IMO:
Ostatnie badanie na Steam pokazało, że tylko 18 % graczy nie kupiłoby gry, gdyby gra była tworzona przy użyciu AI.
Zatem jeśli grę z użyciem AI stworzy się kilkukrotnie szybciej i taniej, niż bez AI, to rachunek jest prosty - z ekonomicznego punktu widzenia bardziej się opłaca użyć AI.
A, że AI-hejterzy się spłaczą w komentarzach na takich portalach jak ten? Kogo to - karawana jedzie dalej...
IMO:
Tak by było, gdyby rozwój AI stał w miejscu, a tak nie jest.
Już dziś AI tworzy lepsze ilustracje i muzykę, niż 99% twórców. Już dziś AI programuje/pisze kod na poziomie ludzi, a do roku ma przekroczyć ten poziom. Tworzenie assetów 3D przez AI, to jeszcze odstaje od tego, co robią ludzie, ale to kwestia 1-2 lat. Tłumaczenia to też kwestia 1-2 lat, by dorównać ludziom.
A potem przyjdzie AGI, może w 2028-30, i już w niczym AI nie powinno odstawać z jakością od ludzi, a potem powinno przewyższać jakość od ludzi.
Zatem obecnie gry robione przez ludzi + AI - nie muszą w niczym odstawać od tych robionych tylko przez ludzi.
Za kilka (3-5) lat gry robione tylko przez AI też nie powinny odstawać od gier robionych tylko przez ludzi.
A chwilę potem gry robione tylko przez AI powinny być lepsze od gier robionych tylko przez ludzi.
I z roku na rok potem ten dystans powinien rosnąć, wraz z dalszym rozwojem AI.
Słuchając muzyki w radio czy na portalach z muzyką, to nawet nie wiesz, że słuchasz muzyki stworzonej przez AI.
Badanie Deezer/Ipsos: 97% osób nie potrafi odróżnić muzyki w pełni generowanej przez sztuczną inteligencję od muzyki tworzonej przez człowieka
https://newsroom-deezer.com/2025/11/deezer-ipsos-survey-ai-music/
Tu masz przykłady od Suno v 5,5: https://suno.com/playlist/3338b2fc-ff37-4a59-a2c5-3f09781a99e2
A te 99 % piosenek od twórców - ludzi, to nawet nie słuchasz pewnie, bo do mediów przebija się tylko mały procent promila najlepszych w branży, więc nawet nie masz do czego porównywać.
A czy z własnej ignorancji można się pośmiać? Teoretycznie - można. ;)
IMO:
Załóż zespół i nagrajcie jakąś piosenkę, a sam się przekonasz czy Wasza piosenka jest w tych 99 % piosenek od twórców, które są gorsze od piosenek od Suno v 5,5, czy w 1 % - tych lepszych od Suno. Powodzenia! xD
A co do "gówna":
- AI hejter jak wie, że coś jest AIGC, to: "co za gówno, AI slop!"
- AI hejter jak nie wie, że coś jest AIGC: "wspaniałe! cudowne! proszę o więcej!"
Wystrczy popatrzeć na kometarze, gdy ludzie nie wiedzą, że to AI:
https://youtu.be/MEPLapAgrNY
https://youtu.be/XcRyN2DAG80
A to było jeszcze Suno 4.5, któremu brakuje do v 5,5.
A piosenki od Suno lądują już od prawie roku na szczytach list przebojów: https://youtu.be/opuDZYJuAz0
A AI hejterzy i tak będą mówić, że to "AI gówno, i AI slop", bo ich procesy poznawcze są na poziomie "human slop"... xD
1. Albo zespół kumpla jest w tych 1 % twórców, którzy są lepsi od Suno v 5,5.
2. Albo masz zaburzone postrzeganie rzeczywistości, i słysząc AIGC - automatycznie i bezrefleksyjnie zamieniasz to na: "AI gówno, i AI slop".
3. Albo te obie powyżej wymienione rzeczy naraz.
Jestem przekonany, że mamy tutaj do czynienia z sytuacją nr. 2., gdzie podałem Ci piosenki, z których część uważam za lepsze niż te, co lecą w radiu, a i tak dla Ciebie było to: "AI gówno, i AI slop" - gorsze od tego, co tworzą ludzie, czyli także od tego, co zaśpiewa pijany wujek Stefan na weselu. ;)
Z zaburzeniem kognitywnym nie da się dyskutować, bo nie przyjmujesz do wiadomości, że AI może tworzyć coś lepszego od ludzi. Tak samo jak płaskoziemcy nie przyjmują do wiadomości, że Ziemia nie jest płaska, jakiekolwiek by się im argumenty nie przedstawiło.
I tak samo, jak z płaskoziemcami nie ma sensu dyskutować dalej z Tobą na ten temat, zatem z mojej strony EOT z Tobą.
Samo użycie AI nie przesądza czy gra będzie dobra czy zła. Wolę dobrą grę stworzoną z pomocą AI niż guano grę zrobioną ręcznie. Będzie tego wszystkiego więcej, więc będzie więcej przesiewania, ale będzie też więcej dobrych gier.
Wiadomo, że jakieś rozbudowane gry jak W3 albo CP2077 są poza poziomem AI ale do takich indie gierek które też są popularne nastawionych na gameplay, szczególnie jakiś coop jak Peak to AI imo nada się idealnie.
Wypada odróżnić gry zrobione przez AI od użycia AI w procesie produkcyjnym. Na steamie trzeba zgłaszać każde użycie AI przy produkcji, nawet jeśli elementy zrobione przez AI są konceptami które nigdy nie ujrzały światła dziennego po premierze gry (jak w przypadku Clair Obscur). Jak dla mnie użycie AI w procesie produkcji to żaden problem, jeśli dzięki temu gry zostaną wydane szybciej. I mówię to z doświadczenia w pracy jak programista w GameDevie. Osobiście AI używam głównie do tworzenia narzędzi edytora które pomogą mi szybko wykonać mozolną pracę i to nie tak że sam bym tych narzędzi nie napisał, po prostu wolę poświęcić ten czas na mechaniki gry, kiedy AI w mięczyczasie napisze takie narzędzia bez problemu, a zaoszczędzam tym też czas innych pracowników, który oni mogą poświęcić między innymi na level design, którego AI za nas dobrze nie zrobi.
Już to kiedyś pisałem, że te gry zrobione przez ludzi ręcznie wcale nie są takie wspaniałe. Jak AI lepiej rozpisze dialogi i zadania to jestem za bo to co nas serwowało np Ubisoft, EA czy nawet Obsidian w ostatnim czasie to woła o pomstę.
Kreatywność, to "buszowanie" po takim zbiorze. Im człowiek inteligentniejszy, tym sprawniej mu to idzie i jest w stanie połączyć dalej oddalone od siebie rzeczy. Dlatego dobry poeta musi być inteligentny. Dobry pisarz też.
W przyszłości AI w tym aspekcie przebije dobrych i wybitnych pisarzy, bo po prostu można ją nakarmić nieograniczoną ilością danych. Czego człowiek nie jest w stanie zrobić. Ma tylko to co zdołała "zdobyć" przez całe życie. Chyby, że dojdziemy do czasów, gdzie ludzki mózg będzie połączony z siecią. Wtedy ilość danych też będzie nieograniczona.
Dziś AI jest w stanie napisać fabułę gry wcale nie gorszą niż twórcy popularnych dużych gier.
Mój przykład gdy grałem z ChatemGPT w papierowego RPGa. On był MG, a ja graczem.
Wymyślił mi misje, że muszę odnaleźć bardzo ważną starą księgę w ruinach. Nie pamiętam już dokładnie przebieg.
Ale byłem mega zaskoczony, gdy jakiś czas po tym wyszło Diablo IV, gdzie wykonywałem podobną misje. Miałem wręcz deja vu.
i co z tego? tak jakby kogoś interesował ten syf zwany "grami niezależnymi" zalewający sklep steama od lat. Jedyna różnica będzie taka że będzie tworzony przy użyciu AI. Nigdy nie kupowałem takich gier i nie mam zamiaru... nie grałbym w 90% tego nawet gdyby mi chcieli za to zapłacić.
Czyli po prostu branża przejdzie już zupełnie w ilość kosztem jakości i pomimo tego, że będzie więcej gier to jeszcze mniej będzie gier wybitnych.
Moim zdaniem nadejdzie era płytkich i prostych gier (z wyjątkami) na podobieństwo tego co teraz mamy na rynku gier mobilnych.
Gra żeby się wstrzelić będzie musiała się wyróżniać, być dobra i mieć marketing głównie w postaci streamerów, w tym że stawianie na łopatologiczny marketing jak w grach mobilnych ma bardzo małe szanse na pc i konsolach gdy gra wygląda jak slop
Czyli co, eksperci przewidują, że aż tak drastycznie spadnie używanie AI przy tworzeniu gier, że tylko połowa będzie takich gier na steam?
To nieźle tych ekspertów pogrzało.
Dziś praktycznie każda gra w jakimś stopniu wykorzystuje AI. Taka pierdoła w silnikach gry jak rozmieszczenie trawy czy trzew, to algorytm wyuczony maszynowo. Z tą różnicą, że gdy takie algorytmy powstawały, nie było bumu AI i nikt tego tak nie nazywał, mimo, że proces ich powstania jest taki sam jak wszystkiego co dziś nazywane jest algorytmem AI.
Narzędzia czysto programistyczne, gdzie program sam dopisuje resztę linijki kodu, to też taki algorytm.
Jest też kwestia concepartów. Kiedyś taki grafik wpisywał w google grafika pożądaną wartość i dostawał różne "inspiracje", ale nic praktycznie z tego, to nie był wytwór generatywnej AI. Dziś większość wyskakujących obrazków taka jest, więc oglądanie takich zdjęć wpływa na proces twórczy takiego grafika.
Samo używanie AI to nic złego. Małym może ograniczyć wydatki. Przykład Manor Lords - autor zapłacił artystce narysowanie portretów do gry. Artystce się oberwało, że to AI. Same grafiki były stworzone przez artystkę, a nie AI. Twórca mógł zrobić dokładnie takie same portrety za darmo lub ułamek ceny. Wartość artystyczna dla tej produkcji byłaby taka sama, bo dla odbiorcy nie ma znaczenia twórca. Dla odbiorcy liczy sie to czy dany obraz mu się podoba i jakie emocje w nim wywołuje.
Jakby rynek gier nie był już wystarczająco przesycony. Tego wszystkiego jest już za dużo.
"Gry AI zalewają Steama, ale finansowo radzą sobie równie „dobrze”, co większość tytułów dostępnych na platformie firmy Valve."
A to ciekawe, kilka dni temu widziałem badania, które pokazują, że zależnie od rodzaju gier (im większa tym gorzej), gry z tagiem AI mają statystycznie nawet 39% mniejszą sprzedaż.
Ciekawe bo ja już od dobrych 15 lat odnoszę wrażenie że większość gier robiło AI a nie ludzi z inwencją twórczą :)
Na całe szczęście ja żadnej gry AI jeszcze nie wiedziałem i mam nadzieję że nie zobaczę.
Visit the best completely free site! Enjoy all the content. <a href=" [link] ">hentai tv</a>
Visit the best completely free site! Enjoy all the content. [link]