Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Czy gry powinny przestać wymagać sprzętu dla 0,1% graczy? Problem RTX 5090 w wymaganiach sprzętowych rozgrzała pecetowców

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
12.08.2026 10:44
ivelios666
1
3
odpowiedz
ivelios666
18
Legionista

Moim zdaniem, obecnie poziom graficzny jest wystarczający i nie ma potrzeba go pokręcać. Jak ktoś ma super kartę, sporo może sobie na więcej pozwolić. Jednak sprzęt idzie w górę (dosłownie co tydzień od zakupu pc co zrobiłem sprawdzałem, jak ceną rosną. W ciągu 2 tygodni musiałbym dopłacić do mojego zestawu +800 zł) to nie wyobrażam sobie, aby wymagania rosły jak szalone.

Innymi słowy, jestem za tym, aby rekomendowane wymagania były dla większości graczy dostępne bez giga kosztów poziomu 5080/5090. A osoby z tymi kartami mają po prostu dodatkowe benefity.

12.08.2026 10:48
MrPawlo112
1.1
odpowiedz
MrPawlo112
69
Pretorianin

ivelios666 widocznie devy to lenie skoro nie chce im się albo nie umieją optymalizować swoich gier i pchają wszystko w dlss/fsr czy inny sztuczny generator klatek. Tęsknie za czasami kiedy twórcy robili to ręcznie.

12.08.2026 10:48
VexeenBro
2
1
odpowiedz
VexeenBro
4
Legionista

Śmieszne, że oburzyli się akurat przy okazji gry, która podaje prawdziwe wymagania do natywnej rozgrywki w 4K i 60 FPS, a nie ukrywa tego pod płaszczykiem FG i DLSS upscaling. Sporo gier NIE działa w 60 FPS w natywnym 4K na RTX 5090 w maks detalach (Gothic Remake, CP2077, RE9, Pragmata - wiem bo we wszystkie grałem i w każdej z nich musiałem używać DLSS Quality) i trzeba się ratować FG i DLSS, ale w maks zalecanych do 4K/60 mają słabsze karty bo podają je z uwzględnieniem FG i DLSS.

Jak pisał ivelios666 powyżej - nie ma nic złego w tym, że najmocniejsza karta jest sugerowana do najwyższych, często "eksperymentalnych" ustawień. Deweloperzy powinni się jednak przede wszystkim skupić na tym, żeby ustawienia niskie/średnie/wysokie były zoptymalizowane i przystępne dla większości ludzi

12.08.2026 10:50
Rumcykcyk
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

Gry i tak będą wymagać topowego sprzętu ale nikt nie przykłada pistoletu do głowy żeby te opcjonalne opcje graficzne odpalać. Lubię zmniejszać np cienie na średnie czy detale na wysokie bo moje oko nie potrafi wychwycić tego ultra. Teraz gram w Avatar i włączyłem synchronizację pionową na 60 fps i nie daje więcej bo jak odpaliłem bez limitu + generator klatek to grafika dawała ogień jak w odlewni. Jak zmieniłem opcje to nie widziałem różnicy, a komputer znacznie chłodniejszy.

12.08.2026 11:34
3.1
odpowiedz
Asmodeus
58
Senator

Rumcykcyk Ktos sie to starzeje,jesli nie widzisz roznicy miedzy tymi ustawieniami.

12.08.2026 11:21
4
odpowiedz
1 odpowiedź
serious
24
Pretorianin

Gry i tak są lepiej zoptymalizowane, niż kiedyś. Taki Crysis wymagał komputera, który nie istniał, żeby odpalić to na maksa. Każdy się zachwycał jak to pięknie wygląda, a rok później wyszedł Far Cry 2, który miażdżył Crysisa i działał lepiej mimo otwartego świata i genialnej fizyki ognia.

12.08.2026 11:30
4.1
odpowiedz
robertoV
28
Generał

serious no i teraz nawet nie ma gier, które by dorównywało fizyce far cry 2 i przywiązania do detali (może RDR2) ale za to mamy wymagania z kosmosu przy włączonych DLSS-ach i FSR-ach.

post wyedytowany przez robertoV 2026-08-12 11:31:20
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl