Z jednej strony fajnie... z drugiej jak czytam o " poziomach trudności" to już mnie coś bierze.Skoro chcą być wierni oryginałowi to nie powinno ich być. Oczywiście niech balansują tak by nie było za łatwo ani za trudno skoro ma dojść dużo nowych elementów. Jednak poziom powinien być jeden, bo często moderzy ( deweloperzy w sumie też czasami mają szeroką granicę między " łatwy" a " normalny" , nie wspominając już o "trudnym" gdzie człowiek myśli - kto to balansował ) robią tak,że jeden poziom jest za łatwy a już kolejny za trudny. Więc rozumiem,że ciężko to zbalansować. A Gothic jest taką grą gdzie właśnie tych poziomów niema. Wiadomo to mod tylko powtarzam " chcą być wierni oryginałowi". Zobaczymy jakie będą opinie. Proszę pamiętać,że to tylko moje zdanie i nikogo nie obrażam : ). Pozdrawiam
Przeciez ten mod wyglada oblesnie. Wpieprzone na chama tekstury wysokiej jakosci bez zadnego poczucia dobrego smaku.
Czekałem do 2 minuty na jakieś przeskok w jakości ale w końcu okazuje się dalej, że cały trailer pokazuje zwyczajne widoki z gry, kilka nowych animacji i jakieś inne słabe pierdoły. Czyli tyle jeśli chodzi o Anniversary a myślałem, że chociaż paczki tekstur doczepią.
Niedawno użyłem kilka takich paczek z warsztatu Steam i gra wyglądała o wiele ciekawiej. Fajnie jest usprawniać grę, którą się przeszło 10+ razy i ten mod nie wygląda zbyt zachęcająco.
Mnie już takie mody nie jarają. Po Kronikach Myrtany stałem się bardziej wybredny. Raczej nic im jakościowo nie dorówna. Poza tym tyle gier jest zawsze w kolejce do ogrania, że nie mam już czasu na ogrywanie modów. O wiele bardziej czekam na edycje konsolowe trylogii Gothic. Wtedy wersje steamowe powinny też dostać osiągnięcia. Wówczas byłaby motywacja by powrócić do oryginalnych gier, które zna się na wylot i wymaksować je.
Ja też po cichu liczę na jakiś update z osiągnięciami (z tym, że dla mnie w wersji GOG). Od jakiegoś czasu Gothicki znów za mną chodzą, ale sumienie mówi mi "przecież niedawno grałeś, a kupka wstydu rośnie". Ciągnie mnie do Kolonii jak wilka do lasu, a z osiągnięciami mógłbym sobie powiedzieć, że to przecież coś nowego i zagrać po raz nie wiadomo który bez wyrzutów sumienia.
Zawsze można jakiegoś moda ograć, bo przecież grasz w nowego moda. :P
Sporo fajnych jest.
A w czym to się będzie tak realnie różnic od takiego nostalgic edition? Jak ktoś chce graficzne tylko zmiany raczej to ma l'hivera, jak rozbudowany trochę gameplay to nostalgic, jak mniej inwazyjne to starego altaira.
Jedyne co może ten mod pozytywnie wyróżnić to ciekawe nowe zadania, ale to może.
Natomiast moje obawy zawsze budzi dodawanie staminy. Otóż może być jak w Othello do jedynki gdzie służy praktycznie tylko do biegania i wtedy to nie problem, natomiast dodanie jej do walki w praktycznie każdej modyfikacji jest totalnie źle zbalansowane.
No i sam definitive edition w zasadzie praktycznie nic nie zmienia (to dość niewielka modyfikacja). Może chodziło redakcji o Reworked?
Panie Redaktorze, wprowadza pan czytelników w błąd. Autor modyfikacji nie zapowiada, że "zrewolucjonizuje wiele aspektów kultowego RPG". Niemal wszystkie najważniejsze zmiany, które Pan wymienił, są już w innych modyfikacjach.
Poziomy trudności są w wielu produkcjach, także wpływające na inne elementy rozgrywki niż statystyki przeciwników. Na przykład w New Balance czy Złotych Wrotach 2. Tak samo przebudowa walk z bossami – pytanie też, co rozumie Pan przez bossów w Gothic 2. Walka tarczą, walka kosturem, system wytrzymałości i sprintu – to już było na przykład w Gladiatorze, Lobos Definitive Edition czy New Balance.
Dodatkowe bronie, pancerze, rozszerzone rzemiosło – tak samo, możliwe że w tym modzie pojawi się niespotykane jeszcze wcześniej uzbrojenie, ale dodanie broni i pancerzy to nie jest nowość jak na mod do Gothic 2. Analogicznie rzemiosło, jest w Kronikach Myrtany, Legend of Ahssűn. Tak samo obszerniejszy główny wątek i możliwość przejścia gry bez gildii są obecne w rozszerzeniach do Gothic 2.
I zmianą są klasyczne utwory muzyczne autorstwa Kaia Rosenkranza? Skoro klasyczne, to już je znamy?
Tym artykuł tworzy Pan hype na modyfikację, a potem gracze będą rozczarowani, bo się będą spodziewać nie wiadomo czego.
I modyfikacja powstaje również z myślą o DX11, autor stworzył nawet własną wersję renderera: Atmosferic Edition i prezentował, jak jego modyfikacja wygląda z tym renderem.
Artykuł jest nierzetelny.
Ja tam nigdy nie gram w addony do gothica 2
Podstawka + NK jest dość długą grą więc nie widzę powodu dokładać sobie więcej contentu, zresztą zazwyczaj taki content jakiś modów jest gorszej jakości
Jedynie texturpacki sobie wgrywam