Komentarze do wiadomości: CD Projekt Red potwierdza: Cyberpunk 2077 pójdzie śladem Wiedźmina 3. Gracze zostali ostrzeżeni

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
31.05.2026 09:38
1
2
odpowiedz
FSB znowu nadaje
44
Generał

Grę powinno dać się w dalszym ciągu na nim uruchomić, jednakże CD Projekt Red nie da nam takiej gwarancji.
Musi dać taką gwarancję. Skoro kupiłem grę w dniu x i w tym dniu mój komputer spełniał wymagania podane przez producenta to jakakolwiek zmiana tych wymagań w tym taka która uniemożliwi granie na pc który spełniał wymagania w dniu zakupu jest naruszeniem zapisów licencji ze strony producenta / wydawcy czyli ja jako konsument mam prawo do odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy wydanych na zakup gry.

31.05.2026 09:42
1.1
2
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

FSB znowu nadaje A kliknąłeś potwierdzenie, że zapoznałeś się z umową licencyjna? Zapewniam cię, że w tej ścianie tekstu jest zapis przewidziany na taką okoliczność :)

31.05.2026 09:47
Bukary
1.2
1
odpowiedz
Bukary
247
Legend

FSB znowu nadaje

CDPR wyraźnie zastrzegł w licencji prawo do zmiany wymagań:

Each of our Games and Services will have minimum system requirements that your device, system, and/or platform must meet to run it. [...] Please remember, that due to certain circumstances such as technological advancements, we may have to change the minimum system requirements from time to time. In such a case we'll notify you a one hundred and twenty (120) days in advance by sending an email, via push notification or pop-up notification. If the changes in minimum system requirements have a considerable adverse effect on the usability and accessibility of the Games or Services by you, such notification will be via email or another durable data medium.

A także:

From time to time we may need to patch or update our Games and/or Services, especially to: [...]
- ensure compatibility and adapt to changes in technical infrastructure or third-party dependencies [...]
- limit or discontinue obsolete or unsustainable features of Games and/or Services when reasonable.

Zmiana wymagań na Windows 11 (z powodu końca wsparcia Win10 przez Microsoft i braku dalszych sterowników GPU) idealnie wpasowuje się w te zapisy.

Źródła:

https://regulations.cdprojektred.com/en/user_agreement
https://store.steampowered.com/eula/1091500_eula_0

Szczerze mówiąc, zmiana wymagań systemowych na Win11 jest jak najbardziej logiczna i zrozumiała, skoro Microsoft kończy ze wsparciem dla tego systemu. Przecież CDPR musiał przejść we wszystkich biurach i na wszystkich stanowiskach pracy na Win11 i dlatego nie może już udzielać wsparcia technicznego na i dla Win10.

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-31 09:57:39
31.05.2026 10:27
arianrod
1.3
odpowiedz
arianrod
84
Generał

FSB znowu nadaje Kolejny naiwny...

31.05.2026 10:15
2
odpowiedz
szlekjacob
14
Legionista

Bardzo dobrze

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl