Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: 2 miesiące po premierze potężne Crimson Desert wciąż stanowi zagadkę dla większości graczy. Statystyki na Steamie pokazują to aż za dobrze

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
19.05.2026 13:28
1
1
odpowiedz
mareks7766
2
Junior

W Crimson Desert jest fabuła i wcale nie jest nudna,ta gra jest fascynująca i wciąga bardzo,gram ponad 100 godzin i dalej jestem w Hernand ,gra zasysa gracza i nie chce wypuścić!!!

19.05.2026 17:40
1.1
odpowiedz
Alien89
12
Chorąży

mareks7766 to chyba mówisz o innym Crimson Desert niż ja grałem. Tu fabuła to dno jakich mało...

19.05.2026 18:37
1.2
odpowiedz
mareks7766
2
Junior

Alien89 to nie jest gra dla każdego!!!pewnie i nie dla ciebie!!!ja gram w gry dla przyjemności i ta gra jest świetna, najlepsza gra od lat every!!!

19.05.2026 21:13
1.3
odpowiedz
Alien89
12
Chorąży

mareks7766 ewidentnie nie dla mnie. W moim odczuciu najgorsze w co grałem od przynajmniej dekady.

19.05.2026 14:09
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
sky0045
24
Konsul

Przecież w mniejszy, prostszym i dużo starszym Skyrim większość graczy nie ukończyła głównej fabuły czyli pokonała Aldurina

19.05.2026 14:28
2.1
odpowiedz
Akuzativ1994
33
Konsul

nie dziwię się. Jak nie chcesz się bawić w ostre modowanie, to Skyrima i jego wszystkie mechaniki poznasz w kilka godzin. Ta gra bez modów nie ma absolutnie nic do zaoferowania, jeżeli nie lubimy się po prostu błąkać po świecie, samemu nadając sobie cel

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-05-19 14:28:55
19.05.2026 17:29
tynwar
2.2
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Akuzativ1994 w co ty grałeś, że skyrima można poznać w kilka godzin? Zgadzam się, że fabułę główną można ukończyć w kilka godzin, to faktycznie jest możliwe, no ale całego skyrima to nie ma szans, to raczej niemożliwe bez cheatów, exploitów itd. xD.

19.05.2026 17:38
2.3
odpowiedz
Akuzativ1994
33
Konsul

tynwar  mówię o mechanikach, a nie samych terenach w grze, czytaj uważnie. Jak pogramy w nią kilka godzin, to mechanicznie poznamy ją niemal w całości, zero nowości, ta sama drewniana walka, drewniane dialogi, drewniane loadingi do domu 5x5m. To gra dla ludzi, którzy lubią sie błąkać bez culu albo i samemu nadanym celu, a nie gra, którą się kończy. Także to nic dziwnego, że statystyki jej ukończenia pokazują tak mały procent.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-05-19 17:41:52
19.05.2026 19:34
tynwar
2.4
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Akuzativ1994
Ok, ale mimo wszystko wymieniając tytuł można pomyśleć, że ogólnie chodziło o grę, a nie tylko mechaniki jak w "Skyrima i jego wszystkie mechaniki" co mówi, że gra oraz jej mechaniki.

19.05.2026 14:54
Bukary
3
1
odpowiedz
Bukary
249
Legend
Image

Ja też, mimo setek godzin na liczniku, nie ukończyłem jeszcze "Crimson Desert". Po prostu za często chodzę na koncerty chóru w demessiańskiej katedrze.

:(

post wyedytowany przez Bukary 2026-05-19 14:55:09
19.05.2026 15:02
Valthiar
4
1
odpowiedz
10 odpowiedzi
Valthiar
50
Pretorianin

Kolega próbował grać w CD ale powtarzalność i bezsens questów zmogła go i odinstalował po 30 godzinach. Jeżeli ktoś szuka fabuły to niech kupuje TLOU a jak ktoś chce ciągłych walk to najlepiej brać się za Diablo albo Path od Exile. Crimson Desert nie oferuje nic oryginalnego - strata czasu. Jedyne co było dobre w tej grze to grafika ale ostatni patch ocenzurował co ładniejsze fragmenty i już w ogóle odechciewa się grać.

post wyedytowany przez Valthiar 2026-05-19 15:08:51
19.05.2026 15:30
4.1
odpowiedz
Akuzativ1994
33
Konsul

Valthiar  jak ktoś szuka fabuły to niech ogra Expedition 33, a nie oklepanego samograja TLoU, w którym caly sens gry opiera się na przechodzeniu na kolejne zamknięte tereny 100x100 metrów i zabijanie/przekradanie się. Fujka

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-05-19 15:31:42
19.05.2026 16:04
4.2
odpowiedz
sky0045
24
Konsul

Valthiar Fabuła w drugiej części TLOU xD 
A w grach hack slash nie chodzi o ciągłą walkę bo ta jest bardzo powtarzalna ale o zrobienie fajnego builda z unikalnym wyposażeniem

19.05.2026 17:26
tynwar
4.3
odpowiedz
tynwar
104
Legend

sky0045 Czy ja wiem? Sprowadzanie wszystkiego tylko do zabawy w buildy i wyposażenie to przepis na nudę w grach. Więc nie, właśnie H&S ma polegać na soczystym i mięsistym rozwalaniu różnych wrogów w zróżnicowane sposoby w różnych miejscach zbierając fantów i rozwijając postać, a zabawa w buildy i wyposażenie to tylko jedne z wielu aspektów składających się na H&S.

Nie masz racji, zwłaszcza że nawet zgodnie z tym co napisałeś, jakby zrobić już ten cały build i zdobyć cale unikalne wyposażenie, to gra bardzo szybko się znudzi i będzie bardzo powtarzalna, no bo jak ta gra wtedy wygląda? No właśnie, granie w kółko z tym samym wyposażeniem i buildem, nawet jeśli fajny czy unikalny, to i tak na nic jeśli nie ma potem już żadnego zróżnicowania, a tym bardziej jeśli reszta H&S jest słaba. Nikt nie gra w H&S właśnie tylko dla zabawy w buildy i wyposażenie, bo jak cała gra jest słaba, to nieważne jak dobrze by się robiło buildy czy składało wyposażenie, gra dalej pozostanie słaba bez względu na te aspekty. Dlatego to co napisałeś jest sprzeczna wewnętrznie.

Zresztą litości, to przecież hack & slash, jak nazwa gatunku mówi, to ma być siekanie i rąbanie, a nie zabawa w buildy czy wyposażenie :D.

19.05.2026 17:32
4.4
odpowiedz
Blitzj3t
2
Legionista

Valthiar Tlou to szczerze gra na jedno podejście i zapomnienie nie oszukujmy się bardziej to film niż gra w dodatku liniowa nie ma się na nic wpływu.

19.05.2026 17:59
4.5
odpowiedz
Akuzativ1994
33
Konsul

"Zresztą litości, to przecież hack & slash, jak nazwa gatunku mówi, to ma być siekanie i rąbanie, a nie zabawa w buildy czy wyposażenie :D."

Racja, największy, najbardziej popularny tytuł HS, Diablo, tego zdecydowanie dowodzi, na czym ten gatunek polega xd

19.05.2026 18:59
4.6
odpowiedz
sky0045
24
Konsul

tynwar Soczyste, satysfakcjonujące rozwalanie jest ważne bo bez niego powtarzanie tego samego by się szybko znudziło. Ale meta progress, czyli wzmacniania swojej postaci żeby jeszcze skuteczniej radziła sobie z wrogami jest nawet ważniejsze bo mózg musi mieć jakiś cel żeby nie znudzić się powtarzalnymi rzeczami, i właśnie przez to że możliwych bulidów są dziesiątki a loot jest losowy grę można przechodzić mnóstwo razy, na różne sposoby

19.05.2026 19:31
tynwar
4.7
odpowiedz
tynwar
104
Legend

sky0045 mimo wszystko progres, a tworzenie buildów czy składanie ekwipunku to co innego. Naturalnie w większości rpgowych gier rozwija się postać, to domyślna mechanika, ale w H&S to jest po prostu jeden z mechanik, które wpływają na rozgrywkę. Rozwój postaci jest obecny, gdyż nie chodzi o samo tworzenie buildów czy składanie ekwipunku, a o samo wzmocnienie postaci, aby można było rozwalać mocniejszych przeciwników. To nie dokładnie ten typ, H&S to bardziej prosty gatunek, zabawa w buildy i wyposażenie to bardziej domena gatunków mocno nastawionych na bardzo dobre buildy czy wyposażenia, czyli np. mmorpg.
Bo mimo wszystko jednak, dajmy spokój z buildami i ekwipunkiem w grach H&S, to zupełnie inny typ. Dlatego, że przykładowo w diablo typowo podnosisz looty i po prostu zamieniasz np. broń na każdą lepszą, tak samo z perkami, też dużo zabawy z tym nie ma, ot wybieranie nowych bądź ulepszanie, żeby rozwinąć swoją postać. A ludzie, nie oszukujmy się, po prostu nie zastanawiają się nad tym czy coś np. perk jest 1% lepszy lub gorszy, jak ulepsza to ulepsza bez względu na różnice między wybranymi nowymi ulepszeniami i wybiorą to co im się najbardziej spodoba. Zresztą nie chcą za dużo myśleć, oni po prostu chcą zagrać i zabijać jeszcze więcej mocniejszych mobków. Może na początku jest dużo kombinowania, no ale potem 90% to już prosta sprawa, drzewko wybrane, klasa wybrana itd. Także filozofii tu za bardzo nie ma, trudno specjalnie bawić się w takie rzeczy, to zbyt wyrafinowane jak na typowy H&S. Co innego jak właśnie w mmorpg analizujesz to wszystko, zastanawiasz się i wybierasz odpowiednio, aby rozwój był jak najlepszy jak to tylko możliwe.
Mylisz rozwój z tymi aspektami, te aspekty to część rozwoju, więc to naprawdę tylko część gry i to rozwój jest całością, która bardzo wpływa na rozgrywkę.

post wyedytowany przez tynwar 2026-05-19 19:33:06
20.05.2026 07:37
LuckyLuke SPY
4.8
odpowiedz
LuckyLuke SPY
96
Pretorianin

Valthiar  Co jest takiego oryginalnego w TLOU? Kompletnie nie rozumiem jarania się tą grą. To nie jest wcale przełomowa czy originalna gra, po prostu generyczna strzelanka TPP z chamsko zerżniętym motywem z TWD Telltale (które wyszło rok wcześniej, cóż za przypadek).

Czy to jakaś taktyka takich niewybrednych podludzi jakimi są soniarze, to mówienie jaka to wybitna gra? Kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą, itd?

post wyedytowany przez LuckyLuke SPY 2026-05-20 07:38:31
20.05.2026 12:43
4.9
odpowiedz
Blitzj3t
2
Legionista

LuckyLuke SPY dokładnie ta gra to gówno gdzie po prostu idziesz przed siebie i z góry wiesz co się zdarzy bo to liniowe gówno

13.06.2026 13:39
4.10
odpowiedz
bartek21
19
Centurion

Valthiar Dla fabuły to najlepiej Gothic Remake i Wiedzmin 3

19.05.2026 15:55
5
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Kerither
13
Legionista

Ja nie rozumiem krytyki tego że ludzie nią kończą gry. Nigdy nie gram żeby skończyć tylko dla rozrywki. Nie skończyłem masy gier które oceniam bardzo wysoko. Gry to nie książki jest wiele różnych aspektów które powodują że można grać 400h a olać fabułę. Uwielbiam gry eksploracyjne jak Skyrim czy Crimson Desert bo dla mnie to inny gatunek i czego innego oczekuje od eksploratorów a czego innego od soulikow.

19.05.2026 20:44
MarucinS
5.1
1
odpowiedz
MarucinS
84
Pretorianin

Kerither właśnie cześć osób tu piszących lubią byc prowadzeni za rączkę- szlaczek na mini mapie... Bo gubią się: D

19.05.2026 21:10
tynwar
5.2
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Kerither W zasadzie to przecież kończysz, bo polubiłeś grę. Z reguły ludzie kończą grę, bo właśnie lubili na tyle w to grać, że dotrwali końca. Więc jeśli jednak grasz, ale nie kończysz i jesteś nawet daleko od ukończenia, to jednak gra nie spodobała się i tyle, a nie dlatego, że nie lubisz kończyć.

21.05.2026 10:05
5.3
odpowiedz
Gacek52
1
Junior

tynwar niektórzy nie kończą gier bo postawienie takiej swoistej kropki na końcu zdania powoduje, że nie są zmotywowani dalej tej gry odkrywać. Więc ludzie najpierw próbują odkryć wszystko i sprawdzić gdzie jeszcze ich nie było zanim "ukończą" grę. Jeśli tej zawartości jest bardzo dużo, każde wybicie z rytmu może zakończyć rozgrywke. I część ludzi nie ma wtedy chęci dokńczyć gry.

21.05.2026 12:39
tynwar
5.4
1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Gacek52  ja tam kończę, ale robię to na 2 sposoby. Jeśli gra pozwala dalej grać, to po końcu ukończę pozostałe zadania oraz znajduję nieodkryte zadania i również je ukończę, a jeśli nie to po prostu cofam do zapisu przed finałem i najpierw robię resztę. Koniec nie zawsze oznacza końca, również ukończenie końca nie sprawia, że odkrywanie reszty jest już bez sensu, tak samo właśnie nigdy nie ukończenie gier nie ma dużego sensu, bo tak jak sam wspomniałeś, jednak nadmierne skupianie się na eksploracji spowoduje, że doświadczenie jest zdecydowanie gorsze niż mogłoby być. Bo jak człowiek skupia się na pierdołach, a olewa coś istotniejszego, to tak jakby gra w gorszą stronę gry, spójność i sens gry przez eksplorację zamiast robienia głównych zadań, znikają. Bo to tak jakby np. w fabule wybraniec boga w pewnej chwili olewa i bawi się w dość błahe rzeczy. Nic dziwnego, że nie kończą, po prostu feeling gry mocno na tym obrywa. To jest bardzo podobny problem co przy wracaniu do zapisu gry rpg sprzed roku, bo człowiek nie wie co i jak, gdzie i o co chodzi, widzi zadania, ekwipunek i skille, ale nic nie pamięta co i dlaczego, więc często lepszym rozwiązaniem jest wtedy zaczynanie od nowa.
Dlatego robienie głównego contentu gry bez nadmiernej eksploracji świata będzie zwykle znacznie lepsze, a jak ten główny content zostanie zrobiony to jeszcze jest dużo chęci na resztę.
Jak dla mnie szkoda po prostu coś takiego robić, na siłę odkrywać mało znaczące rzeczy, a potem jeszcze porzucać grę nawet nie ukończywszy grę i nie wiedząc jak to miało dalej wyglądać. Dla mnie marnotrawstwo pieniędzy i czasu.

13.06.2026 13:37
5.5
odpowiedz
bartek21
19
Centurion

Kerither Jeśli gracz nie jest w stanie ukończyć gry to oznacza że gra nie jest dobra dla niego ludzie kończą gry i chętnie do nich powracają po czasie do nich ale Crimson Desert ma zbyt wielki i nudny świat porównaj świat Wiedzmina 3 do Crimson Desert nie bez powodu Wiedzmin 3 jest legendarną grą

13.06.2026 13:38
5.6
odpowiedz
bartek21
19
Centurion

Kerither Ja też jestem fanem eksploracji nie lubię przebiegać przez gry ale ta eksploracja musi mieć cel aby to miało sens

19.05.2026 16:02
6
odpowiedz
jako8
4
Pretorianin

Grać do dzisiaj nie jest optymalizowana na ps5 pro

19.05.2026 17:30
7
odpowiedz
Blitzj3t
2
Legionista

168 godzin gry fabuła skończona i powiedzmy 75% zawartości questy na mapie to w 90% złap bandyte póki co gra mnie już wynudziła pograłem, przeszedłem wymaxowalem co chciałem i tyle dobra gierka, Polecam.

post wyedytowany przez Blitzj3t 2026-05-19 17:30:49
19.05.2026 17:36
baltazar1908
8
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Dla mnie zagadką jest oswojenie konia pomimo że wiem jak to zrobić ale mi nie wychodzi, reszta  w tej grze jest cholernie łatwa.

19.05.2026 17:38
9
1
odpowiedz
Alien89
12
Chorąży

Ja po 40h porzuciłem tę grę. Próbowałem znaleźć w niej to czym się inni zachwycają ale nie udało się i przestałem marnować więcej czasu i pudełko odsprzedalem dalej. Dawno nie grałem w tak słabą grę...

19.05.2026 20:42
MarucinS
10
odpowiedz
MarucinS
84
Pretorianin

Co to za dziwne sapanie. A Skyrim ile ukończyła 2 miesiące po premierze? I to była stosunkowo "mala" produkcja.
Tutaj wielu z graczy jawet nie chce kończyć bo i po co? Wątek główny nie porywa a wciąga wszystko inne. Nawet to że kolejne patche (WSTYDŹ SIE BETHESDA ZE SWOIM STARFIELD) dodają nową zawartość. 
Tak więc kto co lubi :D

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl