22
Flat.earth.truth
20
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Flat.earth.truth
24
Pretorianin

Nikt do tej pory nie wytłumaczył jaki tu jest sens w momencie kiedy sam Ubi wyszukał dewelopera jakim jest Unfrozen by stworzyć nowych Hirołsów na nostralgii trójki. I jak do tej pory Olden Era wyszła świetnie i praktycznie wszyscy się już do niej przekonali oraz tego że pięknie rozwinęła trójkę o nowe mechaniki itd. Także gdzie tu jest sens że sam Ubi który szukał kogoś kto zrobi coś podobnego do trójki robi trójkę remake?? Ktoś to czai bo ja nie?! Olden Era w zupełności wystarczy, jest bardzo dobra, osobiście uważam że dużo lepsza niż trójka czy piątka, a to dopiero nadal jest Early Access!!

26.08.2026 15:16
20.1
1
odpowiedz
Inquerion
59
Generał

Flat.earth.truth Ubi zobaczyło sukces Olden Ery (60k peak i milion kopii) i chce znowu na szybko doić markę.

26.08.2026 18:49
Flat.earth.truth
20.2
1
odpowiedz
Flat.earth.truth
24
Pretorianin

Inquerion Zobaczyło sukces swojego sukcesu po części? ;) Gdzie tu sens? Sami szukali studia które zrobi Hirołsy więc?

27.08.2026 20:41
Anni1993
20.3
odpowiedz
Anni1993
12
Centurion

Flat.earth.truth W tym problem, to nie srubidubisoft jest odpowiedzialne za sukces Olden Ery, a Unfrozen, i to że otrzymali wolną rękę w działaniach, jak na ironie, o ile pamięć mnie nie myli rosjanie, którzy są ogromną częścią społeczności, którzy dobrze rozumieją czym jest marka.(zresztą sam to rozumiesz doskonale.)
Zamiast nabyć refleksji, no cóż brną w bagno ponownie.
Czaisz? ot taki fenomen, głupiego i głupszego, w którym aktorami jest ubićsoft, komiczne czyż nie? XD

post wyedytowany przez Anni1993 2026-08-27 20:48:13
26.08.2026 14:26
21
odpowiedz
3 odpowiedzi
komisarz
5
Junior

Moim zdaniem bardziej pożądany byłby remake H5, które też ma duże grono fanów. Gracze H3 raczej się nie przesiądą, bo ono jest lekkie i czytelne. Grafika 3D zawsze to zaburzy. W przypadku Olden Ery jest to akceptowalne, bo to odrębna gra. Gracze H5 są niejako przyzwyczajeni do 3D, więc podejrzewam, że przesiadka byłaby łatwa. Sam remake H3 cieszy oko i chyba na tym się skończy.

26.08.2026 14:44
Shadoukira
21.1
odpowiedz
Shadoukira
125
Chill Slayer

komisarz To w sumie prawda. Sam chętnie zobaczyłbym Remake tej części, tym bardziej, że ja osobiście uważam, że Heroes 5 to najlepsza odsłona tej serii. Co prawda Heroes 5 nawet dzisiaj wcale nie wygląda tragicznie dzięki swojej stylizowanej grafice, ale na pewno dałoby się to ulepszyć.

26.08.2026 15:26
21.2
odpowiedz
komisarz
5
Junior

Shadoukira Dla mnie jest to druga ulubiona część, ale ja na przykład nie mogę przeskoczyć pewnych błędów technicznych pewnie związanych z kompatybilnością, czyli brak czcionek (nie mam żadnego napisu/wyrazu w całej grze). Przewalczyłem fora, wspomagałem się AI i po prostu się poddałem.

post wyedytowany przez komisarz 2026-08-26 15:27:40
28.08.2026 00:02
Anni1993
21.3
odpowiedz
Anni1993
12
Centurion

komisarz Dla mnie piątka to najlepsza część od Ubisoftu,(nie uwzględniam Olden Ery bo to dzięki Unfrozenowi zawdzieczają sukces) a jednocześnie tą która rozpoczątkowała te przyszłe karykatury, które produkowano w latach przyszłych.
3D w tego typu grach, to najgorsze co można uczynić, gra staje się o wiele mniej czytelna.
Piątka jest wtórną kopią trójki, umieszczoną w 3D, uboższą w porównaniu do trójki, jeżeli mówimy o nie casualowym graniu, poprostu jest to regresywna 3 w formacie 3D, i każda osoba która umie coś więcej w tej grze tobie to powie.
To jest taki regres jaki był w przypadku Legacy X, które było ich wersją odsłon Might & Magic.(no mocno przesadzam, bo w Might & Magic to spratolili o wiele gorzej, niżeli przy Heroes.)
Chwalić za to mogę napewno Dark Messiaha, akurat to im się udało, aż szkoda że nie rozwijają tej ideii, i zapomnieli o tej odsłonie na silniku Source.(silniku.. to mi pokazuje ile to już lat minęło.)
Tak to powiem że 3 i 4 a za nimi 2 od 3DO są moimi ulubionymi z serii Heroes.
Z serii Might & Magic będzie to numerycznie 6-7-8(starsze niestety ubolewają już po upływie tak długich lat, a przyszłe to karykatury, z uzasadnionych względów których nie będę tu tłumaczył, ponieważ i tak już wyszła ściana tekstu.)
Ogólnie Ubisoft nie ma pojęcia jak się za to IP zabrać, a nawet jeżeli ma przebłysk, to popadaja w amnezje.(patrz Dark Messiach, patrz na ten remake zaraz po sukcesie Olden Ery.)
Daleko nawet szukać nie muszą, wystarczy stworzyć hybryde 3&4, jednocześnie nie wciskając 3D na siłe, i nie tworzyć takiego nieczytelnego pola walki jak w Olden Era, a raczej ich jednostek, bo to w nich jest problem, ale co się dziwić jak hexy ukroili jednostce, wracając do 3D, bo to nie jest Kings Bounty, Heroes nigdy nimi nie było(umieszczenie 3D w Hirkach, to tak jak umieszczenie CGI w anime, = herezja.), jest to mokry sen, urojenie Ubićsoftu.
Ten remake ma jako tako zgrabne lokacje miast, to akurat trzeba przyznać,(ale dalej gorsze niż to co stworzyli fani w materiałach na youtube, niebotycznie gorsze, a mówimy tu o fanach a ogromnej firmie.) efekty wizualne czarów, i parę innych drobiazgów, ale czar pryska po wyjściu z miasta, a samej gry mechanicznie zakładam że nie ulepszą o mechaniki, mimo że jest to remake w którym mogliby dodać coś, jak chociażby czary w jednostkach niczym z 4(nie mam na myśli tego gówna z 5, bo to nawet nie stało koło tego co oferowała ta mechanika w 4), czy nawet bohatera/bohaterów na polu bitwy, z którego można było tworzyć jednoosobową armię, pokombinować coś z czarami, przykładowo te w 4 potrafiły robić wrażenie, jak chociażby przykładowo hipnoza, w porównaniu do tej bezużytecznej z trójki, czy taki teleport który działał nawet na wrogie jednostki, albo takie lustro które odbijało czary, czy turowe spelle pojedyńcze jak i masowe które wyłączały możliwość atakowania itp, masowe klonowania jednostek, gdzie nawet jednostki mogły klonować jednostki, czar wampiryzm+lustro+diabły z wbudowanym teleportem=wacki po wylewie, masowe perma otrucia, kontry na tego typu sytuacje, itd, potrafiły być zabójczymi kombinacjami, jak i defensywami, taktycznymi możliwościami, przy których myślałeś niczym takim magiem w rozgrywce w takim Baldurs Gate, gdzie jakikolwiek mag jak i jednostki magiczne potrafił być tak samo cholernie niebezpieczne niczym czarny smok, czy czarodziejski smok, a odporność magiczna była zbawieniem, ponieważ siła czaru nawet na jednostce kumulowała się z stackiem ich liczebności, a takich czarów można było rzucać kilkadziesiąt razy o dobrych 10 o ile nie więcej różnych czarach do wyboru chociażby takim jinem z akademi, gdzie również można było obniżyć koszt rzucanego czaru do 1 many, gdzie nawet 1 jin odłączony od stacku potrafił być taktyczną bronią przy pomocy arsenału czarów.
Zza marką 3DO niestety podąża to samo fatum jake gania za Disciples.
Partacze przejeli prawa na gry na które pomysłu nie mają, i nie rozumieją społeczności, na której starają się pasożytować, wciskać swoje nieumiejętne chore sny.(nawet te ich OST nie stało koło 3DO, ba nawet koło fanowskich modyfikacji, jak chociażby Horn of the Abyss, które tak na marginesie wprowadziło kanonicznych piratów.)
Z pseudo fanów też chce mi się śmiać, przypominają mi te czasy w których trójka dostała po dupie, przez co straciliśmy kanonicznego Forge(a propo dam sobie rękę uciąć że ubi tego nie doda, w o zgrozo remake, gdy spokojnie by mogli, przecież oni tego IP nawet nie znają, przecież oni nawet dodatków nie dali do pseudo HD wersji bo na pewno nie wiedzieli. XD), ponieważ psychozjeby nie rozumieli że uniwersum tego IP to Fantasy&Scf&Dark Fantasy od genezy.
Nawet ten zwichnięty kiszak, kreuje się na cholera wie jakiego znawce, gdy pajaca sprostowali prawdziwi fani, w kilka sekund, bo wkońcu któryś nie wytrzymał przy tym ego tego typa, który tak na marginesie stracił auto refleksje już po tygodniu, pomimo dowodów które otrzymał, które utkały mu mleczaki na kilka dni. XD

post wyedytowany przez Anni1993 2026-08-28 03:27:17
26.08.2026 15:02
22
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
zbysow
30
Chorąży

Pierdolenie elity.. Sam mam prawie pięćdziesiątkę na karku. Spędziłem tysiące godzin na H3 w solo i drugie tyle w Hot Seat. Nie chce powrotu do pixelozy ani pixel artu. Mi tam sie podoba nowy look, tak samo jak sie podoba Olen Era. Wiec płaczcie sobie i grajcie w oryginał.

26.08.2026 17:35
22.1
2
odpowiedz
Gosen
183
Generał

zbysow Ale H3 nie ma ani pixel artu, ani pixelozy (szczególnie z hd modem).

27.08.2026 12:25
22.2
1
odpowiedz
kacyk71
112
Generał

zbysow Popieram,tez mam 50+ i juz w pikseloze sie nagralem.

27.08.2026 12:26
22.3
odpowiedz
kacyk71
112
Generał

Gosen Tylko odpal HD moda na monitorze 2k czy 4k tak by nie bylo piselozy a z lupa trzeba grac.

06.09.2026 09:46
22.4
odpowiedz
Gosen
183
Generał

kacyk71 Mam 2k i nie trzeba z lupą chyba że ustawi się wysoko rozdzielczość, ale na tej drugiej czy trzeciej najniższej nadal jest dobrze.

26.08.2026 15:14
23
odpowiedz
Inquerion
59
Generał
Image

"Oczywiście najwięksi puryści będą niezadowoleni, ponieważ gra jest mniej szarobura niż oryginał, a niektóre stwory wyglądają inaczej (np. Zjawy bardziej przypominają Widma z „piątki”). Jeśli jednak nie przeszkadza wam ta delikatna korekta tonu, to powinniście być zadowoleni, bo to zdecydowanie najładniejsza odsłona serii."

- Przecież HoMM 3 nie było szarobure? Graliśmy w inną grę? Czy gra która nie ma za przeproszeniem nasrane kolorków i światełek rodem z bajki Disneya (jak ten Remake) jest od razu szarobura?
- Najładniejsza na pewno nie dla fanów 2D. A czy wygląda lepiej od HoMM 5-7 no też raczej nie, ale tu można debatować.

post wyedytowany przez Inquerion 2026-08-26 15:15:06
26.08.2026 15:18
Herr Pietrus
24
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Herr Pietrus
248
Jestę Grifterę

Po co ten remake skoro jest Older Era, a ortodoksom żadne zmiany nie pasują? Remaster maiłby sens, a tak?
Czy zmienili tylko oprawę graficzną?
Zresztą widzę, że i tak nie trafili w gusta "fanów"...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-08-26 18:04:21
26.08.2026 16:01
3dD1e
24.1
odpowiedz
3dD1e
182
Zuo market

Herr Pietrus Remaster też nie miałby sensu, bo jeden już wyszedł i chyba pamiętamy jakie wywołał reakcje. Sens miałoby natomiast jakby rozszerzyli go o brakujące dodatki. Mnie bardziej ciekawi jakie będą wymagania. H3 bezproblemowo można odpalić na czymkolwiek. Mody też są banalnie proste do zainstalowania. Ja w wolnych chwilach grywam sobie na telefonie, ale do tego lepiej jest mieć jakiś rysik. Słyszałem, że gameplay z grubsza jest taki sam, więc o ile komuś nie zależy na grafice, to nie widzę powodu, dla którego miałby kupować remake.

Ja tu widzę jeszcze inny problem. Hirołsy to czasochłonne gry. Moim zdaniem wypuszczenie tego razem z Olden Erą sprawi tylko, że ludzie będą rozdarci między jednym albo drugim, co w rezultacie doprowadzi to tego, że żadna nie osiągnie takich wyników jakie mogłaby osobno. Widzę to po sobie i założę się, że sporo jest takich osób.

26.08.2026 18:06
Herr Pietrus
24.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
248
Jestę Grifterę

3dD1e A to też swoją drogą - sami siebie kanibalizują.

27.08.2026 12:51
Flat.earth.truth
24.3
odpowiedz
Flat.earth.truth
24
Pretorianin

Herr Pietrus Generalnie też tak uważam i jeszcze pytanie fundamentalne - gdzie tu jest sens w momencie kiedy samo Ubi szukało studia które zrobi dla nich nowe Hirołsy i znaleźli Unfrozen które stworzyło wybitne już Olden Era! Gra jest coraz lepsza i pięknie się rozwija więc po co oni sami robią teraz ten remake? Chyba tylko po to by nabić sobie kasy, bo innego powodu nie widzę..

26.08.2026 15:30
25
1
odpowiedz
1 odpowiedź
barat
1
Junior

Zastanawiam się czy w tym remake poprawiono trochę AI czy nadal działają wszystkie sztuczki sprowadzające walkę prawie do gry w kółko i krzyżyk?

26.08.2026 18:07
Herr Pietrus
25.1
odpowiedz
Herr Pietrus
248
Jestę Grifterę

barat No i czy AI nadal tak oszukuje, jak to chyba miało w zwyczaju.

26.08.2026 17:49
abesnai
26
1
odpowiedz
abesnai
116
Kociarz

Mnie jako starego akolitę HoMM 3 osobiście kupuje ta stylistyka. Jestem jednak ostrożny z entuzjazmem bo w końcu to Ubi.

post wyedytowany przez abesnai 2026-08-26 18:11:51
26.08.2026 18:41
27
1
odpowiedz
FanDisciples
6
Junior

"Ubisoft wreszcie zrozumiał fanów" - wy pijani, czy #add? Ten ai slop jest gorszy od mobilkowej olden ery -_-

26.08.2026 18:50
28
1
odpowiedz
ultraSsak
41
Pretorianin

Ja za to zachęcam "fanów" żeby zrozumieli ubisoft.
Żeby zrozumieli, że najlepiej nie dawać tej korporacji ani sekundy atencji, unikach ich "dzieł" za wszelką cenę.
Nie kupować gier, nie czytać recenzji, nie patrzeć nawet w ich stronę.

26.08.2026 19:15
29
odpowiedz
PhoneNumber
129
Pretorianin

Ja dam szansę i kupię

26.08.2026 20:25
Greony12
30
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Greony12
105
Mordęga

czasem mam wyraźnie ze mamy tu wylew botów jak w FB, byleby po prostu skrytykować coś powtarzając słowa A i B

05.09.2026 06:34
30.1
odpowiedz
AndrzejBond
1
Junior

Greony12 Jasne. Klasyczna retoryka neo marksistowskich cwaniaków, którzy dzięki takiej strategii, demonizują krytykę której nie lubią.

27.08.2026 12:29
31
odpowiedz
?-?-?-?
162
Last Of The Wilds

Jedna gra a już 3 wersje... w dobrym kierunku to zmierza 🤦

27.08.2026 12:31
32
1
odpowiedz
1 odpowiedź
kacyk71
112
Generał

Mam juz Olden Ere i ten Remake tez kupie,od nadmiaru glowa nie boli.Czasem grywam w HOTA ale pikseloza juz mnie meczy a odpalnie w w HD na monitorze 2k to oczy wypadaja z orbit.Wiec dobrze ze ten remake powstanie.Ogolnie uwazam ze gry z przed x lata zasluguja na reamake bo sa takie w ktore chetnie bym znowu zagral ale odrzuca juz ich przestarzalosc.

27.08.2026 12:53
Flat.earth.truth
32.1
1
odpowiedz
Flat.earth.truth
24
Pretorianin

kacyk71 Ale właśnie gdzie tu jest sens tego remake'u jak jest Olden Era które samo Ubi przecież chciało szukając firmy która zrobi dla nich nowe Hirołsy.. zupełnie niezrozumiała sytuacja.

28.08.2026 19:01
33
odpowiedz
DraxLardow
2
Junior

Wygląda tragicznie... i to mi wystarczy żeby absolutnie nie chcieć w to zagrać. Dla mnie ta cukierkowo-neonowa grafika to świętokradztwo na Heroesach. Przecież większość potworków wygląda gorzej niż w oryginale. Mogliby pójść w mega-realistyczną grafikę zamiast przerysowywać to bajkowo. Zachować styl oryginału tylko dostosować go graficznie do obecnych czasów i możliwości...

05.09.2026 07:26
Kwisatz_Haderach
34
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
30
GIT GUD or die trying
Image

Ogolnie nie wyglada to zle (z daleka), i jak troszke wystylizuja grafe efektami to bedzie spoko. I super ze beda trzy zupelnie rozne Heroes do pogrania.

Ale... no w niektorych elementach napracowanka nie ma niestety...

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-09-05 07:26:53
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl