Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Gracze mają dość manipulacji na Steam. Profil masowego „recenzenta”, który ocenił niemal 20 000 gier, rozsierdził użytkowników

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
25.05.2026 19:03
Drenz
4
5
odpowiedz
15 odpowiedzi
Drenz
50
Senator

Tacy to nic. Najgorsze i tak są oszołomy, które mają 0,1 czasu z grą i piszą, że gra jest taka i owaka i jeszcze są kuratorami (np. taka Aga, co pisała opinie specjalnie z błędami, czy fidelioPL, który to gość miał o sobie jeszcze takie mniemanie i chodził z dupą w chmurach - na szczęście już mało co piszą).

25.05.2026 17:13
VoidCosmonaut
1
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

Wystarczy spojrzeć na ilość ogólną i ilość pozytywnych ocen dla np. Marathon gdzie często są to oceny od osób mających 2h gry na koncie i jest ich ponad 40 tysięcy gdzie w gre gra w Peaku 11-13k

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-05-25 17:14:19
25.05.2026 18:16
Silas1415
2
1
odpowiedz
Silas1415
32
Konsul

Oprócz wspomnianej wcześniej „porady” internauta opublikował też odpowiedź na wpisy „rozgoryczonych, niedowartościowanych i zazdrosnych” osób „marnujących czas na krytykowanie jego znakomitego profilu”. Sam siebie nazwał „mistrzem gier” i twierdzi, że „nikt nawet nie zbliża się” do jego „osiągnięć”. Oczywiście wszystkie niepochlebne komentarze są usuwane (rzekomo automatycznie), a i reszta profilu jest równie „skromna”, co cytowana odpowiedź dla „zazdrośników”. Brzmi trochę jak Elon podczas dramy z POE2.

25.05.2026 18:17
3
odpowiedz
13 odpowiedzi
KozaSWD
57
Pretorianin

No ta przyłóż się do czegoś, chciej dobrze oceniać, to zaraz cię zrównają z błotem. Najlepiej być przeciętniakiem. Jeśli jesteś zakręcony na jakimś punkcie, to od razu pewnie AI. Udawajmy, że nie ma dziwnych ludzi.

25.05.2026 18:32
VoidCosmonaut
3.1
2
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

KozaSWD "Dziwni" ludzie są mniejszością, a naprawdę "dziwnie" się robi gdy to co jest faktycznie mniejszością nagle spotykasz w mediach na każdym kroku.

25.05.2026 21:05
3.2
2
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

VoidCosmonaut a jeszcze dziwniej się robi jak ludzie czepiają się tylko określonych mniejszości.
Jak jest np. w filmie o jednego czarnego geja za dużo to jest w internecie pospolite ruszenie ze sztandarem walki o sprawiedliwość i przeciw propagandzie bo naprawde w tej historii był tylko jeden czarny gej a zrobili dwóch gejów i to już się nie godzi bo to zakłamywanie rzeczywistości.

Ale jak w tym samym filmie którego akcja dzieje się w usa 90% obsady jest szczupła to nikt nie ma problemu z zakłamywaniem rzeczywistości bo przecież wedlug badań z 2024r 74% amerykanów ma nadwage lub otyłość. Ale z tą mniejszością nikt nie ma problemu.

Jest tylko kilka konkretnych mniejszości, które baaaaardzo ludziom przeszkadzają i ich obecność w mediach trzeba pilnować, rejestrować i czuwać żeby za dużo czasami nie było. Co nie?

25.05.2026 21:33
VoidCosmonaut
3.3
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

damian_gracz Nikt nie czepia się o jednego "geja za dużo" tylko o kontekst w jakim on się pojawia. Nie widział byś nic "dziwnego" w tym, że w filmie o Piłsudzkim gra go murzyn? Sam bojkotowałbym film, w którym Marię Skłodowską grałaby czarnoskóra.
I porównanie z otyłością jest inwalidą bo otyłość jest niezdrowa i na całym świecie się ją zwalcza. Dodatkowo otyłość to coś na co jednostka ma wpływ. Kino opiera się na pewnym kanonie urody. Większość nie uważa 250 kilowej walenicy atrakcyjną.

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-05-25 21:40:22
26.05.2026 17:08
3.4
1
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

VoidCosmonaut nie miałbym problemu z czarnym Piłsudzkim czy Skłodowską bo rozumiem że każdy film - nawet jeśli oparty na faktach - to dalej jest to autorska wizja reżysera a nie reportaż czy dokument historyczny. Film nie musi pokazywać prawdy. Film może być metaforą, prowokacją, chwytem marketingowym, jawnym kłamstwem. I to wszystko jest ok. Zresztą to nie jest nic nowego, takie zabiegi stosowano w kinie od zawsze ale w ostatnich lat zrobiła się na to nagonka i to co było kiedyś ciekawostką to teraz już jest nachalną propagandą, fałszowaniem historii i wciskaniem ideologii na siłe. W 2007 roku w portrecie biograficznym Boba Dylana (który był białym mężczyzną) dorosłego Boba zagrała kobieta a młodego Boba zagrał czarnoskóry chłopak. I wtedy nikt nie miał z tym problemu. To był po prostu film konceptualny. W japoni nakręcili świetny miniserial Miss Sherlock gdzie sherlocka i watsona grają kobiety. I nikt nie miał z tym problemu że sherlockowi zmienili płeć i kolor. A dziś jak fikcyjna postać małej syrenki ma ciemniejszy kolor skóry to ludziom odbija i dla nich to już nie jest wizja reżysera tylko poprawność polityczna.

Ale to tylko moja opinia. Ty masz prawo do własnej.

26.05.2026 18:04
VoidCosmonaut
3.5
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

damian_gracz Film to ekranizacja epopei, kolebki europejskiej kultury. Rozumiem, że jakby w USA nakręcono film gdzie to Indianie mordowali białych i trzymali ich w rezerwatach to też byłbyś z tym ok? Albo film o Oświęcimiu gdzie to Polacy gazowali Niemców? Przecież to tylko filmy...

26.05.2026 23:03
Silas1415
3.6
odpowiedz
Silas1415
32
Konsul

VoidCosmonaut Ogólnie to trochę pominę te późniejsze przykłady, bo imo dość nieadekwatne i zmieniające tak diametralnie kontekst, że to zmiana tematu (chociaż też imo cały wątek to trochę nagły przeskok, bo z gościa oszukującego na steamie przeszło do polityki), ale co do tego pierwszego zdania... no to nie jest to pierwszy przypadek, by z jakiegoś poważanego dzieła, "kolebki kultury", jak to nazwałeś - adaptować czy też nawiązywać do danego dzieła w bardzo liberalny sposób. Filmy grupy Monty Pythona, z Żywotem Briana na czele, są tu mocnym przykładem i tu też na pewno spora część ludzi była oburzona, że godzi to w kulturę, a i w religię... ale ogólnie ehh.
Sam nie lubię race swapów, imo w dużej części są dla samej kontrowersji, a i też negatywny skutek jest często taki, że dyskurs o samym filmie często schodzi na dalszy plan, bo po co skupiać się na wadach scenariuszowych, słabej warstwie wizualnej, gdy lepiej skupić się na tym, że jak to elfy czarne (taki przykładzik), a i dla twórców to później wymówka, że no no, krytykują nas, ale głównie rasiści! W przypadku Odysei to też już bardziej możnaby zwrócić uwagę jak już, że tam nie ma Greków (i sami Grecy się o to głównie czepiają z tego co widziałem), nie ma ludzi o Śródziemnomorskiej urodzie, ale skupiono się na tej Helenie, gdy jej rola jest malutka.

26.05.2026 23:06
VoidCosmonaut
3.7
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

Silas1415 Żywot Brajana opowiadał historię jakiegoś typka, a nie historię Jezusa. Poza tym film ten nie nazywał się "Jezus".
I nie. Nie skupiono się na mało znaczącej Helenie (mało znaczącej to już zupełna ignorancja z twojej strony). Posłuchaj sobie tej czarnej aktorki i tego co opowiada w wywiadach. Mówiła między innymi o tym, że kraje afrykańskie są pomawiane o handel niewolnikami i rasizm po czym pojechała do kraju, w którym się urodziła (większość życia spędziła w USA ale pochodzi z Kenii) i tam była naocznym świadkiem handlu ludźmi i przemocy między czarnymi. Oczywiście tylko to napomniała, a później wróciła do victimhoodu i oskarżania białych.
Do tego dochodzi jeszcze trans-świr/ka grający/a Achillesa (Ellen Page).

Z tego filmu wylewa się lewacka ideologia i stanowczo nie chodzi tu o po prostu race-swap.

post wyedytowany przez VoidCosmonaut 2026-05-26 23:12:34
26.05.2026 23:24
Silas1415
3.8
odpowiedz
Silas1415
32
Konsul

VoidCosmonaut Dlatego tu mówię - "nawiązywać do danego dzieła", gdzie tu jednak inspiracja Biblią i historią Jezusa jest dość oczywista, nawet jak nie ta sama postać. A co do skupiania się na Helenie (gdzie tak, ma małą rolę w Odysei i o tym mówię) no to cóż, jest tu zazwyczaj hur dur o sam jej kolor skóry, a nie wywiady, bo te zazwyczaj mało kto po prostu śledzi - sam przecież tylko do tego nawiązałeś w pierwszym komentarzu, który z jakiegoś powodu całkiem edytowałeś.

27.05.2026 08:52
3.9
odpowiedz
damian_gracz
8
Chorąży

Silas1415 kolega z tej dyskusji się wyraźnie odkleił więc nie ma co z nim dyskutować ale na marginesie dodam, że jako wielki fan fantasy zarówno low i high, tolkiena, sapka, warhamerów, D&D i wszystkiego co z tym powiązane to dla mnie czarne efly idealnie pasują i aż dziwne że nikt wcześniej na to nie wpadł. O ile np. krasnoludy to zazwyczaj jest jedna spójna rasa o tyle elfy w różnych światach fantasy zawsze się dzieliły na różne rodzaje. W warhamerze np. były elfy wysokie, mroczne, morskie i leśne. I abstrahując od tego co jest w różnych książkach to sama idea czarnoskórych elfów dla mnie jest trafiona w dziesiątke.

27.05.2026 12:16
VoidCosmonaut
3.10
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

Silas1415 Skoro mało śledzi komentarze to chyba nie widziałeś dramy jaka się teraz dzieje w związku z tym filmem i to co się stało np. ze Snow White czy teraz ostatnio z Supergirl.

27.05.2026 12:17
VoidCosmonaut
3.11
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

damian_gracz Koleś w dyskusji o Odysei mówi o totalnie fikcyjnym Warcrafcie i jeszcze śmie mówić o "odklejeniu".

27.05.2026 12:23
XdekHckr
3.12
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

Silas1415 nie wiedziałem że gazowanie w Auschwitz przez Niemców to polityka. A może zaraz powiesz, że to ideologia, a nie historyczny fakt? 🫪

27.05.2026 12:48
Silas1415
3.13
odpowiedz
Silas1415
32
Konsul

VoidCosmonaut Wątpię, że aż tak ta "kontrowersja" wpłynie na Odyseję, no ale to wyjdzie w praniu. Z Supergirl finalnie też, bo w końcu film jeszcze nie wyszedł, chociaż tutaj się przyznaję, nie wiem co tam za "dramki" się ostatnio zadziały.
XdekHckr No nie powiem, bo nie o to mi chodziło iii aż trochę boję się, co zaraz można mi będzie zarzucić, także raczej po tym komentarzu będę się ewakuował :D ale gwoli ścisłości, chodziło mi o wszczęcie dyskusji o race swapach (co no, według mnie dość polityczne) w taki dość losowy sposób, bo news nijak tego nie dotyczy, no ale - to może czepialstwo z mojej strony, po prostu uważam, że jest tego przesyt.
damian_gracz No na ogół nie jest to moja bajka w światach przedstawionych, gdzie jakieś aspekty rasowe były dość mocno zarysowane i w takim Wiedźminie, to właśnie mogliby to imo zrobić lepiej z reprezentacją przez wprowadzanie nowych postaci - bo i tak ich było, w końcu dość liberalna adaptacja... jednak sam motyw czarnych elfów, jak już w DnD czy Warhammerach (chociaż tego aż tak nie znam), gdzie tych rodzajów elfów jest i tak wiele, to yeah po prostu to pasuje.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-05-27 12:49:10
25.05.2026 19:03
Drenz
4
5
odpowiedz
15 odpowiedzi
Drenz
50
Senator

Tacy to nic. Najgorsze i tak są oszołomy, które mają 0,1 czasu z grą i piszą, że gra jest taka i owaka i jeszcze są kuratorami (np. taka Aga, co pisała opinie specjalnie z błędami, czy fidelioPL, który to gość miał o sobie jeszcze takie mniemanie i chodził z dupą w chmurach - na szczęście już mało co piszą).

25.05.2026 21:50
baltazar1908
4.1
1
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Drenz Gorsi uważam są ludzie pokroju legionisty jak damian_gracz którzy robią swoje konta tylko dla hejtowania i tej kupy jest najiwiecej i nie tylko na steam ale tutaj, twitter i wiele innych gdzie jest komentowanie.

26.05.2026 05:55
VoidCosmonaut
4.2
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

baltazar1908 Damianek ewidentnie jest członkiem mniejszości (podejrzewam LGHDTV).

26.05.2026 06:50
baltazar1908
4.3
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

VoidCosmonaut albo dawno nie wyłapał plaskacza wychowawczego, forza horizon 6 ok?

26.05.2026 11:37
VoidCosmonaut
4.4
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

baltazar1908 7.5/10 Jak dla mnie. Ale nie gram za dużo. Naparzam w World of Warcraft.

26.05.2026 16:06
baltazar1908
4.5
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

VoidCosmonaut Kasa poszła tak czy siak bo pisałeś że kupiłeś.

26.05.2026 16:11
VoidCosmonaut
4.6
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

baltazar1908 No ale napisałem przecież, że gra jest dobra i w nią gram. Lvl 103 mam w Forzy

26.05.2026 16:38
baltazar1908
4.7
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

VoidCosmonaut 7,5/10 dobra to nie bardzo dobra,

]Ale nie gram za dużo. Naparzam w World of Warcraft.

post wyedytowany przez baltazar1908 2026-05-26 16:40:51
26.05.2026 18:05
VoidCosmonaut
4.8
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

baltazar1908 A czy muszę grać jedynie w bardzo dobre gry? I czy muszę grać w wyłącznie jedną?

26.05.2026 20:30
baltazar1908
4.9
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

VoidCosmonaut Powiedz szczerze, pozycja warta wydanej kasy?

Czy raczej masz wątpliwości.

26.05.2026 21:14
VoidCosmonaut
4.10
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Pretorianin

baltazar1908 Warta tych 350 pln zwłaszcza, że są 2 DLC w tym. Mam już ponad 25 godzin.

26.05.2026 21:22
baltazar1908
4.11
1
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

VoidCosmonaut Ok, dobrze dla ciebie miłej zabawy.

27.05.2026 12:20
XdekHckr
4.12
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

Drenz Ta, właśnie pełni jest takich kuratorów, którzy za styl pisania biorą sobie na przykład, że piszą specjalnie z błędami albo w inny specyficzny sposób żeby trollować albo się wyróżnić... Masakra. Ktoś jeszcze kuratorów na steam traktuje poważnie? Już lepiej recenzje lub gameplay na YT obejrzeć

27.05.2026 12:20
XdekHckr
4.13
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

VoidCosmonaut a co to jest to lghdtv. XD!

27.05.2026 12:21
XdekHckr
4.14
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

baltazar1908 już lepiej było spriacić. Co roku wydają "nową" forze, która jest tak naprawdę z lekkimi zmianami względem starej. A ludzie to kupują za kilka stów. Normalnie XD

27.05.2026 17:17
baltazar1908
4.15
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

XdekHckr Nie grałem w żadną więc nie wiem, ale po co sciemniasz wychodzi od 2012 roku następnie 2014, kolejny 2016, czwórka 2018, piąta cześć 2021 wiec to nie jest co roku.

27.05.2026 12:18
XdekHckr
5
odpowiedz
XdekHckr
9
Pretorianin

ktoś w ogóle zwraca uwagę przed zakupem na kuratorów? Przecież większość kuratorów których widziałem to albo piszą łamanym polskim albo jakimiś dziwnymi słowami dla jaj czy żeby się wyróżnić. Od dawna nikt tam profesjonalnie i na poważnie nie pisze recenzji, a przynajmniej ja się z tym nie spotkałem. Kontent społeczności na steam jest dosyć specyficzny.

27.05.2026 12:55
aope
6
odpowiedz
aope
218
Corporate Occult

Aż mi się skojarzyło z takim jednym użytkownikiem tutaj na GOLu, który już tylko czasem czyta 👀

post wyedytowany przez aope 2026-05-27 12:55:52
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl