Komentarze do wiadomości: 8 GB RAM w telefonie jeszcze niedawno brzmiało dobrze. W 2026 roku rozsądny wybór jest inny

Mobile
Dodaj komentarz
18.06.2026 13:33
1
odpowiedz
Kamook
139
Generał

"Najnowsze funkcje wymagają jej znacznie więcej" co za bzdura :) jakież to są te "najnowsze funkcje"? Szczerze, 6 to za dużo. Wszystkie apki do pisania spokojnie działają na 4. Nawet 2 gb w xaoimi tv boxie gen 3, wystarczają zupełnie do oglądania stermingu w 4K i HDR i żadna z tych apek się nie wiesza i chodzi rozsądnie dobrze. A takich rzeczy się nie robi na telefonie. Wszystkie narzędiza AI polegają na internecie i masz do nich dostęp przez przeglądarkę, działają na mini PC z intelem n100 tak samo dobrze jak na najnowszym procku AMD... Co za bzdura...

post wyedytowany przez Kamook 2026-06-18 13:36:37
18.06.2026 13:50
1.1
odpowiedz
Beneksor
20
Generał

Kamook To nie bzdura, tylko fakty. Android wymaga coraz więcej pamięci, a do tego dochodzi AI, która większość funkcji obsługuje lokalnie na telefonie (m.in. obróbka zdjęć), więc musi mieć sporo RAM'u. Do tego dochodzą jeszcze funkcje pozwalające przekształcić telefon w peceta (np. Samsung DeX i jego odpowiedniki u innych producentów). Dlatego standardem we flagowcach jest 12 GB.

18.06.2026 13:37
prawdziwy
2
odpowiedz
prawdziwy
39
Konsul

Sam Android wymaga około 4/5GB, praktycznie tyle co Windows, więc nawet 8GB jest już bardzo mało dla appek, które chcesz mieć uruchomione w tle lub jeśli edytujesz wideo/pliki muzyczne czy coś innego robisz, co pożera pamięć.

18.06.2026 13:38
PoCoMiNick?
3
odpowiedz
PoCoMiNick?
55
Ten gość

W 2018 roku posiadałem 7 letni wtedy telefon Samsung Galaxy S2. Większość aplikacji dała się jeszcze zainstalować i działały ale też nie idealnie, telefon ogółem lekko przycinał ale można było korzystać z niego.
W 2026 roku mam również 7 letniego flagowca Samsunga Galaxy S10e, wymieniłem w nim baterię i dosłownie tego telefonu nie udało mi się jeszcze czymś zdusić, prędzej źle napisana i niezoptymalizowana aplikacja to zrobi niż ja. Nie wiem jak współczesne androidowe gry ale dziś, jeśli już się gra, to i tak raczej w jakieś proste produkcje. Ani przeglądarka ani znane i popularne aplikacje nie przycinają mojego telefonu.
Prędzej wersja androida (mam wersję 12) mnie zmusi do przesiadki lub stan telefonu niż to że zabraknie mu mocy. To już nie te czasy (i całe szczęście) że telefony co parę lat dostawały potężny upgrade mocy i faktycznie trzeba było wymieniać sprzęt by nadążyć.
Oczywiście, zaraz ktoś powie że potrzebuje mocnego telefonu bo robi to i to ale nie ukrywajmy, że większość z nas dzwoni, pisze i przegląda a do tego mocy nie trzeba.

post wyedytowany przez PoCoMiNick? 2026-06-18 13:39:59
18.06.2026 13:41
Fett
4
odpowiedz
Fett
259

Bez jaj, że posiadając 16GB RAM w kompie można grać w większośc gier, odpalać photoshopy i montować filmy w 4K, ale w Smartfonie pasowałoby mieć 12... XD Dokąd zmierzamy...

Forum Mobile
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl