Konsole po $1200? Ale pomyślcie, w zamian możecie poprosić GPT żeby was pocieszył i wygenerował grafikę ze się usmiechacie pomimo podwyżek
Ja wtopiłem kupując PS5 😢 i teraz muszę się opanować i powstrzymać 🙈🤡. PS5 kupiłem w w miarę sensownej cenie, tak mniej więcej rok po premierze, może ciut później, z zamiarem, że będę grał więcej na konsoli ... i od tego czasu zagrałem na niej we dwie gry - resztę ogrywam na PC a PS5 gdzieś tam leży w kącie się kurzy ☠️
Widocznie PCMR nie pozwala mi grać na czymś innym niż PC 🤣😁🤡
z premierą ps6 mogą jak dla mnie czekać nawet do 2030 roku. ps5, a tym bardziej ps5 pro, nie jest jeszcze w pełni wykorzystane.

Saros z tego roku, niewiele różni się wizualnie od Returnala, więc wnioskuje, że wykorzystuje w podobnym stopniu moc konsoli co właśnie Returnal, który wyszedł właściwie na premierę.
Spider man 2, mimo że to ex na PS5, to poza szybkimi czasami ładowania (zasługa dysku SSD), niewiele różni się od Spidermana 1, który był też na ps4.
To że gry na unreal engine działają słabo na ps5 to już inna kwestia. Taki RE engine od capcomu działa bez zająknięcia.
Nie czuję po prostu potrzeby zmiany i tego że ps5, a tym bardziej ps5 pro nie ma mocy na nowe gry.
Upscall jest nowym standardem, czy tego chcemy czy nie. PS6 będzie miało jeszcze więcej "ficzerów" AI - upscal, frame generation.
To że twórcy dodają tryb 30 fps to też zbrodnia. Powinien być jeden tryb 60 fps i kropka. Jako posiadacz ps5 pro, nie czuje także potrzeby trybów z wyższym fps. Stabilne 60 to wszystko czego potrzeba do szczęścia, niech reszta mocy idzie na wyższą rozdzielczość, nie więcej klatek.
A to że na screenach łatwiej pokazać ładniejszą grafikę niż więcej fps, powoduje niestety obecność trybów jakości. I niestety czuje że ps6 też je będzie miało.
Jeżeli wstrzymaliby się z premierą do, dajmy na to 2030, dałoby to w moim odczuciu sporo korzyści: technologia poszłaby do przodu i byłby widoczny większy przeskok między generacyjny; może unormowałby się ceny podzespołów i sony nie musiałaby ewentualnie ścinać mocy konsoli, aby była tańsza; może w 2030 wszedłby już UE6, pod który ps6 mogłaby być zoptymalizowana/UE6 zoptymalizowany pod ps6.
gdyby ps6 wyszła w przyszłym roku czy nawet za 2 lata, to po pierwsze cena byłaby wystrzelona w kosmos. Po drugie, Sony mogłoby również chcieć obniżyć cenę i ściąć moc konsoli i wtedy różnica między ps6, a ps5 pro byłaby jeszcze mniejsza niż między ps4 pro a ps5.
Jeżeli by ścieli moc na premiere żeby sciąć koszty, to znowu dwa lata po premierze ps6 mamy powtórkę z tej generacji i ps6 pro.
Opóźnienie premiery mogłoby mieć również jeszcze jeden pozytywny aspekt, który może istnieje tylko w mojej głowie: pozwoliłby to nintendo zrównać się generacyjnie z xboxem i ps. switch 2 wyszedł w 2025 roku. Jeśli ps6/xbox helix wyszłyby w 2030, to wtedy nintendo mogłoby pod koniec 2031/na początku 2032 wypuścić switcha 3. Nie byłaby to zapewne premiera dokładnie w tym samym czasie, ale też nie byłoby tak jak teraz, że switch 1 trwa przez pół generacji "starej" i pół "nowej". Switch 3 w 2031/32 dałby wystarczający czas życia switchowi 2 i SW2 zahaczyłby tylko o początek "nowej" generacji.
Czekam mocno na info na temat wydajności GTA 6 na konsolach. Jeżeli w tej grze, tak jak w rdr2, będzie wyłącznie 30 fps, to cofam to wszystko i dawajcie mi ps6 już teraz (i od razu patch odblokowujący 60 fps w gta vi) ;)
Ale wiesz że konsole to nie CELL z PS3 tylko praktycznie PC o zamkniętych arkichtekurach. Dzielą tylko pamięć między RAM i VRAM.
Więc nie ma czego się uczyć, chyba że sztuki programowania xDDDD ale do tego są szkoły xD
"Saros z tego roku, niewiele różni się wizualnie od Returnala, (...)
Spider man 2, mimo że to ex na PS5, to poza szybkimi czasami ładowania (zasługa dysku SSD), niewiele różni się od Spidermana 1, który był też na ps4."
I tu masz dowód, te gry to takie podbite gry z PS4 dostosowane do PS5. To żaden progres tylko przesuwanie suwaczków. Gry DLC udające nowe produkcje.
Bo nie wiesz ile czasu Capcom musi optymalizować ten silnik by działał na takim szrocie jak PS5.
Jakby PS5 było mocniejsze to by nie musieli przeznaczać masy hajsu na optymalizacje, zresztą zobacz jak wygląda RE Requiem na PC a jak na konsoli. Przecież to praktycznie jak generacja wstecz xD
Najbardziej mnie wkurza jak taka nowa konsola jest słaba, a $ony udaje jakie to potężne, a po 2-3 latach daje PRO XD dla mnie to śmieszne, bo to dzielenie kosztów na graczach - kupuj 2 konsole bo $ony nie chce sprzedawać drogo bazowej konsoli... Niech spadają z taką taktyką sprzedażową...
Sprzedadzą się bo skalperzy mocno zawyżali ceny ps5, a i tak schodziły więc próg bólu jest dosyć wysoki.
Ja wtopiłem kupując PS5 😢 i teraz muszę się opanować i powstrzymać 🙈🤡. PS5 kupiłem w w miarę sensownej cenie, tak mniej więcej rok po premierze, może ciut później, z zamiarem, że będę grał więcej na konsoli ... i od tego czasu zagrałem na niej we dwie gry - resztę ogrywam na PC a PS5 gdzieś tam leży w kącie się kurzy ☠️
Widocznie PCMR nie pozwala mi grać na czymś innym niż PC 🤣😁🤡
Jak leży i sie kurzy, to może to dobry czas, by wystawić na sprzedaż. Na Hypie GTA6 może sie sprzedać w podobnej cenie, jak sam kupowałeś... Nie ma co trzymać złomu w domu. A GTA6 pewnie niedługo później wyjdzie na PC.
Za dwa lata kupisz za to PS6, bo narazie firmy się wycofują z używania AI do wszystkiego i popyt na centra danych będzie spadał, bo inwestycje mają sens tylko, jeśli będzie klient na te inwestycje... A obecnie AI jest droższe od zatrudnienia Hindusów. A będzie w tej kwestii coraz gorzej, bo żeby centra danych sie spinały, ceny użycia muszą jeszcze skoczyć...
Konsola PS5 Fat z napędem i to w wersji A niewiele jest warta, bo nikt jej nie chce jak jest rewizja D i E oraz PRO.
Dostaniesz za nią może 1200 zł (jak nie chcesz jej sprzedawać a sprzedać) Widziałem w lombardach po 900 zł i nikt ich nie chciał brać.... zaś wersja PRO 4000 zł... a wydajniejsza może 30% xD
Jak już się w to wtopiłeś, to już zostań aż zdechnie, po prostu nie popełnij drugi raz tej głupoty kupując kolejną konsole...
Konsole po $1200? Ale pomyślcie, w zamian możecie poprosić GPT żeby was pocieszył i wygenerował grafikę ze się usmiechacie pomimo podwyżek
1000 dolców to lekką ręką i to na obecną chwilę. Myślę że spokojnie będzie drożej
$1000 to na dziś, przed kolejnymi podwyżkami, a potem na końcu vat do tego. Nie wydaje mi się żeby nowe playstation wyszło w tak gorącym okresie, bo to jedynie proszenie się o kłopoty. O grach na nową platformę to już nie wspominam nawet.
To jest chyba oczywiste bo wszystko poszło w górę więc ten news to klikbait
Czyli w Polsce to 1000 euro plus marża, więc spokojnie cena premierowa na teraz 4999 zł - ciekawe kto za tyle kupi.
Nie wydało się kasy na generacje niczego PS5 to się kupi za to i dołoży do 6 :).
Pytanie co za 1000 dolarów PS6 Bedzie miała do zaoferowania? Mam PS5 Pro i mi wsytarczy.... A gier kupa
Ależ od czasów premiery PS5 konsole są drogie.
PS4 - na premierę Wiedźmina 3, 2 lata po premierze PS4, łatwo szło kupić PS4+pad+GTA V w lombardzie za 1200 zł.
PS5 - czekałem długo, i po 2 latach po premierze byłem zmuszony kupić zestaw PS5 rewizja B z napędem + pad + Horizon FW PS4 - za 3150 zł - 2 lata po premierze! Czyli z premierowej 2299 zapłaciłem 2511 zł Oczywiście i tak dopłaciłem dodatkowo bo pady z szajskimi gałkami wymagały wymiany.
Więc nie znaczenia jaki powód będzie podwyżek bo i tak $ony nauczyło się że ludzie jak są chętni to i tak zabulą ile chcą.
Scalperzy, sklep czy producent podniesie cenę? To i tak będzie drożej. Póki są chętni to ceny będą łazić coraz wyżej i wyżej.
A ja po tej tragicznej generacji i "rozdawnictwie" gier na PC nie kupię kolejnej konsoli.
Więc niech sobie wyceniają nawet po 3000 $, po takiej dennej generacji DLC udających nowe gry i remasterów w chorych cenach, dennej polityce cenowej ja już nie chcę od nich nic więcej.
Wprowadzą PS6 za 1000$ w bieda konfiguracji a potem po 3 latach wprowadzą PRO - nie dziękuję, nie po to kupuje się konsole by je wymieniać co 3 lata.
Wykatuję jeszcze PS5 aż zdechnie i tyle. A za oszczędzoną kasę dołożę do lepszego laptopa na którym ogram wszelkie gry.
Konsola 5000 zł + abonament online ok 300 zł za rok + drugi pad 359 zł xD za taki hajs to życzę im powodzenia.
Laptopy do gier poszły w górę o 1500-1700 złotych średnio, więc z ps musi być podobnie.
zawsze taniej było jest i będzie, nawet pomimo cła.
żadnej zbroi, wszystkie działają, do tego jest jeszcze gwarancja producenta nie sprzedawcy bo sprzedawca to tylko pośrednik całej transakcji. Ponadto takie transakcje sa szczególnie chronione przez ebay żeby nie narazić klijenta na straty.