Komentarze do wiadomości: Google potwierdza, że Gemini nie będzie miało reklam, tymczasem ChatGPT szykuje się do zmiany

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
27.01.2026 12:09
1
6
odpowiedz
MadTrigger
4
Legionista

Największy reklamowy stalker na ziemi jest święty i wolny od reklam. Tymczasem jak wybiją konkurencję to wrzucą co najwyżej jedną 3 sekundową reklamę, a potem dwie, potem dłuższe. Skończy się syfem jaki obecnie jest na YT. Następnie zrobią jak w Truman Show i gemini będzie w trakcie wypowiedzi ni stąd, ni zowąd wtrącać slogany reklamowe.

post wyedytowany przez MadTrigger 2026-01-27 12:11:18
27.01.2026 12:15
kamikadze
😁
2
odpowiedz
kamikadze
2
Centurion

Google najlepsze na świecie

27.01.2026 12:21
3
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
34
Senator

Jeżeli news dobrze był przetłumaczony to można po nim wywnioskować że tak czy siak oni też to zrobi:
Co więcej, korporacja wyraziła zdziwienie, że OpenAI tak szybko zdecydowało się na wprowadzenie reklam do ChatGPT., słowo szybko świadczy o tym że może jednak kiedyś tak będzie.

Na razie pojawi się wyłącznie opcja robienia zakupów, którą w przyszłości będą mogli przetestować klienci sieci Walmart. i podobnie w tym zdaniu.

post wyedytowany przez sabaru 2026-01-27 12:22:34
27.01.2026 12:56
3.1
1
Beneksor
17
Generał

Nie "może", a na pewno. Już teraz ChatGPT ma limit wykonywanych zadań, po wyczerpaniu którego przechodzi na gorszy model językowy, zachęcając równocześnie do wykupienia subskrypcji. Najwyraźniej ta strategia jednak nie działa, a reklamy przyniosą stałe i pewne dochody.

post wyedytowany przez Beneksor 2026-01-27 12:56:58
27.01.2026 12:36
aope
4
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
aope
214
Corporate Occult

I co z tego, że ChatGPT daje reklamy. W kwestiach technicznych ani Gemini, ani Grok ani Copilot nie mają żadnego podejścia do ChatGPT. Więcej. Zarówno Gemini jak i Grok podają często dane z dupy, mogące doprowadzić do uszkodzenia sprzętu. W Copilot wprowadzili jakieś zmiany w modelu i może podawać wyłącznie zakresy bez konkretnych danych, bezużyteczne. ChatGPT jest na ten moment tak do przodu względem konkurencji, że w ogóle nie ma czego tu porównywać.

27.01.2026 16:59
4.1
MrBzdun
2
Junior

aope Widzę, że utknąłeś w 2022. Aktualnie najmniej halucynującymi modelami są Claude i Gemini. I różnica nie jest niewielka. Zobacz sobie jak w benchmarkach omniscience wypada ChatGPT a jak Gemini. Oczywiście to, że radzą sobie lepiej nie oznacza, że w ogóle nie halucynują ale jak już tak rzucasz twardymi stwierdzeniami to warto sprawdzić czy coś się nie zmieniło. W świecie AI miesiąc to duży przeskok już nie mówiąc o 2/3 latach. A to, że Apple wybrało Gemini o czymś świadczy. Zwłaszcza że według ślepych testów i rankingów użytkowników Gemini jest na 1 miejscu od 2 lat.

27.01.2026 18:23
aope
4.2
2
aope
214
Corporate Occult

MrBzdun absolutnie nie. Na co dzień korzystam właśnie z ChatGPT, Gemini i Copilot. W moich zastosowaniach (analityka, szeroko pojęte IT) ChatGPT jest najlepszy. I to mocno. Jakiś czas temu zrobiłem całej trójce dodatkowo prosty test, dotyczący w sumie dość niszowego zagadnienia i aż złapałem się za głowę, jakie BZDURY wypisuje Gemini, Grok i Copilot. Mianowicie mam swoje drobne hobby - lubię zabawę z modami, RTA, RDA, relaksuje mnie kręcenie własnych grzałek do tychże. No i któregoś razu wpadł w moje łapy bardzo fajny sprzęcik o nazwie Bonza Pro RTA. Problem z tym RTA jest taki, że chociaż całościowo jest to świetny atomizer o tyle ma problemy z efektywnym chłodzeniem rdzenia co dość mocno zmienia temat mocy na grzałkach i wybieranej bawełny. Dobrze wiedziałem, że na grzałkach które testowałem maksymalna moc, która nie spali bawełny w wyniku właśnie tego chłodzenia rdzenia wynosi poniżej 40W. Mocno to odbiega od „książkowej” wartości mocy właśnie przez specyfikę tego konkretnego atomizera. No idealny kandydat do sprawdzenia jak sobie z tą specyfiką poradzi sobie AI :D No i cóż - 3 modele zaproponowały książkowe 60-80W (w efekcie totalna tragedia i uszkodzenie bawełny/grzałki) a tylko jeden zauważył, że Bonza Pro ma problemy z chłodzeniem rdzenia i stanowczo polecił wartości 34-38W ponieważ powyżej spali się bawełnę. Zgadnij który to. Gemini/Copilot po wyprowadzeniu z błędu przyznały że no faktycznie dały dupy i nie wzięły pod uwagę atomizera (chociaż był w promptcie!) a Grok szedł w zaparte.
I takich przypadków przez ostatnie miesiące miałem MNÓSTWO z różnych dziedzin. Ten jeden ZAWSZE wygrywał bo zamiast teorii potrafił też sprawdzić specyficzne warunki.

post wyedytowany przez aope 2026-01-27 18:27:41
27.01.2026 19:41
4.3
trumpf
14
Generał

chyba żartujesz, na pewno piszesz o pro Gemini i pro chat gpt czy bazujesz na darmowych modelach?

27.01.2026 19:59
aope
4.4
aope
214
Corporate Occult

Oczywiście wersje płatne. I nie, niestety nie żartuje.

27.01.2026 20:06
4.5
trumpf
14
Generał

Ciekawa rzecz, bo uzywam praktycznie wszystkich trzech (czterech) i tak naprawde jezeli chodzi o poziom to chatgpt jest troszeczke lepszy od groka ale tez nie zawsze, jednak gemini pro deklasuje obydwa modele, copilota nie uzywam bo jest kompletnie bezuzyteczny niestety. Halucynacje chatgpt i cool style groka zaczely mnie niestety wkurzac i wzialem na probe gemini, i najprawdopodobniej juz ten zostanie.

Jedyne czego jeszcze nie probowalem to claude.

27.01.2026 13:07
Kwiliniosz
5
1
odpowiedz
Kwiliniosz
81
Generał

Gdyby google rok w rok było po kilkanaście miliardów dolarów w plecy to by się tak nie dziwiło.

27.01.2026 20:03
TRX
6
odpowiedz
TRX
218
Generał

Oczywiście, że będą reklamy, tylko później - gdy tylko OpenAI jako pierwsze przetrze szlak umieszczania reklam w UI swojego chata. Przerabialiśmy to w milionach różnych usług.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl