Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Gry z PS4 i PS5 na Steam Decku. Maszynka Valve zyskuje kluczową funkcję PlayStation Portal

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
09.08.2026 19:38
DrenAren
1
1
odpowiedz
DrenAren
14
Chorąży

W Polsce nie ma infrastruktury do grania w chmurze. I nie tylko w Polsce. Strach dokąd idzie branża gier zamiast wyściskać i optymalizować gry na obecne sprzęty kombinują. Abyś tylko nie miał gier i płacił abonamenty.

09.08.2026 20:48
1.1
3
odpowiedz
Paprykarz
56
Konsul

DrenAren W Polsce nie ma internetu światłowodowego?

09.08.2026 22:11
1.2
odpowiedz
TobiAlex
229
Legend

DrenAren Że co proszę? Chłopie zwykła kablówka w mieście oferuje mi 800MB i to nie światłowód.

09.08.2026 22:41
WolfDale
1.3
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

DrenAren Już pomijając czy internet wyrobi czy nie, wszystko będzie zależeć od tego czy gracze znowu się nabiorą. A teraz sprawa ułatwiona, bo sprzęt do grania coraz droższy więc to idealna okazja do promowania takich usług.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-08-09 22:41:52
09.08.2026 22:43
1.4
odpowiedz
RoccoDestroyer
19
Legionista

DrenAren Co za ignorancja...

10.08.2026 07:49
1.5
1
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

DrenAren jeżeli mówisz o internecie to nie masz pojęcia co mówisz. Polska jest jednym z najlepiej okablowanym krajów w europie. Praktycznie wszędzie już masz światłowód po 800MB/s. Paradoksalnie w wielkich centrach z tym jest gorzej bo ciężko starą infrastrukurę wymienić. Są miejsca w Krakowie np. gdzie w centrum masz tylko radiowy bo kablem nie pociągnięte.

Na wsi czy małych miastach to jest praktycznie największa i najnowsza infrastruktura. Na moim wygwizdowie dziś mam z trzech operatorów co za 120 zł np. oferują 1GB/s.

Jak mówisz o serwerach to już zgoda. Jednak jak chcemy grać chmurą to pasuje po stronie dostawcy "graidła" czyli np. Nvidia i Playstation poustawiać kilka serwerów w danym kraju, też się to rozwija ale nadal trochę mało.

10.08.2026 07:50
DrenAren
1.6
1
odpowiedz
DrenAren
14
Chorąży

Dobrze. Myliłem się macie racie. W Polsce jest cudowna możliwość aby zagrać w chmurze. Bez lagów. Zacięć w super płynosci i jakości Wystarczy jak zapłacisz w ciągu roku około 2 tys złotych za neta i PS Plus premium aby grac w nie swoje gry z abonamentu. Plus jak chcesz kupić grę co nie ma w plusie kupujesz z ps Store i możesz grać w grę która nie posiadasz. Ja tam wolę jednak inną alternatywę. Ale każdy ma wybór ? Prawda ? Jeszcze mamy..

post wyedytowany przez DrenAren 2026-08-10 09:54:19
10.08.2026 09:32
1.7
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

Kostrzu Na moim osiedlu muszę korzystać z internetu na transfer, bo nie mamy światłowodu, nawet zwykły internet nie limitowany jest u mnie nie opłacalny, wiec trochę się pomyliłeś :)

post wyedytowany przez boy3 2026-08-10 09:39:39
10.08.2026 12:30
1.8
1
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

boy3 Nie pomyliłem się tylko u ciebie jest kiepsko co wspomniałem, że są miejsca takie nadal. Nie da się wyeliminować tego calkiem.

Dane jasno pokazuja,, że w 2025 roku 96.2% polskich gospodarstw miało dostęp do internetnetu w polsce z czego 83,6% to były gospodarstwa z możliwością prędkości minimum 100Mb/s takżę wystawrczająca do streamingu. Z roku an rok to rośnie i ten szerokopasmoy net się rozrasta. 11 miejsce w UE mamy także źle nie jest. :)

10.08.2026 12:33
1.9
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

DrenAren Tylko ty odróżnij to, że ktoś Cię prostuje na głupote jaką mówisz o niegotowości a tym co uważasz i co jest dobre/złe dla konsumenta. :)

Infrastruktura jest, granie w fullhd to 35Mb/s i 4k to około 50Mb/s tkaze jest to osiągalne w dosyć przyzwoitej jakości czyli takiej jak większość graczy. I nie musisz dawać 2k na neta tylko wystarczy np 900 zł jak płącę ja za 600Mb/s.

Co to samej kwesti "posiadania" to nigdzie o tym nie pisałem ale się zgadzam. Chmurę testowałem, ale to nie dla mnie. Zbieram od lat gry i sprzęt i to się nie zmieni, nie będę grał w chmurach i nie będę tego promował ale też nie oszukujmy rzeczywistości :D

10.08.2026 12:46
DrenAren
1.10
odpowiedz
DrenAren
14
Chorąży

Kostrzu Polska ma coraz lepszą infrastrukturę internetową, ale to nie znaczy, że mamy idealne warunki do cloud gamingu. Problemem jest również rozmieszczenie infrastruktury po stronie samych usług gamingowych. Nie każda usługa ma swoje centra danych w Polsce, więc ruch może być kierowany do serwerów w innych krajach. Im dalej znajduje się serwer, tym większe znaczenie ma RTT, routing i jitter.

W cloud gamingu jest to szczególnie istotne, bo serwer nie tylko obsługuje multiplayer, ale również wykonuje rendering gry i wysyła do użytkownika cały strumień obrazu. Dochodzi więc dodatkowe opóźnienie między wejściem z kontrolera/klawiatury a otrzymaniem wyrenderowanej klatki. Jeśli infrastruktura dostawcy jest oddalona albo trasa sieciowa jest przeciążona, sama prędkość 100 czy nawet 1000 Mb/s tego nie naprawi.

Dlatego argument „Polska ma szybki internet, więc cloud gaming działa idealnie” jest zbyt dużym uproszczeniem. Liczy się nie tylko infrastruktura ISP, ale cały łańcuch: urządzenie → operator → routing → centrum danych dostawcy → serwer gry → z powrotem do użytkownika. Jeśli którykolwiek element ma wysokie opóźnienia lub niestabilność, użytkownik odczuje to bezpośrednio. W graniu lokalnym ten problem praktycznie znika, bo rendering odbywa się na sprzęcie użytkownika.
I jeszcze jedno. Nie pisałem że trzeba dać 2000 złotych za net do grania w chmurze. Napisałem że to koszt łączy około abonamentu PS Plus premium i szybkiego neta. I gier kupowanych cyfrowo w sklepie Sony.

post wyedytowany przez DrenAren 2026-08-10 13:00:53
09.08.2026 23:58
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Gs11
42
Pretorianin
MAX

Na ps portal org wszystkie gry z psplusa są możliwe do ogrania z chmury, czy też tyko wybrane?

Zakupione cyfrowe również tylko wybrane obsługują chmurę?

Zdanie przez fizyczną konsolę można zagrać już w każdą zainstalowana na konsoli grę,tak?

10.08.2026 09:27
2.1
odpowiedz
czakvn
8
Legionista

Gs11 Mam PS Portal i super śmiga streaming gier z konsoli. Nie testowałem tego z PS Plusem. Redflagiem jest to, że jak serwery zawiodą to nie pograsz przez Portala nawet jak masz grę na płycie. Do weryfikacji wymagają połączenia się z serwerami.

10.08.2026 12:38
2.2
odpowiedz
Kostrzu
16
Centurion

czakvn Nie no jak grasz chyba ze swojej konsoli restream to nie musisz miec połączenia z serwerem tylko byc na wi fi chyba.

Co do działania gier to na LTE tylko twoje gry z konsoli jakie masz zainstalowane albo to co jest w bibliotece streamingu a tego tam nie jest jakos turbo duzo.

https://www.truetrophies.com/n24424/ps5-cloud-streaming-games

Niby lista spora ale osobiscie jak patrzyłem na gry to co chciałem wybrać to nie było, np. starszych AC co na ps4/ps5 były. Do tego nie wiem czy tylko u mnie ten problem czy ja coś nei ogarnąłem, ale nie widziałem crossave. Co zainstalowałem gre to nie miałem savów z chmury tylko osobne z streamingu. Spider man np. odpaliłem przez stream to nowa gra tylko a miałem na ps5 gre z savem ukończenia gry.

10.08.2026 13:05
2.3
odpowiedz
czakvn
8
Legionista

Kostrzu Tez tak myślałem, ale wyszlo to przy ostatniej awarii serwerów. Doczytałem ze ściąga jakieś uwierzytelniania z serwerów. Wiec jak nie ma połączenia to lipa. Nie pograłem wtedy. Restartowalem urządzenia lacznie z routerem kilkukrotnie. Nic nie pomagało. Po awarii wszystko wróciło do normy. Także kontrola korpo poziom maks.

10.08.2026 00:02
3
odpowiedz
marcinr258
41
Pretorianin

ZACZYNA SIE. ZA ROK NAWET WLAZĄ Z BUCIORAMI MI DO LODÓWKI Z TYM ZASRANYM PS PLUSEM JAK SIE DOWIEDZĄ ŻE MAM WYSWIETLACZ NA DRZWIACH 24 CALE

10.08.2026 09:41
Racja
4
odpowiedz
Racja
17
Generał

Wejdzie striming gier i steam upadnie.

10.08.2026 17:48
5
odpowiedz
pawel1812
84
Generał

Ma to sens, można przecież pożyczyć od kogoś znajomego passy do konta z biblioteką gier i za pare groszy ograć exclusive na PC...

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl