Nie wiem czy taki festiwal jest przeprowadzenia zorbić 10 grudnia 2029 roku game awards of the decade year 20 zebrać wszykie gry jakie powstały między grudniem 2020 a grudniem 2029 podzielić na kategorie wybrać tą jedyna grę dekady lat dwudziestych. Ale jeśli to było zbyt ambitne zrobić konkurs wśród wygranych goty na game of decade.
Kolejność gry w TOP nie ma sensu, bo każdy tytuł gry jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Każdy tytuł to zupełnie inne doznanie.
Ciekawe podejście. Gry przed którymi spędziłem najwięcej czasu (będąc jeszcze nastolatkiem) są odpowiednio na miejscach 161 i 43 :) Większość jednych wakacji spędziłem przed KKnD, ta gra jednak widać nie zdobyła szerszego uznania.
Naturalnym jest że każdy będzie patrzył na tego typu listy subiektywnie. Ktoś kto spędził niezliczone ilości godzin w np. Oblivionie i uważa go za grę wszech czasów może się zastanawiać np. dlaczego Morrowind jest wyżej. Dla mnie lekko zaskakującym jest brak na liście S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci, którego ogrywałem wzdłuż i wszerz. A dla odmiany puryści Fallouta pewnie wychodzą z siebie widząc "trójkę" w okolicy 50 miejsca, a poprzednie części pod koniec drugiej i na początku trzeciej setki :)
Jestem natomiast pod dużym wrażeniem metodologii przyjętej żeby ta lista w ogóle powstało. Ja choćbym chciał, to pewnie nie byłbym w stanie wymyślić, stworzyć i wdrożyć kryteriów, pozwalających na porównanie i zestawienie gier powstałych na przestrzeni 6 dekad. Dużo wysiłku i serca zostało włożone w stworzenie rankingu, efekt robi wrażenie, twórcy(om) należy się szacunek.