Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do opinii: Deus Ex: Mankind Divided skończyło 10 lat i nadal boli, że tak dobry cyberpunk zabiła korporacyjna chciwość

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
24.08.2026 15:28
DGT
1
5
odpowiedz
DGT
20
Centurion

No boli. Obie części są wyśmienite, to jedne z najlepszych gier w jakie grałem. Pewnie w końcu doczekamy się remaku, restartu albo nawet trzeciej części, tylko pytanie czy ja tego dożyję, bo teraz gry potrafią produkować po kilkanaście lat...

24.08.2026 15:28
DGT
1
5
odpowiedz
DGT
20
Centurion

No boli. Obie części są wyśmienite, to jedne z najlepszych gier w jakie grałem. Pewnie w końcu doczekamy się remaku, restartu albo nawet trzeciej części, tylko pytanie czy ja tego dożyję, bo teraz gry potrafią produkować po kilkanaście lat...

24.08.2026 15:37
1.1
12
odpowiedz
robertoV
30
Generał

DGT Może i długo robią, ale za to są drogie i niezoptymalizowane.

24.08.2026 21:13
tynwar
1.2
3
odpowiedz
tynwar
107
Legend

no nie? Śmieszne i patetyczne to się zrobiło...
Naprawdę tej branży by przydał się wielki reset, armageddon, który by zrobiłby wielką czystkę i wszyscy musieliby zaczynać od nowa i odbudować zaufanie. Ale by to się stało, to branża najpierw musiałaby doświadczyć gigantycznego odpływu większości klientów, którzy tylko czasami odpalą co jakiś czas i to tylko jak im się znudzi, bo tak naprawdę nigdy nie byli poważnie zainteresowani grami. Tylko po prostu grają w nie, bo gry stały się jedną z powszechnych form rozrywek, kiedyś to była nisza, więc tylko gracze wiedzieli o istnieniu gier i byli głównymi odbiorcami. Ale teraz odbiorcami są przede wszystkim ludzie nie mający żadnego pojęcia o grach i procesie ich produkcji, dlatego są najlepszym targetem w tej chwili.

24.08.2026 21:39
DGT
1.3
1
odpowiedz
DGT
20
Centurion

tynwar Ze mną to się udało. Praktycznie od lat prawie nie gram w nowe gry, czasami coś kupię na wielkiej wyprzedaży, szczególnie gdy cena oscyluje w okolicach 20 zł. Gram sporo w stare gry, które kupiłem i jakoś nie czuję potrzeby żeby kupować nowości. Choćby dlatego że nie ma dla mnie niczego ciekawego.

24.08.2026 21:41
tynwar
1.4
1
odpowiedz
tynwar
107
Legend

DGT no ja to samo mam

24.08.2026 21:53
DGT
1.5
1
odpowiedz
DGT
20
Centurion

tynwar Tak, jakiś wielki upadek branży autentycznie by mnie cieszył, bo teraz to po prostu jest jedno wielkie wynaturzenie. Rynek zasypany gigantyczną ilością gier, w większości słabych, z jednej strony, a z drugiej mamy produkcję dużych tytułów w które pompuje się setki milionów, i które robi się przez 7-8 a często więcej lat i na które nie można się doczekać. A jak już wyjdą, to najczęściej są tak przekombinowane i zabugowane, że odechciewa się w to bawić. To jest chore, po prostu chore.

26.08.2026 00:12
tynwar
1.6
odpowiedz
tynwar
107
Legend

DGT no dokładnie, niestety taka smutna rzeczywistość. A kiedyś robili fajne gry i zajmowało im min pół roku i maks 2 lata, a i tak udawało im się wydawać dobrze zrobione i świetne gry. Sam byłem zszokowany jak popatrzyłem na to jak szybko kiedyś wydawali gry różni twórcy względem dzisiejszego tempa, świetna gra zaraz za świetną grą. A teraz? Długo robią i robią, grzebią ciągle, najpierw kilka lat, a potem robią się już paręnaście lat produkcji jednej tej samej gry. A finalnie i tak gra nie wychodzi tak dopracowana jak powinna i nie robi też specjalnie szału. Już nie wspomnę o dość wysokich wymaganiach. A co najczęściej wychodzi w grach? Właśnie głównie grafika, choć niestety ona stoi od już kilku lat, a i tak oni dalej się w to pchają próbując na siłę coś ulepszyć kosztem ogromu wydajności sprzętowej. Wynalazki typu rt, który tylko istotnie ulepszał grafikę w bardziej budżetowych grach, w których cienie, światła itd. nie byłyby tak dopracowane jak w większych grach, gdzie takie cudeńki już wiele nie poprawiają. A i tak pchają się w dalsze niby ulepszanie grafiki zamiast skupiać się na innych aspektach. Sztuczne to wszystko, a po to, by zachęcić zwykłych ludzi skuszonych widokiem super realistycznie wyglądającej gry.

24.08.2026 15:31
DexteR_66 (UrBan_94)
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
DexteR_66 (UrBan_94)
24
Wędrowiec Świtu
MAX

Boli, bardzo boli. Moja ukochana seria. Bunt Ludzkości był dla mnie ideałem.

24.08.2026 15:54
Dead Men
2.1
1
odpowiedz
Dead Men
201
Senator

DexteR_66 szkoda iż ten remaster z pięknych bursztynowych odcieni zrobił nijaki zółty

25.08.2026 11:57
dzl
2.2
1
odpowiedz
dzl
126
John DOOM

Dead Men Na szczęście nasz rodak stworzył moda przywracającego owy filtr.
https://silentsblog.com/mods/dxhrdc/

25.08.2026 15:01
Dead Men
2.3
odpowiedz
Dead Men
201
Senator

dzl super

24.08.2026 15:43
Grifter
3
1
odpowiedz
Grifter
60
Generał

Genialna seria. Co prawda 'Human Revolution' było lepsze, ale i MD uwielbiam i wycisnąłem z niego wszystkie soki (trzy przejścia gry). Boleję nad tym, że nie otrzymaliśmy finału trylogii.

post wyedytowany przez Grifter 2026-08-24 15:43:30
24.08.2026 15:53
Dead Men
4
odpowiedz
Dead Men
201
Senator

mówimy o korpo które płakało iz mniej niż 10 mln kopii nie zwróci kosztów produkcji TR z 2013 roku.

24.08.2026 16:01
5
odpowiedz
katai-iwa
75
Legend

Szkoda że najpierw Square pocięło Rozłam, a potem uwaliło kolejną część.

24.08.2026 16:20
SnakePlissken
6
odpowiedz
SnakePlissken
231
Zawsze gram w gry na
MAX

Moja ulubiona seria gier a dalej nie uruchomiłem tej części. Mam kilka powodów ale kiedyś to w końcu ogram bo graficznie to gra wygląda jakby była wydana dzisiaj więc nawet nie czuć tych 10 lat.

post wyedytowany przez SnakePlissken 2026-08-24 16:21:26
24.08.2026 16:24
WolfDale
7
1
odpowiedz
WolfDale
111
~sv_cheats 1

Square w ogóle było zawiedzione wynikami sprzedaży takich marek jak je nabyli i potem finansowali, dlatego oni powinni odpuszczać sobie takie zakupy. Bo firma która ma taką markę jak Final Fantasy i ona sprzedaje się grubo ponad normę, to wiadome że takie mierne wyniki jak Deus Ex ich nie zadowolą i powodują jeszcze podejmowanie głupich decyzji.

Aczkolwiek to co powstało to nasze, bo jak mówią lepsze to niż nic tym bardziej że to bardzo dobre gry.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-08-24 16:25:44
24.08.2026 16:36
pieterkov
8
1
odpowiedz
pieterkov
173
Senator

Ta gra jest idealnym przykładem, że nasi rodzice to nie bezmyślni narzekacze i naprawdę kiedyś było obiektywnie lepiej pod niektórymi względami :)

post wyedytowany przez pieterkov 2026-08-24 16:36:45
24.08.2026 16:46
Morgana
9
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Morgana
146
EDGElord
PLUS

Niedawno przeszedłem po raz pierwszy Human Revolution, a Mankind Devided skończyłem tę dekadę temu... i boli, boli, że takie skradankowe imersive simy po prostu nie mają już swojego miejsca w giereczkowym majnstrimie przez co trylogia Adama Jensena zapewne nigdy nie zostanie zakończona. Ostatnio miałem ogromnego głoda na taki rodzaj rozgrywki po ukończeniu genialnych Dishonored 2 i Preya i takich gier w sferze AAA po prostu już nie ma.

post wyedytowany przez Morgana 2026-08-24 16:47:01
24.08.2026 21:17
tynwar
9.1
odpowiedz
tynwar
107
Legend

Morgana no niestety taka rzeczywistość branży, której klienci w ogromnej większości stanowią ludzie nie mający żadnej wiedzy o grach i ich produkcji, a grę odpalą raz na jakiś czas jak im się znudzi. Komercjalizacja i popularność niszczy branżę, gry nie są wyjątkiem.

24.08.2026 17:24
BFHDVBfd
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
BFHDVBfd
184
Requiescat in Pace

Walić Square za to co zrobili z Deusem. Jedna z moich ulubionych serii. Mankind Divided zniszczyły wepchnięte mikrotransakcje na premierę, gdzie było o tym głośno i był dosyć mocny bojkot tej gry przez to. Również ucięte zakończenie. Jeśli nie byli pewni że zrobią trzecią część to po co robić taki zabieg?
Gra sama w sobie była świetna i do teraz w niczym nie odstaje.

24.08.2026 21:19
tynwar
10.1
odpowiedz
tynwar
107
Legend

BFHDVBfd eh ile to było filmów/gier które albo nagle się skończyły albo zostały dziwnie zakończone jakby zakończenie było klepane w gigantycznym pośpiechu. Nie lubię tego bardzo.

24.08.2026 17:56
WeCreateWorlds
11
odpowiedz
WeCreateWorlds
18
Konsul

Przykro, cała nadzieja w tym, że ktoś zdecyduje się wyłożyć kase na projekt o nieco niższym budżecie, bo na żaden immersive sim AAA nie liczyłbym. No, chyba że Ken Levine zrobi sukces na swoim Judaszu i pójdą za tym naśladowcy.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-08-24 17:57:47
24.08.2026 21:21
12
1
odpowiedz
Darek1785
14
Generał

Gra i seria tak skończyła bo Mankind Divided był robiony w pierwszej kolejności z myślą o PS4 i Xbox One.

25.08.2026 09:58
13
odpowiedz
1 odpowiedź
taffer33
49
Centurion

Jak dla mnie fabuła jedynki dużo lepiej wkomponowała się w dzisiejszą rzeczywistość, mała grupa bogatych decydująca o losach świata, ogólnoświatowy wirus paraliżujący normalne życie (co ciekawe wytworzony w laboratorium w Chinach), sztuczna inteligencja, która zaczęła dopominać się o swój kawałek tortu w losach świata, zamachy terrorystyczne (legendarne zniszczenie WTC jeszcze przed rzeczywistym zamachem), do tego trochę rozmaitych urban legends jak Szaraki. Genialny zły skurczybyk w postaci dyrektora FEMA. Bob Page pod którego można by śmiało postawić kilku wielkich tego świata. Wiernie oddany Manhattan, Hong Kong, Paryż gdzie można na mapach znaleźć realne miejscówki. Dlatego w jedynkę tak niesamowicie moglem się wczuć.

Historia z Deus Ex od Eidos Montreal jakoś do mnie średnio przemawiała, mamy 2026 rok a nadal przeszczep serca czy wątroby to jest niesamowite wydarzenie, o ile się przyjmie, a gdzie nam do takiej zabawy w modyfikacje ludzkiego ciała, które są tutaj głównym motywem. Do tego ten dziwny klimat świata, gdzie każdy ubiera się jak w epoce wiktoriańskiej.

Żeby nie było - wszystkie DX (oprócz średniego Invisible War) to absolutne 10/10 a immersive sim to najwspanialszy gatunek gier komputerowych jaki powstał. Pozostaje ubolewać że nie mamy kolejnego Thiefa, Preya, System Shocka...

25.08.2026 11:12
Metaverse
13.1
odpowiedz
Metaverse
91
Senator

taffer33 No coz pozostaje sie cieszyc ze takie gry powstaly i zawsze mozna do nich wrocic po latach i ponownie przekonac ze sa lepsze niz w wiekszosc tego co obecnie wychodzi. Ja ostatnio wiecej wracam do takich starych dobrych gier niz kupuje nowych. I wcale nie chodzi o kase. Spokojnie moglbym kupowac wiecej nowosci jak widze co wychodzi to odpuszczam.

25.08.2026 10:01
Lucek97
14
odpowiedz
Lucek97
4
Chorąży

Jedynka top, dwójka mnie zmęczyła, nie dokończyłem na PC, ale jest w pakiecie PS plus, więc może dam drugą szansę

25.08.2026 13:59
15
odpowiedz
nie taki stary zgred
42
Centurion

Cykl jest niesamowity, zwłaszcza klimat. Neuromancer Gibsona i nie tylko, inni autorzy około i cyberpunkowi - te gry są ucieleśnieniem tej twórczości. Jedyne gry które sprawiają, że wręcz to czuję wyjdę na dwór, zaczepi mnie żulek o 5 złotych i wyciągnie do mnie bioprotezę. Deus Exy to jedyne takie gry gdzie akcja toczy się za moim oknem, ja tam jestem. Nie nawałbym tego simami dla mnie to rpg. Wieczne męki dla prezesów Square Enix i.

25.08.2026 20:51
16
odpowiedz
1 odpowiedź
WindMorro
20
Pretorianin

Mnie ten cykl zawsze odrzucał, chyba przez te pomarańczowe filtry, ale widzę, że do niektórych trafił, natomiast chyba w zbyt małej liczbie. Za do Dishonored czy Preya to żałuję ogromnie

25.08.2026 23:58
16.1
odpowiedz
nie taki stary zgred
42
Centurion

WindMorro Prey był super, Dishonored ani 1 ani 2 nie mogłem odrzucało mnie już w początkach gry, głównie zero wysiłku szukania drogi i mało skomplikowany delikatnie mówiąc układ dróg skradania, ale jakaś taka słaba, tak mnie rozczarowały, że D wpadły do kategorii najgorszych gier ever. Te filtry dawało się wyłączać z tego co pamiętam.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl