Komentarze do opinii: 25 lat temu jedna mała konsola rozpoczęła największą transformację w historii handheldów Nintendo

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
04.05.2026 16:00
Notanac
1
1
odpowiedz
Notanac
11
Centurion

Tak, Nintendo zawsze było w tyle. Ta konsolka powinna teraz obchodzić swoje 30 lecie

04.05.2026 17:32
2
odpowiedz
lukaszm000694
4
Legionista

Super sprzęt. Ostatnio ukończyłem Pokemon Emerald na swoim ponad 20-letnim GBA. Kupiłem po taniości flash carta od chińczyków i można grać.
Co do tego że konsola była słaba to takie było założenie. To samo z pierwszym Game Boyem. W tekście napisane jest że "i niezbyt długi czas pracy na czterech bateriach" co nie jest prawdą. Oryginalny Game Boy na 4 paluszkach chodził nawet 30 godzin. W czasach gdy baterie nie były tanie a akumulatorków praktycznie nie było to była ważna rzecz.

04.05.2026 18:30
3
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
SQNISGOOD
35
Centurion

Jak można napisać że gameboy miał kiepski czas pracy na bateriach. Pierwszy game boy na 4 bateriach miał lepszy czas działania niż współczesne telefony. To właśnie było to czym gameboy wygrał, długi czas pracy na 4 bateriach AA. Pocket miał podobny czas pracy już na 2 bateriach.

04.05.2026 21:35
3.1
kamilaskamilas
52
Pretorianin

SQNISGOOD Autor artykułu nie do końca chyba wie o czym pisze, poniżej pisze tak:
"oryginalny Game Boy doczekał się kilku wersji – największą zmianą było wprowadzenie kolorowego wyświetlacza " 
Domyślam się, że chodzi o Gameboy Color, który nie był żadną wersją oryginalnego Gameboya, tylko osobną konsolą. Dalej nie czytałem, ale wszedłem w komentarze zobaczyć czy ktoś zauważył te absurdy o bateriach i kolorowym ekranie. Nie wiem czy w ogóle jakikolwiek inny handheld w historii miał tak długi czas pracy na bateriach jak pierwszy Gameboy (według niektórych nawet do 20-30 godzin) .

post wyedytowany przez kamilaskamilas 2026-05-04 21:38:55
06.05.2026 11:30
3.2
Piotr.Yako
2
Junior

GRYOnline.plTeam

kamilaskamilas Tutaj możemy się spierać. GBA byl nową konsolą - nowe przyciski, nowy układ klawiszy, nowy procesor... W porównaniu do tego, GBC był w zasadzie TYLKO odswieżeniem oryginalnego GBA - tak samo jak oryginał miał 8 bitowy procesor - nieznacznie tylko szybciej taktowany i nieco więcej pamięci... Ale niezaprzeczalnie było to tylko odświeżenie konceptu GB, a nie zupełnie nowa konsola.

Co do czasu pracy na baterii (według informacji oryginalny gameboy to około 12 godzin na czterech bateriach):
 - ja wpsominam to raczej krótcej... Chociaż może ja w latach młodości z braku kasy, kupwałem raczej tanie baterie, więc dlatego mój trzymał krócej.
 - chodziło mi raczej o to (i w tekście zastosowałem tu pewien skrot myślowy), że "niezbyt długi czas pracy na czterech bateriach to nie jest coś, do czego jesteśmy przyzwyczajeni w XXI wieku" - dotyczy porównania z, na przykład smartfonami czy choćby z przywoływanym tutaj GBC.

06.05.2026 12:20
3.3
kamilaskamilas
52
Pretorianin

Piotr.Yako  no tak, ale GBC miał nowe gry, których zwykły Gameboy nie obsługiwał, więc chyba trudno tu mówić, że to tylko inna wersja tej samej konsoli i stawiać ją na równi z Gameboy Pocket czy Light. Gdyby to było tylko dodanie koloru to ok, ale wiązało się z tym też dodanie nowych gier. Choć fakt oczywiście, że jak na 9 lat od premiery pierwszego Gameboya różnice były dość skromne. W przypadku niektórych konsol mogę mieć wątpliwości - bo np 2DS i 3DS powiedziałbym, że to tylko dwie wersje tej samej konsoli, skoro obsługują te same gry. Ale tutaj jednak upierałbym się, że Color to nowa konsola ze wsteczną kompatybilnością. Nowe przyciski i nowy układ klawiszy to nie jest wyznacznik nowej konsoli, bo np większość modeli PlayStation ma stały układ klawiszy. Zresztą idąc tym tokiem rozumowania GBA Sp powinniśmy nazwać nową konsolą, skoro ma inny wygląd niż GBA :)
Odnośnie baterii też się nie do końca zgodzę. Po pierwsze, smartfony w stanie czuwania wytrzymają może całą dobę przy umiarkowanym korzystaniu, ale spróbuj uruchomić na smartfonie wymagającą grę. Czy wytrzyma te 12 godzin ciągłego grania? Zresztą te 12 godzin, które podałeś to też różnie podają, niektórzy tak jak pisałem podają około 20 godzin ciągłego grania na Gameboyu. Pewnie zależy od baterii. Ja mam Gameboya, ale nie mierzyłem ile wytrzymuje, na pewno długo. W swoich czasach Gameboy wygrał z Segą Game Gear i Atari Lynxem między innymi właśnie czasem pracy na baterii, one według źródeł wytrzymywały maks 6 godzin, często nawet mniej, i to przy większej ilości baterii niż Gameboy! Więc mówienie, że pierwszy Gameboy ma słaby czas pracy na bateriach to jednak trochę nadużycie :) Zgodziłbym się, gdybyś porównał to np do czasu grania w węża na pierwszych Nokiach, albo konsolkach typu Game and watch, pewnie tam rozgrywka potrafiła trwać nawet parę dni. 
Trochę nie rozumiem ostatniego zdania - twoim zdaniem GBC wytrzymuje dłużej na bateriach niż oryginał?

post wyedytowany przez kamilaskamilas 2026-05-06 12:47:45
06.05.2026 12:43
3.4
Piotr.Yako
2
Junior

GRYOnline.plTeam

kamilaskamilas Tak. GBC (zarówno w mojej pamięci jak i w tabelkach) trzymał dłużej - choć do GBC wchodziły, zdaje się 2 baterie, a nie cztery. Więc w sumie za takie same pieniądze przeznaczone na baterie mieliśmy znacznie więcej grania :D

06.05.2026 13:42
3.5
kamilaskamilas
52
Pretorianin

Piotr.Yako spytałem czata GPT i gubi się w zeznaniach - raz twierdzi, że oryginał wytrzymuje dłużej, a raz że GBC. Mam obie konsole, ale nie chce mi się czuwać kilkunastu godzin żeby to sprawdzić. Uznajmy, że faktycznie GBC trzyma trochę dłużej, ale nadal nie powiedziałbym, że oryginał miał słaby czas pracy :) Zwłaszcza w porównaniu do wspomnianej przeze mnie ówczesnej konkurencji ze strony Segi i Atari. Oczywiście dużo zależy od rodzaju baterii i od tego, czy ma się oryginalny czy zmodyfikowany wyświetlacz (podobno nowy ciągnie więcej energii), ja mam wszystko w oryginale.

post wyedytowany przez kamilaskamilas 2026-05-06 13:57:42
04.05.2026 19:09
cycu2003
4
2
odpowiedz
cycu2003
261
Legend

Ciekawy artykuł, tym bardziej dla osób, które nigdy się nie wczytywały sie w historię tego sprzętu.
Niby przestarzała ale Polska i taka była z grubsza w dupie więc mi to nie przeszkadzało. Miałem klasyczną fioletową i była świetna choć używka. W pokemony grałem na emulatorach ale na GBA to zupełnie coś innego. I masa tytułów, też trzeba było się pilnować żeby podróby nie kupić. Najlepsza gra to chyba jednak Golden Sun.

04.05.2026 21:09
baltazar1908
5
1
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał
Image

Tym game boyem na catrrigde (patrz zdjęcie) bawiliśmy sie jeszxze w podstawówce na początku lat 90-tych, gdzie wtedy on z grafiką do ruskich elektronik czy innych gier na baterie.

04.05.2026 22:49
WolfDale
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Miło że pamiętaliście mojego posta o GBA, a tak serio bardzo fajny artykuł. Zabawne jest to że pierwszy GBA jest jednocześnie tym najlepszym jak i najgorszym z dzisiejszej perspektywy.

Zalety to najbardziej wygodny i najmniej awaryjny przez prostą budowę i najważniejsze zasilany bateriami co daje mu życie wieczne. A wada? Była tylko jedna i nazywała się brakiem podświetlenia wyświetlacza, nie wiem co za tęgi mózg wpadł na taki pomysł w Nintendo aby dać ekran z bardzo bogatą paletą kolorów i tego nie podświetlić choćby najprostszą metodą. GB czy GBC to były zupełnie inne ekrany i tam wystarczyła normalna poświata żeby cieszyć się grą, ale na GBA nie było szans.

No i to chyba jedyna seria konsol gdzie miałem je wszystkie jak Pokemony, od klasycznego Szaraka z zielonym ekranem i Micro który miał najlepszy ekran.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-05-04 22:51:45
05.05.2026 15:20
Marky
6.1
Marky
35
Generał

WolfDale Nintendo zawsze miało dziwne pomysły, których nie da się jakoś wytłumaczyć.
Przecież Color też nie miał podświetlenia, mimo że oni pół roku wcześniej w Japonii i tylko tam wydali Game Boy Light, czyli Pocketa z podświetleniem ekranu. A gra na na GBC bez podświetlenia jest możliwa, ale  pod warunkiem, że to oświetlenie było dobre i padało na ekran pod odpowiednim kątem. Ja swojego Colora przerobiłem po latach dając mu ekran LCD z podświetleniem, bo naprawdę ciężko się dziś na tym gra bez podświetlenia.

05.05.2026 22:10
WolfDale
6.2
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Color może nie miał podświetlenia, ale mimo wszystko był to nadal podobny ekran do tego z Pocketa który był po wyłączeniu jasny a nie ciemny. Więc tam brak podświetlenia można jeszcze wybaczyć, bo przy lampce czy za dnia dobrze się grało mimo wszystko. Ale zrobienie GBA bez podświetlenia to największa zbrodnia na graczach, bo teraz dostanie dobrego ogniwa do SP graniczy z cudem. No i to bardziej mechaniczna konsolka przez co bardziej narażona na usterki. Klasyczne GameBoye miały podobne ekrany jak w pewnym okresie seria Nokii biznesowych z serii E, gdzie czujnik wyczuwał jasność i nie podświetlał ekranu bo wszystko było na nim doskonale widać bo był taki srebrzysty. Dobrze że nie wpadli na pomysł zrobienia pierwszego NDS bez podświetlenia, chociaż to był jedyny wariant gdzie dało się wyłączyć. Podświetlenie też było bardzo kiepskie jak w pierwszym SP i ekran właśnie był taki srebrzysty.

A co do biblioteki to prawda, GBA plus wsteczna kompatybilność to istna biblioteka świetnych gier. Nie rozumiem czemu Micro został z niej wykastrowany.

05.05.2026 16:00
Marky
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Marky
35
Generał

Nie no... mówienie, że Micro to najlepsza wersja GBA to masochizm.
Mniejszy 2 calowy wyświetlacz, ledwie mieści się w dłoniach, przez co niewygodnie się gra i nie obsługuje wstecznej kompatybilności z GB i GBC.
Do tego słabsza bateria niż SP, który jest najlepszą wersją GBA, szczególnie rewizja AGS-101, która już nie ma wbudowanych diod podświetlających ekran jak pierwszy model tylko normalne podświetlenie ekranu. (Czemu ta pierwsza była taka to nie mam pojęcia, od początku powinien być on jak AGS-101)

Ale GBA ma za to jedną z najlepszych bibliotek z konsol Nintendo. Mnóstwo świetnych konwersji z SNESa, czasem nawet poprawionych do oryginałów, dużo nowych gier, w tym to za czym tęsknię - decyzje wydawców o multiplatformowości tytułów wymuszały na nich robienie na GBA całkowicie innych gier o tym samym tytule. Czasem to były crapy, ale czasem perełki - tutaj szczególnie wspominam Harry Potter i Więzień Azkabanu, który był taki jak niedocenione i trochę zapomniane wersje na GBC dwóch pierwszych części, Raymana 3, który oczywiście nie mogąc być w 3D jest totalnie inną grą w stylu pierwszej części, Prince of Persia Piaski Czasu, V-Rally 3, Władca Pierścieni Powrót Króla (praktycznie to jest jak Diablo w świecie śródziemia), Lilo & Stitch

Poza tym jest sporo takich zapomnianych czy mało znanych ukrytych perełek na tej konsoli: Lady Sia, Kuru Kuru Kururin, Sabre Wulf (tytuł od Rare, o którym mało kto pamięta), Zone of the Enders: The Fist of Mars, Klonoa: Empire of Dreams, Drill Dozer, Ninja Five-O, Bomberman Tournament, Car Battler Joe, Sigma Star Saga, Summon Night: Swordcraft Story, Tactics Ogre: Knight of Lodis, Top Gear Rally, Boktai: The Sun Is In Your Hand, Astro Boy: Omega Factor, Lunar Legend, Yggdra Union, Pinball of the Dead, Boxing Fever i inne.

06.05.2026 11:32
7.1
Piotr.Yako
2
Junior

GRYOnline.plTeam

Marky A doczytałeś? Personalnie uważam, że Micro to najlepszy GBA. Tu chodzi o sentyment, o to, że jest malutki, słodki i zawsze mieścił mi się w kieszeni, a nie o to, że jest OBIEKTYWNIE najlepszy. To tak jak zapytasz Atarowca, który komputer jest lepszy - Amiga czy Atari. Wiadomo co odpowie, choć na papierze, w parametrach wiadomo, że Amiga jest lepsza.

06.05.2026 13:56
Marky
7.2
Marky
35
Generał

Piotr.Yako Doczytałem, ale obstaję przy swoim. SP też się mieści w kieszeni, ale jednak był znacznie lepszą wersją.
No i czy na pewno o sentyment tu chodzi? Czy może o pochwalenie się rzadkim sprzętem?
Bo wszyscy wiemy, że gdy wychodził GBA Micro to GBA już nikogo nie obchodził, bo był DS.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl