Charizard to największy prze..uj wśród Poksów.
Tylko pierwsza generacja!
I have spoken!
Nowe części pokemonów nie mają podjazdu do tych starszych, takich jak platinum czy soul/silver.
Mi osobiście nie podoba się w nowych grach to, że pokemony są widoczne w świecie. To zabija całkowicie frajde z szukania jakichś pokemonów. Bieganie po trawie i ta losowość to był jeden z najważniejszych elementów tych gier.
Nie rozumiem też dlaczego nintendo nie wyda remasterow lub remake właśnie takich części jak platinum, soul/silver, black 1,2. Niby wydali kiedyś remake platinum czyli briliant diamond, ale gra była mocno okrojona względem oryginału. Ich decyzje są dla mnie totalnie niezrozumiałe. Mam nadzieję, że Aniimo które jest na horyzoncie utrze trochę nosa nintendo i może się obudzą.
Co do samych gier to tak, nadal są świetne gameplayowo pomimo tylu lat.
soul/silver.
Soul Silver i Heart Gold - czyli remaki Silver i Gold (Pokemon Crystal nie dostało odświeżenia).
Nie rozumiem też dlaczego nintendo nie wyda remasterow lub remake właśnie takich części jak platinum, soul/silver, black 1,2
Marka Pokemon wbrew pozorom nie należy do jednego podmiotu, tylko do trzech różnych firm tworzących The Pokemon Company. Ok. 1/3 udziałów ma każda z firm - Nintendo, Game Freak, Creatures Inc., a te są od siebie niezależne i muszą dojść do porozumienia. Priorytetem jest zawsze wypuszczenie nowej generacji, by napędzić sprzedaż merchu, kart, wcisnąć komuś licencję itd. Sam zysk z gier w zasadzie jest tylko miłym dodatkiem w ogólnym rozrachunku, dlatego mamy to co mamy - rzadko porządne odświeżenia, czy właśnie gry w okropnym stanie technicznym.
Niby wydali kiedyś remake platinum czyli briliant diamond
Brilliant Diamond to remake Pokemon Diamond, Shining Pearl to natomiast remake Pokemon Pearl. Pokemon Platinum to trochę inna para kaloszy - niby to samo, ale jednak w pewien sposób zmienione Diamond/Pearl, czasami uznawane za ulepszoną wersję tamtych gier, a te nie dostało remake'u.
Soul/silver
No tak, wiem, ale chodzi mi o remaki albo chociaż jakieś remastery tych gier na switch.
Platinum
No jakby mieli robić remake/remaster to najlepiej tej wersji bo ma ona więcej zawartości. Ale na to raczej nie ma co liczyć bo zrobili remake briliant dismond. A to, że briliant diamond jest remakiem diamond, a nie platinum, to wiem. :)
Akurat Perła i Diamencik to mega solidne gierki na Switcha. I jak dla mnie najlepsze Poksy, bo zrobione w tradycyjnej formie ale ze wszystkimi fajnymi udoskonaleniami. Spędziłem w nich masę czasu i wiem że wiele razy wrócę.
Wydadzą prędzej czy później, tylko, że oni remake'i robią po kolei i nie więcej niż jeden na konsolę.
Zobacz: Fire Red/Leaf Green było remake'm Red/Blue/Green na GBA, HeartGold/SoulSilver remake'm Gold/Silver na DSa, Omega Ruby/ Alpha Sapphire było remake'm Ruby/Sapphire na 3DSa, Brilliant Diamond/Shining Pearl reamake'm Diamond/Pearl na Switcha.
To teraz zgodnie z kolejnością następny de remake'u jest Black/White. Mam nadzieję, że tu zdecydują się połączyć fabuły i zawartość obu gier w jedną.
Dziwne w tym jest tylko Let's Go, Pikachu!/Let's Go, Eevee! - Teoretycznie remake Pokemon Yellow, w praktyce to chyba bardziej nowa gra, bo zawiera przecież mega ewolucje i formy Alolańskie oraz elementy i legendarne Pokemony z Pokemon Go (Meltan i Melmetal)
To daje chociaż namiastkę tego poczucia szukania pokemonów w świecie gry. W nowszych seriach gdy widać pokemony to niczym to się nie różni od gier ubisoftu, odhaczasz pokemony jak pytajniki w grach ubi. Widoczność pokemonów w świecie gry to najgłupsza rzecz jaką mogli zrobić.
No cóż opinie są podzielone. Też gra mi się lepiej jak poki są widoczne. Nie traci się czasu na każdorazową animacje
Dla mnie bardzo ważnym elementem w grach pokemon jest właśnie to "szukanie pokemonów". I ja bym osobiście nie miał problemu z tym aby pokemony były widoczne w swiecie, ale nie w takiej leniwej formie jak to zrobiło nintendo.
Można było zaprojektować jakoś ciekawie mapę, aby ta eksploracja i znajdywanie poksów było jakimś minimalnym wyzwaniem.
Ale co mi się marzy to poksy w otwartym świecie i z uproszczonymi mechanikami z symulatorów łowieckich. To by było coś pięknego, znajdujesz trop, idziesz za nim i w pewnym momencie pojawia się pokemon.
No, ale szczerze mówiąc to nie wiem kto jest dzisiaj targetem pokemonów. Dzieci i fani multi? Jeśli tak to pewnie bardziej skomplikowane mechaniki by nie przeszły.
Strata czasu 1 generacje to trzeba omijać szerokim łukiem. Niech Gamefreak się zajmie nowymymi generacjami tak chociaż 4 gen. w górę. Gry w regionie kanto to wielki gniot
Pokemon Yellow i Crystal to moje największe miłości Poksowe, ile ja godzin wykręciłem w tych dwóch częściach to nikt nie zliczy. GameBoy i GameBoy Color nigdy się nie nudziły. Z Crystalem było o tyle lepiej że wyszedł po latach również na NDS, więc obawa o zapisy mogła odejść w niepamięć bo z Yellow już gorzej.
Fajnie że to trafiło do normalnej sprzedaży, ale uważam że Red i Green powinny być w jednym pakiecie i do tego jako bonus powinien być dodany Red, Blue i Yellow. Ale to Nintendo, więc od nich nie można za wiele wymagać.
Fire Red nie mam zamiaru znowu kupować. Ale głównie z uwagi na to, że w ten tytuł grałem nieraz. W samo Red też wiele lig przeszedłem a potem jeszcze na switchu Lets go Pikachu. Starczy mi więc pierwszej geny, chociaż najbardziej ją lubię.
Ale w taki Soul Silver bym chętnie zagrał na konsoli bo to był moment, gdzie jakoś przegapiłem. Emulatory są ale to już nie to samo.
Co do samych zapowiedzi to wg mnie Winds i Waves wygląda całkiem w porządku, pewnie nie będzie się ciąć bo konsola udźwignie więc może być, jak na poksy, ok.
Pokopie miałem olać ale czytałem sporo recenzji na INNYCH STRONACH, to zamówiłem. Zapowiada się coś odświeżającego i akurat na krótkie posiedzenia.
Oglądałem reckę i też Pokopia zrobiła na mnie wrażenie, natomiast żałuj że ominął Cię Crystal bo to najlepsze co mogło spotkać Pokemony.
Trudno powiedzieć, dlaczego FR/LG wydane zostało poza tym systemem. Zwłaszcza że na platformie NSO w marcu zagościć ma inny tytuł ze stworkami - Pokemon XD: Gale of Darkness z GameCube’a. I choć mnie samemu tak zaprezentowany układ nie przeszkadza (zdecydowanie wolę kupować swoje gry, niż je „wynajmować”), to trudno nie zauważyć tutaj pewną niekonsekwencję wydawcy. Kto wie, czy w przyszłości nie pojawią się kolejne tytuły arbitralnie przydzielane do jednej z dwóch kategorii?
Akurat jest chyba dosyć proste wyjaśnienie na to.
Pokemon XD to spin-off, a w NSO jeśli chodzi o Pokemony mamy tylko same spin-offy: Pokémon Trading Card Game, Pokémon Puzzle League, Pokémon Stadium, Pokémon Stadium 2, Pokémon Mystery Dungeon: Red Rescue Team.
Mogli spokojnie też wrzucić Red/Blue/Yellow albo Gold/Silver/Crystal, ale ich nie ma. Dlatego wydaje mi się, że w NSO będą spinoffy, a jeśli wypuszczą ponownie jeszcze jakieś inne stare pokemony to jak Fire Red/Leaf Green trafią do eShopu.
Pokemony to klasyk ! lobię se pograć na emulatorze w stare części z gameboy color i gameboy advance bo nigdy nie miałem konsolki :)
szkoda ze na telefonie nie da sie w to grac.
kiedys gralem na emulatorze w wersje niebieską. wiem ze byla jeszcze zolta i czerwona. ale widze ze bez gemboja czy innej konsoli to nie ma szans w to pograc,