Nawet na RTX 5000 widać spore spadki przy porównaniu DLSS 4.5 do DLSS 3. Doszło do tego, że używanie trybów „jakość” i „zrównoważony” mija się z celem, bo przyrost FPS jest po prostu zbyt mały.
Czyli popsuli rzecz dzięki której wgl opłacało się te karty kupować, mam nadzieję, że da się bez problemu wrócić do dlss 4 na 4080 ??
Ale Ty wiesz, ze dlls3 w trybie jakosc jest teraz rowne dlls4.5 w trybie wydajnosc? Gdzie w dodatku jakosc jest o wiele lepsza narzecz dlls4.5 pomimo ze to tylko tryb wydajnosc. Ustawiasz preset K w nVidia App tudziesz DLSS Swapper a w grze przestawiasz z trybu jakosc na wydajnosc. I tyle
A u mnie na RTX 5070 jest wzrost FPSów w Dziedzictwie Hogwartu, Battlefield 6, Star Wars Outlaws i Doom The Dark Ages
i to spore różnice ale artefaktów nie dostrzegłem :)
Po czym masz ten wzrost fps? Bo na pewno nie po przesiadce z dlss 4 na 4.5 nie opowiadaj bajek.
Via Tenor
Brak natywnej obsługi FP8 DLSS 4.5 opiera się na nowym modelu AI (Transformer 2. generacji), który jest zoptymalizowany pod format FP8. Karty RTX 20 i 30 nie posiadają sprzętowej akceleracji dla tego formatu, przez co obliczenia są dla nich znacznie "cięższe" niż dla nowszych serii RTX 40 i 50.
To klasyczny przykład strategii, którą można nazwać postarzaniem technologicznym pod płaszczem innowacji. Nvidia stworzyła genialny model biznesowy. Zamiast optymalizować kod pod to, co ludzie mają w domach, wypuszczają DLSS 4.5, który jest „paliwożernym potworem” zaprojektowanym pod najnowsze formaty jak FP8 i FP4. Efekt? Masz RTX 3080, który jeszcze niedawno był królem wydajności, a teraz po włączeniu nowej wersji DLSS widzisz mniej klatek niż na starszym sofcie.
Nvidia może z czystym sumieniem powiedzieć: "Przecież daliśmy wam wsparcie! DLSS 4.5 działa na serii 20 i 30!" Tylko co z tego, skoro rdzenie Tensor w tych kartach „krztuszą się” nowym modelem AI, który jest 5 razy bardziej wymagający?
To jest złoty interes
Bez przesady. Jednak gracze to stan umyslu. Jak masz 20 lotnie auto albo lodowke albo telewizor to tez placzesz ze to nie takie cuda jak cos nowszego? Dobrze ze nie rozmawiamy o Riva RNT2...
Nie rób scen, przecież możesz ustawić starszy preset i mieć wyższą wydajność.
Dlatego ja juz przestalem aktualizowac rtx 3050 bo i tak juz nic wiecej nie da sie wycisnac z tej karty, a co jedynie moze tylko byc gorzej.
Jak ktoś uważnie oglądał testy na YouTube, ten wie, że DLSS 4.5 nie jest dla RTX 20XX, ani RTX 30XX. Wiadomo.
Wystarczy podmienić plików DLSS w grach na starsze wersji, albo ustawić NVIDIA App tak, by nie podmieni DLSS na nowsze w starych grach. Da się to zrobić. Na YouTube znajdziecie tam poradników. Trzeba tylko wiedzieć.
Chyba to oczywiste, że jakość kosztuje? Wersja DLSS 3 miał więcej anomalie niż DLSS 4.5. Więcej FPS czy mniej anomalie? Co wolisz?
Właśnie podmieniać samemu, a ja byłem zadowolony jak mi samo z automatu pozmieniało na dlss4, na szczęście FG włączanego bez pośrednio w Nvidia App nie zepsuli w grach które domyślnie nie mają ani dlss ani fg
A sprawdziłeś wszystkie ustawienie w NVIDIA App bardzo dokładnie? Jeśli klikniesz OPTYMALIZUJ, to nie dziwię się, że tak się dzieje. Wtedy NVIDIA App podmieniał starsze plików DLSS na nowsze za pomocą pewnego opcja.
Też zdarza się, że gry dostają DLSS 4.5 podczas aktualizacji na STEAM (automatycznie aktualizacji). Wtedy musisz podmienić plików DLSS ręczne na starsze, by rozwiązać problemów.
Da się to obejść.
Na moim rtx5070ti też wygląda fajnie po ustawieniu manulanym na invida app dying light the beast ultra quality140-150
fps przy rozdzielczości 2560/1600.
Nvidia trochę namieszała z tymi sterownikami. Domyślna opcja, rekomendowane ustawia na Model M. Ta podpowiedź w artykule jest tylko dobra dla posiadaczy kart z serii 4xxx i 5xxx. Dla starszych, czyli 2xxx i 3xxx. Raczej nie polecam używać. Jeżeli ktoś zauważy, że po zainstalowaniu sterowników ma mniejszą ilość klatek na starszych kartach graficznych. Należy kliknąć Custom, a nie Recommended następnie Frame Generation - będzie wyświetlało nieobsługiwane (wiadomo przez brak FP8) Ray Recostruction zostawić zalecane. A środkowe Super Resolution na użyj aplikacji 3d domyślne. Wtedy nie będzie spadek klatek. Testowałem na Cyberpunk 2077, Alan Wake 2 i Indiana Jones and the Great Circle.