Komentarze do wiadomości: 6 mln dolarów za uzależnienie: Meta i YouTube uznane winnymi w przełomowej sprawie

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
26.03.2026 12:26
1
2
odpowiedz
heyajit
27
Centurion

Za takie głupoty dostają takie odszkodowania, a tymczasem Google bez ostrzeżenia zamyka ludziom 15 letnie konta Adsense bez żadnych dowodów i na koniec kradnie pieniądze z tych kont bo "co nam zrobicie".

26.03.2026 12:44
Felipe
👎
2
odpowiedz
Felipe
26
Messiah

Via Tenor

Idąc tą logiką to teraz można pozwać producentów piwa czy nawet gier komputerowych i żądać odszkodowania. Ale no darmowa kasa to pozywają. Mam nadzieję, że te firmy z nią wygrają. Poza tym to już jej wina, że dała się w to wciągnąć i jej rodziców, bo jest wiele takich co tych mediów używa, ale nie są uzależnieni lol.

26.03.2026 12:51
DocHary
3
odpowiedz
DocHary
89
Unclean One

To ja nie wiem co teraz będzie z producentami gier, bo uzależnienia (te prawdziwe) od gier można bardzo często przypisać do jednej konkretnej pozycji. Oczywiście jest PEGI, etc., ale nie wiem czy to wystarczy.

26.03.2026 13:04
4
2
odpowiedz
plolak
62
Generał

Żeby działania korporacji stawały się przyjazne społeczeństwu nie zyskowi trzeba by karac procentem majątku nie suma oraz lapowki musiały by się stać nielegalne.

Meta i Youtube zapłacą i będą kontynuować.
Gdyby dostali te 6 procent majątku to za tym mogła by pójść zmiana.

26.03.2026 14:04
5
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
tybet2
166
Generał

Ja myślę, że z uśmiechem by zapłacili 6 miliardów i nadal byliby zadowoleni z efektów. 6 milionów brzmi jak żart.

26.03.2026 14:09
5.1
NightGeisha
10
Generał

Mam podobne odczucie.

26.03.2026 14:52
Kwiliniosz
5.2
4
Kwiliniosz
83
Generał

tybet2 pamiętaj, że to nie jest grzywna, a odszkodowanie dla tej jednej nastolatki. Ten wyrok tworzy precedens i otwiera furtkę dla dziesiątek albo i setek tysięcy podobnych pozwów. Na miejscu meta i google zacząłbym poważnie się martwić.

27.03.2026 07:46
5.3
1
Peregrino82
4
Centurion

Kwiliniosz dokładnie tak i Zuckerberg zdaje sobie z tego sprawę. Nie spodziewam się aby brał przecież udział w każdej sprawie wytoczonej Mecie.

Jednakże, w kwestii karania za uzależnienie mam mieszane uczucia. To przede wszystkim rodzice są odpowiedzialni za wychowanie swoich dzieci. Moje dzieci przykładowo mają limit na czas ekranowy oraz na treści, do których mają dostęp. Natomiast to na co rodzice nie mają wpływu to algorytmy stosowane przez platformy społecznościowe i promujące kontrowersyjne czy ekstremalne poglądy. Ma to fatalny wpływ nie tylko na pojedynczych ludzi (w tym dzieci) ale też na całe społeczeństwo. Osobiście, jestem bardzo ciekawy jak ten problem zostanie rozwiązany.

26.03.2026 15:33
bmwbmw2
6
odpowiedz
bmwbmw2
86
PAPIEŻ GIER IV

Jo żym przegrał milion na maszynach. Pozwe tych skur... że mnie uzależnili. Tak samo ten piepony alko. Którego litrami w siebie wlewam co dnia. Piepszne firmy produkujące ten syf powinny mi płacić. 
Nie no jeśli faktycznie mowa o uzależnianiu to zwyczajnie powinno sie zakazać reklam takich produktów. 
Co do skamów jak kasyna, lotek , _ bukmacherskie, krypto czy piramidy. To zwyczajnie zamknąć do więzienia kilkadzieścia osób. Jeśli znajdzie się chociażby kilka dowodów na próby wyłudzenia lub schemat jak w poprzednich precedensach, uwzględniając ich ewolucję.

post wyedytowany przez bmwbmw2 2026-03-26 15:35:34
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl