Korpo sobie zrobiły zmowę cenową i doją naiwnych gejmerów, którzy pokrzyczą a i tak kupią. Klasyczek.
Korpo sobie zrobiły zmowę cenową i doją naiwnych gejmerów, którzy pokrzyczą a i tak kupią. Klasyczek.
Jakie 10 tys? Pierwszy link o zapytaniu "tam 64 GB" - ceny są do 4 tys zł. (DDR 5 żeby było jasne). Patrzę niżej - są ceny za 2829 zł. Nie ma dla was ratunku. Larry Page i Serej Brin zgwałcili wasze mózgi by tak pisać aby zarobić na ratę mikrokawalerki.
Niezłe jaja z tym ramem, za niedługo będzie miało nową nazwę haha - RAM Gold version
;)
Dać na mszę i modlić się żeby ram służył jak najdłużej bo jak padnie to wrócą marny grosz.
Samo 6400 Mhz nic nie mówi.
Wystarczy 6000 i CL 30.
W PL Goodram 64 GB taki to 4000 zł od dłuższego czasu.
Nie siejmy paniki
Są różne komisje handlu, stowarzyszenia antymonopolowe itp. na świecie, i NIC?
Nic się nie da z tym zrobić, nikt nic z tym nie robi?
Przez to ai, ludziom w zadach się poprzewracało.
hmm, ale to jakiś obowiązek firm że mają oferować pamięć w przystępnych cenach?
I że w ogóle muszą go produkować, bo przecież grożą wstrzymaniem produkcji, podobnie dysków. Możliwe że w najbliższym czasie wstrzymana zostanie produkcja GPU za ok 400$, bo ich sprzedaż wisi na krawędzi sensu
Tak. Ale szkoda mi czasu aby ci to tłumaczysz bo wątpię abyś zrozumiał.
Fajnie , fajnie - dopóki gry będą wychodziły tak niedopracowane to w naszym hobby nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.
Ramy, RTXy, Dllsy, SSD etc.... kurna sprzęt za 2 pełne wypłaty a FPSy niestabilne - nawet czasami jak są w miarę, to obraz nieraz szarpie.
Ostatnią produkcją, która zapierdzielała w 4K na Ultra płynnie był Wolfenstein II: The New Colossus..... FPS Counter nawet nie drgnął.
A to co teraz się dzieje to zwykłe oszustwo ze strony producentów gier.
Paradoksalnie ostatnio byłem mile zaskoczony produkcją EA : Star Wars Jedi: Survivor, natomiast Ubisoft strasznie się pogorszył z ostatnimi 2 Assasynami po kątem optymalizacji.
Jak widzę brak Fullscreena w opcjach, tylko okno bez ramek to już wiem, że będą jaja w ustawieniach. A o nowej modzie na długotrwałą kompilacje Shaderów nie wspomnę - chociaż właśnie to zrobiłem.
Moj zakup 64 GB to byl strzal w dziesiatke. W dodatku kupilem w promocji.
Pamięć Kingston Fury Renegade RGB, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB12AK2/32) za 289 zlote . Czyli za 2 komplety zaplacilem 578 zlotych. Za topke Kingstonow z podswietleniem LED. Pamiatki poszly bez problemu na 3800 MHz i chodza tak juz od 2024-09-17.
Teraz 32 GB jest ta sama pamiec w tym samym sklepie.
https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-renegade-rgb-ddr4-32-gb-3600mhz-cl16-kf436c16rb12ak2-32-13137839/ za 1671 zlotych .
MASAKRA. Czyli za 2 bym zaplacil dzisiaj 3342 zlote.
ps. Kupilem tylko ze wzgledu na DCS World, ktory przy nowej mapie Syrii mial przycinki. Bo wszyscy wtedy pisali, ze 64 GB to overkill i nie zobacze w fpsach. No ja od razu zauwazylem duzo wiekszy komfort pracy.
Moja 5070 TI tez kupilem na premiere. Dzisiaj sprzedajac tez bym zarobil. Nie pamietam takich czasow.
Cieszyć się można gdyby kupić wtedy tego karton. I tak tego nie sprzedasz bo zostaniesz z niczym. Więc wartości nie ma żadnej.
Ludzie kupują teraz ram po 2 tys zł i nie robią z tego dramy. Jest jak jest.
Po prostu sie ciesze, bo teraz bym plakal i siedzial na 32 gb na 3080 i plul sobie w brode. Zwlaszcza, ze tu na forum ludzie pisali HOLD przy premierze kart z serii 5xxx.
Ps. Ciekawe spojrzenie na sprawe i jak to sie moze potoczyc.
https://www.youtube.com/watch?v=nwrDdpkw_oA
Wspomniecie moje słowa, ale w nowym roku te firmy się przejadą oj srogo na tym, bo do gry wchodzą chińczyki co zaleją rynek i defacto przejmą go swoim tani szybkim ramem DDR5.
Narazie ram nie ustępuje ceną obecnego ALE chińczyki z miłą chęcią przytulą rynek pc-ciarzy tworząc powoli monopol, i jestem przekonany, że będą optymalizować koszty by ostateczny rachunek im się opłacił, bo wątpię by brali się za ram wiedząc jak może być ciężko nie mając długofalowej strategii.