Komentarze do wiadomości: Gracz katował monitor OLED przez 3000 godzin, a efekty wypalenia pikseli są zaskakujące

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
09.02.2026 11:46
prawdziwy
1
1
odpowiedz
prawdziwy
34
Konsul

Trzy tysiące godzin to w praktyce niewiele,  jeśli korzystasz trzy godziny dziennie, wychodzi około 2 lata i 8 miesięcy, zaokrąglając do trzech lat.
Moim zdaniem to mało, a większość użytkowników i tak z przesadnej ostrożności próbuje chronić ekran czarnymi tapetami, ukrywaniem pasków i innymi trikami, co trochę mija się z normalnym korzystaniem z komputera.
Ja swój 24-calowy monitor Della wymieniłem dopiero po 12-13 latach, kiedy ekran zaczął żółknąć i nic nie dało się już zrobić. Nie wiem, czemu zaczęło się to od jednego rogu i stopniowo się rozszerzało.
Aktualnie korzystam ze średniej półki, teraz niskiej-AOC 27 cali z matrycą mini-led--VA i jestem bardzo zadowolony po skalibrowaniu sRGB oraz HDR.

09.02.2026 12:11
Amadeoosh
2
1
odpowiedz
Amadeoosh
17
Generał

Po spędzeniu między 400 a 500 godzin w Overwatch 2, w lewym dolnym rogu wypaliły się pasek życia postaci oraz obramowanie portretu.

Zawsze jak pojawia się kwestia OLEDa (które sam posiadam, w TV i telefonie, mówię żeby mi ktoś nie zarzucił żem hejter) to pojawia się grupka która wmawia że współczesne, nowoczesne OLEDy już się nie wypalają. Wtedy ja mówię że fizyki nie oszukasz, na co odpowiedzią jest "ale teraz technologie blablabla" ;)

400h to jest raptem KWARTAŁ jeżeli używasz monitora do pracy i masz odpalony statyczne okno (czy to IntelliJ IDEA, czy Excela, czy SAPa, cokolwiek). Dla mnie absolutnie nieakceptowalne, i zarazem powód dla którego nie kupię laptopa z OLEDem (bo laptopa wymieniam rzadziej niż raz na 6-8 lat i zarazem mam często odpalone właśnie statyczne elementy).

Mam nadzieję że MicroLED zacznie się pojawiać niebawem w normalnych cenach.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-02-09 12:20:02
09.02.2026 12:14
3
2
odpowiedz
Kuba_3
205
Generał

Dobry materiał żeby podsyłać ludziom którzy twierdzą, że OLEDy nadają się do pracy biurowej.
Nie nadają się i nigdy nie będą, niezależnie od sztuczek producentów.
Nawet do gier jak widać średnio, jeśli ktoś katuje bez przerwy ten sam tytuł.

09.02.2026 13:06
4
1
odpowiedz
DarknesS9814
19
Legionista

Niestety OLED co najwyżej sprawdzi się do okazjonalnego grania w różne tytuły. Do pracy absolutnie odpada. Sam codziennie pracuję 8-9h przy komputerze, a po godzinach jeszcze sobie gram z narzeczoną. Często do tego komputer jest nieużywany, włączony, co tylko spotęgowałoby problem. W moim przypadku ten monitor byłby bezużyteczny w ciągu roku. Czekam tak jak przedmówcy, na normalne ceny MicroLED.

09.02.2026 13:14
HETRIX22
😂
5
1
odpowiedz
HETRIX22
217
PLEBS

Gdzie biali obrońcy OLEDów?
maciell
Rumcykcyk
i inni z tego wątku?
https://www.gry-online.pl/forum/wybor-oleda/z2100e80d

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-02-09 13:17:04
09.02.2026 13:22
6
odpowiedz
tybet2
162
Generał

3k godzin i już problemy to jakiś nieśmieszny żart. Mój monitor 144hz (do gier) ma przeświecone 48k godzin (wiadomo, że po tylu godzinach nie trzyma parametrów, ale nadal działa i nie kosztował dużo, bo 1400zł). Ile taki OLED wytrzyma to nie wiem, ale myślę, że do 10k godzin będzie miał problem dociągnąć, aby nadal był użyteczny i nie denerwował, skoro już po 3k są widoczne problemy z wypaleniem.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl