Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 roku
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Do 2028 roku kupuję tylko wersje pudełkowe, potem znikam”. Promocja w PlayStation Store skłoniła graczy do postawienia Sony twardego ultimatum

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
15.07.2026 10:46
1
odpowiedz
radas_b
88
Senator

Premium VIP

To jest po prostu zatrważające, ilu ludzi nadal myśli, że jak kupili nośnik fizyczny to są właścicielami czegoś więcej niż kawałka plastiku i papieru... W artykule piękne zdjęcie fizycznego wydania AC: Black Flag. Tymczasem w TOS który każdy MUSIAŁ zaakceptować przed uruchomieniem gry.
1.3 Usługi i Treści są UDOSTĘPNIANE UŻYTKOWNIKOWI W FORMIELICENCJI, A NIE SPRZEDAWANE. Oznacza to, że udzielamy użytkownikowi osobistego, ograniczonego, niewyłącznego, nieprzenoszalnego, niepodlegającego sublicencjonowaniu i odwołalnego prawa oraz licencji na korzystanie z Usług i dostęp do Treści w celach rozrywkowych, niekomercyjnych, z zastrzeżeniem przestrzegania niniejszych Warunków. Wszelkie tytuły, prawa własności i prawa własności intelektualnej do Usług i wszelkich ich kopii są własnością Ubisoft lub jego licencjodawców.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 10:50:32
15.07.2026 10:52
Crazy_Bambino
1.1
3
odpowiedz
Crazy_Bambino
53
Pretorianin

radas_b Jesteś właścicielem nośnika, na nośniku jest gra, korporacja nie ma żadnej opcji pozbawienia cię tego nośnika, możesz zrobić z nośnikiem co chcesz. Czyli nie używając korpo bełkotu gra jest twoja i tyle.

15.07.2026 10:55
1.2
odpowiedz
radas_b
88
Senator

Premium VIP

Crazy_Bambino Tak, oczywiście. Żyj sobie dalej w swoim wyparciu jeżeli tak Ci łatwiej. Oczywiście antyterroryści z UBI nie wjadą Ci na kwadrat i nie zabiorą nośnika. W końcu sam pisałem że możesz sobie zachować ten kawałek plastiku i papieru. Ale wystarczy, że włożysz do napędu płytę i przywita Cię piękny komunikat, że Twoja licencja wygasła. I co wtedy? Co zostało ludziom, którzy posiadali legalnie nabytą fizyczną wersję The Crew? Mogą w nią grać?

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 10:58:17
15.07.2026 10:59
Iselor
1.3
2
odpowiedz
Iselor
50
Senator

radas_b Jak kupuję książke to jestem właścicielem czego? Papieru ale nie liter? Ciekawe. Tu chodzi o to że gra ma się uruchamiać bez zająknięcia w trybie offline z płyty, nawet jeśli firma padnie. Zawsze powtarzam: twórca dzieła kultury, dowolnego, w jakimś sensie przestaje być jego właścicielem (nie prawnie, ale kulturowo) w momencie gdy dzieło wydaje.

15.07.2026 11:03
Crazy_Bambino
1.4
odpowiedz
Crazy_Bambino
53
Pretorianin

radas_b Na śmierci The Crew, powstała inicjatywa która teraz jest solą w oku wielkich korporacji. Jeżeli kiedykolwiek wkładając grę do napędu konsoli wyskoczy mi taka informacja o której mówisz to po prostu złamię konsolę i dalej będę grał w swoje gry.

15.07.2026 11:06
1.5
odpowiedz
radas_b
88
Senator

Premium VIP

Iselor Ale ja nie mówię teraz o tym czego Ty czy ja byśmy chcieli bo to jest po prostu chciejstwo. I nic poza tym.
Zawsze powtarzam: twórca dzieła kultury, dowolnego, w jakimś sensie przestaje być jego właścicielem (nie prawnie, ale kulturowo) w momencie gdy dzieło wydaje.
I co? Powtarzasz to sobie ale zaraz potem klikasz "Akceptuj" przed uruchomieniem nowej gry nie?

I czy jak kupujesz książkę to stajesz się właścicielem słów które są tam zapisane i możesz z nimi zrobić to co chcesz? To może użyj tych słów w jakiejś pracy magisterskiej bez zaznaczenia że to cytat i podania autora. Pierwszy lepszy antyplagiat szybciutko cię zweryfikuje.

PS. Nim się zlecą jakieś szury które będą twierdzić że bronię korpo to informuję, że nie. Nikogo nie bronię. Taka jest po prostu rzeczywistość co jak widać niektórzy bardzo silnie wypierają.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:10:58
15.07.2026 11:09
1.6
odpowiedz
radas_b
88
Senator

Premium VIP

Crazy_Bambino Na śmierci The Crew, powstała inicjatywa która teraz jest solą w oku wielkich korporacji.
Taaa. Jakoś nie zauważyłem, żeby ta inicjatywa zmieniła cokolwiek w TOS jakiejkolwiek korporacji. Ta inicjatywa na ten moment zdziałała tyle co nic. Brzydkie zapisy nadal widnieją w umowach, a korpo nie korzystają z tego nie dla tego że boją się tej inicjatywy tylko boją się strat wizerunowych.
Jeżeli kiedykolwiek wkładając grę do napędu konsoli wyskoczy mi taka informacja o której mówisz to po prostu złamię konsolę i dalej będę grał w swoje gry.
Bardzo chwalebne, ale to niczego nie zmienia w żaden sposób faktów. Nie jesteś żadnym właścicielem gry tylko licencjobiorcą. I sam taką umowę przed uruchomieniem gry zaakceptowałeś.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:11:31
15.07.2026 11:18
Crazy_Bambino
1.7
odpowiedz
Crazy_Bambino
53
Pretorianin

radas_b Sprawa ciągle jest w toku, a decyzja sony o uśmierceniu wydań pudełkowych dała w ręce inicjatorów tejże potężne argumenty i całkiem możliwe że sony uratowało całą inicjatywę swoją anty konsumencką decyzją ale także innymi typu wyłączenie sklepu ps3 czy usunięcie filmów z cyfrowych bibliotek w ramach swojego vod'a.

Drugą sprawą jest to że wydawcy w swoich regulaminach mogą napisać cokolwiek i niema to żadnego pokrycia jeżeli będzie stać w sprzećności z prawem.

15.07.2026 11:18
Iselor
1.8
1
odpowiedz
Iselor
50
Senator

radas_b Staje się właścicielem konkretnego egzemplarza fizycznego. Bo piszesz tak jakbym ja kupił książkę Mroza ale Mróz jest właścicielem bo autorem powieści więc może przyjść do domu i mi ją zabrać bo on to napisał.
Tu chodzi tylko o jedno: o możliwość korzystania z dowolnego dzieła kultury nawet jeśli jego autor się obrazi, umrze czy co mu do łba przyjdzie.

15.07.2026 11:41
1.9
odpowiedz
radas_b
88
Senator

Premium VIP

Iselor Ok. Piszemy tu o sprawach oczywistych. Możesz korzystać z książki zgodnie z obowiązującym prawem. Więc dostaniesz po łapach tylko w momencie gdy naruszysz prawa autorskie. Ale jest jeden niuans. Książki to nie gry... Tu akceptujesz licencję i umowę. No chyba że Ty uruchamiasz te gry jakoś magicznie i inaczej niż wszyscy i Ciebie akceptacja TOS nie obowiązuje.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:43:35
15.07.2026 11:45
1.10
odpowiedz
radas_b
88
Senator

Premium VIP

Crazy_Bambino No to na razie poczytałem o Twoich pobożnych życzeniach. A jakie dokładnie przepisy zabraniały UBI ubicie The Crew? No i dlaczego UBI nie odpowiedziało za złamanie tego prawa?. Nie odpowiadaj. Pytanie retoryczne.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:51:30
15.07.2026 10:50
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
lis22
100
Generał

Płyty też są nietrwałe, mogą ulec uszkodzeniu, porysowaniu a po kilkunastu latach mogą się nawet nie dać odczytać - najgorzej było na CD, gdy dana gra wychodziła np. na czterech płytach CD i jedna z nich była walnięta, więc nie dało się zainstalować całej gry + CD Key, który mógł się zgubić.

Iselor
2.1
3
odpowiedz
Iselor
50
Senator

lis22 To chodź do mnie, mam ponad 1000 gier na płytach. Najstarsze z okolic 1993 roku. Sprawdzimy ile działa?

15.07.2026 11:04
Crazy_Bambino
2.2
2
odpowiedz
Crazy_Bambino
53
Pretorianin

lis22 Jak dbasz tak masz, więcej nie trzeba mówić.

15.07.2026 11:16
Felipe
😂
2.3
1
odpowiedz
Felipe
28
Messiah

lis22 To że ty masz wywalone na płyty i ci się walają pewnie poza pudełkami to nie znaczy, że inni też. Nie dziw się potem, że są porysowane. Ja mam ich z 80 i pewnie te co nie działają to mogę policzyć na palcach jednej ręki i to niepełnej.
Utrata konta ze wszystkimi grami jest realna co wiele sytuacji pokazało. Porysowanie wszystkich płyt? To trzeba być serio jakimś niedbałym idiotą, żeby do tego doprowadzić.

post wyedytowany przez Felipe 2026-07-15 11:18:12
15.07.2026 10:55
3
odpowiedz
1 odpowiedź
gamerX
124
Konsul

Ta a te 80% dochodów z cyfry, to skąd się wzięło? Teraz nagle obrońcy fizyków wyszli spod kamienia. Nie podjeli by takich decyzji bez twardych danych, jak widać gro ludzi nie kupowało tych pudełek jednak...

15.07.2026 11:21
Crazy_Bambino
3.1
odpowiedz
Crazy_Bambino
53
Pretorianin

gamerX 80% przychodów z cyfry obejmuje wszystko, od cyfrowych wydań gier przez dlc po mtx typu waluta w fortnite. A wydania pudełkowe to są tylko gry.

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-07-15 11:23:15
NOWAHUTANACZASIE
4
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
NOWAHUTANACZASIE
28
Generał

Kratos i Fuck Sony najlepsze 👍😊

15.07.2026 11:45
Grifter
4.1
odpowiedz
Grifter
57
Generał
Image

NOWAHUTANACZASIE Taki nowy trend. Jakiś Polak też ma takie same zdanie.
BTW, pomysłowo to zrobił. Wyraz górny to pudła z czasów PSXa, a kolejne litery u dołu to kolejno PS2/3/4/5 :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-15 11:47:57
15.07.2026 11:48
4.2
odpowiedz
jako8
4
Pretorianin

Grifter
Na durnym ppe już byś bana dostał za takie zdjęcie!!

15.07.2026 11:49
Grifter
4.3
odpowiedz
Grifter
57
Generał

jako8 Za Ściery i Butchera to był super portal. Sam tam siedziałem od 2013 do 2018. Od czasów zjebów Rogera i Pereza to ściek.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-15 11:50:17
15.07.2026 11:05
Bociek69
5
1
odpowiedz
Bociek69
64
Byle do Wiosny

Psy szczekaja a karawan jedzie dalej.

Pokrzycza, pokrzycza a za 2 miechy juz nikt nie bedzie pamietal.

Niestety.

15.07.2026 11:05
6
odpowiedz
toyminator
102
Senator

Ile procent graczy, wraca do więcej niż 2-3 gier? I to na przestrzenni lat. Bo ja w ostatnie 15 lat, wróciłem do jednej gry. Nie mam czasu wracać do gier już ogranych. I nigdy czasu mieć nie będę, bo ciągle jest coś nowego do roboty. Ale rozumiem osoby które chcą mieć taką możliwość. Tylko no w większość gier i tak już nie zagrają :) Bo wątpię że jak ktoś ma kolekcję 200 gier, to sobie je wszystkie odpala.

15.07.2026 11:36
trismegistos
7
odpowiedz
trismegistos
7
Centurion

"Do 2028 roku kupuję tylko wersje pudełkowe, potem znikam". Że co?! 😂

To brzmi jak: Drogi sąsiedzie, nienawidzę, gdy "wkładasz mi cukinie w koniec mojego przewodu pokarmowego", ale mozesz to robić jeszcze przez godzinę, a potem idę spać, bo jestem zmęczony.

Czyli do tego czasu niech daje im swoją - prawdopodobnie - ciężko zarobioną kasę.

15.07.2026 11:43
8
1
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

To znikaj

15.07.2026 11:44
Metaverse
9
1
odpowiedz
Metaverse
88
Senator

Juz sie wyp.dalam na zakretach lacac z kasa zeby kupowac patykim na wodzie pisana cyfre u Sony kiedy moge kupic duzo taniej i bez problemow z pozniejsza dostepnoscia na Steam. Wyjatkiem bedzie GTA6 a potem dwa razy sie zastanowie zanim kupie jakiegos eksa na ta konsole.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl