Cieszy mnie deklaracja wspierania i ulepszania rimejka. Seria Gothic nie miała szczęścia do wydawców, którzy interesowaliby się stanem gier po ich wydaniu.
Oby za jakiś czas ogłosili Gothic 2 Noc Kruka Remake. Miałem duże obawy przed premierą czy dowiozą ten tytuł, no ale moje obawy zostały rozwiane po paru godzinach grania. Gra wciąga jak bagno, jak kiedyś za dzieciaka. Wielki plus za rozbudowanie lokacji i wspinaczkę. Poza paroma głupimi błędami, to nie mam do czego się przyczepić, jedyny duży minus, to sporo nieprzetłumaczonych notatek, ale jak ktoś w miarę ogarnia angielski, to nie powinno być problemu.
Cieszę się że jest sukces, sam też bawię się świetnie grając w grę.
Szkoda tylko że twórca internetowy kiszak pobił bezdomnego w parku i cały czas piłuje mordę jaki to remake nie jest zły, unikając przy tym w Rumunii wymiaru sprawiedliwości.
I bardzo dobrze!
To jeszcze nie jest liczba, która raczej pozwoli na zatwierdzenie remake gothica 2, ale miejmy nadzieje że do końca roku się to zmieni i zostanie produkcja zapowiedziana.
Cieszy mnie deklaracja wspierania i ulepszania rimejka. Seria Gothic nie miała szczęścia do wydawców, którzy interesowaliby się stanem gier po ich wydaniu.
Piąteczek, myślę w końcu pogram... wyszła łatka... trzeba było kupić później.
Wg. mnie zasługa spora w tym tych ankiet które były po demie. Wiedzieli dokładnie jakiej gry oczekują gracze.
Matko bosko, naprawdę jest szansa na to, że wyjdzie Dwójka Rimejk i to może wcale nie za 5 lat tylko dość szybko, bo w końcu fundamenty gry zbytnio się różnić nie będą, a te mają już solidne i wiedzą dokładnie w jakim kierunku już mają iść. Coś wspaniałego :D
Oby za jakiś czas ogłosili Gothic 2 Noc Kruka Remake. Miałem duże obawy przed premierą czy dowiozą ten tytuł, no ale moje obawy zostały rozwiane po paru godzinach grania. Gra wciąga jak bagno, jak kiedyś za dzieciaka. Wielki plus za rozbudowanie lokacji i wspinaczkę. Poza paroma głupimi błędami, to nie mam do czego się przyczepić, jedyny duży minus, to sporo nieprzetłumaczonych notatek, ale jak ktoś w miarę ogarnia angielski, to nie powinno być problemu.
Na poczatku się cieszyłem jak dzieciak, jak trafił się bug w rozdziale 3 byłem na grę wkurzony, ale po patchu nagle ruszyło, więc jest ok :D
No to trzeba oblać sukces i czekamy na zapowiedz Gothic 2, tylko niech naprawią reszte bugów i zadań, bo czytając technikalia na steam, to masa ludzi ma problemy jeszcze.
Gothic bez bledow i bugow to nie gothic, co paradoksalnie dziala na korzysc remake'a poniewaz gracze bardziej wyrozumiale podchodza do stopniowego latania gry. W mojej opinii gra daje tyle samo radochy co stary gothic sprzed lat.
Cieszę się że jest sukces, sam też bawię się świetnie grając w grę.
Szkoda tylko że twórca internetowy kiszak pobił bezdomnego w parku i cały czas piłuje mordę jaki to remake nie jest zły, unikając przy tym w Rumunii wymiaru sprawiedliwości.
500 000 to jak na standardy branży wcale nie tak dużo... ale skoro się chwalą to musi spełniać ich oczekiwania.
Zwłaszcza, że to zaledwie tydzień od premiery, więc jest szansa na dobicie do miliona z końcem miesiąca. Zwłaszcza, że jest pewnie jeszcze spora grupa niezdecydowanych. Sam osobiście planowałem poczekać z pół roku, ale opinie i reakcje społeczności sprawiły że się złamałem... i chyba nie żałuję. Remake ma kilka bardzo poważnych wad, ale jako współczesny Gothiclike sprawdza się bardziej niż jako remake oryginału. Sukces tej produkcji może sprawić nie tylko powstanie remaku dwójki ale też przekonać więcej studiów do robienia podobnych gier.
W zależności od popremierowego wsparcia i aktywności fanów oraz mediów, myślę że mogą liczyć na wynik ok 3-5 mln na przestrzeni kilku lat.
Dla porównania - pierwszy Elex miał sprzedać ok. 620 000 egzemplarzy i było to traktowane jako spory sukces. Dlatego wynik Remaku byłby o rząd wielkości wyższy i oznaczałby, że wraz z nim ten gatunek zatoczył szersze kręgi.
Informacje o sukcesie podbijają sprzedaż gry... Było już całkiem sporo tytułów, które po początkowym ogłoszeniu sukcesu, okazywały się nie zwracać w dłuższej prespektywie. Tutaj mam nadzieje, że tak nie będzie. Szczególnie, że opinie na temat gry są pozytywne i jest duża szansa, że gra będzie się sprzedawać w dłuższej perspektywie.
Analitycy wyliczyli, że G1R zwróci się przy ponad 1mln egzemplarzy sprzedanych po cenie premierowej. Obstawiam, ze jest to do zrobienia...
Zresztą dziś denuvo to kupa 007 first light złamane, pragmata złamana, RE Requiem i owszem i wiele
innych.
Stąd moje pytanie bo jak wpisałem w guglu to AI chyba ma halucynacje i wywala informację, że Gothic Remake ma zabezpieczenie Denuvo na Steam. I stąd moje zdziwienie, bo gra przecież jednocześnie wyszła na GOG gdzie tego zabezpieczenia nie ma.
,,GOG.com? promuje zasadę „DRM-free”, czyli po kupieniu gry możesz:
* pobrać instalator i zachować go na dysku,
* instalować grę bez klienta sklepu,
* grać offline bez weryfikacji online,
* nie martwić się, że po zamknięciu serwerów gra przestanie działać”
Nawet nie aktywuje za często prawie wcale tych linków które przychodzą co tydzień na email od GOG.
Nie wiem kogo tu winić, bo to może być kwestia funduszy, zarządu jak i talentu, ale finalnie nie popisali się wypuszczając takiego technicznego paszkwila. Mając prawie gotowy scenariusz, mapy, postacie, ogólny zarys gry, nawet przemycając intencjonalnie pewne niedoskonałości oryginału, mogliby to wrzucić do EA co najwyżej.
No i świetnie, niech dalej poprawiają remake i może wydadzą remake drugiej części. A niewątpliwie już będzie to szło zdecydowanie sprawniej niż przy pierwszym gothicu, bo już mają ustalony koncept tworzenia remake i pewne doświadczenie z uniwersem.
Czyli już przekroczyli wynik oryginału którego w pierwszych latach po premierze sprzedano 200-500 tysięcy egzemplarzy, a zyski zaczął przynosić dopiero po ponad dwóch latach, gdy na rynku był już G2 + NK.
Co prawda pieniądze były wtedy "inne", ale z tego co czytam - koszty produkcji remake już się zwróciły. Nie zdziwię się jeśli do końca miesiąca stuknie milion.