Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Do 2028 roku połowa gier na Steam może powstawać dzięki AI, ale nowe badanie i wyliczenia podają w wątpliwość, czy gra jest warta świeczki

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
16.07.2026 12:30
1
3
odpowiedz
Darkuss
74
Pretorianin

IMO:
Ostatnie badanie na Steam pokazało, że tylko 18 % graczy nie kupiłoby gry, gdyby gra była tworzona przy użyciu AI.
Zatem jeśli grę z użyciem AI stworzy się kilkukrotnie szybciej i taniej, niż bez AI, to rachunek jest prosty - z ekonomicznego punktu widzenia bardziej się opłaca użyć AI.
A, że AI-hejterzy się spłaczą w komentarzach na takich portalach jak ten? Kogo to - karawana jedzie dalej...

16.07.2026 12:50
Link
1.1
5
odpowiedz
Link
39
Senator

Darkuss Co z tego, że AI są ekonomiczne, skoro są bez duszy i nie raz zawierają błędów?

16.07.2026 12:53
1.2
5
odpowiedz
Felo74
139
Konsul

Link Napisałeś tak jakby gry wydawane przez ludzi nie miały błędów XD
Duszy nawet nie komentuje.

16.07.2026 14:08
VoidCosmonaut
1.3
4
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Konsul

Felo74 Darkuss Z tym, że wtedy branża przejdzie już zupełnie w ilość kosztem jakości i pomimo tego, że będziesz miał więcej gier to jeszcze mniej będzie gier wybitnych.

16.07.2026 14:36
1.4
odpowiedz
toyminator
103
Legend

Darkuss Kupiłbym, gdyby to była spora gra, i naprawdę dobra. Wtedy w sumie by mnie mało to obchodziło. Ai może pomóc np mi, stworzyć jakąś grę którą mam w głowie, z ograniczonymi kosztami. Ale takich naprawdę dobrych gier i wielkich zrobionych przez jedną osobę nie będzie. Bo to trzeba jednak sprawdzać czy to ma ręce i nogi. Te gry bardziej przypominają gry z Flasha tylko z lepszą grafiką. A i tak mało co zarobią, bo będzie taki zalew, że wypromowanie swojej gry będzie ciężkie.

16.07.2026 14:45
1.5
odpowiedz
Darkuss
74
Pretorianin

VoidCosmonaut Z tym, że wtedy branża przejdzie już zupełnie w ilość kosztem jakości i pomimo tego, że będziesz miał więcej gier to jeszcze mniej będzie gier wybitnych.
IMO:
Tak by było, gdyby rozwój AI stał w miejscu, a tak nie jest.
Już dziś AI tworzy lepsze ilustracje i muzykę, niż 99% twórców. Już dziś AI programuje/pisze kod na poziomie ludzi, a do roku ma przekroczyć ten poziom. Tworzenie assetów 3D przez AI, to jeszcze odstaje od tego, co robią ludzie, ale to kwestia 1-2 lat. Tłumaczenia to też kwestia 1-2 lat, by dorównać ludziom.
A potem przyjdzie AGI, może w 2028-30, i już w niczym AI nie powinno odstawać z jakością od ludzi, a potem powinno przewyższać jakość od ludzi.

Zatem obecnie gry robione przez ludzi + AI - nie muszą w niczym odstawać od tych robionych tylko przez ludzi.
Za kilka (3-5) lat gry robione tylko przez AI też nie powinny odstawać od gier robionych tylko przez ludzi.
A chwilę potem gry robione tylko przez AI powinny być lepsze od gier robionych tylko przez ludzi.
I z roku na rok potem ten dystans powinien rosnąć, wraz z dalszym rozwojem AI.

16.07.2026 14:52
1.6
odpowiedz
Felo74
139
Konsul

VoidCosmonaut Ja i tak nie przeglądam 16k gier rocznie na steamie. Inni robią "odsiew" za mnie czy to na jakichś toplistach, czy to samymi ocenami na steamie. Cał ten AI slop kompletnie mnie nie dotknie.

16.07.2026 15:52
Marder
1.7
3
odpowiedz
Marder
277
Senator

Darkuss podaj jakieś konkretne tytuły tej lepszej muzyki to pośmiejemy się razem.

16.07.2026 16:01
1.8
odpowiedz
Darkuss
74
Pretorianin

Marder podaj jakieś konkretne tytuły tej lepszej muzyki to pośmiejemy się razem.
Słuchając muzyki w radio czy na portalach z muzyką, to nawet nie wiesz, że słuchasz muzyki stworzonej przez AI.
Badanie Deezer/Ipsos: 97% osób nie potrafi odróżnić muzyki w pełni generowanej przez sztuczną inteligencję od muzyki tworzonej przez człowieka
https://newsroom-deezer.com/2025/11/deezer-ipsos-survey-ai-music/
Tu masz przykłady od Suno v 5,5: https://suno.com/playlist/3338b2fc-ff37-4a59-a2c5-3f09781a99e2

A te 99 % piosenek od twórców - ludzi, to nawet nie słuchasz pewnie, bo do mediów przebija się tylko mały procent promila najlepszych w branży, więc nawet nie masz do czego porównywać.

A czy z własnej ignorancji można się pośmiać? Teoretycznie - można. ;)

16.07.2026 16:27
Marder
1.9
1
odpowiedz
Marder
277
Senator

Darkuss Hehe i dla ciebie to jest lepsza muzyka. Nie rozśmieszaj mnie. Takie gówno to moja szwagierka robi w tym Suno co drugi dzień i każe mi lajkować. Robię to tylko dlatego że ją lubię i żeby sprawić jej przyjemność.

16.07.2026 16:47
1.10
odpowiedz
Darkuss
74
Pretorianin
Wideo

Marder Hehe i dla ciebie to jest lepsza muzyka. Nie rozśmieszaj mnie. Takie gówno to moja szwagierka robi w tym Suno co drugi dzień i każe mi lajkować.
IMO:
Załóż zespół i nagrajcie jakąś piosenkę, a sam się przekonasz czy Wasza piosenka jest w tych 99 % piosenek od twórców, które są gorsze od piosenek od Suno v 5,5, czy w 1 % - tych lepszych od Suno. Powodzenia! xD

A co do "gówna":
- AI hejter jak wie, że coś jest AIGC, to: "co za gówno, AI slop!"
- AI hejter jak nie wie, że coś jest AIGC: "wspaniałe! cudowne! proszę o więcej!"
Wystrczy popatrzeć na kometarze, gdy ludzie nie wiedzą, że to AI:
https://youtu.be/MEPLapAgrNY
https://youtu.be/XcRyN2DAG80
A to było jeszcze Suno 4.5, któremu brakuje do v 5,5.

A piosenki od Suno lądują już od prawie roku na szczytach list przebojów: https://youtu.be/opuDZYJuAz0
A AI hejterzy i tak będą mówić, że to "AI gówno, i AI slop", bo ich procesy poznawcze są na poziomie "human slop"... xD

post wyedytowany przez Darkuss 2026-07-16 16:48:55
16.07.2026 17:25
Marder
1.11
odpowiedz
Marder
277
Senator

Darkuss Mam kumpla który gra w zespole już od dobrych 20 lat. Nawet kiedyś wydali płytę którą mi sprezentował i powiem Ci że to jest lepsze od tego co jest generowane w Suno. A w sumie to mało znany lokalny zespół który gra muzykę rockową na festynach, imprezach charytatywnych, zlotach itp. A co tu dopiero mówić o uznanych profesjonalnych kapelach.

16.07.2026 17:44
1.12
1
odpowiedz
Darkuss
74
Pretorianin

Marder IMO:
1. Albo zespół kumpla jest w tych 1 % twórców, którzy są lepsi od Suno v 5,5.
2. Albo masz zaburzone postrzeganie rzeczywistości, i słysząc AIGC - automatycznie i bezrefleksyjnie zamieniasz to na: "AI gówno, i AI slop".
3. Albo te obie powyżej wymienione rzeczy naraz.

Jestem przekonany, że mamy tutaj do czynienia z sytuacją nr. 2., gdzie podałem Ci piosenki, z których część uważam za lepsze niż te, co lecą w radiu, a i tak dla Ciebie było to: "AI gówno, i AI slop" - gorsze od tego, co tworzą ludzie, czyli także od tego, co zaśpiewa pijany wujek Stefan na weselu. ;)
Z zaburzeniem kognitywnym nie da się dyskutować, bo nie przyjmujesz do wiadomości, że AI może tworzyć coś lepszego od ludzi. Tak samo jak płaskoziemcy nie przyjmują do wiadomości, że Ziemia nie jest płaska, jakiekolwiek by się im argumenty nie przedstawiło.
I tak samo, jak z płaskoziemcami nie ma sensu dyskutować dalej z Tobą na ten temat, zatem z mojej strony EOT z Tobą.

16.07.2026 22:32
Marder
1.13
2
odpowiedz
Marder
277
Senator

Darkuss Sorry ale ja nie mam 15 lat żebym podniecał się generowaną na jedno kopyto muzyką tworzoną przez bezmyślne algorytmy.

17.07.2026 11:44
Herr Pietrus
😂
1.14
odpowiedz
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

Darkuss AI slop mnie nie dotknie, AI lepsze w działalności twórczej od 99% ludzi... Widzę, że od samego początku wątku jedziemy grubo.

16.07.2026 12:52
2
1
odpowiedz
Felo74
139
Konsul

Samo użycie AI nie przesądza czy gra będzie dobra czy zła. Wolę dobrą grę stworzoną z pomocą AI niż guano grę zrobioną ręcznie. Będzie tego wszystkiego więcej, więc będzie więcej przesiewania, ale będzie też więcej dobrych gier.
Wiadomo, że jakieś rozbudowane gry jak W3 albo CP2077 są poza poziomem AI ale do takich indie gierek które też są popularne nastawionych na gameplay, szczególnie jakiś coop jak Peak to AI imo nada się idealnie.

16.07.2026 13:50
karyol.kj
3
1
odpowiedz
karyol.kj
22
Legionista

Wypada odróżnić gry zrobione przez AI od użycia AI w procesie produkcyjnym. Na steamie trzeba zgłaszać każde użycie AI przy produkcji, nawet jeśli elementy zrobione przez AI są konceptami które nigdy nie ujrzały światła dziennego po premierze gry (jak w przypadku Clair Obscur). Jak dla mnie użycie AI w procesie produkcji to żaden problem, jeśli dzięki temu gry zostaną wydane szybciej. I mówię to z doświadczenia w pracy jak programista w GameDevie. Osobiście AI używam głównie do tworzenia narzędzi edytora które pomogą mi szybko wykonać mozolną pracę i to nie tak że sam bym tych narzędzi nie napisał, po prostu wolę poświęcić ten czas na mechaniki gry, kiedy AI w mięczyczasie napisze takie narzędzia bez problemu, a zaoszczędzam tym też czas innych pracowników, który oni mogą poświęcić między innymi na level design, którego AI za nas dobrze nie zrobi.

post wyedytowany przez karyol.kj 2026-07-16 13:50:56
16.07.2026 13:53
Ku'gath
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Już to kiedyś pisałem, że te gry zrobione przez ludzi ręcznie wcale nie są takie wspaniałe. Jak AI lepiej rozpisze dialogi i zadania to jestem za bo to co nas serwowało np Ubisoft, EA czy nawet Obsidian w ostatnim czasie to woła o pomstę.

16.07.2026 14:34
4.1
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Rumcykcyk Człowiek nie jest w stanie stworzyć nic z niczego, tak jak i AI. Musi mieć dane, które jego mózg zbiera całe życie.
Kreatywność, to "buszowanie" po takim zbiorze. Im człowiek inteligentniejszy, tym sprawniej mu to idzie i jest w stanie połączyć dalej oddalone od siebie rzeczy. Dlatego dobry poeta musi być inteligentny. Dobry pisarz też.
W przyszłości AI w tym aspekcie przebije dobrych i wybitnych pisarzy, bo po prostu można ją nakarmić nieograniczoną ilością danych. Czego człowiek nie jest w stanie zrobić. Ma tylko to co zdołała "zdobyć" przez całe życie. Chyby, że dojdziemy do czasów, gdzie ludzki mózg będzie połączony z siecią. Wtedy ilość danych też będzie nieograniczona.

Dziś AI jest w stanie napisać fabułę gry wcale nie gorszą niż twórcy popularnych dużych gier.
Mój przykład gdy grałem z ChatemGPT w papierowego RPGa. On był MG, a ja graczem.
Wymyślił mi misje, że muszę odnaleźć bardzo ważną starą księgę w ruinach. Nie pamiętam już dokładnie przebieg.
Ale byłem mega zaskoczony, gdy jakiś czas po tym wyszło Diablo IV, gdzie wykonywałem podobną misje. Miałem wręcz deja vu.

16.07.2026 15:48
Marder
4.2
odpowiedz
Marder
277
Senator

Rumcykcyk jak te gry robią rzemieślnicy poganiani przez korpo prezesików a nie prawdziwi artyści których nikt nie naciska to co się dziwisz. Mamy to co mamy.

16.07.2026 16:16
4.3
2
odpowiedz
SkyOnFire
25
Konsul

PCMREpic Twój argument jest inwalidą bo jakby cała twórczość, kreatywność, wynalazczość była wynikiem tylko kopiowania ze zmianami to skąd wzięła by się pierwsza wiedza? bo przecież ludzkość startowała od zera i wcześniej nie było jakiejś cywilizacji kosmitów od których można by się uczyć. Do tego przez większość historii wymiana wiedzy i kultury na poziomie światowym prawie nie istniała i jakoś to nie przeszkadzało tworzyć nowych rzeczy

16.07.2026 14:06
PanDaneX
5
1
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał

i co z tego? tak jakby kogoś interesował ten syf zwany "grami niezależnymi" zalewający sklep steama od lat. Jedyna różnica będzie taka że będzie tworzony przy użyciu AI. Nigdy nie kupowałem takich gier i nie mam zamiaru... nie grałbym w 90% tego nawet gdyby mi chcieli za to zapłacić.

16.07.2026 14:09
VoidCosmonaut
6
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
VoidCosmonaut
8
Konsul

Czyli po prostu branża przejdzie już zupełnie w ilość kosztem jakości i pomimo tego, że będzie więcej gier to jeszcze mniej będzie gier wybitnych.

Moim zdaniem nadejdzie era płytkich i prostych gier (z wyjątkami) na podobieństwo tego co teraz mamy na rynku gier mobilnych.

16.07.2026 14:46
Diabeł z Caroc
6.1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
16
Konsul

VoidCosmonaut I to wystarczy ludziom, już teraz młodsze pokolenia mają deficyt koncentracji, nie radzą sobie z dłuższymi tekstami czy formami uwagi wymagającymi stałego skupienia

16.07.2026 15:56
6.2
odpowiedz
SkyOnFire
25
Konsul

VoidCosmonaut Właśnie będzie zupełnie odwrotnie, co prawda może powstawać coraz więcej takich samych prosty, kiepskich gier ale ilość nie przełoży sie w żaden sposób na zyski bo to nie loteria że w końcu coś musi trafić.
Gra żeby się wstrzelić będzie musiała się wyróżniać, być dobra i mieć marketing głównie w postaci streamerów, w tym że stawianie na łopatologiczny marketing jak w grach mobilnych ma bardzo małe szanse na pc i konsolach gdy gra wygląda jak slop

16.07.2026 16:06
VoidCosmonaut
6.3
odpowiedz
VoidCosmonaut
8
Konsul

sky0045 Oczywiście, że przełoży się to na zyski co widać już teraz po np. Koreańskich produkcjach. Jeden wydawca zamiast wydawać kilka świetnych gier i liczyć na ilość sprzedanych w milionach egzemplarzy wyda setkę gier na szybko sklejonych wraz z mikrotranzakcjami jak np. skórki (również tworzone przez AI, rekolory itp.) i zarobi jeszcze więcej.

17.07.2026 11:24
6.4
odpowiedz
BiałyDzik
42
Centurion

VoidCosmonaut Bzdura, taki zalew gier juz teraz jest i patrzac na zyski to nie ma szans by korpo nie chcialo tworzyc hitow.

16.07.2026 14:24
7
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Czyli co, eksperci przewidują, że aż tak drastycznie spadnie używanie AI przy tworzeniu gier, że tylko połowa będzie takich gier na steam?
To nieźle tych ekspertów pogrzało.
Dziś praktycznie każda gra w jakimś stopniu wykorzystuje AI. Taka pierdoła w silnikach gry jak rozmieszczenie trawy czy trzew, to algorytm wyuczony maszynowo. Z tą różnicą, że gdy takie algorytmy powstawały, nie było bumu AI i nikt tego tak nie nazywał, mimo, że proces ich powstania jest taki sam jak wszystkiego co dziś nazywane jest algorytmem AI.
Narzędzia czysto programistyczne, gdzie program sam dopisuje resztę linijki kodu, to też taki algorytm.
Jest też kwestia concepartów. Kiedyś taki grafik wpisywał w google grafika pożądaną wartość i dostawał różne "inspiracje", ale nic praktycznie z tego, to nie był wytwór generatywnej AI. Dziś większość wyskakujących obrazków taka jest, więc oglądanie takich zdjęć wpływa na proces twórczy takiego grafika.

Samo używanie AI to nic złego. Małym może ograniczyć wydatki. Przykład Manor Lords - autor zapłacił artystce narysowanie portretów do gry. Artystce się oberwało, że to AI. Same grafiki były stworzone przez artystkę, a nie AI. Twórca mógł zrobić dokładnie takie same portrety za darmo lub ułamek ceny. Wartość artystyczna dla tej produkcji byłaby taka sama, bo dla odbiorcy nie ma znaczenia twórca. Dla odbiorcy liczy sie to czy dany obraz mu się podoba i jakie emocje w nim wywołuje.

16.07.2026 14:24
8
odpowiedz
1 odpowiedź
marcinr258
40
Pretorianin

TO SAMI W TO BADZIEWIE BEDA GRAC

16.07.2026 14:51
rextrex
8.1
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

marcinr258 Niestety nie. Będą grać. Bo wyjdzie nowe Duty czy Auto, i gracze będą musieli to mieć. Najlepiej w preorderze :/

16.07.2026 14:50
rextrex
9
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Hej, to człowiek wymyślił AI, więc ten ludzki pierwiastek i tak gdzieś tam...

16.07.2026 15:16
CJzSanAndreas
10
odpowiedz
CJzSanAndreas
60
Konsul

Jakby rynek gier nie był już wystarczająco przesycony. Tego wszystkiego jest już za dużo.

16.07.2026 15:27
11
1
odpowiedz
grabeck666
103
Senator

"Gry AI zalewają Steama, ale finansowo radzą sobie równie „dobrze”, co większość tytułów dostępnych na platformie firmy Valve."

A to ciekawe, kilka dni temu widziałem badania, które pokazują, że zależnie od rodzaju gier (im większa tym gorzej), gry z tagiem AI mają statystycznie nawet 39% mniejszą sprzedaż.

16.07.2026 15:44
Marder
12
odpowiedz
Marder
277
Senator

Ciekawe bo ja już od dobrych 15 lat odnoszę wrażenie że większość gier robiło AI a nie ludzi z inwencją twórczą :)

16.07.2026 18:00
13
odpowiedz
jako8
5
Pretorianin

Już jest śmietnik a będzie wysypisko śmieci ai

16.07.2026 18:34
Flat.earth.truth
14
odpowiedz
Flat.earth.truth
22
Pretorianin

Na całe szczęście ja żadnej gry AI jeszcze nie wiedziałem i mam nadzieję że nie zobaczę.

16.07.2026 18:36
15
odpowiedz
lootujaca.tanka
1
Junior

Visit the best completely free site! Enjoy all the content. <a href=" [link] ">hentai tv</a>

16.07.2026 18:37
16
odpowiedz
lootujaca.tanka
1
Junior

Visit the best completely free site! Enjoy all the content. [link]

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl