W Polsce nie ma infrastruktury do grania w chmurze. I nie tylko w Polsce. Strach dokąd idzie branża gier zamiast wyściskać i optymalizować gry na obecne sprzęty kombinują. Abyś tylko nie miał gier i płacił abonamenty.
Na wsi czy małych miastach to jest praktycznie największa i najnowsza infrastruktura. Na moim wygwizdowie dziś mam z trzech operatorów co za 120 zł np. oferują 1GB/s.
Jak mówisz o serwerach to już zgoda. Jednak jak chcemy grać chmurą to pasuje po stronie dostawcy "graidła" czyli np. Nvidia i Playstation poustawiać kilka serwerów w danym kraju, też się to rozwija ale nadal trochę mało.
Dobrze. Myliłem się macie racie. W Polsce jest cudowna możliwość aby zagrać w chmurze. Bez lagów. Zacięć w super płynosci i jakości Wystarczy jak zapłacisz w ciągu roku około 2 tys złotych za neta i PS Plus premium aby grac w nie swoje gry z abonamentu. Plus jak chcesz kupić grę co nie ma w plusie kupujesz z ps Store i możesz grać w grę która nie posiadasz. Ja tam wolę jednak inną alternatywę. Ale każdy ma wybór ? Prawda ? Jeszcze mamy..
Dane jasno pokazuja,, że w 2025 roku 96.2% polskich gospodarstw miało dostęp do internetnetu w polsce z czego 83,6% to były gospodarstwa z możliwością prędkości minimum 100Mb/s takżę wystawrczająca do streamingu. Z roku an rok to rośnie i ten szerokopasmoy net się rozrasta. 11 miejsce w UE mamy także źle nie jest. :)
Infrastruktura jest, granie w fullhd to 35Mb/s i 4k to około 50Mb/s tkaze jest to osiągalne w dosyć przyzwoitej jakości czyli takiej jak większość graczy. I nie musisz dawać 2k na neta tylko wystarczy np 900 zł jak płącę ja za 600Mb/s.
Co to samej kwesti "posiadania" to nigdzie o tym nie pisałem ale się zgadzam. Chmurę testowałem, ale to nie dla mnie. Zbieram od lat gry i sprzęt i to się nie zmieni, nie będę grał w chmurach i nie będę tego promował ale też nie oszukujmy rzeczywistości :D
W cloud gamingu jest to szczególnie istotne, bo serwer nie tylko obsługuje multiplayer, ale również wykonuje rendering gry i wysyła do użytkownika cały strumień obrazu. Dochodzi więc dodatkowe opóźnienie między wejściem z kontrolera/klawiatury a otrzymaniem wyrenderowanej klatki. Jeśli infrastruktura dostawcy jest oddalona albo trasa sieciowa jest przeciążona, sama prędkość 100 czy nawet 1000 Mb/s tego nie naprawi.
Dlatego argument „Polska ma szybki internet, więc cloud gaming działa idealnie” jest zbyt dużym uproszczeniem. Liczy się nie tylko infrastruktura ISP, ale cały łańcuch: urządzenie → operator → routing → centrum danych dostawcy → serwer gry → z powrotem do użytkownika. Jeśli którykolwiek element ma wysokie opóźnienia lub niestabilność, użytkownik odczuje to bezpośrednio. W graniu lokalnym ten problem praktycznie znika, bo rendering odbywa się na sprzęcie użytkownika.
I jeszcze jedno. Nie pisałem że trzeba dać 2000 złotych za net do grania w chmurze. Napisałem że to koszt łączy około abonamentu PS Plus premium i szybkiego neta. I gier kupowanych cyfrowo w sklepie Sony.
Na ps portal org wszystkie gry z psplusa są możliwe do ogrania z chmury, czy też tyko wybrane?
Zakupione cyfrowe również tylko wybrane obsługują chmurę?
Zdanie przez fizyczną konsolę można zagrać już w każdą zainstalowana na konsoli grę,tak?
Co do działania gier to na LTE tylko twoje gry z konsoli jakie masz zainstalowane albo to co jest w bibliotece streamingu a tego tam nie jest jakos turbo duzo.
https://www.truetrophies.com/n24424/ps5-cloud-streaming-games
Niby lista spora ale osobiscie jak patrzyłem na gry to co chciałem wybrać to nie było, np. starszych AC co na ps4/ps5 były. Do tego nie wiem czy tylko u mnie ten problem czy ja coś nei ogarnąłem, ale nie widziałem crossave. Co zainstalowałem gre to nie miałem savów z chmury tylko osobne z streamingu. Spider man np. odpaliłem przez stream to nowa gra tylko a miałem na ps5 gre z savem ukończenia gry.
ZACZYNA SIE. ZA ROK NAWET WLAZĄ Z BUCIORAMI MI DO LODÓWKI Z TYM ZASRANYM PS PLUSEM JAK SIE DOWIEDZĄ ŻE MAM WYSWIETLACZ NA DRZWIACH 24 CALE
Ma to sens, można przecież pożyczyć od kogoś znajomego passy do konta z biblioteką gier i za pare groszy ograć exclusive na PC...