Jak mowa o chinach, to standardowo trzeba założyć, że 10% będzie działać. Czyli w praktyce 600h bez awarii i 40h ładowanie.
Juz od 20 lat slysze te same bajeczki o nowych bateriach ktore maja nadejsc a ciagle jestesmy na technologi z lat 80 i wkladamy paluszki do pilota.
Ja sie pytam co z bateriami Solid State Battery ?????? ktore mialy odmienic nasze zycie i tak hucznie zapowiadano pare lat temu? CO??? Gdzie to jest?
Juz o Grafenie nie wspomne.
Jak to co ? Są za drogie w produkcji i mają za mało plusów względem innych technologii, by od tak się na nie przerzucać... Teraz koncerny skupiają się raczej na rozwoju produkcji najtańszych rozwiazań, bo tam jest największy zysk. Więc prędzej wejdą baterie sodowe niż półprzewodnikowe... Nie te z artykułu, ale sód jest znacznie tańszy od Litu...
Byłoby fajnie, bo wtedy konsole przenośne też byłyby dużo lepsze :) Ale wątpię żeby to szybko nastąpiło, bo tak jak inni, słyszę od wielu lat o rewolucji, a dalej jest to co jest. Coś co niby wystarcza, ale ogólnie już na dzisiejsze czasy jest przestarzałe.
To tak samo jak to, że sprzęty będą działać bez kabli. Może za 100 lat(no dobra, szybko się wszystko potencjalnie rozwija, więc za 50 ;D)
naukowcom z chin już nie wierzę! gdzie jest mój trzeci zestaw zębów?! pisali że już potrafią je wyhodować, więc zwlekam z pójściem do dentysty już 3 lata. W pracy już przestali mówić na mnie "ibuprofen" i teraz mam ksywę "fortepian". Ile jeszcze!?