Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do gry: End of Eden

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
04.02.2026 04:48
1
odpowiedz
Lukas1983
53
Pretorianin

Czuję że to będzie dobra rzecz. Grafiki wyglądają bardzo gothikowo.

17.04.2026 23:03
DexteR_66
2
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

No ciekawe co z tego wyjdzie dobrego, lub złego.

18.04.2026 07:46
Szlugi12
3
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

Jak mapa otwarta na screenach, to rzeczywiście przypomina Gothica 3 :D (bardziej zmierzch bogów) od obserwacji można dać, ale 2027 to jeszcze tyle czasu.

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-04-18 07:46:44
15.05.2026 21:10
DexteR_66
4
odpowiedz
1 odpowiedź
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Wideo

End of Eden - Playable Teaser Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=W0AXKJ4k_u4

15.05.2026 21:16
DexteR_66
4.1
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

A 3 czerwca zostanie udostępniony playable teaser.

https://steamcommunity.com/app/4176140

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-05-15 21:16:40
20.05.2026 12:55
5
odpowiedz
kacyk71
109
Generał

Trzymam kciuki i oczywiscie 3 czerwca trzeba bedzie sprawdzic.

23.05.2026 16:18
6
odpowiedz
6 odpowiedzi
bartek21
19
Centurion

Jak to ma konkurować z Gothic Remake to nie może mieć takiej okropnej grafiki która jest nawet zbyt kolorowa jak na Gothic tekstury lampy wyglądają na poziomie gry z 2007 roku a nie xd z 2026 i animacje wyglądają okropnie xd

23.05.2026 21:23
Szlugi12
6.1
1
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

bartek21 No niestety, dobrze ktoś pisał na youtube, ze ta gra może konkurować co najwyżej z Cralonem od Björna Pankratza, której daleko do takiego Gothica Remake, jako ciekawostkę można obserwować, ale nic poza tym.

23.05.2026 21:34
6.2
odpowiedz
Darek1785
10
Generał

Carlon 2.0 to mój wymysł.

25.05.2026 16:21
Shadoukira
6.3
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

bartek21 Fakt, gra nie jest piękna, ale według mnie nie jest też brzydka. Zresztą sam twórca powiedział, że spokojnie mogliby tę grę zrobić lepiej i ładniej jeśli chodzi o grafikę, ale oni chcą aby ta gra poszła praktycznie każdemu, nawet na słabszym sprzęcie. Jak dla mnie sukces tej gry zależy od tego czy gameplay będzie dobry i czy mechaniki rozgrywki będą funkcjonować prawidłowo.

Gothic remake może być ładniejszy, ale co z tego skoro obecnie jest skopany technicznie? Będziesz w tej grze tylko spacerował po świecie i oglądał widoki czy wolisz jednak zagrać w tę produkcję? Na chwilę obecną w Gothic Remake jest tak:
- AI wrogów i NPC? Nie działa, albo działa słabo.
- Walka? hit boxy są skopane, machasz bronią a ona nie trafia w przeciwnika choć przez niego przeniknęła.
- Animacje? nadal nie wszystko poprawione, zwłaszcza poruszanie się postaci.
- oświetlenie? Też ciągle do poprawy.

I pewnie jeszcze wiele więcej... niestety. Sam bardzo czekam na Remake Gothica, ale nie ma się co czarować. Gra obecnie jest zepsuta. Oby to naprawili.

03.06.2026 19:49
6.4
odpowiedz
bartek21
19
Centurion

Shadoukira Już poprawili te problemy z Gothic Remake odziwo jeszcze przed premierą

08.06.2026 09:31
6.5
odpowiedz
Blitzj3t
2
Legionista

Shadoukira Radzę edytować post bo jednak Gothic Remake dowiózł i większość rzeczy które wymieniłeś działają normalnie. 90% pozytywnych opinii już ma na steam

08.06.2026 11:22
Shadoukira
6.6
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Blitzj3t Nie ma co edytować. Przed premierą Gothic Remake nie zapowiadał się wybitnie. Na szczęście okazało się że gra jest naprawdę dobra i chwała im za to.

Co do błędów to jakieś są, ale nic co by totalnie psuło tę grę. Osobiście trzymałem kciuki za twórców do samego końca.

Teraz mam tylko nadzieję że THQ Nordic da Alkimi zielone światło na Gothic 2 i kolejne cześć :)

27.05.2026 22:00
7
odpowiedz
kacyk71
109
Generał

Ta gra nie moze konkurowac z Gothic Remake bo to nie bedzie remake Gothica tylko calkiem nowa gra nawiazujaca do Gothica.Choc kibicuje by sie gra udała to sluchajac pancia od EoE mialem ochote mu wiąche posłać.Gosc tworzy calkiem nowa gre bez zadnego parcia ze strony spolecznosci jak ta gra ma wygladac ,moze zrobic wszystko co chce i jak chce itd za to Alkima nie ma takiego komfortu gdzie jest ktytykowana za kazde odstepstwa od orginalu począwszy od tego ze trawa rosnie tam gdzie nie rosla po faktyczne problemy.Gdyby Alikma robila czesc czwarta mieli by o wiele łatwiej i mysle ze dawno gra by wyszla bo zamiast sie skupiac na tym czy bezi ma taka sama liczbe wlosow to by skupili sie na wazniejszych aspektach gry.A co do End of Eden to uwazam ze jak najbardziej moze sie to udac nawet z grafika jaka na razie widzielismy.Przeciez nie tak dawno wyszła swietna gra Of Ash And Steel niestety wyszla w stanie tragicznym i dopiero od patha 1,6 mozna grac spokojnie i choc powoli bo powoli gra jest łatana i nie tylko,nowy path 1.7 nie tylko poprawia bledy ale tez dodaje sporo nowej zawartosci a docelowo ma byc ostatni path 1.10.Wie uwazam ze End of Eden robiona przez pasjonata Gothica moze byc tak dobra czy lepsza jak Of Ash robiona wlasnie przez pasjonatow seri Gothic.Dla mnie takich gier nigdy za duzo wiec jesli przypasuje mi demo z 2 czerwca byc moze ich wespre nawet finansowo.

02.06.2026 22:59
8
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kadrion
53
Pretorianin

End of Eden wyglądało na ciekawy projekt, ale marketing oparty na atakowaniu innego projektu przy całkowitym braku promocji własnego dzieła dyskwalifikuje ten projekt jako coś poważnego. Praktycznie cały content o End of Eden to atak na Gothic Remake i Alkimie oraz przebitki z Gothica 1 i wspomnianego Remaku. Siedzi jakiś młodziak i nawija makaron jak on to wspaniale wszystko zrobi, a inni to "nie umiejo". Brzmi jak Kiszak, tylko się ogolił i nie ma co kręcić.

W końcu wczoraj "autor" coś zaprezentował z EoE. "Autor", bo nie wiem ilu ich tam pracuje nad tym, to ich system walki wygląda jak z tutoriala unity - chłop w 25 minutowym materiale POKAZUJĄCYM SYSTEM WALKI END OF EDEN przez 20 minut pierdzieli jaka to Alkimia i Remake są złe, po czym pokazał dwa-trzy urywki swojej gry, gdzie zaklikał przeciwnika w akompaniamencie 3 prostych, aby nie napisać ubogich animacji. Animacje chodzenia i walki prezentują poziom gry dołączanej do gazetki z kiosku tak w okolicach 2005 roku, tylko ktoś wgrał moda na HD textury. Chciałem ograć to demko co jutro ma wyjść, ale nabrałem podejrzeń, że jest to po prostu scam, albo jakiś eksperyment społeczny. Ewentualnie ultras Kiszaka uwierzył, że jak będzie dużo gadał, to projekt się zrobi najlepszy na świecie, bo on wie jak ma wyglądać.

03.06.2026 20:56
8.1
1
odpowiedz
Kadrion
53
Pretorianin

Aktualizacja: zagrałem w to "demko". Wytrzymałem 5 minut i żeby nie strzępić sobie ryja, skopiuję swój komentarz ze steama:

CO TO JEST?
Projekt na zaliczenie semestru? Od początku atakuje mnie dźwięk jakby nie wiem, zaciął i zapętlił się dźwięk chodzenia? Cały czas wali po uszach zapętlona sekwencja dźwięku, uruchomiłem "grę" ponownie - nadal to samo.

Niewidzialne ściany, beznadziejna walka, kiepskie modele i beznadziejna oprawa graficzna. Oprawę graficzną był w sumie wybaczył, bo nie na tym polega dobra gra, ale jak trzeba nie mieć szacunku do drugiego człowieka aby nazywać to duchowym spadkobiercą gothica? Jak można opowiadać bzdury o Gothic Remake i Alkimi prezentując coś takiego?

Włączyłem, wyciszyłem dźwięk aby wytrzymać, pochodziłem, wskoczyłem na górkę, zatrzymała mnie niewidzialna ściana, zszedłem, zaklikałem kilka klikaczy, przepraszam, klekaczy na śmierć, poklikałem w roślinki, pochodziłem, porozglądałem się i zacząłem mieć wrażenie, że ktoś robi sobie ze mnie i innych jaja.

I nie, nie wierzę, że to powstało w 2 miesiące. Musi to być jakiś scam, nie wierzę, że ktoś stworzył na poważnie projekt, przez 5 miesięcy nic z nim nie robił po czym w 2 miesiące przygotował tę abominację aby coś pokazać.

I oczywiście jakże klimatyczne przywitanie gracza poprzez gadającą głowę.

Weź się chłopie do poważnej roboty, bo jakbyś poświęcił czas na pracę zamiast gadanie o gothicu, gothicu remake i alkimi to ten twór nadawałby się do czegoś więcej niż do wyrzucenia.

03.06.2026 20:09
DexteR_66
9
1
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Ten teaser, to tragedia jednym słowem. Nie interesuje mnie jak się tłumaczy ten zadufany twórca, że robili to 2 miesiące - po co takie gówno dawać do ogrywania w ogóle? rzeczywiście z tego drugi Cralon może wyjść.

Jeszcze podczas grania napis w lewym górnym rogu - "ten grywalny teaser został zrobiony w dwa miesiące" xD

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-06-03 20:11:43
03.06.2026 23:22
10
odpowiedz
Blitzj3t
2
Legionista
Wideo

[link] Tak się prezentuje gra gorsza niż Gothic Remake

04.06.2026 00:19
11
1
odpowiedz
kacyk71
109
Generał

Zagrałem i moge stwierdzic ze to jest gorsze niz pierwszy teaser Gothic Remake.Watpie czy w 18 miesiecy dadza rade z tego zrobic wciagajacy RPG.Grafika jest jaka jest ale NPC stoja jak kolki i nawet nie udaja ze zyja ze cos robia a podczas rozmowy nawet ustami nie ruszaja.Wskoczysz tam gdzie tworcy przewidzieli,raz do wody da sie wejsc po pas innym razem blokada ze nawet stóp sie nie zamoczy.Ogolnie grafika bida z nedza.Z wiekich zapowiedzi ze zdeklasuja Gothic Remake nawet tą wersje z błędami to jakies nieporozumienie.Jedynie co sie broni na razie to dubbing jest calkiem ok i system walki calkiem spoko tyle ze nie tymi animacjami postaci.Pogralem cos kolo 1h moze mniej i calkiem przypadkiem skonczylem to demo i nie ma nic co by mnie pociągnęło by chciec zagrac w pelna wersje,ale ze jest to dwa miesiace pracy wiec nie stawiam krzyzyka tylko poczekam az wyjdzie pelna jesli wyjdzie.
A jesli bedzie to czytal pancio od gry to drogi panciu,wasz teaser do piet nie dorasta GR nawet w wersji z bledami bo tam choc mozna pogladac ladna grafike.

04.06.2026 13:59
marvin92
12
1
odpowiedz
marvin92
42
Konsul

Moim zdaniem Alkimia powinna skasować Gothic Remake póki jeszcze mają czas, bo teaser End of Eden zaorał ich totalnie. XD

A tak na poważnie to choć z początku byłem zainteresowany tym projektem to marketing oparty na hejtowaniu Gothic Remake skutecznie mnie do End of Eden zniechęcił. Z początku na materiałach z oficjalnego kanału można było zobaczyć gameplaye z Gothiców albo Risena z zapewnieniami, że w End of Eden też tak będzie. Później autor wpadł na genialny pomysł, że podpinając się pod Kiszczaków i innych zapewni sobie dodatkowy rozgłos. A po tym co zaprezentowali w teaserze chyba mało kto będzie ich traktował poważnie. Cóż, jak ktoś nie ma nic ciekawego do zaprezentowania to chwyta się najłatwiejszych sposobów a przekaz negatywny do takowych należy.

O samym teaserze nic pozytywnego napisać nie mogę. Spędziłem w nim zaledwie 20 minut. Zobaczyłem jak wygląda walka, kawałek świata, dialogi i jakoś więcej nie chciało mi się grać. System walki mało responsywny. Raz postać wykonuje cios, innym razem nie. Przez cały czas słychać jakieś dziwne odgłosy może to dźwięk dziobania tych pseudościerwojadów, które tutaj nazywają się kłapacze. Niezależnie od miejsca w którym jesteśmy ciągle słychać ten dźwięk. Postacie w trakcie dialogów nie wykonują żadnych gestów i nie ruszają ustami. Jeśli chodzi o pozytywy to polski dubbing jest całkiem ok, pierwsza cut-scenka też wykonana jest dobrze.

04.06.2026 16:54
Shadoukira
13
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Shadoukira
122
Chill Slayer

No co tu dużo mówić. Według mnie na tę chwilę ta gra nie jest lepsza od Gothica Remake... przykro mi, ale twórca przestrzelił ze swoimi zapewnieniami, że zdeklasuje Remake już tym teaserem, bo jak dla mnie nawet nie są blisko tego celu.

Ok, zgadzam się, że po dwóch miesiącach mają podstawowe mechaniki gry, ale obecnie nie wygląda to jakoś zachęcająco.
- Grafika to poziom Gothica 3, a może gorzej,
- walka naszą postacią jak dla mnie jest obecnie mało ciekawa i bardzo prosta, a animacje według mnie nie są zbyt ładne,
- Potwory nie mają żadnych ciekawych ataków i tak samo obecnie ich animacje pozostawiają wiele do życzenia,
- ogóle jak dla mnie animacje w tej grze wymagają jeszcze dużo pracy, bo teraz są koślawe i brzydkie.
- projekty lokacji, postaci, broni, ubrań itd. średnie, nie ma szału.

Ogólnie faktycznie widać inspiracje Gothickiem i nie skreślam tej gry, ale ten teaser jest po prostu słaby (na tę chwilę) i nie wiem czy to była dobra decyzja ze strony twórców aby to teraz wypuszczać. Mogli dać sobie więcej czasu np. pół roku, bo może wtedy lepiej by już to wyglądało. Teraz pewnie twórcy zbiorą sporo hejtu i nie do końca mnie to dziwi.

Jak dla mnie na tę chwilę to takie 4/10... gdzie demo Gothica z Nyrasem oceniłem na jakieś 6/10. Poczekamy zobaczymy, może później End of Eden nabierze kolorów i faktycznie ta gra pozytywnie zaskoczy, ale obecnie... twórców czeka jeszcze dużo roboty. Jak na 2 miesiące roboty, to może jest nieźle, ale szczerze to nie wiem, bo nie znam się na tworzeniu gier. Jak dla mnie trzeba poczekać może gdzieś z rok i wtedy będzie już lepiej widać, czy ten projekt gdzieś zmierza, czy będzie to kolejna gra, która miała nadzieje stać się Gothickiem albo nawet go przebić.

Jak dla mnie ten cel jak do tej pory osiągnęli jedynie twórcy moda do Gothica 2 - Kroniki Myrtany, gdzie gra była po prostu świetna.

04.06.2026 17:28
13.1
odpowiedz
kacyk71
109
Generał

Shadoukira W zimie ograłem Gothic 3 z Mod packiem i uwierz mi ze Gothic 3 nadal wyglada ładnie.EoE do"ładnie" to chyba daleko.

04.06.2026 17:00
DexteR_66
14
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

To ja wam deklaruję tutaj uroczyście, zdeklasujemy To naszą dwumiesięczną pracą, w dwa miesiące dostarczymy wam lepszy produkt niż oni po 5 latach (7 latach), to jest mocna deklaracja, jednocześnie niespecjalnie patrząc po tym co oni wstawili to jest jakiś żart [...]"

Informacja, że ten "teaser" został zrobiony w 2 miesiące to ewidentne kłamstwo, bo grę zrobili w Unity 6.2, wersji z sierpnia 2025 roku a po drodze jeszcze wyszło Unity 6.3 LTS w grudniu 2025. Nikt normalny nie bierze starszej wersji Unity do nowego projektu, szczególnie że najnowsza wersja to wersja LTS (Long Term Support), wspierana dużo dłużej niż takie normalne wersje. Tworzenie tej grę zaczęli przynajmniej między sierpniem 2025, a grudniem 2025. W listopadzie był na Steam, a w grudniu był wielki Update 😂. W plikach jest 2025.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-06-04 17:09:54
04.06.2026 18:57
Crod4312
14.1
1
odpowiedz
Crod4312
177
Legend

DexteR_66 Czyli nie dość, że prostacy i partacze, którzy opierają promocje swojej "gry" na hejcie na Gothic Remake to jeszcze kłamcy xD

04.06.2026 19:01
DexteR_66
14.2
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Crod4312 Tak to niestety wygląda xD

07.06.2026 15:17
14.3
odpowiedz
Venkt
72
Pretorianin

DexteR_66 Wiadomo to nie jest wielka korporacja, wiec mozna krytykowac xd

07.06.2026 15:33
DexteR_66
14.4
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Venkt Krytykuję kazego kto w chuja leci i chce się na siłę na czymś wybić, a tak postąpił ten 'twórca'

08.06.2026 08:56
14.5
1
odpowiedz
Kadrion
53
Pretorianin

Venkt Pozwól, że Ci to rozrysuję w punktach i nie, że wielka korporacja, tylko chłop stojący za End of Eden:

1) Stworzył kartę projektu na steam 7 miesięcy temu i napisał, że robi grę taką jak G1 i G2
2) Nagrywał filmiki obrażające Gothica Remake i Alkimie i nie pokazując przez ten czas nic ze swojego projektu kreując się jednocześnie na boga gamingu i jak to wspaniale u niego wszystko wyjdzie i działa bo on jedyny wie jak to się robi
3) Zapowiedział playtest demo pisząc, że pokaże jak mały zespół, który ledwo się zawiązał w 2 miesiące zrobił grę LEPSZĄ niż partacze z Alkimi w 5-7 lat.
4) Wypuścił playtest wyglądający jak gra z gazetki za 9,99 sprzed ponad 20 lat i działający jak ulep z tutoriali do unity. Do tego ten NAJWSPANIALSZY system walki to zwykłe zaklikiwanie przeciwnika. No i wita graczy gadająca głowa.
5) Opowiadał bajki o 2 miesiącach produkcji, a bajka rozjeżdża się, gdy prześledzi się historię komunikacji na steam, discordzie i YT. Autor/autorzy najwyraźniej 5 miesięcy nic po za flexowaniem się nie robili.
6) Chłop dziękuje za feedback, a Fandom End of Eden zdziwion i zaniepokojon, że tyle krytyki na projekt spada. No ale jak ma nie być krytyki, jak w 2 miesiące miał wyjść projekt lepszy pod każdym względem od G1:Remake, a wyszedł zagliczowany ulep? Prowadzisz agresywną komunikację i nie dowozisz nic? Licz się z równie dosadną i agresywną odpowiedzią.

post wyedytowany przez Kadrion 2026-06-08 09:00:02
08.06.2026 09:26
14.6
odpowiedz
Blitzj3t
2
Legionista

Kadrion Żeby jeszcze było śmieszniej na jego niekorzyść Gothic Remake dowozi

04.06.2026 18:45
kupczyndas
15
odpowiedz
kupczyndas
48
Pretorianin

A planują też wydać gre na konsole?

04.06.2026 19:24
Drenz
16
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Drenz
50
Senator

Ogólnie kiepsko to wygląda. Po Farathanie mamy kolejnego bajkopisarza, który deklaruje wydanie gry gothicopodobnej w ciągu półtora roku. Ogólnie od samego początku byłem nastawiony do projektu sceptycznie. Dołączyłem do ich Discorda pod głosowanie na muzykę, ale ostatecznie nie zagłosowałem, bo to był raczej konkurs na najlepszy muzyczny plagiat. W ogóle gość jeszcze pytał tam jaki tryb walki by wybrali i ogólnie odnosiłem wrażenie, że tam nie mają sprecyzowanego planu odnośnie elementów rozgrywki. Ogólnie: kiepsko. Na chwilę obecną to jest bardziej na poziomie Spellmaster: The Saga a do Gothic Remake czy Of Ash and Steel nie ma nawet w połowie podjazdu.

08.06.2026 05:44
RoyPremium
16.1
odpowiedz
RoyPremium
36
Konsul

Drenz nawet Spellmaster wygląda ładniej, no bo jednak UE jest 10x lepszy od Unity. W EoE nic nie jest zrobione tak naprawdę i pokazywanie czegoś takiego jest strzelaniem samemu sobie w jądra. I fakt, że przy tym Of Ash and Steel wygląda jak niezwykle dopracowany tytuł.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl