Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Do 2028 roku kupuję tylko wersje pudełkowe, potem znikam”. Promocja w PlayStation Store skłoniła graczy do postawienia Sony twardego ultimatum

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
15.07.2026 11:05
Bociek69
5
16
odpowiedz
7 odpowiedzi
Bociek69
65
Byle do Wiosny

Psy szczekaja a karawan jedzie dalej.

Pokrzycza, pokrzycza a za 2 miechy juz nikt nie bedzie pamietal.

Niestety.

15.07.2026 10:46
1
5
odpowiedz
radas_b
89
Senator

To jest po prostu zatrważające, ilu ludzi nadal myśli, że jak kupili nośnik fizyczny to są właścicielami czegoś więcej niż kawałka plastiku i papieru... W artykule piękne zdjęcie fizycznego wydania AC: Black Flag. Tymczasem w TOS który każdy MUSIAŁ zaakceptować przed uruchomieniem gry.
1.3 Usługi i Treści są UDOSTĘPNIANE UŻYTKOWNIKOWI W FORMIELICENCJI, A NIE SPRZEDAWANE. Oznacza to, że udzielamy użytkownikowi osobistego, ograniczonego, niewyłącznego, nieprzenoszalnego, niepodlegającego sublicencjonowaniu i odwołalnego prawa oraz licencji na korzystanie z Usług i dostęp do Treści w celach rozrywkowych, niekomercyjnych, z zastrzeżeniem przestrzegania niniejszych Warunków. Wszelkie tytuły, prawa własności i prawa własności intelektualnej do Usług i wszelkich ich kopii są własnością Ubisoft lub jego licencjodawców.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 10:50:32
15.07.2026 10:46
1
5
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

To jest po prostu zatrważające, ilu ludzi nadal myśli, że jak kupili nośnik fizyczny to są właścicielami czegoś więcej niż kawałka plastiku i papieru... W artykule piękne zdjęcie fizycznego wydania AC: Black Flag. Tymczasem w TOS który każdy MUSIAŁ zaakceptować przed uruchomieniem gry.
1.3 Usługi i Treści są UDOSTĘPNIANE UŻYTKOWNIKOWI W FORMIELICENCJI, A NIE SPRZEDAWANE. Oznacza to, że udzielamy użytkownikowi osobistego, ograniczonego, niewyłącznego, nieprzenoszalnego, niepodlegającego sublicencjonowaniu i odwołalnego prawa oraz licencji na korzystanie z Usług i dostęp do Treści w celach rozrywkowych, niekomercyjnych, z zastrzeżeniem przestrzegania niniejszych Warunków. Wszelkie tytuły, prawa własności i prawa własności intelektualnej do Usług i wszelkich ich kopii są własnością Ubisoft lub jego licencjodawców.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 10:50:32
15.07.2026 10:52
Crazy_Bambino
1.1
8
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

radas_b Jesteś właścicielem nośnika, na nośniku jest gra, korporacja nie ma żadnej opcji pozbawienia cię tego nośnika, możesz zrobić z nośnikiem co chcesz. Czyli nie używając korpo bełkotu gra jest twoja i tyle.

15.07.2026 10:55
1.2
6
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Crazy_Bambino Tak, oczywiście. Żyj sobie dalej w swoim wyparciu jeżeli tak Ci łatwiej. Oczywiście antyterroryści z UBI nie wjadą Ci na kwadrat i nie zabiorą nośnika. W końcu sam pisałem że możesz sobie zachować ten kawałek plastiku i papieru. Ale wystarczy, że włożysz do napędu płytę i przywita Cię piękny komunikat, że Twoja licencja wygasła. I co wtedy? Co zostało ludziom, którzy posiadali legalnie nabytą fizyczną wersję The Crew? Mogą w nią grać?

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 10:58:17
15.07.2026 10:59
Iselor
1.3
7
odpowiedz
Iselor
51
Senator

radas_b Jak kupuję książke to jestem właścicielem czego? Papieru ale nie liter? Ciekawe. Tu chodzi o to że gra ma się uruchamiać bez zająknięcia w trybie offline z płyty, nawet jeśli firma padnie. Zawsze powtarzam: twórca dzieła kultury, dowolnego, w jakimś sensie przestaje być jego właścicielem (nie prawnie, ale kulturowo) w momencie gdy dzieło wydaje.

15.07.2026 11:03
Crazy_Bambino
1.4
2
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

radas_b Na śmierci The Crew, powstała inicjatywa która teraz jest solą w oku wielkich korporacji. Jeżeli kiedykolwiek wkładając grę do napędu konsoli wyskoczy mi taka informacja o której mówisz to po prostu złamię konsolę i dalej będę grał w swoje gry.

15.07.2026 11:06
1.5
5
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Iselor Ale ja nie mówię teraz o tym czego Ty czy ja byśmy chcieli bo to jest po prostu chciejstwo. I nic poza tym.
Zawsze powtarzam: twórca dzieła kultury, dowolnego, w jakimś sensie przestaje być jego właścicielem (nie prawnie, ale kulturowo) w momencie gdy dzieło wydaje.
I co? Powtarzasz to sobie ale zaraz potem klikasz "Akceptuj" przed uruchomieniem nowej gry nie?

I czy jak kupujesz książkę to stajesz się właścicielem słów które są tam zapisane i możesz z nimi zrobić to co chcesz? To może użyj tych słów w jakiejś pracy magisterskiej bez zaznaczenia że to cytat i podania autora. Pierwszy lepszy antyplagiat szybciutko cię zweryfikuje.

PS. Nim się zlecą jakieś szury które będą twierdzić że bronię korpo to informuję, że nie. Nikogo nie bronię. Taka jest po prostu rzeczywistość co jak widać niektórzy bardzo silnie wypierają.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:10:58
15.07.2026 11:09
1.6
2
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Crazy_Bambino Na śmierci The Crew, powstała inicjatywa która teraz jest solą w oku wielkich korporacji.
Taaa. Jakoś nie zauważyłem, żeby ta inicjatywa zmieniła cokolwiek w TOS jakiejkolwiek korporacji. Ta inicjatywa na ten moment zdziałała tyle co nic. Brzydkie zapisy nadal widnieją w umowach, a korpo nie korzystają z tego nie dla tego że boją się tej inicjatywy tylko boją się strat wizerunowych.
Jeżeli kiedykolwiek wkładając grę do napędu konsoli wyskoczy mi taka informacja o której mówisz to po prostu złamię konsolę i dalej będę grał w swoje gry.
Bardzo chwalebne, ale to niczego nie zmienia w żaden sposób faktów. Nie jesteś żadnym właścicielem gry tylko licencjobiorcą. I sam taką umowę przed uruchomieniem gry zaakceptowałeś.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:11:31
15.07.2026 11:18
Crazy_Bambino
1.7
1
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

radas_b Sprawa ciągle jest w toku, a decyzja sony o uśmierceniu wydań pudełkowych dała w ręce inicjatorów tejże potężne argumenty i całkiem możliwe że sony uratowało całą inicjatywę swoją anty konsumencką decyzją ale także innymi typu wyłączenie sklepu ps3 czy usunięcie filmów z cyfrowych bibliotek w ramach swojego vod'a.

Drugą sprawą jest to że wydawcy w swoich regulaminach mogą napisać cokolwiek i niema to żadnego pokrycia jeżeli będzie stać w sprzećności z prawem.

15.07.2026 11:18
Iselor
1.8
3
odpowiedz
Iselor
51
Senator

radas_b Staje się właścicielem konkretnego egzemplarza fizycznego. Bo piszesz tak jakbym ja kupił książkę Mroza ale Mróz jest właścicielem bo autorem powieści więc może przyjść do domu i mi ją zabrać bo on to napisał.
Tu chodzi tylko o jedno: o możliwość korzystania z dowolnego dzieła kultury nawet jeśli jego autor się obrazi, umrze czy co mu do łba przyjdzie.

15.07.2026 11:41
1.9
2
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Iselor Ok. Piszemy tu o sprawach oczywistych. Możesz korzystać z książki zgodnie z obowiązującym prawem. Więc dostaniesz po łapach tylko w momencie gdy naruszysz prawa autorskie. Ale jest jeden niuans. Książki to nie gry... Tu akceptujesz licencję i umowę. No chyba że Ty uruchamiasz te gry jakoś magicznie i inaczej niż wszyscy i Ciebie akceptacja TOS nie obowiązuje.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:43:35
15.07.2026 11:45
1.10
3
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Crazy_Bambino No to na razie poczytałem o Twoich pobożnych życzeniach. A jakie dokładnie przepisy zabraniały UBI ubicie The Crew? No i dlaczego UBI nie odpowiedziało za złamanie tego prawa?. Nie odpowiadaj. Pytanie retoryczne.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 11:51:30
15.07.2026 12:17
1.11
1
odpowiedz
Kostrzu
15
Centurion

Iselor I tak i nie. O ile sam uważam, że kij Sony w oko za tą akcję to niestety ale taki Black Flag jest niczym innym jak sprzedawalnym kluczem. Nie ma tam pełnej gry, bez pierwszego podłączenia internetu nie zagrasz w nigo. Sam kupuje gry na PS5 tylko te, które sa w pełni offline jak Cyberpunk 2077 np.

Tu stronka pokazująca, które gry się uruchomią offline, a które nie.
https://www.doesitplay.org/

Chociaż widzę błąd bo twierdzą, że Cyberpunk nie uruchomi się bez poprawek co nie jest prawdą bo osobiście testowałem i ogrywam wersję 1.0.

Wstarczy odłączyć internet i zainstalować z płyty, może powiedzieć ze wymaga neta ale nie jest to prawda, włożenie płyty raz jeszcze to rozwiązuje. Za to jak Cyberek wykryje chociażby stróżkę internetu to zablokuje już odpalenie offline do momentu zaktualizowania, piękne dodatkowe "zablokowanie" gry bez aktualizacji.

15.07.2026 12:26
Iselor
1.12
1
odpowiedz
Iselor
51
Senator

radas_b Teoretycznie tak. Praktycznie...Dobrze wiesz że odpalając dzisiaj płytowe No One Lives Forever umowa i licencja to dowcip bo tam nie wiadomo kto jest właścicielem praw do czego. Dla mnie książki i gry różnią się jednym: nośnikiem. No i może sposobem odbioru. O to się rozchodzi i też dobrze o tym wiesz. Akalabeth z okolic 1972 roku jeśli mnie pamięć nie myli odpale dziś i odpalę za 30 lat. Ale gier cyfrowych wydanych w 2028 nie odpalę pewnie po kilku latach bo....różnie może być.

15.07.2026 13:25
Sebo1020
1.13
odpowiedz
Sebo1020
198
Senator

I dlatego moim zdaniem w pierwszej kolejności, o co powinni gracze czy też konsumenci walczyć to zmianę prawa do zakupu licencji, zwłaszcza w kontekście robienia fikołków przez korporacie, jeśli chodzi o "wypożyczenie" i "korzystanie" z gier czy filmów, konsument powinien być poinformowany o warunkach zakupu danego medium w ich sklepach cyfrowych lub mieć zagwarantowane, że jeśli zakupi jakikolwiek cyfrowy produkt, to żadne corpo pod pretekstem "wygaśnięcia" licencji nie może mu go ot tak zabrać, oraz co ważne musi dawać mu prawo do odsprzedaży oraz zakupu licencji z drugiej reki,

15.07.2026 14:36
1.14
1
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Sebo1020 No nareszcie ktoś z głową na karku. Mądrego to i miło poczytać. Jak ma być dobrze, gdy większość nadal wierzy, że zakup fizycznego nośnika równa się własności gry. Gracze graczom zgotowali ten los...

PS. Nigdy nie zwracam na to uwagi, ale dziś mnie to uderzyło. Nawet po ilości "serduszek" widać jak wiara w własność i wyparcie rzeczywistości jest silne.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 15:10:58
15.07.2026 23:36
Pulser.X
1.15
odpowiedz
Pulser.X
51
Konsul

radas_b Masz całkowitą rację.

"Kupując grę na płycie (nośniku fizycznym), nie stajesz się jej właścicielem, lecz nabywasz osobistą licencję (zgodę) na korzystanie z niej. Twoje prawa regulują przepisy o prawie autorskim oraz tzw. umowa EULA (End User License Agreement), którą akceptujesz podczas instalacji."

post wyedytowany przez Admina 2026-08-30 09:34:35
16.07.2026 10:17
1.16
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

Pulser.X Ja bym nie szedł w wyzwiska bo one nic do dyskusji nie wniosą a tylko zirytują te wszystkie osoby które w tę własność wierzą. Ja wiem, że taka sama wiara w własność jest silna również w graczach, którzy kupują wersje cyfrową. Zamiast wyzywać lepiej tłumaczyć na spokojnie. Trzeba wyjaśnić że zarówno gracze kupujący cyfrę jak i fizyczne od bardzo dawna jadą na jednym wózku i powinni się zjednoczyć żeby zawalczyć o to co napisał Sebo1020 Ale o to trzeba zawalczyć na poziomie politycznym i prawnym. Kolejna naparzanka w sieci i napuszczanie jednych na drugich to nic innego jak miód na serduszko korporacji.

16.07.2026 18:09
Pulser.X
1.17
odpowiedz
Pulser.X
51
Konsul

radas_b Ja od dawna wiem że gry w mojej bibliotece m.in. steam nie są moją własnością a tylko wypożyczeniem gry czyli jeśli producent wycofa grę "z obiegu" to nie przysługuje mi żadna rekompensata z tego tytułu ale jak widać niektórym ciężko to zrozumieć.

post wyedytowany przez Pulser.X 2026-07-16 18:10:52
15.07.2026 10:50
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
lis22
101
Generał

Płyty też są nietrwałe, mogą ulec uszkodzeniu, porysowaniu a po kilkunastu latach mogą się nawet nie dać odczytać - najgorzej było na CD, gdy dana gra wychodziła np. na czterech płytach CD i jedna z nich była walnięta, więc nie dało się zainstalować całej gry + CD Key, który mógł się zgubić.

Iselor
2.1
4
odpowiedz
Iselor
51
Senator

lis22 To chodź do mnie, mam ponad 1000 gier na płytach. Najstarsze z okolic 1993 roku. Sprawdzimy ile działa?

15.07.2026 11:04
Crazy_Bambino
2.2
3
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

lis22 Jak dbasz tak masz, więcej nie trzeba mówić.

15.07.2026 11:16
Felipe
😂
2.3
3
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

lis22 To że ty masz wywalone na płyty i ci się walają pewnie poza pudełkami to nie znaczy, że inni też. Nie dziw się potem, że są porysowane. Ja mam ich z 80 i pewnie te co nie działają to mogę policzyć na palcach jednej ręki i to niepełnej.
Utrata konta ze wszystkimi grami jest realna co wiele sytuacji pokazało. Porysowanie wszystkich płyt? To trzeba być serio jakimś niedbałym idiotą, żeby do tego doprowadzić.

post wyedytowany przez Felipe 2026-07-15 11:18:12
15.07.2026 12:52
2.4
odpowiedz
lis22
101
Generał

Felipe Nigdzie mi się nie walają, na PC mam ok. 300 - 400 gier, tylko co z tego, skoro spora część jest na kilku płytach CD, CD Keye już dawno się zgubiły, bo odkładałem je w osobne miejsce ;) Jedyna zaleta tych wydań to polska wersja językowa, której często nie ma na Steam a niektórych gier w ogóle nie ma, jak np. Rise of Nation, Rise of Legends czy Bitwa o Śródziemie 2. Kiedyś byłem tylko za pudełkami ale czasy się zmieniły, na PC nie ma już takich wydań jak kiedyś, nie ma instrukcji, poradników, soundtracków, map, itp. Teraz to tylko cienki plastik z płytą lub z kodem na Steam, dlatego od sześciu lat nie mam napędu optycznego do PC i kupuję tylko cyfrę, poza tym, zbieram płyty CD, książki i komiksy i nie mam już miejsca na pudełka z grami, na PS5, XSX i Nintendo Switch 2 w 90% też kupuję cyfrę, która jest wygodniejsza, nie trzeba zmieniać płyty w napędzie i można grać od razu po północy.

15.07.2026 10:55
3
2
odpowiedz
7 odpowiedzi
gamerX
125
Konsul

Ta a te 80% dochodów z cyfry, to skąd się wzięło? Teraz nagle obrońcy fizyków wyszli spod kamienia. Nie podjeli by takich decyzji bez twardych danych, jak widać gro ludzi nie kupowało tych pudełek jednak...

15.07.2026 11:21
Crazy_Bambino
3.1
1
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

gamerX 80% przychodów z cyfry obejmuje wszystko, od cyfrowych wydań gier przez dlc po mtx typu waluta w fortnite. A wydania pudełkowe to są tylko gry.

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-07-15 11:23:15
15.07.2026 12:03
3.2
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

Crazy_Bambino Bzura która została obalona z 100 razy

15.07.2026 12:06
Crazy_Bambino
3.3
2
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

BlackTone Podaj jakieś wiarygodne źródło które obaliło to co napisałem choćby raz.

W raportach finansowych Sony podaje, że cyfrowa sprzedaż gier na PS4 i PS5 stanowi nawet ponad 80-85% całkowitej liczby sprzedanych gier. Liczba ta budzi jednak kontrowersje, ponieważ firma rzeczywiście zalicza do niej wszystkie mikropłatności (MTX), zawartość do pobrania (DLC) oraz subskrypcje (np. PlayStation Plus)

post wyedytowany przez Crazy_Bambino 2026-07-15 12:08:58
15.07.2026 12:28
3.4
odpowiedz
BlackTone
56
Generał

Crazy_Bambino Bzdura w raportach finansowych jest wyszczególnione że to tylko dotyczy "Full Priced Games". Widocznie nigdy tych raportów nawet nie widziałeś na własne oczy

post wyedytowany przez BlackTone 2026-07-15 13:02:22
15.07.2026 12:44
Crazy_Bambino
3.5
2
odpowiedz
Crazy_Bambino
54
Pretorianin

BlackTone Bzdura w raportach finansowych jest wyszczególnione że to nie tylko dotyczy "Full Priced Games" a całej siecowej infrastruktury. Widocznie nigdy tych rapotów nawet nie widziałeś na własne oczy

15.07.2026 13:15
3.6
odpowiedz
BlackTone
56
Generał
Image

Crazy_Bambino Zobacz sobie ale pewnie i tak nic nie zrozumiesz

15.07.2026 13:29
3.7
odpowiedz
CapitanSakura
56
Centurion

Crazy_Bambino Akurat z tym, że się nie wlicza to prawda, ale trzeba pamiętać, że wydań pudełkowych gier nawet nie ma 50% tego co jest tylko cyfrowo, przez co zakup tych gier podbija mocno te statystyki 80 %.

NOWAHUTANACZASIE
4
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
NOWAHUTANACZASIE
29
Generał

Kratos i Fuck Sony najlepsze 👍😊

15.07.2026 11:45
Grifter
4.1
6
odpowiedz
Grifter
58
Generał
Image

NOWAHUTANACZASIE Taki nowy trend. Jakiś Polak też ma takie same zdanie.
BTW, pomysłowo to zrobił. Wyraz górny to pudła z czasów PSXa, a kolejne litery u dołu to kolejno PS2/3/4/5 :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-15 11:47:57
15.07.2026 11:48
4.2
2
odpowiedz
jako8
5
Pretorianin

Grifter
Na durnym ppe już byś bana dostał za takie zdjęcie!!

15.07.2026 11:49
Grifter
4.3
1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

jako8 Za Ściery i Butchera to był super portal. Sam tam siedziałem od 2013 do 2018. Od czasów zjebów Rogera i Pereza to ściek.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-15 11:50:17
Bociek69
5
16
odpowiedz
7 odpowiedzi
Bociek69
65
Byle do Wiosny

Psy szczekaja a karawan jedzie dalej.

Pokrzycza, pokrzycza a za 2 miechy juz nikt nie bedzie pamietal.

Niestety.

15.07.2026 12:20
5.1
odpowiedz
BiałyDzik
42
Centurion

Bociek69 No w sumie to nie. Jesli pojda za tym portfele to sony nawet jesli nie zawroci kursu to bedzie kombinowac zeby odzyskac zaufanie co wyjdzie z korzyscia dla nas

15.07.2026 12:23
5.2
9
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

BiałyDzik Jesli pojda za tym portfele to sony nawet jesli nie zawroci kursu to bedzie kombinowac zeby odzyskac zaufanie co wyjdzie z korzyscia dla nas
Uwaga przewiduję teraz przyszłość ze szklanej kuli. Nie. Portfele za tym nie pójdą. Jedynie wrzawa w Internecie.

15.07.2026 12:47
Sebo1020
5.3
9
odpowiedz
Sebo1020
198
Senator

BiałyDzik Chłopaki tak bojkotowali ostatnią premierę coda w wersji cyfrowej, że serwery sony nie wytrzymały oblężenia

https://www.gry-online.pl/newsroom/black-ops-i-black-ops-2-zadebiutowaly-na-ps4-i-ps5-bez-wiekszych/za3141a

15.07.2026 13:22
5.4
2
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

radas_b
W 2028 będą chcieli sprzedać PS6... Kto to kupi ? Jakimi Exami to zareklamują ? Kolejną grą usługą, która zdechnie po 2 tygodniach ?
Sony od PS4 nie ma praktycznie żadnej karty przetargowej... I nie problemem było to, że dawali gry na PC... Problemem było to, że te gry niewielu interesowały na tyle, by kupować konsolę... Dawnie konsole były tańsze, gry można było odsprzedać... Exy Sony były wyraźnie jakościowe...
Obecnie płać więcej na PS Store, konsola wcale nie jest wiele tańsza od PC (PS5 to już stary rupięć), teoretycznie mniej cheaterów w online... Tylko teraz darmówki są crossplatformowe, a za płatne się płaci abonament. Jakość gier Sony spadła, bo konkurencja z segmentu AA ich dogoniła...

Czym zareklamują PS6 ? GOW Laufrey ? Takich gier na PC jest obecnie masa... Wystarczy zepchnąć marketingowo Playstation do rynsztoka i mogą się pakować jak Xboxa... Xbox też cwaniakował... Jak to się skończyło, wszyscy widzimy.. Stracili tylko klientów...

post wyedytowany przez pawel1812 2026-07-15 13:24:55
15.07.2026 15:20
5.5
odpowiedz
radas_b
89
Senator

Premium VIP

pawel1812 Tutaj nadal poruszamy się w kwestii domysłów i tego co by było gdyby. Ja choć mam konsolę w domu (a raczej dzieciaki) i widzę, że one nie są zainteresowane graniem na PC choć mają taką możliwość. Mimo wszystko konsola mimo coraz większej ilości minusów ma też przewagę. Jest kompaktowa i banalna w obsłudze. A to jest naprawdę ważne dla wielu. Ba nawet genetycznie jesteśmy tak zaprogramowani, żeby osiągać to co chcemy po linii najmniejszego oporu i wydatku energetycznego. Wielu nadal będzie wolało zapłacić i 500 zł za cyfrową wersję gry niż zmieniać platformę do grania. Myślę, że jednym z powodów dla których cyfra zyskała taką popularność to lenistwo ludzi, którym nie chciało się nawet wyjść do sklepu po pudełko. Dlatego myślę, że konsole nie upadną tak samo jak już wielokrotnie przepowiednie o śmierci PC okazały się mocno przesadzone. Jeżeli już gdzieś by mieli ci gracze migrować to moim zdaniem szybciej zasilą rynek mobilny. A rynek konsolowy ewoluuje tylko jeszcze nie wiem w jaką stronę to pójdzie.

post wyedytowany przez radas_b 2026-07-15 15:22:51
15.07.2026 20:48
5.6
odpowiedz
SQNISGOOD
38
Centurion

BiałyDzik Sony ma w dupie twój portfelik, zapominasz o największym rynku na świecie w którym praktycznie każdy użytkownik to debil. USA

16.07.2026 01:47
5.7
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

SQNISGOOD
Tylko w USA dysproporcja pomiędzy Xboxami i PSami w obecnej generacji jest mniejsza niż w reszcie świata... Nie ma aktualnych danych, ale po 4 latach sprzedaży PS5, w stanach sprzedano 24,5mln, podczas gdy Xboxów 16,4mln...
Wydawałoby się, że w Stanach są konsolarze, ale takie wyniki, nie bardzo to potwierdzają.... Taki wynik, przy tak dużym rynku najprawdopodobniej nie zadowoli Sony...
Sony interesuje każdy portfelik... byle pieniążki można było z niego wyciągnąć... Antykonsumenckie zagrania w tym nie pomagają...
Co prawda jest jeszcze Nintendo, które jest liderem w antykonsumenckich zagraniach, ale ono ma innego odbiorcę i to inny sprzęt... Nie rozumiem fenomenu, ale Sony tutaj prześcignęło nawet Nintendo...

6
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
toyminator
103
Legend

Ile procent graczy, wraca do więcej niż 2-3 gier? I to na przestrzenni lat. Bo ja w ostatnie 15 lat, wróciłem do jednej gry. Nie mam czasu wracać do gier już ogranych. I nigdy czasu mieć nie będę, bo ciągle jest coś nowego do roboty. Ale rozumiem osoby które chcą mieć taką możliwość. Tylko no w większość gier i tak już nie zagrają :) Bo wątpię że jak ktoś ma kolekcję 200 gier, to sobie je wszystkie odpala.

15.07.2026 12:28
trismegistos
6.1
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

toyminator Zgadzam się 👍 za dużo wychodzi gier/filmów/książek/muzyki, aby wracać do rzeczy, które są tylko dobre. Do tego dochodzi brak czasu. Sam wracam do rzeczy, ale tylko tych, które zrobiły na mnie największe wrażenie, a na resztę szkoda mi czasu.

15.07.2026 13:52
6.2
odpowiedz
toyminator
103
Legend

trismegistos Kiedyś jak nie było internetu, albo nie było mnie po prostu stać, czy miałem za słaby PC,. to się oglądało filmy po dziesiątki razy, grę się przechodziło wielokrotnie, bo ich było mało. Książki też czytane wielokrotnie. Jedynie seriali przeważnie ponownie nie oglądałem, chyba że leciało w tle jak Przyjaciele. Teraz jedynie filmy oglądam przeważnie po dwa razy, ale też nie wszystkie,tyle że filmy są krótkie, wiec można wracać. Do Seriali nie wracam wcale, bo za długie. Z seriali w sumie powtórzyłem tylko Pacyfik dwa razy, Kompanię braci 3 razy, o być może drugi raz zobaczę grę o tron za parę lat.
Książki to zależy. Mam tyle nowych do przeczytania, że nie wracam do starych. A jak półka pełna, to oddaję te których już nie będę czytał. W dzisiejszych czasach przy takim zalewie wszystkiego, nie ma czasu na powrót. Z Anime mam ochotę oglądać coś starego, ale to zajmuje za dużo czasu(chociaż teraz przy zalewie słabych Isekaiów, może będzie człowiek miał czas na powroty..kusi mnie ponowne obejrzeń Gurren lagann) .

15.07.2026 11:36
trismegistos
7
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

"Do 2028 roku kupuję tylko wersje pudełkowe, potem znikam". Że co?! 😂

Czyli do tego czasu niech daje im swoją - prawdopodobnie - ciężko zarobioną kasę.

post wyedytowany przez trismegistos 2026-07-15 16:58:31
15.07.2026 11:43
8
3
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

To znikaj

15.07.2026 11:44
Metaverse
9
1
odpowiedz
Metaverse
89
Senator

Juz sie wyp.dalam na zakretach lacac z kasa zeby kupowac patykim na wodzie pisana cyfre u Sony kiedy moge kupic duzo taniej i bez problemow z pozniejsza dostepnoscia na Steam. Wyjatkiem bedzie GTA6 a potem dwa razy sie zastanowie zanim kupie jakiegos eksa na ta konsole.

15.07.2026 11:53
Ku'gath
10
2
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Jakby to się zbiegło z tym co spotkało PC to może dołączyłbym do tej anarchii płaczu ale w tym momencie mam wyj.... i z popcornem mogę na spokojnie obserwować co się wydarzy.

post wyedytowany przez Ku'gath 2026-07-15 11:53:29
15.07.2026 12:25
Raistand
11
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Raistand
192
Legend

Obśmiałem się jak norka.

PS
Jestem szalenie ciekaw pierwszych wyników sprzedaży GTA6.

15.07.2026 12:37
Metaverse
11.1
1
odpowiedz
Metaverse
89
Senator

Raistand Masz watpliwosci ze to sie zajebiscie dobrze sprzeda ? Ja jestem ciekaw dalszej sprzedazy gier ktore nie beda eksami jak znikna pudelka. Jakbym mial tylko ps5 to juz bym skladal pc

15.07.2026 15:13
Grifter
11.2
1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Raistand Będzie świetna sprzedaż, wiadomo.
Ale PS6 nie zamierzam kupować. Niektóre gry kupuję na premierę w pudle za 200 - 250 zł. Ogrywam, sprzedaję za 100-200, bo jestem single player graczem i jak ogram, to nie mam co z tym robić już. I kasę przeznaczam na kupno innej gry.
Teraz nie będę mieć wyboru.
Nie kupię śmiecia za 300 zł z PStore (głupie fortepiany są dymani tak od kilkunastu lat, kupują cyfrowe śmieci na Steamie, a później mogą powyć co najwyżej, jak im w San Andreas kilkanaście utworów wyczyściło, bo licencja wygasła... na płytce z PS2 problemu nie miałem, kweh!), zamierzam skończyć z tymi głupimi gierkami.
Owszem będę grać, ale już okazjonalnie.
Tym bardziej, że moją pierwszą miłością jest kino.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-15 15:14:52
15.07.2026 12:52
Sebo1020
12
2
odpowiedz
Sebo1020
198
Senator

Nie ma to, jak kolejny bojkot w sieci ...

https://www.gry-online.pl/newsroom/black-ops-i-black-ops-2-zadebiutowaly-na-ps4-i-ps5-bez-wiekszych/za3141a

...jeśli tak mają one wyglądać to jakoś niespecjalnie widzę zmianę decyzji od strony sony

15.07.2026 15:02
13
1
odpowiedz
marcinz
32
Centurion

Dla mnie oby jak najwięcej negatywów wobec PLAYSTATION,patrząc że odbierają mi możliwość ogrania ich gier na PC
Wcześniej czy póżniej przy odrobinie szczęścia oby marka i konsole Playstation upadły i przestali istnieć.
Mówi to osoba niepełnosprawna która konsol nie używa bo Pady są niewygodne a ich Conbtroller dla Niepełnosprawnych można otrzeć o tyłek bo nie wszystko da się wygodnie ograć,a też controler dla Niepełnosprawnych powinien być indywidualnie przypasowany bo każdy Niepełnosprawny ma różne ograniczenia i Controlr powinien umożliwić wygodne ogranie wszystkiego co jest wydawane na konsolę

15.07.2026 15:32
SULIK
14
odpowiedz
10 odpowiedzi
SULIK
278
olewam zasady

Najbardziej podobają mi się komentarze w których ludzie sugerują, że kupując fizyczną wersję gry nigdy jej nie stracą z powodu działań producenta/wydawcy/twórcy urządzenia do grania - proponuję powiedzieć to właścicielom fizycznych wydań np. Concorda :D

15.07.2026 15:35
Grifter
14.1
4
odpowiedz
Grifter
58
Generał

SULIK Przecież Concord to kolejne gówno do grania w sieci. Ci, co kupują gry single-player, gdzie multi nawet nie ma (jak ja), nie mieliby tego problemu.
Strzeliłeś w pudło jak ten he/her z Concorda.

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-15 15:36:27
15.07.2026 15:45
Felipe
14.2
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

SULIK Nikt tu nie mówi o multiplayerowym czy gry-usługowym gunwnie tylko zwykłych grach single.

15.07.2026 15:46
SULIK
14.3
odpowiedz
SULIK
278
olewam zasady

Grifter jeżeli Sony będzie miało interes aby zablokować userom dostęp do danej gry w wersji fizycznej to to zrobią, to samo softwarowo mogą zablokować możliwość używania napędu, żaden problem. Więc akurat wersje fizyczne nie są 100% metodą "posiadania" gry w którą właściciel platformy nie może ingerować.

15.07.2026 16:06
Wrzesień
14.4
1
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Ja tam dobrze życzę tym, którzy walczą o to, żeby móc kupować gry na fizycznych nośnikach, ale prawda jest taka, że ten argument o bezproblemowym włożeniu płyty do konsoli i graniu w tej generacji już raczej umarł. W przypadku gier z ps4, ps3 itd to jeszcze ma sens, ale nie dziś. Kiedy ostatni raz wyszła gra, która miała pełną zawartość na płycie? Już na start zwykle dostajesz one day patcha, który potrafi ważyć więcej niż to co jest na płycie, a do tego dochodzą kolejne łatki z naprawianiem gry, dodawaniem treści i całą resztą.
Wiadomo, że jest to dość patologiczna sytuacja, ale tak to niestety wygląda. Myślenie, że w przypadku np. wycofania gry ze sprzedaży ty sobie spokojnie uruchomisz ją z płyty i będziesz grał nie ma już za bardzo pokrycia w rzeczywistości. Owszem, coś tam pewnie uruchomisz, ale czy to będzie grywalne? Szczerze wątpię.

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-07-15 16:06:44
15.07.2026 16:31
Grifter
14.5
1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Wrzesień Zgadzam się, masz rację. Trzeba z neta ciągnąć treść. Więc czasy PS1/2/3 się skończyły dawno.
Ale Sorry Gregory, but still - wciąż masz to na nośniku. Możesz go sprzedać. Możesz oddać kumplowi. Możesz podetrzeć nim dupsko. Albo zrobić podstawkę pod piwo.
A co zrobisz z cyfrowym śmieciem?

15.07.2026 16:38
SULIK
14.6
odpowiedz
SULIK
278
olewam zasady

Z jednej strony nikt ty nie mówi o multikach, z drugiej nikt nie mówi też o robieniu podstawek pod piwo, a jednak to poruszasz w kwestii niemożliwości odpalenia gry z nośnika fizycznego, bo to jest meritum.

15.07.2026 16:48
Wrzesień
14.7
1
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Grifter Ja się z tym zgadzam. Mimo, że sam już poszedłem głównie w cyfrę, bo jest dla mnie wygodniejsza, to uważam, że człowiek powinien mieć wybór. Plus, nawet w przypadku gier cyfrowych powinien istnieć jakiś sposób zarchiwizowania sobie tych danych, za które przecież zapłaciłeś.
Chciałem tylko zauważyć, że akurat ten argument, który często się pojawia w dyskusji, w przypadku współczesnych gier nie ma już za bardzo zastosowania.

15.07.2026 16:51
Grifter
14.8
odpowiedz
Grifter
58
Generał

SULIK Czy ja wiem. Kiedyś kupiłem na All jakąś używkę za 5 dyszek. Nie działała (ogarnąłem po kilku miesiącach, wszak czasem kupowałem gry za zapas. Do dziś gdzieś płytka z "Mad Maksa" na PS4 jest podstawką pod piwo :)

15.07.2026 21:58
CJzSanAndreas
14.9
odpowiedz
CJzSanAndreas
60
Konsul

SULIK No właśnie. Tym bardziej, że na płycie jest jedynie ułamek gry, nie da się jej zainstalować offline.

15.07.2026 22:07
Ergo
14.10
odpowiedz
Ergo
107
Senator

SULIK

To co piszesz to już bardziej fantastyka. Gry na ps2, ps3, ps4 do dzisiaj możesz odpalić offline z płyty. Cyfrowo niektórych gier to nawet nie kupisz.
To już jest takie na siłę szukanie uja do d....

15.07.2026 16:08
SULIK
15
odpowiedz
2 odpowiedzi
SULIK
278
olewam zasady

Z drugiej strony to chyba jeszcze bardziej mnie śmieszy podejście w stylu:
"Sony mam focha na Ciebie dlatego, przez najbliższe półtora roku dam Ci wszystkie moje pieniądze i obiecuję że za półtora roku nic nie dostaniesz", kiedy za półtora roku akcja będzie taka "a wiesz co Sony, masz tu dalej kasę, tylko nie wydaj na głupoty" :D

Gdyby Ci ludzie chcieli rzeczywiście powojować, to po prostu pozbyliby się swoich konsol wraz z kontami i totalnie olali przekazywanie kasy korpo które ich tak denerwuje, ale w sieci każdy obiecuje wiele rzeczy, a potem i tak wraca do swojej marki od której jest uzależniony.

15.07.2026 22:53
DarthMadara
15.1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

SULIK Sugerujesz że ludzie z dnia na dzień powinni całkowicie wyrzucić/sprzedać konsole i kolekcje gier które przez lata nazbierali?
To tak nie działa. "Wczoraj" $ony ogłosiło swoją chorą decyzję, do tego czasu gracze* zdążyli nakupić sobie gier i usług. "Dzisiaj" gracze* po prostu używają tych rzeczy które kupili wcześniej, pewnie kupią jeszcze kilka gier i zakończą przygodę z tym ekosystemem. "Jutro" czyli po deadline fizycznych gier, po prostu gracze* nie kupią ani kolejnych konsol, sprzętów, usług.

Pisząc to mam na myśli że ta decyzja $ony to ostry fakap i to się srogo zemści. Ale nie "dzisiaj" tylko zacznie się pokazywać od "jutra".
"dzisiaj" gracze tylko krzyczą, ale skutki będą odczuwalne "jutro".

* - mam na myśli normalnych graczy a nie "narkomanów"

16.07.2026 13:42
SULIK
15.2
odpowiedz
SULIK
278
olewam zasady

sony nie odczuje żadnych "skutków" tej akcji tzn. kupujemy póki są fizyki, a potem wcale.

15.07.2026 16:30
16
odpowiedz
1 odpowiedź
Prokilpwn
1
Junior

Ja osobiście zagłosuje portfelem, mam gry cyfrowe i fizyczne , cyfrowo raczej starsze produkcję kupione w promocji , lecz po ogłoszeniach Sony planuje kupować wyłącznie fizyczne wydania , nie ma co wspierać ich stora skoro takie zapędy dostali , jakoś przeżyje bez gta6 , na szczęście w najbliższym czasie gry na które czekam mają mieć fizyczne wydania silent hill, Wolverine

15.07.2026 16:39
SULIK
16.1
odpowiedz
SULIK
278
olewam zasady

jak "nie ma co wspierać ich stora skoro takie zapędy dostali" to po prostu nie kupuj u nic nic, a nie wybieraj :D

15.07.2026 21:57
CJzSanAndreas
17
odpowiedz
4 odpowiedzi
CJzSanAndreas
60
Konsul

Przecież to już było wiadomo od kilku lat, że jest to nieuniknione. Płyty to jest już przeżytek. Obudźcie się i pogódźcie się z tym. Mało kto już kupuje gry w pudełkach, statystyki mówią same za siebie. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że wszyscy co mają z tym problem odgrażają się, że przenoszą się na PC gdzie już od dawna nie ma płyt. Gdzie tu logika? Poza tym gry video to jest biznes. To się nie ma wam opłacać tylko ma się to opłacać producentom gier

15.07.2026 22:36
DarthMadara
17.1
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

CJzSanAndreas Nie wiem czy jesteś trollem czy udajesz ale spoko wyjaśnię ci:
- na PC masz 9 launcherów i masę źródeł kluczy, od bundli po rozdawnictwo - czy masz tak na konsoli? NIE.
- na konsoli "w zamian" za zamkniętą architekturę miałeś dostęp do nośników które od dawna służą jako klucz do gry, teraz zabierając to konsole kompletnie tracą na swoich walorach, bo tak naprawdę łączą wady zamkniętej architektury (1 sklep, płatny onilne) z wadami PC grania (i tak musisz kupić kluczyk do gry, wcześniej od sprzedałeś gry więc coś tam wychodziło taniej) nie oferując nic w zamian.

Mam ci dalej tłumaczyć czy reszty sam się domyślisz?

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-15 22:38:57
15.07.2026 23:04
CJzSanAndreas
17.2
odpowiedz
CJzSanAndreas
60
Konsul

DarthMadara Konkurencyjne launchery też mogą wejść na PlayStation. Kto powiedział, że tam zawsze musi być jakiś monopol? Poza tym komu w dzisiejszych czasach chce się bawić w jakieś sprzedawanie używanych gier? Przecież zarabiacie po kilkanaście tysięcy złotych. A nawet jeśli nie to może i wam się to opłaca, ale przez to że jedna kopia gry jest ogrywana przez wiele osób na pewno nie opłaca się producentom gier. Naprawdę nie zastanawiało cię czemu w dziejach czasach brakuje pożądanych linowych gier dla jednego gracza typu Max Payne, Dishonored czy BioShock? Albo czemu musimy czekać już kilkanaście lat na kolejną część GTA lub The eldet scrolls?

15.07.2026 23:18
DarthMadara
17.3
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

CJzSanAndreas
Tak, tak, $ony ci pozwoli na instalowanie innych sklepów XD
Tu UE nie pomoże jak u Apple, bo to nie te same liczby klientów.

To że ty nie sprzedajesz i nie kupujesz gier używanych to twoja sprawa, u mnie 90% gier to używki (+ DLC dokupione).
A ci co sprzedają użwyki zwykle kupują kolejne gry i DLC.
Ja nie zarabiam kilka K zł. A skoro stać studia na chore marketingi, Sweet baby i kolorowe włosy - to pewnie stać na tworzenie gier w taki sposób by to się opłacało pomimo że jakiś % graczy kupi sobie używki.

Pozbawianie prawa do korzystania z kultury bez fizycznego aspektu, to po prostu jawne ograniczanie dostępu do kultury.
(jakoś opłaca się wydawać książki, komiksy, muzykę w fizycznych wersjach MIMO że ktoś przecież może je sprzedać dalejxD)

Jesteś trollem.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-15 23:21:02
15.07.2026 23:28
DarthMadara
17.4
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

CJzSanAndreas
Możesz mówić o "opłacalnościach producentów gier" ale fakty są takie:
- od ery PS5 wyceny gier są po prostu urwane z tyłka
- ceny na PSStore są chore i sztucznie zamrożone (głównie gry $ony gdzie taki 5 letni Ghost of Thusmia/GT7 chodzi ponad 160 zł!) fejkowe promocje to zmowa $ony z wydawcami tych gier - np. taki RE3 na steam 18 zł, a na PSStore 42 zł xDDDD
- producenci gier płaczą że im się nic nie opłaca - a sami mają hajs na Sweet Baby i inne kolorowe włosy - na to kasa jest!
- od graczy tylko wyciągać hajs podczas gdy sami kładą %$%% na optymalizację czy poprawne działanie gry - bo na konsoli nie ma DLSS xD

To sorry, jako gracz nie będę ich wspierał bezpośrednio, bo nie dam za DLC udające nową grę (GoW Ragnarok czy SM2) po 360 zł XD

15.07.2026 22:32
DarthMadara
18
1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

Tu gadanie nie pomoże, tu pomoże jasny bojkot i olanie PS6 oraz kolejnych gier.
A nie że ledwie wspomną o God of War Baba, GTA VI albo inne takie i nagle przestaje przeszkadzać podejście $ony.
I zakup preorderów po 400 zł xDDDDDD

No ale niestety, tacy ludzie to promil graczy, a reszta i tak kupi, i dlatego warto powoli przechodzić na PC, a kretyni psujący branżę kupujący cyfrówki w chorych cenach niech sobie siedzą w dojarni P$.

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-07-15 22:33:12
15.07.2026 22:33
GosuRALF
19
2
odpowiedz
1 odpowiedź
GosuRALF
125
Konsul

myślę ze Sony, ani większość graczy na świecie w ogóle się takim postami nie przejmuje

15.07.2026 22:34
DarthMadara
19.1
odpowiedz
DarthMadara
6
Konsul

GosuRALF nawet tutaj, albo w konkurencyjnych stronach i podobnych zawsze znajdują się inteligentni inaczej którzy mają w nosie i się głupio dziwią że ludzie narzekają na $ony.... no ale im niczego nie przetłumaczysz.

15.07.2026 23:48
WolfDale
20
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Wszystko zostanie zweryfikowane w czasie premiery GTA VI, jeśli gra pobije rekordy sprzedaży to znaczy że Bociek miał rację.

Najpierw krzyczą w internetach, a potem pierwsi bo to w końcu GTA więc muszą kupić.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl