Konsoli nie kupię. Wystarcza mi PC. Sony ni chce robić portów na PC? Trudno, żegnamy się, jest sporo innych gier.
Dzisiejsze Sony to nuda, same prawie gry akcji TPP i gry usługi, Sony z przed 10 lub 20 i więcej lat, to było co innego, się chodziło do kumpla grać w gry od Sony na PS2, a teraz nuda.
Oczywiście, że exclusivy zachęcały ludzi do kupna PS i odejście od niego to ich strzał w stopę. Problem w tym, że Sony teraz to nie Sony sprzed 10 lat. Sony nie produkuje wystarczającej ilości exów, żeby ludziom opłacało się kupowanie ich konsoli. Szczególnie jak sami delegowali swoje studia od gier single jak Naughty Dog, do robienia jakichś daremnych gier usług.
Oczywiście, że exclusivy zachęcały ludzi do kupna PS i odejście od niego to ich strzał w stopę. Problem w tym, że Sony teraz to nie Sony sprzed 10 lat. Sony nie produkuje wystarczającej ilości exów, żeby ludziom opłacało się kupowanie ich konsoli. Szczególnie jak sami delegowali swoje studia od gier single jak Naughty Dog, do robienia jakichś daremnych gier usług.
Dokładnie. Nie zamierzam kupować PS5 tylko dla kilku gry exclusive. Tak samo nie kupiłem VR tylko dla Half-Life Alyx. Prędzej poczekam na emulatora PS5, bo ta konsola jest zbliżona do PC w przeciwieństwie do PS3.
Ja mam już PS3 i PS4, a także mocny PC z RTX 4070, więc nie widzę powodu, by wydać kilku tysięcy na PS5 tylko dla kilku gry exclusive.
Jak Sony ma zachęcać graczy do zakup PS5, to niech wyprodukuje mnóstwo exclusive gry single i to w dobrej jakości. Kilku gry exclusive to za mało.
Dzisiejsze Sony to nuda, same prawie gry akcji TPP i gry usługi, Sony z przed 10 lub 20 i więcej lat, to było co innego, się chodziło do kumpla grać w gry od Sony na PS2, a teraz nuda.
To prawda, kiedyś produkowali fpsy jak Killzone, Resistance, ścigałki jak Wipeout i Motorstorm, skradanki: Metal Gear Solid, gry muzyczne, ruchowe, platformówki itd, a dzisiaj jak zagrasz w jedną ich grę to wiesz czego się spodziewać po innych. Patrzyłem nadchodzące gry na wyłączność od Sony i większość to siekanki w azjatyckim klimacie, dla mnie nic ciekawego.
MGS to nie gra Sony, gier muzycznych tez sobie nie przypominam
W czasach PS2 to slyneli glownie z GOW'a i Jak & Dexter, tak naprawde to mieli malo exow w czasach PS2 (swoich), xbox wtedy raczkował i miał słaba sprzedaz, wiec wydawcy czasem po prostu pomijali tą konsolę (no i xbox wyszedł tez pozniej)
KZ, Resistance czy Motorstom to sie akurat nie przyjeły i c hyba zarówno Guerilli (Horizon) jak i Insomniac (Spider-man) zmiana uniwersów dobrze zrobiła, ale generalnie tak era PS3 byla super, chociazby dlatego, ze od Naughty Dog co 2 lata mielismy Uncharted, a potem TLOU
Natomiast opus magnum to PS4, exy z PS5 choc dobre są zbyt odtwórcze wzgledem tych z PS4, no i ich produkcja zajmuje bardzo duzo czasu
edit Wipeout to akurat gra Sony
God of War, Returnal, Ratchet & Clank, Spider-Man, Uncharted, Last of Us, Days Gone czy Bloodborne to są nudne dla Ciebie?
Może te gry są dla Ciebie nudne, ale ja dobrze się bawiłem. To zależy, dla kogo. To kwestia gustu i ... oczekiwanie.
Konsoli nie kupię. Wystarcza mi PC. Sony ni chce robić portów na PC? Trudno, żegnamy się, jest sporo innych gier.
Kupiłem wiele gier Sony. "Ghost of Yotei" też bym chętnie nabył. Ale na konsolę na pewno się nie skuszę.
Nie chcą na mnie zarabiać, to trudno. Ciekawy jestem, czy to wszystko się rzeczywiście Sony opłaci w ostatecznym rozrachunku.
Też ktoś mówił, że uhuhu, bardzo dobrze, bo exy napędzają konkurencje, a ta jest zdrowa... tylko z kim ta konkurencja?
W pełni się zgadzam. Jeśli wykluczymy Xboxa, zostaje PC. Ale komputery nie są raczej klasyczną "konkurencją" dla konsoli Sony. To dwa różne "rynki" growe, które niekoniecznie się kanibalizują. Gracze konsolowi i pecetowi mają inne potrzeby związane ze sprzętem.
Też zgadzam się z Wami. Słowo "exclusive" w dzisiejszych czasach nie ma racji bytu.
U mnie nic sie nie zmieniło - od 30 lat konsola ps służy do GTA i fifa a PC do simsów i CS'a.
Do tej pory kanapowe granie było ich domeną (plus Xbox), ale po tym jak Valve przyłączyło się do zabawy, sytuacja zaczyna robić się (nie)ciekawa.
Sporo osób (wiadomo, nie wszyscy) stwierdzi, że w zasadzie po co im konsola i PC z różnymi sklepami - masz PC i możesz używać jak konsoli... której już kupować nie musisz... a nawet jeżeli masz drugi mocniejszy komputer w pokoju, to dalej wychodzi taniej, bo gry masz w jednym sklepie i nie musisz dublować zakupu na kolejne urządzenie.
Tutaj problem jest bardziej złożony.
Z jednej strony Sony zarabiało kupę kasy na wypuszczaniu swoich gier na PC... z drugiej ostatnio mieli gorszą passę (głównie przez swoją politykę). Tutaj temat nie jest jednoznaczny, ale fakt faktem, sporo kasy przeleci im między palcami przez tą decyzję.
Jednak patrząc na temat trochę szerzej, trzeba im przyznać racje. Biorąc pod uwagę, że Styeam Machine będzie "technicznie" odpowiednikiem konsoli, a nowy Xbox ma być w zasadzie zwykłym PC, wypuszczając gry na tą platformę sami dokładają do pieca konkurencji.
Gry na PC są tańsze, mamy więcej miejsc, gdzie można je legalnie nabyć, do tego sam sprzęt można modyfikować by dostosować go do własnych potrzeb (jakość/wydajność). Teraz dodatkowo też będzie to wygodne i kanapowe doświadczenie... więc ciężko będzie Sony konkurować swoją konsolą, która ceny gier ma duże, sama konsola też tania nie jest (chwilowo PC podobnie), a nie oferuje w sumie połowy tego co ma do zaoferowania konkurencja.
Oni dosłownie muszą walczyć exclusivami bo inaczej mocno stracą udział w rynku.
Tak swoją drogą to korporacje muszą mieć duże większe informacje i być może nawet szpiegów przez co wiedzą co i jak jest szykowane w najbliższej przyszłości.
Mnie ciekawi czy Valve po wydaniu Steam Machine i Half-Life 3 zacznie wydawać też nowe gry typu nowy Portal. Left 4 Dead lub jakieś inne gry nastawione na kooperację i rozgrywkę sieciową, wtedy byłaby to rzeczywiście duża konkurencja dla innych graczy typu Sony.
Te wszystkie "może być", "raczej", "chyba"..
A może by tak poczekać na oficjalny statement od Sony w tej sprawie? Nic tylko przypuszczenia, przewidywania i żadnych konkretów, bo nikt nic nie wie ale chcę uchodzić za takiego.
A ja tam lubię symulatory lub strategie a grać padem w te gry to koszmar dlatego w poważaniu konsolę