Potwierdzam, inflacja szaleje, pamięć RAM którą kupiłem w 2023 roku za 120zł kosztuje teraz 180zł, to podwyżka o połowę ceny.
W wielu przypadkach nawet nie o połowę, a o 2 razy więcej, a czasem nawet i 3 razy więcej jak w przypadku tej z artykułu. Połowa to jest śmieszna podwyżka w porównaniu z niektórymi podwyżkami cen za pamięć, pewnie bardzo rzadka.
Szkoda tylko, że autor naciągnął pod tezę, bo porównuje jakąś historycznie najniższą z Ceneo z ceną w x-komie, choć w tym samym momencie (wedle Ceneo, do którego linkuje) da się ją kupić za 875 zł, a więc dużo niżej niż 1400. Nie mam tu zamiaru mówić, że RAM nie drożeje, bo drożeje jak głupi, ale... trochę rzetelności.
takie pytanie, jak szybko ceny pamięci wrócą do normalności? Za pół roku? Rok?
To zależy od tego jak szybko walnie bańka AI (a walnie na pewno), bo ceny pamięci drożeją obecnie przede wszystkim z powodu pompowania jej do niebotycznych rozmiarów. Na pewno w przyszłym roku spodziewałbym się jeszcze większych podwyżek. Samsung np. już zapowiedział wzrost cen o 60%.
Czytałem, że jak sprzedadzą leżaki grafiki to też wystrzeli w górę.
AMD i NVIDIA planują duże podwyżki cen kart graficznych
Ceny kart graficznych pójdą w górę, nowe modele znikają
Próbuję kupić tanio ram od tygodnia. W tamtą środę zacząłem akcję szybkiego składania kompa ;). Dziś dopiero udało mi się tak kupić, że faktycznie wysłane zostały.
Gdy są podwyżki to zawsze tacy jak ty powodują, że będzie jeszcze drożej w krótkim czasie, a wystarczyłoby zrobić wszystko odwrotnie w skali światowej.
Jak odwrotnie? Ja jeden nic nie zmienię, a nie mam zamiaru zaraz płacić x2. Miałem składać komputer za 3 miesiące, ale szybko przełożyłem to na teraz i dobrze na tym wyjdę. Postawiłbyś mi pomnik gdybym zapłacił zawyżone kwoty?
Jak ja nie kupię to kupi spekulant i sprzeda mi za 2 dni za jedyne 50% więcej. Ramu nie „zabraknie”. Będzie po prostu w tak wysokich cenach, że będzie leżał.
Ja jeden nic nie zmienię, a nie mam zamiaru zaraz płacić x2.
Nic nie zmieni, że ja jeden nie będę palił oponami w piecu, skoro wszyscy dookoła palą gównem. Oczywiście ci dookoła myślą dokładnie tak samo. Najgłupszy argument świata, serio. Kompa możesz sobie oczywiście składać, kiedy chcesz, no ale nie używaj tego idiotycznego argumentu.
Bo to działa tak że ktoś sypnie tekstem że brakuje pamięci z jakiegoś powodu. Ludziom się w tedy zapala lampka w głowach że mi też braknie i leczą kupować. Na raz wszyscy się rzucają i faktycznie brakuje bo wykupują również oni.
Nie jest idiotyczny. Jest prawdziwy. Nikogo nie krzywdzę kupując gdy jest tanio wiedząc, że będzie drożej. Będzie wam się lepiej spało jeśli kupię drogo? Chcę kupić 2 kości i czy kupię teraz czy za miesiąc to dalej kupiłbym dwie kości, tylko drożej. Absolutnie nic się nie zmienia oprócz stanu mojego konta. Powinniście rozróżniać sytuację w której kupiłbym mimo, że tego nie potrzebuję od tej w której reagując na wzrastające ceny biorę póki mnie w ogóle na to stać (bo składam komputer wcześniej niż zakładałem)
Moglibyście po mnie jechać jeśli kupiłbym hurtowo i sprzedawał po zawyżonych kwotach, albo kupił i wsadził w sejf by inni nie mieli. Myślcie trochę zanim się przyczepicie o coś.
Nic nie zmieni, że ja jeden nie będę palił oponami w piecu, skoro wszyscy dookoła palą gównem. -
Spoko. Tylko, że problemem jest dostępność ramu, a ja jej nie zmniejszam. Nie biorę udziału w problemie. Porównanie skrajne i nieoddające mojej sytuacji.
Wincyj AI! Kiedyś karty graficzne podrożały przez kopaczy krypto gówna, dziś szaleją ceny pamięci RAM, a to przełoży się na wszystko, co je wykorzystuje.
Tak swoją drogą- zestawy 48GB w porównaniu do 32GB/64GB nie drożeją jeszcze aż tak. Za 1000zł da radę na luzie kupić 2x24GB 8000mhz cl38.
To może być spoko alternatywa. 48GB taniej wychodzi sporo od 32GB. Pewnie przez niestandardową pojemność jest wiele razy mniej wyszukiwana i nie ma takiego obrotu na tych modelach dlatego cena stabilniejsza się okazuje.
mój ram z 450 skoczył na 1500 :)
niedługo może być podobnie z dyskami, powoli też są chyba skupywane te większe
Dyski SSD już poszły w górę. Samsunga 2 TB dosłownie z tydzień temu kosztował 530 zł, potem 590 zł, a dziś już 620 zł. Można więc spodziewać się, że w najbliższym czasie będą drożały jeszcze bardziej.
Ja słyszałem od właścicieli sklepów, że dostawcy ceny podnoszą i cóż zrobić. Nowe dostawy są już po zawyżonych cenach. Mają dwa wyjścia: sprzedawać ram drożej lub nie sprzedawać wcale.
Tu nawet nie chodzi o sklepy. Zarządcy farm AI z walizkami jadą prosto do zakładów pamięci
Mówi Monika Wilk, Wiceprezes Wilk Elektronik. [Goodram] :
"Nie jest tajemnicą, że wspomniani hiperskalerzy płacą za kości pamięci kilkukrotnie więcej niż np. producenci komputerów, nie mówiąc już o producentach na rynek konsumencki. W takiej sytuacji nietrudno wskazać, dla kogo kości zabraknie" – mówi Monika Wilk.
https://ithardware.pl/artykuly/hiperskalerzy_wykupuja_cala_pamiec-46454.html
Czytam nie nie wierzę ludzie składają kompy w zimie kiedy jest popyt na to zamiast kupować przez lato kiedy ludzie nie kupują i ceny są tanie.
A ja nie wierzę że myślisz że prywatne kompy mają kluczowy wpływ na cenę podzespołów
Ale wiecie , że to nie przez Ai tylko pożar fabryki TEMC CNS w Korei z chemikaliami potrzebnymi do produkcji kości w które zaopatruje się 3 największych dostawców produkujących pamięci RAM czyli Hynix ,Micron, Samsung
https://www.thelec.net/news/articleView.html?idxno=5424
A takie fabryki sa może 3 na świecie
DDR4 32GB 3600hz zakupione 3 lata temu ogarnia każdą grę za 300 parę złotych. Za to grafika tanieje, RTX 5070 mozna nabyć już za 2300.