Niektórym się tego nie uda wytłumaczyć niestety. Jedni kupili sprzęt za 30 koła i teraz mają ból dupy że ktoś za 6-10 tyś też się może cieszyć fajną grafiką a inni wszędzie gdzie zobaczą napis AI dostają ataku niewytłumaczalnej padaczki. Prawda jest taka że te wszystkie technologie w grach są w większości opcjonalne także nie widzę sensu psioczyć na twórców. Że mniej się starają z optymalizacją? A co? Przed erą AI to gry wychodziły w stanie idealnym? XD Ja się tam cieszę że żyjemy w tak wygodnych czasach.
Dla mnie ogromną różnicę robi, czy AI w grze zostało wykorzystane na zasadzie fachowiec przyspiesza sobie prace, aby na tytuł nie trzeba było czekać 15 lat, czy totalny amator / janusz dusigrosz wrzuca nam nijakie, gówniane, wygenerowane "po taniości" (no bo tokeny przecież są za darmo), niskiej jakości elementy do gry. Ten drugi przypadek zasługuje na totalne je*anie bez smarowania. Tak samo jest z DLSS5 - na razie technologia dla wybranych, ale wszystko zależy jak zaimplementują to twórcy - czy dopracują implementację, czy pójdą na łatwiznę.
Dlss 5 wygląda świetnie, w ostatnim czasie jest wysyp mnóstwa filmików na YT z różnych gier, gdzie moderzy zaimplementowali to w grach. Polecam obejrzeć. To i AI, to będzie przyszłość gamingu.
1. Zrobimy szczegółowe modele aby kontrast między DLSS5/AI a ustawieniami bez tej funkcji nie był wielki (wiadomo - nie każdy będzie miał moc czy ochotę na DLSS).
2. Olewamy sprawę, szkoda czasu i kasy na dopieszczanie gry, jak wszystko można "zategować" DLSS - wypuszczamy proste i brzydkie modele postaci, a ty graczu albo ustaw sobie DLSS5 albo oglądaj te brzydkie gęby.
No i szczerze, obydwie opcje są równie prawdopodobne.
Żeby nie było - otaki Varva (plus inni dobrzy developerzy) ze swojej strony pewnie będzie robił dobrą robotę, bo im akurat widać, że zależy na porządnej jakości (to sprzedaje ich gry).
DLSS 5 nie zmienia geometrii, więc jeśli ktoś zaprogramował X polygonów na ruch twarzą, a twarz dostanie dodatkowe poprawki wyglądu, to jest spora szansa, że animacja będzie siadała, bo nie będzie zgodna z tym, co wygeneruje AI - dobrze myślę?
To tak, jak z botoksem - dostajemy na twarzy ficzers wyglądowy, którego nie obsługują mięśnie twarzy (bo nie pod to się wykształciły), dlatego przysłowiowo nie da się zdziwić po zrobionym czole.
Kiedyś ludzie ryli kamieniami tworząc obrazy, jak człowiek wymyślił rysik, to pewnie też prymitywy darły jape, że to rysik slop i niszczy to ich pojęcia artyzmu. 🤦
Jeżeli to ułatwia pracę to czemu nie, podoba mi się wpis kolegi poniżej o rysiuku ;)))).
Ja i tak , z DLSS nie korzystam bo jestem użytkownikiem AMD. Do Nvidii nie planuję powrotu, zieloni poszli w przemysł i olewają graczy.
Za to AMD gpu są montowane we wszystkich konsolach i co więcej, ja mając 7900xtx na pokładzie z dodaną niedawno obsługą FSR 4.1 mam wywalone na zmiany sprzętu przez najbliższe 3 lata jeszcze. A może i dłużej, jak dla mnie komputer gamingowy to tylko z cpu i gpu od czerwonych.