Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: Gry czerwca 2026. Czerwiec w grach należy do Bezimiennego, ale Gothic Remake nie będzie jedyną premierą wartą uwagi

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
31.05.2026 18:20
10
14
odpowiedz
12 odpowiedzi
NekoRei
5
Pretorianin

Do mnie już niestety dotarło, że dyskusja na temat gier w internecie, jest po prostu martwa. Przy każdej premierze wygląda to dosłownie tak jakbym obserwował jakieś wojny polityczne. Tworzą się dwa obozy ludzi i nie da rady gadać ani z jednymi ani z drugimi. Gothic remake jest idealnym przykładem. Nawet premiera nic nie da. Ludzie którzy nastawili się negatywnie będą się czepiać każdego detalu i w życiu się nie przyznają, że nie mieli racji, nawet jak gra będzie lepsza niż myśleli. Z drugiej strony mamy preorderowców którzy będą bronić i wmawiać sobie i innym, że jest super tylko, żeby tamci drudzy nie mieli racji, nawet jak będzie słabo. Jakaś chora mentalność się wytworzyła. Zarówno krytyczne podejście jak i patrzenie przez różowe okulary, poszły w takie skrajności, że to szok.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-05-31 18:22:51
31.05.2026 10:13
baltazar1908
1
3
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Patrząc na głosowanie zdecydowana większość w tym ja, czeka na premierę w przyszły piątek.

31.05.2026 18:46
Szlugi12
1.1
1
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

baltazar1908 Już się doczekać nie można, oby sukces sprzedażowy 😈

31.05.2026 19:13
baltazar1908
1.2
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Szlugi12 Bedzie ok, jestem pewien.

31.05.2026 10:44
Drenz
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Drenz
50
Senator

Rzucę okiem na CALX i Fatekeeper, ale najprawdopodobniej większość czasu spędzę z World of Warcraft: Midnight.

CALX przeniesiono na październik. A szkoda, bo mialem na niego w czerwcu chrapkę. Ale na osłodę będzie Swan Song, czy Comatose lub Alaric. Plus jeszcze wychodzi kilka ciekawych tytułów nieujętych w tekscie

01.06.2026 11:04
kalevatar
2.1
odpowiedz
kalevatar
55
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Drenz Hej, dzięki za wyłapanie; CALX miał początkowo osobną stronę w tekście, ale na dzień przed publikacją twórcy ogłosili przesunięcie, więc wyleciał w ostatniej chwili :( Może wróci w październiku.

31.05.2026 13:16
marduk
3
1
odpowiedz
marduk
18
Pretorianin

Spośród takiej ilości g... największą premierą jest remake 25letniej gry...

31.05.2026 14:26
4
odpowiedz
TheFrediPL
120
Generał

No nie wiem z tym Gothicem, oby się udał ale jakoś nie wierzę w sukces tej gry. Jak będzie spoko to kupie, ale nie napalm się.

31.05.2026 16:36
VoidCosmonaut
5
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

Czyli nic. Sezon ogórkowy.

PS. Brakuje w odpowiedziach "żadna". Bo jak jest tak jak jest to to nie jest ankieta pt. "na co czekają wszyscy gracze w czerwcu" tylko ci, którzy czekają co najmniej na jedną z tej listy. % były by niższe

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-05-31 16:38:19
31.05.2026 16:50
Last_Redemption
6
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

Za miesiac chyba Halo, a teraz nic..

31.05.2026 17:30
7
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Pomijając Gothica, to Fatekeeper zapowiada się spoko. W ogóle głupota ze strony THQ wypuszczając 2 RPG w krótkim czasie, nawet jak jeden z nich to wczesny dostęp.

31.05.2026 17:42
Persecuted
8
3
odpowiedz
12 odpowiedzi
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Odnośnie Gothica, dla mnie zawsze dziwną decyzją twórców było celowe (bo otwarcie to przyznają) przebudowanie estetyki gry, zamiast próby odświeżenia oryginału:

https://www.gry-online.pl/newsroom/rezyser-gothic-remake-wyjasnia-dlaczego-nowe-rpg-nie-jest-wierne/ze2e0b5

Jak zobaczyłem pierwsze screeny ze Stalkera 2, to pierwszą moją myślą było, o kurde, to faktycznie wygląda jak stary dobry Stalker. Wszystko jest piękniejsze, nowocześniejsze, większe, ale jednocześnie nie da się tego z niczym pomylić, np. Metrem, Chernobylite albo Atomic Heart, bo tylko jedna seria gier tak wygląda. I to moim zdaniem była słuszna decyzja GSC, zbudowali jedną z obecnie najładniejszych gier, na zupełnie nowym silniku (co przy okazji obala tezę, że wszystkie gry na UE 5.0 wyglądają tak samo), ale jednocześnie nie zgubili po drodze dawnej estetyki i klimatu, pomimo upływu 15 lat!

Nie mam pojęcia dlaczego Alkimia z tego zrezygnowała, ale moim zdaniem to jest główna przyczyna, przez którą dla wielu osób ta gra nie sprawia wrażenia, jakby faktycznie była Gothicem. Ze wszystkich sił próbuje, ale we mnie wywołuje tylko nieprzyjemne uczucie obcowania z kopią, nieco amatorskim i nieudolnym projektem skleconym przez fanów, którzy bardzo chcą, ale nie do końca rozumieją jak wskrzesić oryginał.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-05-31 17:47:11
31.05.2026 19:48
8.1
2
odpowiedz
Shagwest
68
Centurion

Persecuted Ale jednak oryginalny Gothic w porównaniu z pierwszym Stalkerem wygląda dużo bardziej kwadratowo i mnie osobiście ciężko wyobrazić sobie zrobienie pełnoprawnego remake'u zachowując tamten styl. Stalker to był brudny fotorealizm na miarę 2007 roku, więc 15 lat później "wystarczyło" podciągnąć ten brudny fotorealizm do tego, co umożliwia dzisiejsza technologia i temat załatwiony.

A żeby zachować mocno stylizowany i duuużo bardziej przestarzały styl graficzny Gothica dzisiejszy remake musiałby być jakimś remakem retro. A za takie coś to ja dziękuję, od grania w retro to mam oryginał, od grania w przypudrowane retro mam mody. A jak wydawca sypie kasą na pełnoprawny remake, to niech odświeżają po całości.

31.05.2026 22:28
Persecuted
8.2
2
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

To zupełnie nie o to chodzi. Estetyka Gothica to nie kanciaste modele i słabe animacje, tylko paleta kolorów, filtry, cykl dobowy, oświetlenie, pogoda itd. Nie musisz stosować stylu retro, żeby naśladować oryginał.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-05-31 22:31:10
31.05.2026 23:07
8.3
odpowiedz
Shagwest
68
Centurion

Persecuted No ale czekaj, to w remake'u nie będzie cyklu dobowego czy systemów pogodowych?

post wyedytowany przez Shagwest 2026-05-31 23:10:32
31.05.2026 23:28
Persecuted
8.4
1
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Będą, ale zrealizowane inaczej niż w oryginale. W oryginale coś takiego jak np. słoneczny dzień praktycznie nie występuje, tam zawsze jest pochmurno i ponuro. Ale w remake'u jak najbardziej możesz mieć piękny, słoneczny dzień, ze scenerią skąpaną w ciepłym, złotym świetle. To zupełnie zmienia nastrój świata i klimat.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-05-31 23:30:51
01.06.2026 00:02
Kwisatz_Haderach
8.5
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying
Image

Persecuted Pelna zgoda.

Nowy Gothiczek jest uosobieniem tego nieprawdziwego uogolnienia "kazda gra na UE5 wyglada tak samo". Choc brzmi to dziwnie to juz tlumacze.
Otoz tutaj nie ma zadnego artyzmu w oswietleniu, kolorystyce, kompozycji sceny ktora gracz widzi na ekranie, itd... wszystko jest na presetach silnika. I to z HDRem podreconym do granic wypalania oczu.

Dlam nie wszystko co widze w tym remake wyglada po prostu generycznie. Bo takie jest. Doslownie. Glownie wlasnie ze wzgledu na to o czym piszesz, czyli zmiena estetyki (i dla mnie osobiscie glownym sprawca jest oswietlenie i leniwe uzycie HDRu).

To wyglada jak fotka z Death Valley w USA, tylko jeszcze z dodatkowym filtrem desaturacji i kontrastu.
Nie wiem dlaczego ale designerzy grafiki uwazaja chyba ze saturacja 15% i gamma 2.5 robi robote i "mhrok". Wiecej kolorow niz na tym screenie (i dotyczy to wlasciwie kazdego) mozna znalazc na losowym pogrzebie.
Pomijam juz fakt ze takie przeswietlenie i kolorystyka zabija szczegolowosc sceny (bo tak dziala nasz wzrok).

Wez dowolny screen z tego remake i to jest wlasciwie "generic fantasy adventure".. zero "duszy". Mogloby byc to cokolwiek. Np mod do innej gry na UE5.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-06-01 02:41:01
01.06.2026 00:54
Persecuted
8.6
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Kwisatz_Haderach
Dokładnie. Całość wygląda dość ładnie, w końcu UE 5.0 nawet na domyślnych ustawieniach potrafi zapewnić solidną oprawę, ale zarazem strasznie nijako, generycznie. Gothic I i II miały specyficzną paletę kolorów i charakterystyczne oświetlenie, które razem budowały ten unikalny nastrój, a w remake'u twórcy umyślnie z tego zrezygnowali, choć nadal nie rozumiem dlaczego. Gdyby robili Gothica 4 to wtedy ok, mają prawo do własnej wizji, ale czy ideą remake'u nie powinno być odtworzenie oryginału, tylko bardziej uwspółcześnionego? Nie na zasadzie kopiuj / wklej, ale żeby ludzie czuli się tak, jakby grali w oryginał, który odmłodniał 15-20 lat. A ten remake w ogóle nie przywodzi na myśl oryginału, tylko raczej dość luźną kontynuację serii, która coś tam bierze z dorobku poprzedniczek, ale w większości idzie własną drogą. Nie kupuję tego. Chciałbym, ale zupełnie to do mnie nie przemawia.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-01 00:54:55
01.06.2026 08:56
MilornDiester
8.7
1
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

Shagwest Zobaczcie sobie wszyscy jak wygląda drugi Hellblade na tym samym silniku.

To jest właśnie klimat Gothika w nowoczesnej oprawie.

Oczywiscie, nie wymagajmy aby open world miał taki poziom detali natomiast samą stylistykę i kierunek artystyczny dobrze oddaje.

01.06.2026 10:46
8.8
odpowiedz
Cyberfan
66
Konsul

Kwisatz_Haderach Paleta kolorów i kontrast to będzie najmniejszy problem. Poprawi się to reshade albo nawet filtrami w NVIDIA app z poziomu samej gry.

01.06.2026 11:00
8.9
odpowiedz
1Fuss
31
Centurion

Persecuted Kiedy grałeś w to ostatnio?
Stylistyka stylistyką ale fakt jest taki że gra zestarzała się potwornie i wygląda jak gówno i tylko część mechanik jeszcze się broni i zostały przeniesione do remake który ma pewne naleciałości wynikające z użycia ue5 które aby zniwelować potrzeba by było pewnie kolejnego roku pracy ale i tak muszę przyznać że ostatni build jaki wypuścili był już dobry zmienili oświetlenie, usprawnili walkę, ciekawie zapowiada się możliwość zamiany w różne stwory.
Chyba dam grze szanse

01.06.2026 11:08
Persecuted
8.10
1
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

1Fuss

No i? Powtarzam po raz kolejny, nie chodzi o mechaniki czy gameplay, tylko o samą estetykę, którą jak najbardziej dało się przenieść z oryginału.

01.06.2026 17:30
MilornDiester
8.11
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał
Image

Persecuted Gothic powinien wyglądać mniej więcej tak. Jałowy krajobraz i ponura kolorystyka (nawet przy świecącym słońcu!) wcale nie muszą wyglądać brzydko. Po prostu jak się nie umie zrobić ładnej grafiki to łatwiej jest odciągnąć uwagę gracza pstrokacizną, postprocessingiem i nadmiarem jaskrawego światła.

02.06.2026 09:24
8.12
odpowiedz
1Fuss
31
Centurion

Persecuted Bo ja wiem , ta estetyka wynikała z ograniczeń sprzętowych wtedy zresztą ten remake jest na tyle duży że bardzo możliwe że będą lokacje gdzie będzie ponuro i jałowo i takie gdzie jest zielono i przyjemnie

31.05.2026 18:08
Szlugi12
9
2
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

Via Tenor

60 % na Gothic Remake i to mi się podoba, o to chodzi, jedziemy Panowie, lepszej premiery w tym miesiącu nie będzie.
Polska Gurom

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-05-31 18:08:46
31.05.2026 18:20
10
14
odpowiedz
12 odpowiedzi
NekoRei
5
Pretorianin

Do mnie już niestety dotarło, że dyskusja na temat gier w internecie, jest po prostu martwa. Przy każdej premierze wygląda to dosłownie tak jakbym obserwował jakieś wojny polityczne. Tworzą się dwa obozy ludzi i nie da rady gadać ani z jednymi ani z drugimi. Gothic remake jest idealnym przykładem. Nawet premiera nic nie da. Ludzie którzy nastawili się negatywnie będą się czepiać każdego detalu i w życiu się nie przyznają, że nie mieli racji, nawet jak gra będzie lepsza niż myśleli. Z drugiej strony mamy preorderowców którzy będą bronić i wmawiać sobie i innym, że jest super tylko, żeby tamci drudzy nie mieli racji, nawet jak będzie słabo. Jakaś chora mentalność się wytworzyła. Zarówno krytyczne podejście jak i patrzenie przez różowe okulary, poszły w takie skrajności, że to szok.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-05-31 18:22:51
31.05.2026 18:43
Szlugi12
10.1
6
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

NekoRei
Tworzą się dwa obozy ludzi i nie da rady gadać ani z jednymi ani z drugimi.

Wszystko się zgadza, Stary obóz i Nowy obóz, jeszcze nie zapominajmy o trzecim Świry z sekty (czyt. fani Kiszaka)

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-05-31 18:44:41
31.05.2026 19:41
10.2
odpowiedz
Kokosz90
3
Legionista

NekoRei Dokładnie, zgadzam się z tym co napisałeś. Fajnie to przedstawiłeś i obserwuje dokładnie to z tej samej perspektywy ;)

01.06.2026 07:41
10.3
odpowiedz
jako8
4
Pretorianin

NekoRei
Taką narrację zaczął pis

01.06.2026 08:53
MilornDiester
10.4
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

NekoRei
Wielokrotnie krytykowałem tu Gothic remake a potem przy każdym nowym, lepszym materiale odradzała się we mnie nadzieja, że jednak coś z tego będzie.

I chociaż nie zagram na premierę (to co na razie oglądam nie zachęca zeby wydac wiecej niz 100 na ten produkt) to jednak wciąż liczę na to, że gra zaskoczy pozytywnie.

Bardzo bym chciał żeby ta produkcja się udała, żeby była przynajmniej sympatycznym powrotem do klasyka... ale no, jak na razie Alkimia po prostu nie daje powodów do takiego przekonania.

Nie ma co upraszczać wszystkiego do "złe ludzie nie grali a oceniają". Przez te lata pojawiło się mnóstwo materiałów, mamy oryginał i inne gry do porównywania, gra ma swoje wyraźne bolączki i nic dziwnego w tym, że rodzi to dyskusje i odmienne stanowiska.

01.06.2026 09:28
10.5
odpowiedz
1Fuss
31
Centurion

Szlugi12 A przepraszam Kiszak zmienił zdanie o Gothic remake po tym jak wyszedł film o systemie walki i teraz jest pozytywnie nastawiony 😅

01.06.2026 13:11
10.6
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

NekoRei Dyskusja w internecie na żaden temat nigdy nie miała żadnego sensu. To żadna nowość sherlocku. Jakakolwiek rozmowa ma sens tylko wtedy jeśli znasz swojego rozmówce. Jeśli wiesz że to ktoś kto potrafi rozmawiać, jest skłonny do zmiany poglądów i do krytycznego podejścia do swojego stanowiska. Albo czy to chociaż ktoś na tyle dojrzały emocjonalnie żeby wysłuchać innych opinii i być ok z tym że ktoś inny myśli inaczej niż on.

01.06.2026 13:34
ereboss
10.7
odpowiedz
ereboss
91
Tutejszy troll

NekoRei A kiedyś było inaczej? Odkąd pamiętam zawsze tak było.

01.06.2026 13:36
10.8
odpowiedz
1Fuss
31
Centurion

damian_gracz Zaskoczę cię ale jest takich ludzi trochę i można z nimi pogadać sam nieraz z musiałem zmienić zdanie na jakiś temat gdy ktoś mi udowodnił że jest inaczej niż mi się wydawało przyłapać kogoś na błędzie w necie jest nawet łatwiej niż w realu bo możesz zweryfikować pewne rzeczy odrazu .
Tak więc nie jest tak źle jak myślisz 😅

01.06.2026 13:45
10.9
odpowiedz
pisz
195
nihilista

damian_gracz Jak najbardziej miała, ale może nie znasz Internetu sprzed 20 lat.

01.06.2026 14:45
10.10
odpowiedz
Olilvun_NPC
2
Legionista

NekoRei Walka z efektem slow motion i kiepskie animacje twarzy, które sprawiają wrażenie, jakby wszyscy skazańcy wyszli co dopiero z psychiatryka. Fizyka? Olany temat. AI potworów poprawione jest, ale dalej wygląda to kiepsko. Mają być też wulgarne słowa typu na k***, etc, innymi słowy jeden z przypadków wyraźnego odchylenia od oryginału. To krytyka, czy obiektywna analiza?

01.06.2026 16:55
10.11
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

pisz zupełnie przypadkiem podczas czytania recenzji ac revelations natrafiłem na post użytkownika Vroo sprzed 15 lat.
"2011-11-20 15:50
Gdzie nie wejdę na forum na GOLu, to albo hejtowanie, albo trollowanie, albo wojna fanbojów. 90% komentarzy, to żółć wyrzygana na tych, którzy mają inne zdanie. Jeśli ktoś lubi grę X, to automatycznie gra Y staje się dla niego crapem i gównem. Jeśli ocena pod recenzją jest inna od tej, którą by sobie życzył, to znaczy, że recenzent przekupiony, pijany, albo po prostu kawał ch***.
Wyłączcie to komentowanie, albo niech się weźmie w końcu do roboty jakiś konkretny moderator, bo póki co nie da się tego czytać."

Different times, same old shit.
Jedyny sens mają chyba tylko zamknięte(albo chociaż z ograniczonym dostępem) grupy na discordzie.

01.06.2026 20:10
DexteR_66
10.12
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

NekoRei W sendo. Pięknie napisane.

31.05.2026 19:39
11
odpowiedz
Kokosz90
3
Legionista

W końcu tytuł, który mi się bardzo podoba i pokazuje rangę Gothica, najważniejsza premiera jest oczywista ale obok podkreślam obok Gothica Remake pojawi się kilka niespodzianek xD

01.06.2026 08:31
Diabeł z Caroc
12
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Gothiczek za parę dni, trzeba dosprintować Divinity 2 i zastanowić się, jakim obozem się będzie grało, hmm

01.06.2026 12:14
FixCole
13
odpowiedz
1 odpowiedź
FixCole
37
Legionista

Absolutnie ZERO o Adventures of Elliot od studia które dało nam Octopath Traveler czy Braverly Default. W sumie nie dziwne, GOL od zawsze wylewka na japońskie gry.

01.06.2026 20:11
Pefrik
13.1
odpowiedz
Pefrik
47
Centurion

GRYOnline.plTeam

FixCole na mojej prywatnej liście jest ;)

01.06.2026 12:33
14
odpowiedz
sky0045
24
Konsul

A gdzie Solarpunk? To dość popularna i estetyczna gra survival crafting na latających wyspach, nawet demo było całkiem ok

01.06.2026 13:55
15
odpowiedz
1 odpowiedź
Quodton_NPC
43
Konsul

Gothic remake to kompletne gówno i symbol całego upadku i żenady nowoczesnych gier, a kiszaka nie oglądam i nie wiem kto to
0 rozkminy na temat dlaczego w gothicu są mechaniki takie jakie są, i dlaczego dodajemy do remake taką i inną mechanike. 0 myślenia na temat jaki wpływ ma to na rozgrywke. Po prostu kolejny bezmyślny gniot gdzie deweloperzy idą po liście tego co ma być w każdej nowej grze i potem bezmyślnie to wrzucają do gry "bo tak jest teraz w grach i koniec"

I pewnie znajdzie sie jakiś dzban kto powie "Ale mi się grało fajnie"
No oczywiście, bo to wciąż Gothic, pare dobrych elementów jakoś się uchowa z oryginału. Bo oryginaly gothic był tak dobry że i nawet przez warstwe gówna z tego rimejku pare dobrych rzeczy się jakoś przebije

Ale to nie powód żeby ignorować to że całą reszte twórcy obsrali i zbezcześcili, ktoś ci da cukierek ale najpierw go obsra a ty będziesz mówił, no ale pod tym całym gównem jest troche tego słodkiego cukierka, więc srajcie mi dalej

Dlatego ja się takimi rimejkami brzydze, nie dlatego że nie ma tam asbolutnie nic przyjemnego, ale wystarczy spojrzeć na filozofie deweloperów i jakie mają do tego podejście i już wiadomo co i jak. 0 kreatywności, tylko kopiowanie tego co znane i bezpieczne z każdej innej gry. I to jest najgorszy cios dla gothica, bo tym właśnie zachwycał że był zupełnie innym podejściem do tematu niż inne gry. Więc robienie "rimejka" a zarazem upodabnianie go aby jak najbardziej przypominał wszystkie inne generyczne gierki z unreal engine to zaprzeczenie samego Gothica i symbol śmierci kreatywnej w dzisiejszych grach

I właśnie dlatego "jeszcze nie zagrałem a już narzekam". Nawet nie mógłbym się zmusić do grania w to bo z tyłu głowy miałbym cały czas to czego symbolem jest ta gra. A wydając pieniądze na tę gierke sam popieram to co robią twórcy i tylko zachęcam innych do robienia tego samego

post wyedytowany przez Quodton_NPC 2026-06-01 14:09:16
02.06.2026 09:35
15.1
odpowiedz
1Fuss
31
Centurion

Ange Ushiromiya Tak jest nowoczesne gry to gówno i nieda się w to grać .
Za to kiedyś to było....
Ogladałeś wogle te filmy od twórców remaku gdzie tłumaczyli co kopiowali i dlaczego

01.06.2026 14:59
Kalem
16
odpowiedz
Kalem
31
Centurion

Mam nadzieję, że Fatekeeper przywróci mi wiarę we współczesne gry 😉

01.06.2026 15:28
CJzSanAndreas
17
odpowiedz
3 odpowiedzi
CJzSanAndreas
59
Konsul

Ja nie wiem czy producentom gier już naprawdę skończyli się pomysły na robienie gier, że muszą produkować od nowa jakieś stare gry i to jeszcze takie durne typu Gothic.

01.06.2026 15:39
MilornDiester
17.1
1
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

CJzSanAndreas Doszliśmy w końcu do pewnej technologicznej stabilności.

W poprzedniej dekadzie, gry wyglądały z roku na rok wyraźnie coraz piekniej. Dzisiaj są to zmiany raczej kosmetyczne.

Dlatego warto przenosić na nowe fundamenty technologiczne te produkcje, których rdzeń się nie zdezaktualizował ale mocno odpychają przez przestarzałe wizualia, ograniczane sprzętem sprzed 20 lat.

Szkoda tylko, że ten remake jakoś tak sam zdaje się pozostawać w poprzedniej epoce...

01.06.2026 17:33
Drenz
17.2
odpowiedz
Drenz
50
Senator

CJzSanAndreas Pomysłowych gier jest multum. Nawet ostatnio z fajnym pomysłem na siebie wyszło Enter the Chronosphere.

01.06.2026 20:10
Pefrik
17.3
odpowiedz
Pefrik
47
Centurion

GRYOnline.plTeam

Drenz !!! dokładnie, takie (dla mnie) superhot bullet hell <3 Gdyby tylko nie było w EA :D

02.06.2026 14:39
18
odpowiedz
Alien89
12
Chorąży

Mi bezimienny jednak bardziej kojarzy się z Planescape Torment, który Gothica bije na głowę pod każdym względem.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl