To było najgorsze rozdanie GoTY, jakie widziałem. W każdej kategorii, były lepsze gry. Do Death Stranding 2, czy KC2, ekspedycja nawet nie ma podjazdu.
Jak najbardziej zasłużone goty. Wiedźminem 3 i tym, że został goty to się podniecacie. A gra która ma po stokroć lepszy gameplay i fabułę, którą swoją drogą twórcy sami musieli wymyśleć, nie mieli książek..., to już jest beee. xD
To jak ze śpiewaniem. Masz trzech wokalistów na tym samym poziomie, ale wygrywa ten jeden, bo trafił bardziej w gusta ludzi, jury i ich poruszył. A Ekspedycja 33 jest napakowana emocjami, począwszy od dźwięku, a na historii kończąc. Już od dawna nie było tak dobrej gry pod tym względem.
Najlepsza gra i debiut: CO E33
Najlepsza nowa marka: South of Midnight
Nie wiem jak działa algorytm, aczkolwiek domyślam się.
CO E33 to taki jrpg dla mass, coś jak disco polo. A nie, poczekaj. Teraz jest zmieniona narracja, to już nie jest jrpg...
Najlepsza muzyka dla Yotei to słaba prowokacja no ale...
To było najgorsze rozdanie GoTY, jakie widziałem. W każdej kategorii, były lepsze gry. Do Death Stranding 2, czy KC2, ekspedycja nawet nie ma podjazdu.
Lgbt i aktiwiszcza w Ekspedycja 33? Proszę Cię... Widocznie nie grałeś w to. Idź się wyleczyć!
No i dobrze. Nic tylko pogratulować. Trzymam kciuki za kolejne sukcesy a gry mam na liście obowiązkowych tytułów do ogrania.
Grałem w KCD2, DS2 i E33 i moim zdaniem gra bardzo dobra, ale na pewno nie gra roku. Moja ocena to 8 a dwie pozycje wcześniejsze dostały po 9.
Jak najbardziej zasłużone goty. Wiedźminem 3 i tym, że został goty to się podniecacie. A gra która ma po stokroć lepszy gameplay i fabułę, którą swoją drogą twórcy sami musieli wymyśleć, nie mieli książek..., to już jest beee. xD
To jak ze śpiewaniem. Masz trzech wokalistów na tym samym poziomie, ale wygrywa ten jeden, bo trafił bardziej w gusta ludzi, jury i ich poruszył. A Ekspedycja 33 jest napakowana emocjami, począwszy od dźwięku, a na historii kończąc. Już od dawna nie było tak dobrej gry pod tym względem.
Brakuje mi zawsze kategorii "Najlepszy scenariusz" - chociaż można podciągnąć pod to najlepsza fabuła.
Ekspedycja pod tym względem leży. Pisana jest w starym stylu, czyli nie zwracamy uwagi na szczegóły, bo to tylko gra i można przymknąć oko na nie logikę świata. Mnie to wkurza w grach, gdzie fabuła to główny rdzeń gry. Wybija z imersji podczas grania, gdy napotykasz takie rzeczy. W Ekspedycji już na starcie mamy bohaterów, którzy przedstawieni są jak osoby, które kompletnie nic nie wiedzą o ekspedycjach. Nie tylko nasi bohaterowie, ale też świat wydaje się taki, jakby to była pierwsza ekspedycja. Jakby szli w nieznane. Kompletnie nie wiedzieli co jest na tamtym kontynencie. A tak nie jest, bo nasza to chyba 70 któraś, jeżeli dobrze pamiętam, ale na pewno było ich wiele.
Jak człowiek przemęczy się przez pierwsze kilka godzin, to potem jest już lepiej, bo im dalej tym, debilizmów scenariuszowych mniej.
Na pewno pod względem scenariuszowym, E33 nie łapałaby się nawet do 20 gier z przełomu 2010-2026. W tej dekadzie do top 10 może.
Nie tylko nasi bohaterowie, ale też świat wydaje się taki, jakby to była pierwsza ekspedycja. Jakby szli w nieznane. Kompletnie nie wiedzieli co jest na tamtym kontynencie.
Bo niejako to było nieznane, gdyż urodzili się wiele lat po tym jak Lumiere się odłączyło od reszty kontynentu. Wszystko opierali na historiach opowiadanych z dawnych lat czy raportach z pierwszej wyprawy. Do tego niejako Lumiere jest odizolowane dzięki kopule, która chroni przed Nevronami.
A tak nie jest, bo nasza to chyba 70 któraś, jeżeli dobrze pamiętam, ale na pewno było ich wiele
Ocalali wrócili tylko z pierwszej ekspedycji - Ekspedycji Zero. Już w prologu się o tym dowiadujemy.
Jakim cudem Lego Party zajęło najlepszą grę familijną? bo jury opłacają netflixa i mają focha na Nintendo? co jak co ale Mario Kart World jest jednym z lepszych cartracerów tamtego roku (bo nawet oni sami w tamtym roku wypuścili znacznie lepsze Kirby Air Riders o którym nikt nic nie usłyszał xd). fakt że wygrał przeciętny klon mario party (które samo w sobie jest przeciętne) to nieśmieszny żart.

Największe osiągnięcie artystyczne
Death Stranding 2: On The Beach
No chociaż to i dobre, moim zdaniem DS2 zostało skrzywdzone na game awards 2025, ja bawiłem się świetnie i jak na razie dla mnie numer jeden w tym roku gra, jeśli chodzi o premiere na PC.
Oceny na steam mówią same za siebie :d
Death Stranding 2, Kingdom Come 2 i Expedition 33 to są dla mnie świetne i wyjątkowe gry. Inne gry też. Każda gra daje mi niezapomniane przeżycie. Są równe warte uwagi dla mnie. Tego nie zmienię zdanie. A dla inni? To już tylko kwestia gustu.
Idźcie się kłócić gdzieś indziej. Ten spór jest bezcelowy.
Przyznać grę roku Ekspedycji 33, a nie KCD2 to jakaś kpina. Po co nam autorytety gamingowe do przyznawania nagród, skoro *uja się znają?
Bardzo cieszy kolejne zwycięstwo E33. Cudowna i wciągająca oraz mocno emocjonalna historia, świetnie napisani bohaterowie, piękna muzyka oraz oprawa artystyczna, ciekawy świat, dająca sporo radości walka.
Cieszy także wyróżnienie dla DS2, niezmiernie wiele radości dał mi ten tytuł podczas ogrywania. Cieszyły liczne usprawnienia w rozgrywce, lepsze poprowadzenia fabuły oraz postaci niż w jedynce, a także niesamowite momenty, który były tyle absurdalne co idealnie wpasowujące się w ten świat (i finałowa walka z bosem to jedna z najlepszych pod względem tego co się dzieje na ekranie walk w historii gamingu, jak nie najlepsza).
I fajnie, że w końcu kolejne uhonorowanie dla Dispatch. Niby gra-serial, ale z prostym i wciągającym pomysłem na główną rozgrywkę, a także dobrze napisanymi postaciami, z którymi człowiek się po prostu zżywa.
Widzę także nagroda dla KCD2. Czy ma rzeczywiście najlepszy scenariusz? Ciężko mi rzec, ale w sumie także należała się jakaś nagroda dla tego tytułu.
Jedna rzecz tylko boli odnośnie zeszłorocznych nagród (ogólnie każdej gali) - pominięcie Wuchang Fallen Feathers. Kurna, tak zawsze gloryfikuje się te gry From Software, czy podnieca się Wukongiem. A jak wychodzi gra równie świetna w tym gatunku (jak nie lepsza od wspomnianych), to jest zapomniana. Smutne.