Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Fani STALKER 2 powrócili do gry, by ocenić dodatek Cost of Hope i aktualizację 2.0

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
23.08.2026 10:50
DexteR_66
1
odpowiedz
DexteR_66
22
Dawnwalker

Premium VIP

5h mam, a póki co to jeszcze na ani jednego nie natrafiłem, zobaczymy jak będzie dalej.

23.08.2026 11:16
Darkowski93m
2
3
odpowiedz
9 odpowiedzi
Darkowski93m
201
Generał

Tak sobie czasami myślę, że do niektórych gier po prostu na stałe przylepia się łatka "ZABUGOWANA GRA!". Czytałem, że STALKER 2 był popsuty na premierę. Ja go ogrywałem dopiero jakieś 4 miesiące temu i naprawdę nie spotkałem zbyt wielu błędów, a tym bardziej żadnego, który by mi blokował postęp czy zmuszał do restartu. Gra śmigała całkiem dobrze i wyglądała cudownie. Powiedziałbym, że ilość bugów była standardowa jak na produkt tej wielkości. Ja mam poważne zastrzeżenia do tej gry ale dotyczą one zupełnie innych elementów. No ale teraz przy okazji dodatku wchodzę w artykuły, czytam komentarze i niektórzy ludzie piszą, że gra dalej jest zabudowana jak cholera, że nie da się grać itd. No ja rozumiem, że na różnych komputerach gra chodzi różnie ale aż takich rozbieżności nie powinno być. No chyba, że ja faktycznie jestem jakimś niesamowitym szczęściarzem i na mojej konfiguracji gra po prostu działa znacznie lepiej niż na innych.

23.08.2026 11:35
2.1
1
odpowiedz
luq8912
52
Pretorianin

Darkowski93m gra na premierę była w tragicznym stanie, wiem bo grałem. Widzę, że w przypadku dodatku jest podobnie. Ogra się kiedyś kompletną grę po premierze drugiego dodatku i jak banderowcy go połatają

23.08.2026 11:45
2.2
odpowiedz
dobaczenko
71
Konsul

Darkowski93m Przeszedłem grę bez żadnego błędu blokującego postępy. Aczkolwiek ten błąd generujący snajperkę w ekwipunku był dość irytujący. No i sokole oczy przeciwników też traktuję jako poważny błąd.

23.08.2026 12:36
Saturator
2.3
2
odpowiedz
Saturator
3
Chorąży

Darkowski93m "a tym bardziej żadnego, który by mi blokował postęp czy zmuszał do restartu." Ależ łaskawa gra, że dała się ograć bez gamebreaking bugów. Chyba sam fakt że coś takiego jest wymieniane jako POZYTYW gry, świadczy w jakim kurwidołku się znajdujemy w branży xD

23.08.2026 12:46
2.4
1
odpowiedz
Pikusss
36
Chorąży

Saturator Lol masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem?

23.08.2026 12:52
Darkowski93m
2.5
odpowiedz
Darkowski93m
201
Generał

Saturator Ale ja nie twierdzę, że to jest pozytywna cecha gry. Ja to napisałem jako polemikę do wszystkich tych komentarzy, które twierdzą, że w grze jest pełno bugów uniemożliwiających rozgrywkę. Ogólnie to ja takich rzeczy nie spotykam zbyt często w grach. Gram sporo ale nie potrafię sobie przypomnieć sytuacji gdzie jakiś bug w ostatnich latach zablokował mi postęp. No może poza Falloutem 4 xD Wróciłem sobie do niego kilka tygodni temu. Kilka razy miałem sytuację gdzie jakiś obiekt zablokował mi dostęp do terminalu przez co postać blokowała się w animacji. Nie działa wtedy żaden klawisz, nie da się otworzyć pip-boya, kucnąć, podskoczyć, nic. Jedynie esc i wczytaj grę. No chyba że znasz magiczną sztuczkę w postaci odpalenia konsoli i wpisania do niej zaklęcia "tcl" które wyłącza kolizję postaci z obiektami xD

23.08.2026 13:07
tekknological
2.6
2
odpowiedz
tekknological
37
Chorąży

Darkowski93m Mój kumpel zwrócił Gothica Remake bo na jego RTX 5080 i 9800x3d crashowała non stop. Na mojej rtx 5050 i bieda procesorze gra się zwiesiła raz, a mam przegrane ponad 59 godzin

23.08.2026 13:43
tynwar
2.7
odpowiedz
tynwar
105
Legend

Darkowski93m ta, dokładnie jak twierdzisz, ludzie na stałe przypinają łatkę do różnych gier. Np. chociażby gothic, nawet jeśli było trochę drewniane, to kurczę remake? Przesada...

23.08.2026 15:09
2.8
odpowiedz
aleksanderz
28
Chorąży

Darkowski93m Jak grałem wersję 1.5 to jedyne poważne błędy były okazjonalny spawn przeciwników w hubach i wystrzeliwanie ludzi w niebo przez headshot ( bardzo zabawne). Najgorszy problem gra miała z balansem przeciwników. Na trudnym poziomie wielu potworów to były gąbki na obrażenia, do tego wachania w większości dla sprawnego stalkera gra jest jak spacer w parku, tymczasem wchodzi boss i zaczyna się piekło.

23.08.2026 16:31
Darkowski93m
2.9
odpowiedz
Darkowski93m
201
Generał

aleksanderz Ja się zgadzam, niektóre stwory są zdecydowanie zbyt wytrzymałe. Taki snorek przyjmuje na klatę takie ilości naboi, że powinien z niego zostać durszlak. Oczywiście, lepsze giwery radzą sobie lepiej, ale i tak gracz ma wrażenie, że mutanty są zbyt twarde. Z kolei ludzcy przeciwnicy czasami trafiają nas z odległości 70 metrów z pistoletu kiedy wychylamy się na 5 cm zza płotu xD Tylko że to wszystko to nie są błędy techniczne a bardziej projektowe.

23.08.2026 13:08
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
KozaSWD
58
Pretorianin

Pamiętajcie że każdy pieniądz przeznaczony na ukraińskie gry, to również pieniądz dla ukraińskiego rządu, który oficjalnie uznaje banderowców za bohaterów. Jeśli sprzeciwialiście się kupowaniu rosyjskich gier, to powinniście mieć honor i nie kupować ukraińskich gier.

post wyedytowany przez KozaSWD 2026-08-23 13:12:50
23.08.2026 14:16
3.1
1
odpowiedz
reznik
30
Centurion

KozaSWD poczytaj czemu maja ich za bohaterow. swiat nie kreci sie wokol polakow

23.08.2026 13:36
Countach
4
odpowiedz
Countach
120
Pretorianin

Gram w dodatek na PS5. Na razie brak bugów uniemożliwiających rozgrywkę, ale nadal tak samo głupia AI i mniejsze niedoróbki.

23.08.2026 13:50
xKoweKx [stalker.pl]
5
2
odpowiedz
1 odpowiedź
xKoweKx [stalker.pl]
164
Stalker

Mnie się kompletnie nie podoba zmieniona kolorystyka... trochę pozmieniałem ustawienia kontrast/jasność/nasycenie, ale dalej model broni i rąk Skiffa jest przejaskrawiony. Zielona aura miejscami wygląda lepiej, miejscami średnio. Na pewno bardzo mocno poprawili oświetlenie wewnątrz, ale artefakty graficzne dalej się pojawiają, np. jak wychodzimy z ciemnego na jasne. Jest też wszechobecny ghosting, a gram w natywnej rozdzielczości bez generowania klatek na epickich.

Wróciłem do gry pierwszy raz od premiery i mam wrażenie, że z Zony zrobili battlefielda, bo cały czas ktoś w tle się napierdziela. Do tego NPC-e widzą i strzelają z niesamowitą dokładnością przez krzaki i zarośla, których jest o wiele więcej. Poczekam kilka tygodni na patche, bo na razie nie widzę sensu grać i się irytować.

Tutaj rzeczy, o których napisałem w formie wideo: https://streamable.com/8rbfy6 https://streamable.com/a4wtcb

23.08.2026 14:44
5.1
odpowiedz
fix_the_game_journalism
22
Chorąży

xKoweKx [stalker.pl] A to nie jest tak, że oni strzelają na "pałę" w ostatnie miejsce z którego oddawałeś strzał, albo cię słyszeli? Ja bardzo często zmieniam osłony podczas wymian ognia i wydaję mi się, że potrzebują chwili zanim ponownie ogarną, gdzie jesteś, zwłaszcza jak zmieniasz miejsce skradając się. Co do tych artefaktów graficznych w momencie wychodzenia z budynków to pełna zgoda - wydaję mi się, że oni chcieli zrobić "efekt" przyzwyczajania się oczów do jasnego, ale od premiery nie mogą ogarnąć błędów z tym związanych. Choć i tak jest o niebo lepiej z tym niż na początku, to trzeba przyznać, a wiem co mówię, bo gram w to od premiery i widziałem jak to się zmienia po każdym patchu po kolei.

Z tym battlefieldem to już subiektywne jest bardzo. Najgorzej było po pierwszym, albo drugim patchu po premierze, gdzie non stop spawnowali Ci się przeciwnicy niedaleko od Ciebie i gra przypominała bardziej tryb niekończących się fal przeciwników z jakiegoś Gears of War, czy coś takiego. Kompletnie nie imersyjne i psujące poczucie obcowania z Zoną, na szczęście to poprawili i aktualnie jest faktycznie najlepiej od momentu premiery. Teraz widać faktycznie, że fauna i npce często są zajęci sami sobą bez Twojej obecności. Już od kilku patchy tak było, żeby nie było, ale teraz IMO jest to zdecydowanie najbardziej naturalne, najlepiej odczuwalne. A wracając do tego porównania z battlefieldem jeszcze, to pamiętam jak grając w shadow of charnobyl po raz pierwszy na przedostatnim poziomie trudności to nie byłem w stanie wyjść z Kordonu, bo ciągle bandyci spawnowali się w miejscu, gdzie było przejście do wysypiska. To było dopiero pole wojny xD Dlatego właśnie mówię, że to już subiektywne odczucie. Dla mnie w tej chwili jest bardzo ok, choć liczę, że jeszcze będą przy tym grzebać i usprawnią to maksymalnie jak mogą/ silnik im pozwala.

post wyedytowany przez fix_the_game_journalism 2026-08-23 14:47:27
23.08.2026 14:24
rafq4
6
odpowiedz
rafq4
190
Shadow in the darkness

Grałem na PC - jeden bug uniemożliwiający ukończenie zadania pobocznego i drobne glitche przez całą grę. Gram na PS5 - 0 błędów wartych wspominania, jedynie też drobne glitche. Dodatek wspaniały, ma moim zdaniem lepszą atmosferę, niż sama podstawka. Klimat Żelaznego lasu to coś pięknego, czuć tą ponurość, ciągłe zagrożenie, ambienty też dodają smaku całości. Ja jestem zadowolony. Nie żałuję ani złotówki wydanej na tą grę.

23.08.2026 15:23
7
odpowiedz
dwrrr
55
Pretorianin
23.08.2026 15:41
Sielislaw
8
odpowiedz
Sielislaw
27
Chorąży

Gram w stalkera od premiery i nabiło mi już prawie 1600 godzin. Błędy zdarzają się ale nie przeszkadza to w rozgrywce- główną przyczyną kraszów jest używanie modów które nie zawsze się ze sobą zgrywają. Po patchu 2.0.1 gra się jeszcze lepiej a klimat jak zawsze świetny. Dla mnie rzeczy irytujące to niski chwyt krawędzi, szybkie zużywanie się broni, pancerza, waga, a-life. Będę grać nadal.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl