Komentarze do wiadomości: Firefox dostał funkcje, na które użytkownicy czekali latami. Problem w tym, że wielu już odeszło

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
18.06.2026 10:23
1
1
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

Nic dziwnego że uciekają, poprawki za długo trwają a po drodze wlatują kolejne bugi, wpadki wizerunkowe.
Nie bez powodu rozchwytywane jest Brave oraz Vivaldi, te drugi mega mnie zaskoczył płynnością aplikacji, interfejsu oraz szybkością działania.

18.06.2026 13:53
1.1
odpowiedz
asasin24
49
Konsul

LokalnyRzezimieszek No i w Vivaldi możesz dostosować pod siebie praktycznie każdy aspekt przeglądarki. To zupełnie inna liga, niż upośledzony Chrome, w którym już nie ma żadnych ustawień.

18.06.2026 11:21
Luzman
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Luzman
5
Chorąży

Te wszystkie przeglądarecxki to o kant rozbić.
Tylko Brave, dzięki któremu przeglada się neta bez reklam i wyskakujących badziewi.
Obecnie każdy portal wygląda jak telezakupy mango i bez Brave'a nawet nie podchodź.
Przecież nawet tego portalu nie da się przeglądać na zwykłej przeglądarce, bo wygląda jak zawirusaowana strona xxx.

post wyedytowany przez Luzman 2026-06-18 11:22:30
18.06.2026 11:57
2.1
odpowiedz
lis22
99
Generał

Luzman Ciekawe, czy na YT też blokuje reklamy bo normalnie, jeśli chce się użyć jakiegoś blokera to YT twierdzi, że mogę obejrzeć chyba 4 filmiki na dobę, jeśli nie wyłączę blokera.
Ja tam siedzę na Firefoxie chyba od ok. 16 lat i jest mi dobrze ale ten Brave może być dobry jako dodatkowa przeglądarka.

18.06.2026 12:15
Luzman
2.2
odpowiedz
Luzman
5
Chorąży

lis22
Normalnie słucham muzyki z YT na wyłączonym ekranie.
Co prawda ostatnio judaiści z YT znaleźli lukę i wpadają pomiędzy piosenkami jakieś reklamy, ale nigdy nie miałem jakiejkolwiek reklamy podczas oglądania czegokolwiek.
4 filmiki na dobę? Mi napierdziela non stop w aucie i nie ma zamiaru przestać. XD

post wyedytowany przez Luzman 2026-06-18 12:16:05
18.06.2026 11:46
3
1
odpowiedz
Jerry_D
83
Senator

Ważne, żeby Firefox został na ryku choćby z tak prostego powodu, że to jedyny (poza Safari) silnik inny niż googlowski. Monopol dla nikogo nie będzie dobry.

Na wtrynianie AI kląłem, ale odkąd to się da poustawiać, to zostawiłem sobie tłumaczenia, bo okazjonalnie się przydaje, a resztę wyłączyłem i nawet nie pamiętam, że w lisku jest jeszcze jakieś AI. Z szybkością działania nie mam problemu (jedyna rzecz, która jest wyraźnie wolniejsza, to wczytywanie obrazków w goolglowskich captchach, bo Google faworyzuje), z reklamami też nie, bo uBO robi robotę. O błędach, to ja tylko czytam w changelogu przy okazji kolejnych aktualizacji, bo w codziennym użytkowaniu jak na r4azie żadne mnie nie dotknęły. Jedynie raz się zdarzyło, że przy aktualizacjo obsługi jakichś kodeków na mobilnym FF filmy z YT przestały się odtwarzać, ale zgłosiłem i w ciągu chyba 5 dni naprawili.

Od czasu do czasu korzystam też z Opery, Vivaldi, a nawet Edge i nie widzę u nich jakichś cudów, więc póki co nie zamierzam porzucać liska.

18.06.2026 11:53
Felipe
4
2
odpowiedz
Felipe
27
Messiah

U mnie od zawsze OGNIOLIS. Podoba mi się to "menu" na górnym pasku itd. po prostu się do niego przyzwyczaiłem. Na takim Google Chrome to jakoś dziwnie jest.

18.06.2026 13:55
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
asasin24
49
Konsul

Nie rozumiem tych wojenek. O ile kiedyś przeglądarka faktycznie miała znaczenie, tak teraz każda przeglądarka działa i spełnia swoją funkcję. Sam testowałem wiele przeglądarek i zostałem przy Vivaldi z powodu obszernych ustawień. Natomiast Firefox po prostu musi istnieć, nie ma innej opcji. To jedyną realną alternatywa od silnika Chromium, nas którym łapska trzyma Google. Na bazie Firefoxa działa choćby przeglądarka TOR.

18.06.2026 14:06
5.1
odpowiedz
Jerry_D
83
Senator

asasin24 Z tym, że właśnie taki marny udział może znów doprowadzić do sytuacji, że pewne rzeczy będą na lisku działać gorzej albo w ogóle, bo twórcy stron nie będą sobie zawracali głowy upewnieniem się, że działa na czymkolwiek, co nie stoi na Chromium i znów wybór przeglądarki zacznie mieć faktyczne znaczenie. A to tylko spowoduje dalszy odpływ użytkowników z tych niszowych przeglądarek I wzmocnienie monopolu Google.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl