Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Decyzja Sony o końcu płyt zszokowała wielu, ale szerszy obraz cyfrowej rewolucji na przestrzeni ledwie kilku lat nie pozostawia złudzeń

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
02.07.2026 10:05
Ku'gath
2
13
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Pora przytoczyć argument, że jak znikną fizyczne wydania to gry będą tańsze. Tymi zapowiedziami mydlili oczy graczom PC.

02.07.2026 11:46
12
10
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ummon
74
Konsul

Wyobraźcie sobie rynek rowerów:
1. Płacisz za rower w sklepie pełną cenę.
2. Przynosisz do domu, chcesz jechać, ale jeszcze 3h ściągania updateów.
3. Umowa licencyjna 300 stron prawniczego żargonu. Jak nie zaakceptujesz to nie jedziesz (kasę już twoja mają, więc możesz albo nie mieć produktu za który zapłaciłeś, albo zaakceptować).
4. Hamulec obciera, ale sprzedawca zastrzega sobie brak jakiejkolwiek gwarancji w umowie licencyjnej, która dobrowolnie zaakceptowałes.
5. Musisz kupić abonament na przerzutki, bo bez tego nie działają. Światełko było jako bonus przedpremierowy, więc zapomnij. Nie możesz wprowadzić żadnych własnych modyfikacji bądź stopki third party, bo to wbrew umowie licencyjnej, która dobrowolnie zaakceptowałes.
6. Roweru nie możesz sprzedać, ani dać bratu pojeździć, bo umowa licencyjna.
7. Po 2 latach producent stwierdza że ma cię gdzieś, rower przestaje jeździć bo został centralnie wyłączony. Zgodnie z umową licencyjną, którą dobrowolnie zaakceptowałeś.

02.07.2026 10:35
animatiV
6
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
animatiV
117
PCMR

Moim zdaniem kluczowym problemem jest tutaj kompletna niewiedza. Mam wrażenie, że dobra połowa graczy w ogóle nie interesuje się tym, jak działa ten biznes. Nie znają realiów rynku i żyją w błogim przekonaniu, że cyfrówka, którą "kupili", jest ich własnością. Ludzie nie odróżniają zakupu produktu od zakupu samej licencji na użytkowanie, a potem jest wielkie zdziwienie, jak zamykają serwery albo tracą dostęp do swojej biblioteki z jakiegoś niezrozumiałego powodu.

02.07.2026 11:57
Maverick0069
13
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Maverick0069
122
THIS IS THE YEAR

Głównym celem tego jest zabicie rynku wtórnego i zwiększenie przychodów.

post wyedytowany przez Maverick0069 2026-07-02 11:58:00
02.07.2026 12:47
BFHDVBfd
20
5
odpowiedz
BFHDVBfd
182
Requiescat in Pace

Jedyną odpowiedzą na to jest nie kupowanie w ogóle PS6 gdy już wyjdzie i przerzucenie się na PC, czy to na piraty, czy na Steam, czy Gog, które są bardziej przyjaźni użytkownikom niż PS. Polecam zbierać fundusze na dobry PC, myślę że w ciągu 2 lat uda się każdemu uzbierać.
Tylko w ten sposób możecie dać odpowiedź Sony. Krzyczenie w internecie niczego nie zmieni.

02.07.2026 09:27
Cygi
1
odpowiedz
Cygi
47
Konsul

A to nie jest tak, że te korporacje podczas podawania procentowych wyników, to przy cyfrowych uwzględniają także kasę z mikrotransakcji?
Bo jeśli rzeczywiście tak jest, to te ich wyniki są "trochę" zakłamane.

02.07.2026 09:59
OldManLucifer
1.1
4
odpowiedz
OldManLucifer
6
Legionista

Cygi Ogólnie te wyniki, to wyglądają jak czysta propaganda zmiany. Bo duża część gier nie była możliwa do kupienia w wersjach pudełkowych. Większość gier indie i mniej znanych marek nie była wypuszczana z fizycznymi wydaniami, a i większe gry często nie miały wydań fizycznych. Co ze starymi grami? Popatrzmy też na dlc, przecież każdy gracz z fizyczną wersją gry, jeśli chciał dlc, to musiał je kupić cyfrowo i zapewne to też wliczają. Także te 10%, to raczej sfałszowany wynik, przygotowany stricte pod publikę żeby uzasadnić koniec fizyków. Gdyby dostępność gier była większa i dlc były możliwe do kupienia fizycznie, to przypuszczam, że wynik byłby gdzieś w okolicach 40-60.

02.07.2026 10:06
sakkra
1.2
odpowiedz
sakkra
88
Generał

OldManLucifer dokładnie tak - większość w statystykach Nintendo wersji cyfrowych to indyki których nie można kupić w inny sposób

02.07.2026 11:10
1.3
1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Cygi Tak samo jak mówienie że cyfra cieszy się coraz większą popularnością. Ludzie nie mając alternatywy wybierają taki sposób kupna gier. Ale zawsze takie coś można podciągnąć do statystyk i żeby wyszło że ludzie pożądają takiego czegoś.

02.07.2026 10:05
Ku'gath
2
13
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Pora przytoczyć argument, że jak znikną fizyczne wydania to gry będą tańsze. Tymi zapowiedziami mydlili oczy graczom PC.

02.07.2026 11:12
2.1
1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Rumcykcyk Ja bym powiedział że to sami gracze podciągnęli ten temat. Doszli do wniosku że skoro odpadną płyty, pudełka itd. to wydawca nie będzie musiał przeznaczać kasy na ten temat i obniży ceny gier albo przynajmniej nie będą rosnąć. A tu się okazuje że tak nie jest.

02.07.2026 12:52
Ku'gath
2.2
odpowiedz
Ku'gath
139
Ojciec Zarazy

Ponad dekadę temu, gdy dystrybucja cyfrowa na PC dopiero raczkowała, wydawcy i twórcy gier regularnie powtarzali graczom, że brak kosztów tłoczenia płyt, produkcji plastikowych pudełek, transportu i marży dla sklepów stacjonarnych przełoży się na niższe ceny dla konsumentów.

Teraz z pomocą AI można wyciągnąć informacje. Podkreśliłem kto nagadywał i nakręcał.

Rzeczywistość: Gdy cyfra zdominowała PC, ceny premierowe wcale nie spadły. Wydawcy tłumaczyli to tym, że nie mogą celowo zaniżać cen w sklepach cyfrowych (MSRP), ponieważ tradycyjne sklepy wielkopowierzchniowe (jak Walmart czy Media Markt) w odwecie przestałyby sprzedawać ich konsole i akcesoria.

post wyedytowany przez Ku'gath 2026-07-02 12:56:15
02.07.2026 15:42
Cziczaki
2.3
odpowiedz
Cziczaki
211
Renifer

Rumcykcyk "ponieważ tradycyjne sklepy wielkopowierzchniowe w odwecie przestałyby sprzedawać ich konsole i akcesoria."
Ciekawe co ma piernik do wiatraka. Tu nawet powiązania nie ma.

02.07.2026 10:11
3
3
odpowiedz
16 odpowiedzi
Mateusz128
2
Junior

wyciągnięcie płyty z pudełka i włożenie do konsoli trwa kilka do kilkunastu sekund. Za tyle ludzie oddali możliwość posiadania gry (nie wypożyczenia z sklepu cyfrowego)

02.07.2026 10:31
Lateralus
3.1
3
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Mateusz128 A ile wolniej trwa instalowanie i zmuszenie specjalnie czekania na zmianę płytki, na kolejną i kolejną, niż samo pobranie tego z internetu? ;)

Ostatni raz z płyty coś instalowałem moze 10 lat temu. Od tego czasu nastała "era" szybkiego internetu, ssd, pendrive, jak i już mniej odtwarzaczy płyt w różnym sprzęcie.

Spojrzmy prawdzie w oczy, nie ujmując i nie obrażając, ale płyty to już śmieć :)

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-02 10:41:31
02.07.2026 10:38
Grifter
3.2
5
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Lateralus Śmierci to są te cyfrowe gówna, z którymi później nic już nie zrobisz po skończeniu grania.

02.07.2026 10:40
Lateralus
3.3
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Via Tenor

Grifter Ale mi to nie zaśmieca domu ani też nie zbiera niepotrzebnie kurzu :)) więc??
A też nie muszę się "chwalić" pudełeczkiem przed kim, znajomymi? Nikogo to nie obchodzi. "Stary koń" i zbieranie pudełek z gierkami😳🙄

Z drugiej strony to i tak działasz w cyfrze jak byś tego nie zauważył i nie chciał, więc nie obrażaj :)

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-02 10:47:19
02.07.2026 10:50
animatiV
3.4
1
odpowiedz
animatiV
117
PCMR

Lateralus Rzecz której nie posiadasz, nie będzie ci zbierać kurzu bo w rzeczywistości jej nie masz :) Ani cyfrowo, ani fizycznie - kurz to jest najmniejszy problem, a instalacja może być wręcz pewną ceremonią pierwszego odpalenia tytułu. Pomijając już że instalacja cyfrówki może być wręcz ostatnią rzeczą, na jaką pozwoli ci licencja, zanim gra wyparuje z twojej biblioteki.

02.07.2026 10:54
Grifter
3.5
3
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Lateralus Ostatnio kupiłem pudełko za 100 zł. Nówka w folii. Po ograniu (6 dni) sprzedałem za 6 dyszek.
A co miałbym zrobić z tym samym cyfrowym śmieciem, który w sklepie kosztował 120zł po sześciu dniach?

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-02 10:54:52
02.07.2026 10:59
Lateralus
3.6
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

animatiV Celebracja spoko, ale to było fajnie jakieś 15-20 lat temu, serio, wtedy tez były inne czasy, tak było i niestety juz nie jest.

Instalacja cyfrówki czy też z płyty będzie działać tak samo, tak czy siak jest to w bibliotece cyfrowej, gdzie do działania, uruchomienia gry potrzebny jest internet. Może i płytka, pudełko Ci zostaniw ale nie pograsz. Legalnie.

02.07.2026 11:02
Lateralus
3.7
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Grifter No nic. Fajnie i gratuluję przedsiębiorczości.
Właśnie jeszcze się ciesz póki możesz, za niedługo już totalnie może nie być "odsprzedawania".

02.07.2026 11:05
OldManLucifer
3.8
4
odpowiedz
OldManLucifer
6
Legionista

Lateralus Nie rozumiem tej wrogości do płyt :d Niech sobie istnieją 2 formaty i tyle. Każdy by miał wybór jak chce grać.

02.07.2026 12:20
3.9
2
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Lateralus Patrząc na średnią prędkość Internetu w Polsce, to instalacja zajmuje jakieś 14 razy wolniej, gdy pobieramy z neta.
Oczywiście mówimy o sytuacji, gdzie przy PS6 Sony wrzuca starą swoją technologię czyli płyty Archival Disc, które biją na głowę prędkość pobierania z Internetu.

02.07.2026 13:04
Grifter
3.10
3
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Lateralus Więc przestanę w te głupie gierki grać. Nie będę na cyfrowe śmieci wydawał 400 zł.

02.07.2026 13:19
Lateralus
3.11
1
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Grifter Z takim podejściem to nie powinieneś jeść, pić, przecież wiele produktów spożywczych podrożało nawet i o 100%, i więcej, i tu pewnie wydajesz, a sam generujesz śmieci.

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-02 13:25:24
02.07.2026 13:25
3.12
4
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Lateralus " Z takim podejściem to nie powinieneś jeść, pić, przecież wiele produktów spożywczych podrożało nawet i o 100%"
A dostrzegasz różnicę między niezbędnym do życia jedzeniem i piciem, a rozrywką, którą owszem miło jest mieć, ale nikomu nie jest niezbędna do życia?

02.07.2026 14:55
Silvaren
3.13
1
odpowiedz
Silvaren
13
Konsul

Grifter Ostatnio kupiłem pudełko za 100 zł. Nówka w folii. Po ograniu (6 dni) sprzedałem za 6 dyszek.
A co miałbym zrobić z tym samym cyfrowym śmieciem, który w sklepie kosztował 120zł po sześciu dniach?

Zgodnie z polskim prawem powinieneś zapłacić podatek po zbyciu ruchomości, której nie posiadałeś dłużej niż 6 miesięcy :P

https://www.podatki.gov.pl/podatki-osobiste/pit/informacje-podstawowe/co-jest-opodatkowane/zbycie-rzeczy-ruchomej
"Czy musisz złożyć zeznanie
Złóż zeznanie, jeżeli sprzedałeś(-aś) rzecz ruchomą (np. samochód):

przed upływem pół roku (okres ten liczysz od końca miesiąca, w którym rzecz stała się Twoją własnością) i
należała ona do Twojego prywatnego majątku (czyli była to sprzedaż poza działalnością gospodarczą).
Zeznanie składasz niezależnie od tego, czy z tytułu odpłatnego zbycia wystąpił(-a):

dochód,
strata.
Odpłatne zbycie rzeczy po upływie pół roku nie jest opodatkowane podatkiem PIT. W takiej sytuacji nie wykazujesz sprzedaży w zeznaniu."

02.07.2026 15:51
Grifter
3.14
1
odpowiedz
Grifter
58
Generał

Lateralus Przestudiuj jeszcze raz piramidę Masłowa, gdyż bredzisz niczym w malignie. Bez jedzenia i picia się nie obejdziesz, a bez głupich gierek da się żyć :)

post wyedytowany przez Grifter 2026-07-02 15:51:52
02.07.2026 22:22
amfa24
3.15
odpowiedz
amfa24
98
Konsul

Premium VIP

Lateralus Tak sobie to tłumacz jak u mnie internet padł bo jakiś zjeb przeciął koparką światłowody i całe wojewódzctwo nie miało internetu prz 3-7 dni przez to. Większość gier aktualnie wymaga stałego połączenia i nie działa bez internetu. Wyjąłem z szuflady płytkę z Extra klasyka: fallout new vegas i grałem sobie spokojnie bez problemu w ten tytuł i inne które działają właśnie bez internetu , z tą płytką w napędzie na usb....

post wyedytowany przez amfa24 2026-07-02 22:23:40
02.07.2026 22:54
Marky
3.16
1
odpowiedz
Marky
38
Generał

Lateralus mówisz o PC. Na konsoli o ile cała gra jest na płycie/kartridżu (Switch) nie musisz nic instalować, więc jest szybciej.

02.07.2026 10:13
Lateralus
4
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Via Tenor

"...nie lękajcie się".

Prędzej czy później, płyty już powoli odchodzą do lamusa, taka kolej rzeczy czy nam się to podoba czy też nie. Jest wiele przesłanek by od tego odchodzić.

Dla przykładu, pobranie na dysk gierki która ma 100Gb(już z zainstalowaniem), jest znacznie szybsze, może i nawet kilkukrotnie szybsze, niż instalowanie tego z płyt i żąglowanie tymi płytami z możliwościami ich uszkodzenia :) u mnie te 100Gb to jakieś 20-30 minut. I nie musisz stać i czekać przed PC/konsolą.

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-02 10:28:44
02.07.2026 11:15
4.1
3
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Lateralus A później nawet nie będziesz miał lokalnie możliwości pograć tylko w chmurze. W końcu taka kolej rzeczy. Nie dość że będziesz musiał kupić grę za 500zł to jeszcze będziesz musiał płacić za możliwość zagranie w tą grę w chmurze. Cóż normalne nie.

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-02 11:15:43
02.07.2026 11:31
4.2
3
odpowiedz
Daweon
49
Centurion

Lateralus Możesz przytaczać milion powodów dla którego sprzedaż cyfrowa jest wygodniejsza i nie zmieni to mojego zdania, że bardzo nie lubię kiedy ogranicza mi się wybór i wyklucza opcję, którą preferuję. Nawet jeśli z mojego punktu widzenia jest on irracjonalny, to mogę mieć taką zachciankę i mogę nawet za nią dopłacić. Jeśli przez pazerność dana firma ma gdzieś moje preferencje, to nie chcę mieć z nią nic do czynienia. Zdaję sobie sprawę, że nic to nie zmieni, ale nie jest to dla mnie istotne. Mam emocjonalną potrzebę nie kupować nic od Sony w podobny sposób jak mam potrzebę kupowania płyt.

02.07.2026 11:52
4.3
1
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Lateralus " pobranie na dysk gierki która ma 100Gb(już z zainstalowaniem), jest znacznie szybsze, [...] te 100Gb to jakieś 20-30 minut. I nie musisz stać i czekać przed PC/konsolą."
Może cię to zdziwi, ale ty i twój internet nie jesteście żadnym wyznacznikiem dla reszty świata. Na świecie jest jeszcze cała masa ludzi, dla których instalacja z płyty tych 100 GB byłaby wielokrotnie szybsza od ściągnięcia tej ilości danych.

02.07.2026 12:09
4.4
5
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Lateralus Jakim żonglowaniem płytami? Sony ma opracowane płyty AD, które mają pojemność do 1TB. Odczyt na poziomie 375 MB/s czyli 100GB instalowałoby się w jakieś 4 minuty - śmieszna wartość w porównaniu do Twojego Internetu.
Problem w tym, że ludzie wolą cyfrę i płyty AD nigdy nie stały się standardem.

02.07.2026 10:20
Ergo
5
2
odpowiedz
Ergo
107
Senator

No dobra dobra, ale niech się pochwałą wynikami sprzedaży gier, które były wydane na płytach i można było również kupić wersję cyfrową.
Wrzucili wszystko do jednego wora i podają statystyki, że gracze preferują wersje cyfrowe. A mikropłatności są na płytach? Dlc jest na płytach? Czy wszystkie gry wychodzą na płytach? Nie!!!

To jest takie pierdololo z ich strony, że głowa boli. Niech podadzą konkretne statystyki, ile na premierę kupiono np. płyt God of War, a ile wersji cyfrowych!!!

02.07.2026 10:35
animatiV
6
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
animatiV
117
PCMR

Moim zdaniem kluczowym problemem jest tutaj kompletna niewiedza. Mam wrażenie, że dobra połowa graczy w ogóle nie interesuje się tym, jak działa ten biznes. Nie znają realiów rynku i żyją w błogim przekonaniu, że cyfrówka, którą "kupili", jest ich własnością. Ludzie nie odróżniają zakupu produktu od zakupu samej licencji na użytkowanie, a potem jest wielkie zdziwienie, jak zamykają serwery albo tracą dostęp do swojej biblioteki z jakiegoś niezrozumiałego powodu.

02.07.2026 11:17
6.1
1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

animatiV Ja tam rozumiem i dlatego jak już kupuje grę to na solidnej przecenie. nie mam zamiaru dofinansowywać prezesów.

02.07.2026 14:04
6.2
2
odpowiedz
Sebcza_k
46
Generał

animatiV a co ci po grze na plycie jak wyjebia ja w cyfry i nie sciagniesz patchy ? graj se w takiego cyberpunka bez patchy.

02.07.2026 10:59
OldManLucifer
7
odpowiedz
OldManLucifer
6
Legionista

Abstrahując już od tej całej sytuacji z płytami, jestem ciekawy bo Sony jest znane z tego, że zabezpieczenia ich usług i serwery są dziurawe jak sito. Nie wiem ilu z was pamiętam, jak usługi sieciowe PSN nie działały prawie przez miesiąc:D Ciekawy jestem czy taki incydent się kiedyś powtórzy.

02.07.2026 11:14
8
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Berenstein
1
Junior

To jest naturalny porządek - przyszłość to świat cyfrowy, nawet jeśli połowa z Was ma mdłości na samą myśl. Szybki Internet staje się coraz powszechniejszy. Nawet w mojej rodzinnej miejscowości na 1300 mieszkańców mają ultraszybkie łącze i dostęp do światłowodu od kilku różnych dostawców. Cyfrowa muzyka, apki, VOD czy Steam/inne platformy - my jesteśmy tylko subskrybentami, zawsze będziemy...

8.1
2
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

Berenstein "my jesteśmy tylko subskrybentami, zawsze będziemy..."
Chcesz, to sobie bądź.

02.07.2026 11:59
8.2
1
odpowiedz
Berenstein
1
Junior

Jerry_D Byłem, jestem, i będę - tak, jak Wy wszyscy.

02.07.2026 12:08
8.3
odpowiedz
Ummon
74
Konsul

Berenstein To że byliśmy i jesteśmy jest faktem. Wynika z takich a nie innych uwarunkowań. Ale to czy będziemy? Ja liczę że w końcu jakaś organizacja (UE?) w końcu się doczepi że kruczkami prawnymi wielkie korporacje odzierają konsumentów z ich podstawowych praw, i zrobi tak by to było nielegalne. Tak nie musi być! Prawo do zwrotu towaru w czasie 14 dni bez podawania przyczyny też miało być armagedonem, a jakoś rynek się dostosował bez problem. Dostosował by się też do umów licencyjnych szanujących prawa konsumenta, gdyby jakiś regulator takie umowy od nich wymusił.
Bo sami na pewno się nie ogarną.

02.07.2026 12:50
8.4
odpowiedz
Berenstein
1
Junior

Ummon Masz rację, tak być nie musi. Warto walczyć o prawa, nawet jeśli jest się na przegranej pozycji. Uważam, że klient powinien mieć prawo do odstąpienia od umowy (np. do 2 godzin rozgrywki) lub dostęp do wersji demonstracyjnej gry przed zakupem. Wielkie korporacje nie chcą, aby konsumenci mieli cały szereg praw. Nie zmienia to faktu, że cały świat idzie w tym kierunku.

02.07.2026 15:39
8.5
odpowiedz
komisarz
3
Junior

Berenstein Na steamie możesz zwrócić grę, jeśli spodziewałeś się innego doświadczenia z nią związanego. Z sukcesem zwróciłem kapitana tsubasę, która okazała się być w większym stopniu grą sieciową niż początkowo uważałem.

02.07.2026 11:15
PanDaneX
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
PanDaneX
23
Generał

no dobra, 80% brzmi mocno ale jestem ciekaw ilu graczy kupiło używane płyty. Jak by się to dało zliczyć to już 80 % nie wyglądałoby tak przekonująco.

02.07.2026 11:59
9.1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

PanDaneX Kiedyś Sony podało, że na sprzedane 15mln sztuk chyba Unchantert 4, rzeczywista ilość graczy wyniosła 63mln.

02.07.2026 12:00
9.2
odpowiedz
Ummon
74
Konsul

PanDaneX Gdzieś mi mignęła liczba, że na jednej płycie gra średnio 4 graczy. Czyli lekko licząc odcięli dostęp do gry około połowie rynku.

02.07.2026 11:24
10
3
odpowiedz
Daweon
49
Centurion

Powiem szczerze, że nie rozumiem tego argumentu z XX% sprzedaży jest w formie cyfrowej. Dopóki istnieją chętni na różną formę dystrybucji, powinny być jej możliwości, a jeśli dana dystrybucja jest droższa, to różnica może być przerzucona na docelowego konsumenta. Podobnie, w muzyce. Dostępne są serwisy streamingowe, które pokrywają 85% rynku, ale nikt nie myśli porzucić winyli, bo ciągle są klienci zdolni zapłacić dużo więcej za nośnik fizyczny. Gadania, że taka jest konieczność dziejowa nie da się obronić i pazerność Sony jest bardziej niż ewidentna. Żaden konsument nie chce ograniczenia wyboru, nawet jeśli ciągle korzysta z jednej opcji.

02.07.2026 11:32
Spocony Pampers
11
2
odpowiedz
Spocony Pampers
3
Chorąży

Dodam, że pełno portali z grami/sprzętem często stosowało narrację, że będzie taniej bo odejdzie produkcja pudełek/płyt, nielimitowany dostęp do gier, wygoda na półkach i ogólnie.Ceny wolniej spadają, gry są droższe, to tylko licencja co pokazało kiedyś zniknięcie Alan Wake z powodu praw autorskich ze steama. Prawnie każdy powinien mieć możliwość posiadania kopii zapasowej offline jak na gogu.

12
10
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ummon
74
Konsul

Wyobraźcie sobie rynek rowerów:
1. Płacisz za rower w sklepie pełną cenę.
2. Przynosisz do domu, chcesz jechać, ale jeszcze 3h ściągania updateów.
3. Umowa licencyjna 300 stron prawniczego żargonu. Jak nie zaakceptujesz to nie jedziesz (kasę już twoja mają, więc możesz albo nie mieć produktu za który zapłaciłeś, albo zaakceptować).
4. Hamulec obciera, ale sprzedawca zastrzega sobie brak jakiejkolwiek gwarancji w umowie licencyjnej, która dobrowolnie zaakceptowałes.
5. Musisz kupić abonament na przerzutki, bo bez tego nie działają. Światełko było jako bonus przedpremierowy, więc zapomnij. Nie możesz wprowadzić żadnych własnych modyfikacji bądź stopki third party, bo to wbrew umowie licencyjnej, która dobrowolnie zaakceptowałes.
6. Roweru nie możesz sprzedać, ani dać bratu pojeździć, bo umowa licencyjna.
7. Po 2 latach producent stwierdza że ma cię gdzieś, rower przestaje jeździć bo został centralnie wyłączony. Zgodnie z umową licencyjną, którą dobrowolnie zaakceptowałeś.

02.07.2026 14:00
12.1
3
odpowiedz
damian_gracz
9
Chorąży

Ummon wyobraź sobie że korzystasz z mózgu i nie piszesz takich bzdur w internecie.

02.07.2026 14:19
12.2
4
odpowiedz
Ummon
74
Konsul

damian_gracz Możesz rozwinąć myśl? Czy chodzi tylko o to że porównanie poprzez absurd troszkę przekracza twój poziom intelektualny?
Bo pomiędzy rowerem, grą, i książką nie ma żadnej fundamentalnej różnicy. Są to takie same dobra konsumpcyjne. Jedyna różnica jest taka, że wydawcy gier mogli sobie pozwolić na skrajnie antykonsumenckie praktyki i wprowadzić je jako standard branży, podczas gdy producenci rowerów (jeszcze?) - nie. To ze “gra jest cyfrowa, więc musi mieć inne przepisy” to fałszywa narracja powielana przez wydawców. W chwili obecnej faktycznie ma inny sposób funkcjonowania, ale nie musi. Gdyby przepisy zmusiły wydawców do szanowania praw konsumentów, to ci by się dostosowali i tyle.

02.07.2026 14:36
12.3
8
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Ummon Wiesz jaki jest problem i dlaczego nie docierają takie argumenty do ludzi? Bo oni już od dawna nie patrzą na gry jak na produkt. Oni mają wyprane mózgi i dla nich gra to jednorazowe doświadczenie. to jest coś co pograsz trochę i nara i kupujesz następną. Oni nie chcą posiadać gier. Rownie dobrze mógłbyś im te gry zabierać po przejściu bo płacisz za doświadczenie grania a nie kupujesz produktu. Dlatego porównania z rowerem nie działają. Szkoda gadać wgl z nimi.

post wyedytowany przez NekoRei 2026-07-02 14:37:24
02.07.2026 11:57
Maverick0069
13
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Maverick0069
122
THIS IS THE YEAR

Głównym celem tego jest zabicie rynku wtórnego i zwiększenie przychodów.

post wyedytowany przez Maverick0069 2026-07-02 11:58:00
02.07.2026 17:44
Link
13.1
odpowiedz
Link
39
Senator

Via Tenor

Maverick0069 Ale nie powstrzymają to piraci i twórców emulatora. 😈😈😈

post wyedytowany przez Link 2026-07-02 17:44:52
03.07.2026 00:57
13.2
odpowiedz
pawel1812
83
Generał

Maverick0069
Celem może tak, ale coś mi mówi, że rykoszetem oberwie pierwotny... I zwiększenie przychodów zobaczą, jak Microsoft po podwyżce ceny GamePassa... W zasadzie ostatnia z zalet w morzu wad konsol została wrzucona w błoto... Konsole już nawet tańsze od PC w tej chwili nie są...

02.07.2026 12:06
14
odpowiedz
2 odpowiedzi
BlackTone
56
Generał

Ludzie nie zdają sobie sprawy że jeśli w przyszłej generacji na powstać PS6 Handheld razem z dużą konsolą to jak sobie wyobrażali posiadanie ich fizycznej bibloteki na urządzeniu bez możliwości użycia płyty? A wymyślanie jakiś nowych nośników nie wchodzi nawet w grę.Jedynym wyjściem jest w pełni cyfrowa biblioteka

02.07.2026 12:18
dzl
14.1
2
odpowiedz
dzl
124
John DOOM

BlackTone można to zrobić na wiele sposobów jak tag nfc, który będzie działał tak długo jak płyta nie zostaną odpalona na innej konsoli z innym kontem. Opcji jest dużo, po prostu oni z żadnej nie chcą skorzystać. A po drugie, jeśli. Jeśli ten handheld w ogóle powstanie.

04.07.2026 10:16
zielele
14.2
odpowiedz
zielele
170
Legend

BlackTone

nie, jedynym wyjściem nie jest w pełni cyfrowa biblioteka, mogliby się uczyć od Xboxa - na dwa sposoby.

pierwszy - system na podobieństwo Xbox Play Anywhere, czyli jak kupisz pudełko to możesz grać tylko na dużej konsoli, ale jak kupisz cyfrowo to masz dodatkowy benefit z odpalaniem na różnych urządzeniach, w przypadku Xboxa to jest PC, a w przypadku Sony mógłby być ich handheld.

drugi - system nad którym pracuje MS, który ma pozwalać przenosić gry z dysku na wersje cyfrowe.

rozwiązań jest pewnie więcej, a Sony ma wystarczająco pieniędzy, żeby pracować nad czymś mniej antykonsumenckim niż to co zrobili. ;)

02.07.2026 12:15
dzl
15
1
odpowiedz
dzl
124
John DOOM

Taka była od początku ich strategia. W sumie Xboxa też. Wypuszczone zostały tańsze konsole bez napędu po to by przekonwertowac cześć użytkowników fizykow na cyfrę. Tak samo z PS5 pro, tutaj fakt, napęd był dołączony, ale przecież na premierę były ogromne braki, a braki pewnie były, bo wypuścili ich pewnie celowo za mało. I tak powoli gotowali żabę.

Na PC trochę przesiadkę na cyfrę zamortyzowało to, że klucz, choć na Steam możesz sobie kupić w wielu miejscach, na PS jest tylko i wyłącznie PSN, czyli casus AppStore gdzie na iOS nie ma alternatyw. Różnica jest taka, że Apple zarabia głównie na sprzęcie, Playstation na oprogramowaniu, więc będą próbować maksymalizowac zyski.

Jedyne komu tak na prawdę to służy to Sony, tylko i wyłącznie Sony i dużym wydawcom pokroju EA chcącym ciągle maksymalizowac zyski.

Inna sprawa, że rezygnując z płyt, rezygnują z największego swojego atutu.

02.07.2026 12:16
16
1
odpowiedz
WolfmanPL
23
Pretorianin

mydlenie oczu jak zwykle u zakłamanych corposów. Największego ścier... . Indory można kupić i to tylko te znane w sklepach typu limited. Więc siłą rzeczy są kupowane cyfrowo, większość gier NIE MA fizycznego nośnika. Te które mają, wychodzą w małych nakładach. Skoro w Polsce potrafią się wyprzedać w 2-3 lata, to są niewielkie, cena za nową leci z automatu w górę. Dekadę temu nie spieszyłem się, dziś muszę, bo pozostają mi szybko używane. DLC, mapki , skórki to cyfra. Przekłamują dane jak politycy

02.07.2026 12:16
17
1
odpowiedz
6 odpowiedzi
PCMREpic
60
Generał

Ludzie zdecydowali, że wolą cyfrę. Sony jakby chciało, a przede wszystkim widziało w tym zysk, to mogłoby przez kolejne lata mieć konsole z napędem.
Warto wspomnieć, że Sony wraz z Pansonikiem opracowało ponad dekadę temu płyty Archival Discm które mają pojemność do 1TB, a prędkością odczytu biją współczesny Internet. Odczyt na poziomie 375 MB/s czyli 12 razy szybciej niż przeciętny Internet w Polsce.
Więc Sony jakby chciało, to by mogło mieć konsole z płytami, gdzie jedna gra miałaby jedną płytę.

02.07.2026 12:24
Lateralus
17.1
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

PCMREpic Oczywiście że mogli by to zrobić i wprowadzić.

Tylko szkoda że wtedy sama konsola byłaby znacznie droższa a gry o dziesiąt złotych droższe czy o set. Jak i tak jest już jazgot i płacz że gra kosztuje 3 stówki. Więc.... kierunek już jest tylko jeden. Szkoda dyskusji.

post wyedytowany przez Lateralus 2026-07-02 12:24:57
02.07.2026 12:55
17.2
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Lateralus Może tak może nie. Technologia tych płyt jest stara. BR wyszło w 2006, a PS3 miało na start BR i kosztowało noramlnie. Więc PS6 mogłoby mieć AD w normalnej cenie, skoro to płyty z 2014.
Zresztą nie ma potrzeby pchać się w płyty, skoro można by umożliwić sprzedaż sowiej licencji. Sprzedaż taka jak na rynku Steam, różnych przedmiotów z gier. Tylko nikt o zdrowych zmysłach tego nie udostępni.

02.07.2026 14:08
17.3
odpowiedz
reznik
30
Centurion

PCMREpic ps3 na premiere kosztowalo normalnie? check your facts bro

02.07.2026 14:19
17.4
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

reznik No normalną przecież cenę miało. 499$, gdzie PS2 miało 299. 499 to przecież normalna cena. Szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę, że miało nową technologię BL i wsteczną kompatybilność.

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-07-02 14:20:20
02.07.2026 14:53
17.5
odpowiedz
reznik
30
Centurion

PCMREpic XD to byla wowczas cena skandalicznie wysoka i wszyscy byli oburzeni. do dzis zadna inna konsola sony nie kosztowala tyle co ps3

02.07.2026 15:16
Silvaren
17.6
odpowiedz
Silvaren
13
Konsul

PCMREpic Technologia tych płyt jest stara. BR wyszło w 2006, a PS3 miało na start BR i kosztowało noramlnie. Więc PS6 mogłoby mieć AD w normalnej cenie, skoro to płyty z 2014.

Już BD się nie przyjęło na pecetach ze względu na koszty, co przyspieszyło upadek fizycznych nośników na PC. Wiadomo, konsole mają standaryzowaną konstrukcję i w przypadku nowej generacji nie byłoby problemem wprowadzenie nowej technologii. Ale pomijając koszty takiego zabiegu, nie o to w tym wszystkim chodzi.

Sony i reszta od lat zazdrościły ubiciu rynku wtórnego na PC i kombinowali nie raz, aby podobny stan osiągnąć w swoich ekosystemach. Kiedyś próbowali, wpychając do gier kody na różne przepustki sieciowe itp. przypisywane do konta, jak np. w Mass Effect 2 i Mass Effect 3. Jeden gracz odsprzedał drugiemu płytę z grą, ale kod został wykorzystany przez tego pierwszego, więc nowy nabywca nie miał dostępu do funkcji sieciowych, jak darmowe DLC w dwójce czy multi w trójce.

02.07.2026 12:32
Apostol_93
18
odpowiedz
2 odpowiedzi
Apostol_93
100
Świadomość Wszechświata

Najgorsza jest ta bezsensowna produkcja plastiku, który jest zupełnie zbędny w tych czasach. Dystrybucja cyfrowa uniemożliwia odsprzedaż gier by design, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umożliwić wymienianie się cyfrowymi grami. Nic oprócz interesów korporacji.

02.07.2026 12:34
Ergo
18.1
3
odpowiedz
Ergo
107
Senator

Apostol_93

Nic nie stoi na przeszkodzie, ale nie ma promila szansy, że korporacje wprowadzą wymianę lub sprzedaż gier cyfrowych.

02.07.2026 22:29
amfa24
18.2
odpowiedz
amfa24
98
Konsul

Premium VIP

Apostol_93 Masa gier ma metalowe pudełka nie plastikowe...

02.07.2026 12:46
19
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Kłamstwa jak zwykle. Jakby nikt nie kupował gier w pudełkach to by powiedzieli np. Że ostatni jakiś ex sony sprzedał przykładowo milion kopii z czego np. 10 tys to pudełka były i nie ma komu tego kupować. Jest po prostu na odwrót. Zbyt wiele pudełek się sprzedaje i ich to boli. Podają jakieś ststystyki sprzedaży gdzie wliczają mikrotranzakcje. Odbieranie darmowych gier liczą jako cyfrę bo dodajesz do konta itd. Nintendo czemu tak dobrze się trzyma? Bo masz pełne gry na karcie. Sony po prostu zjebało sobie całą generację robiąc beznadziejne gry, inwestują w jakieś gówniane gry usługi i teraz szukają kasy. Nam każą płacić za swoje błędy. Pierdole brać w tym udział. Dobrze, że mam pc. Jak sony nie chce moich pieniędzy to żegnam i tyle. Upokarzające to jest i tyle. Wstyd być fanem sony.

02.07.2026 12:47
BFHDVBfd
20
5
odpowiedz
BFHDVBfd
182
Requiescat in Pace

Jedyną odpowiedzą na to jest nie kupowanie w ogóle PS6 gdy już wyjdzie i przerzucenie się na PC, czy to na piraty, czy na Steam, czy Gog, które są bardziej przyjaźni użytkownikom niż PS. Polecam zbierać fundusze na dobry PC, myślę że w ciągu 2 lat uda się każdemu uzbierać.
Tylko w ten sposób możecie dać odpowiedź Sony. Krzyczenie w internecie niczego nie zmieni.

02.07.2026 13:27
21
odpowiedz
4 odpowiedzi
Wynclutch
2
Legionista

Chyba logiczne, że ludzie chcą tu i teraz. Płyty to przeżytek. Gry były spoko jak się miało kilka lat. Teraz jak człowiek dorosły, to kompletnie ma w nosie premiery nowych gier. Bardziej z nostalgii zainteresuje się gdyby premierę miał Starcraft, Diablo czy Wiedźmin ewentualnie coś od Naughty Dog,

02.07.2026 13:31
21.1
odpowiedz
Wynclutch
2
Legionista

Widzę po sobie, że jak za dzieciaka kończyło się co najmniej top 10 gier z danego roku, tak teraz ukończyć jeden tytuł, jest ciężko.
W 2025 nie ukończyłem żadnego. Grałem sporo w KC2, prawie skończyłem DS2, Ciuszymy 2 też nie ukończyłem. The Alters i Hadesa II też nie. Po porstu człowiek wyrasta z giereczek. Z nadchodzących gier na PS interesuje mnie tylko TLOU3 i nowy projekt Naughty Dogs.

02.07.2026 13:47
21.2
7
odpowiedz
WolfmanPL
23
Pretorianin

Wynclutch co ma wiek do grania? Możesz mieć 80 i dalej lubić. Hobby nie ma wieku. Szufladkowanie czegoś, bo wyrosłeś? Co to znaczy wyrosnąć z gier?

02.07.2026 15:02
21.3
odpowiedz
Wynclutch
2
Legionista

WolfmanPL Napisałem chyba "widzę po sobie". Czy dziś ludzie juz tak zdurnieli, że wypowiedzenie opinie przez jedną osobę z jej perspektywy traktują jak opinię całego świata?
Z mojej perspektywy człowiek dorosły, ma tylko możliwości, by spędzać czas ciekawiej, że giereczki, to nic specjalnego.
Z ostatnich 2 dekad, na palcach jednej ręki można policzyć gry w które warto było zagrać

02.07.2026 15:03
21.4
odpowiedz
Wynclutch
2
Legionista

Dla przeciętnej osoby, dal której gry to nie jest duże hobby, taka rozrywka jest dość dziecinna. Gier dla typowo dorosłego człowieka wychodzi tyle, że są lata, w których nie ma nic specjalnego.

02.07.2026 13:54
PanDaneX
22
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał

Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. Na przykładzie PS.
Jeśli masz np 50 gierek, które możesz odpalić na PS5 to podczas kupowania PS6 będzie ci żal sprzedać piątkę bo gierki. Przez to osoby, które chciały kupić używaną konsolę będą musiały kupić nową w sklepie (przynajmniej bliżej nieokreślona część) bo będzie ograniczona ilość używanych. Ktoś kupi szóstkę za 1000$, ktoś będzie musiał kupić nową piątkę (albo szóstkę, bo w głowie zrodzą się pytania), niektórzy kupią drugi raz tą samą grę tylko tym razem w wersji cyfrowej, w przyszłości naturalna eliminacja obrotu używanych płyt a poprzednia generacja zyska status retro z dnia na dzień.

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-02 13:56:41
02.07.2026 15:04
Ergo
23
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Ergo
107
Senator

Powiem tak, najgorsze i tak jeszcze przed nami. Po ubiciu wersji fizycznych kwestią czasu będzie przejście na abonament.

02.07.2026 15:28
Lateralus
23.1
1
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Ergo Nawet tego głośno nie mów... :/
Wtedy to już faktycznie będzie kaszana w tej branży... zrobić a'la netflixa czy inny streaming gdzie gunwo jest, a płacić za wszystko co i tak nie oglądniesz czy niezagrasz to mija się całkowicie....

02.07.2026 16:14
24
odpowiedz
krancu
21
Legionista

Nie wiem w jaki sposób Sony liczy zakupione cyfrowo gry. W mojej kolekcji gier "zakupionych" cyfrowo są w większości gry z plusa, dodawane do abonamentu. W aplikacji Ps app w zakładce gry zakupione wrzucone są gry zakupione za pieniądze i te dodane w ramach abonamentu ps Plus. Jeżeli tak licząc wychodzi im, że 80% użytkowników kupuje cyfrę, to rodzi nam się niezły przekręt.

02.07.2026 16:14
25
odpowiedz
herrWarcrimer
1
Junior

Tutaj jest gadka, czy wersja fizyczna czy też cyfrowa etc., a ktoś zamawia preorder wersji cyfrowej, bo może jej braknąć. OMG.

02.07.2026 18:35
26
odpowiedz
lis22
101
Generał

Cóż, nie kupuję już pudełek od lat, z wyjątkami.
Na PS5 mam 13 gier w pudełku, reszta to cyfra.
Na Xbox Series X gram tylko gry z XGP.
Na Nintendo Switch/2 mam 11 gier w pudełku, cała reszta to cyfra
Na PC nie kupuję pudełek od ok. 10 lat a od pięciu nie mam napędu optycznego.

Cyfra jest szybsza i wygodniejsza, nie trzeba iść do sklepu i żonglować płytami, jeśli chce się grać w coś innego, cena za cyfrę jest wyższa bo to stałe 340 zł za nowość, z drugiej strony od kilku lat nie ma u mnie sklepów typu Game4You, co jeszcze bardziej zniechęca do pudełek.
Na PC jest najgorzej bo często pudełko zawiera tylko kod do pobrania gry z sieci, era bogatych wydań z instrukcjami, poradnikami, mapami, itp. skończyła się jakieś 15 lat temu, pewnie nowe konsole nie będą już posiadać napędu optycznego i ciekawe, jak Sony rozwiąże problem wstecznej kompatybilności biblioteki gier z PS4 i PS5 na płytach? Czy dadzą cyfrowe kopie gier, które posiadamy i w jaki sposób trzeba będzie udowodnić posiadanie danej gry?

Co do pudełek to z 15 lat temu byłem ich orędownikiem ale teraz nie mam już fizycznie miejsca: 27 półek z komiksami, 12 z książkami, 9 z płytami CD, 4 z płytami Blu-Ray i 4K UHDBD i na gry nie ma już miejsca.

02.07.2026 18:36
Maverick0069
27
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Maverick0069
122
THIS IS THE YEAR
02.07.2026 18:52
Bukary
27.1
1
odpowiedz
Bukary
250
Legend

Maverick0069

Ha, ha, ha!

04.07.2026 00:12
WolfDale
😂
28
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Via Tenor

Sony musi ciąć koszty po takich petardach jak Concord, a tak naprawdę wystarczy po prostu robić dobre gry.

04.07.2026 10:40
29
odpowiedz
Kriszo
176
Generał

Szczerze, to takiego jazgotu się nie spodziewałem. Było naturalną koleją rzeczy, że tak to się skończy. Nośniki fizyczne były koniecznością w czasach, kiedy nie było Internetu albo był on powolny. Dziś nie mają uzasadnienia ekonomicznego, ekologicznego, ani żadnego innego. Miłość garstki zapaleńców do plastikowego krążka takim uzasadnieniem nie jest. Co do tzw. własności, to umowy licencyjne są podobne dla wydań fizycznych i dystrybucji cyfrowej. Mając te pierwsze jesteśmy właścicielami kawałka plastiku, ale nie tego, co jest na nim. Nie możemy sobie dowolnie dysponować grą, choć oczywiście każdy ma to gdzieś. Handel używkami jest czymś normalnym i to może się nie podobać wydawcom. Każdy tu obecny, na ich miejscu, parłby dokładnie w tym samym kierunku.

Problem jest gdzie indziej i nie jest nim nośnik sam w sobie. Przepisy powinny lepiej chronić konsumentów i jeśli zakupiłem swoją kopię gry na Steam, PSN czy gdziekolwiek indziej, to po utracie możliwości jej uruchamiania powinienem otrzymać rekompensatę. Chyba, że byłoby wyraźnie zaznaczone, że będzie ona działać do tego i tego momentu. Wyraźnie, to nie znaczy na 54 stronie 100-stronicowej licencji. Jest rzeczą naturalną, że serwery nie będą utrzymywane wiecznie. W przypadku gier offline mógłby zostać wprowadzony mechanizm wyłączający konieczność aktywacji przez sieć. Oczywiście prawodawca musi się też pochylać nad prawami wydawców i nie może im zakazać chronienia swoich produktów przed piractwem, toteż temat wcale nie jest taki prosty. Niemniej, można próbować wypracować sensowny kompromis (to słowo nie oznacza bynajmniej, że wszystkie postulaty graczy zostaną spełnione).

post wyedytowany przez Kriszo 2026-07-04 10:43:17
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl