Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: 15. rocznica premiery Wiedźmina 2 skłoniła deweloperów do wyznań. „Ostatnia gra z serii, którą mogłem po prostu cieszyć się jako fan”

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
18.05.2026 10:05
sigern
2
7
odpowiedz
sigern
26
Legionista

Iorveth pozostaje niezapomniany? Wręcz przeciwnie, został totalnie pominięty w Wiedźminie 3, nad czym ubolewam do dziś.

18.05.2026 10:00
PanDaneX
1
odpowiedz
PanDaneX
22
Generał

Wiesiek dwa to taki wiesiek dla globalnej widowni. Nie oznacza to oczywiście że robiło to z niego grę słabą

18.05.2026 10:05
sigern
2
7
odpowiedz
sigern
26
Legionista

Iorveth pozostaje niezapomniany? Wręcz przeciwnie, został totalnie pominięty w Wiedźminie 3, nad czym ubolewam do dziś.

18.05.2026 10:07
Shadoukira
3
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
Shadoukira
122
Chill Slayer

Wielu ludzi nie przepada za tą częścią a jak dla mnie była tak samo świetna jak pierwsza i trzecia część. Dobra fabuła, fajne postacie, dużo świetnych tekstów, klimatyczny świat i spoko walka. Wiadomo, że w porównaniu do Wiedźmina 3, ta część wypada nieco gorzej, ale nadal jest to świetna gra, którą ukończyłem chyba ze 4 razy.

18.05.2026 10:26
3.1
5
odpowiedz
boy3
150
Legend

klimatyczny świat
A dla mnie świat w wiedźminie 2 jest totalnie bez klimatu, żadne lokacje w wiedźminie 2 nie podobały mi się, dodatkowo były te lokacje liniowe

post wyedytowany przez boy3 2026-05-18 10:55:05
18.05.2026 11:32
Shadoukira
3.2
3
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Jak dla mnie Flotsam było bardzo klimatyczne, fakt nie były to słowiańskie klimaty, ale nadal fajnie to wyglądało. Późniejsze akty może faktycznie już takie super nie były, ale nadal nie przypominam też sobie, aby coś mi się jakoś szczególnie nie podobało. Co do liniowości lokacji to ok, tutaj się zgadzam, ale jakoś grając w Wiedźmina 2, bardzo mi to nie przeszkadzało. Chociaż faktycznie pamiętam, że brakowało mi trochę większej otwartości.

Jednak ogólnie jak dla mnie Wiedźmin 2 jak na 2011 rok, to była świetna gra i osobiście polecam. Na pewno była lepsza od Dragon Age II, który wyszedł w tym samym roku.

18.05.2026 15:25
Silas1415
3.3
4
odpowiedz
Silas1415
32
Konsul

Shadoukira Podbijam, dla mnie Flotsam, a już zwłaszcza jego lasy, były bardzo klimatyczne.

18.05.2026 10:31
King Bruce Lee
4
1
odpowiedz
King Bruce Lee
27
Centurion

Jedynka jest najlepsza klimatem. Dwójka taka sobie była. Nie lubię wątków politycznych za bardzo, animacje Geralta słabe, sterowanie takie sobie, niewidzialne sciany itp. Trójka była spoko, a dodatki super!

post wyedytowany przez King Bruce Lee 2026-05-18 10:33:04
18.05.2026 10:53
5
1
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Dla mnie dwójka była najsłabszym wieśkiem, ewidetnie to był raczej pokaz technologii Redów, niż porządny RPG.
Fabuła, która poszła w stronę polityki plus olanie typowego klimatu słowiańskiego to duży minus, ale obóz Kaedwen mocno mi zajechał trylogią Sienkiewicza. Ale za to muzyka i polska wersja dalej pierwsza klasa.

18.05.2026 11:05
Irek22
6
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Irek22
181
Legend

Pierwsza gra, jaką kupiłem w dniu premiery. I zarazem ostatnia, ale nie dlatego, że mi się nie podobała. Wręcz przeciwnie - Wiedźmin 2 spodobał mi się tak bardzo, że Wiedźmina 3 kupiłem w pierwszym w moim życiu pre-orderze, bo dzięki Wiedźminowi 2, tak duże miałem wtedy zaufanie do CDP Red. Ale już go nie mam.

18.05.2026 18:16
DexteR_66
6.1
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Również nie mam. Mimo, że czekam na Wiedźmina 4, to się bardzo martwię o niego - tym bardziej, że reżyserem Wiedźmina 4 jest naczelny kłamca - podobny do Pawełka Sasko.

18.05.2026 11:18
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
Darek1785
10
Generał

Widać, że gierka jeszcze wtedy była robiona pod europejskiego zwłaszcza polskiego odbiorę, w przypadku Wiedźmina 3 trochę to już się zmieniło ale jeszcze zachowali swoją tożsamość, ciekawe jak będzie z Wiedźminem 4, oby nie popełnili tak ogromne błędu tworząc Hollywoodzką papkę AAA.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-05-18 11:23:00
18.05.2026 12:20
7.1
2
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

Darek1785 trójka już była hollywoodzką papką. 
Będzie tylko gorzej. Szczególnie że polskich deweloperów tam już jest garstka.

18.05.2026 16:57
7.2
odpowiedz
NekoRei
5
Pretorianin

Darek1785 no to ja kompletnie się nie zgodzę. Wiedźmin 3 właśnie dużo bardziej był baśniowy i taki amerykański. Właśnie wiedźmin 3 przywrócił taką Polskość tej serii.

18.05.2026 11:23
MilornDiester
8
odpowiedz
6 odpowiedzi
MilornDiester
59
Generał

Odpaliłem sobie na chwilę w ramach rocznicowego wspominania.

Cale szczęście miałem mnóstwo savów więc mogłem sobie poskakać po wszystkich kultowych lokacjach.

I o ile technicznie widać upływ lat - głównie przez małe, zamknięte mapy, które dodatkowo jeszcze poszatkowane są różnymi drzwiami, wrotami etc. ale też brak interakcji ze swiatem, bardzo prostą mechanike walki - tak artystycznie gra wciąż bardzo mocno się trzyma.

Świetny styl graficzny, który pomimo lat, wciąż prezentuje się dobrze a miejscami nawet bardzo pięknie. Świetne projekty pancerzy, broni, ubrań, do których w większości W3 nie ma podjazdu. Świetnie napisane dialogi. Gęsta i skomplikowana intryga polityczna. Wspaniały soundtrack

No i najważniejsze - możliwość realnego wpływania na fabułę w bardzo, ale to bardzo dużym stopniu.

Jeżeli uda im się remake jedynki to zdecydowanie powinni się też wziąć za dwójkę. Aczkolwiek będzie to nie lada wyzwanie ponieważ z jednej strony jest tam bardzo dużo elementów całkowicie do przebudowy (klaustrofobiczne mapy, QTE) a z drugiej bardzo wiele takich rzeczy, które można przez nieuwagę wylać z kąpielą, a które decydowały o wyjątkowości gry. Niełatwo jest zaprojektować otwarty świat który będzie równie unikalny jak zamknięty. Dużo trudniej jest zaprojektować doświadczenie gracza kiedy mamy 100% kontroli nad tym co, gdzie i w jaki sposób zobaczy a kiedy dajemy mu to odkrywać po swojemu. Poza tym, wiele punktów charakterystycznych uległo gwałtownej zmianie już między W2 i W3, więc nie mam takiego przekonania, że będą w stanie odtworzyć magię Zabójców Królów w całej jej subtelności.

18.05.2026 11:31
King Bruce Lee
8.1
2
odpowiedz
King Bruce Lee
27
Centurion

MilornDiester Dla mnie najsłabsza. Za dużo oskryptowania, ciasnoty. Cały prolog oskryptowany i liniowy. Prowadzenie do tej wioski oskryptowane. Za mało wolności i swobody.

18.05.2026 12:36
Shadoukira
8.2
1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Gra może i oskryptowana, ale nadal dawała dużo frajdy. Mimo wszystko Wiedźmin to gra RPG akcji, ale nastawiona na fabułę, a nie mechaniki rozgrywki, co widać i czuć. Nawet Wiedźmin 3 pomimo wielkiego otwartego świata też nie oferował wcale jakiejś wielkiej swobody w wykonywaniu misji. Zresztą nawet Mass Effect był skonstruowany w bardzo podobny sposób i jakoś nikt nie narzekał.

Duża swoboda w rozgrywce to bardziej domena takich gier jak Baldur Gate III czyli bardziej klasycznych gier RPG.

18.05.2026 15:58
King Bruce Lee
8.3
odpowiedz
King Bruce Lee
27
Centurion

Shadoukira  OK, ale nie porównywałbym tego do W3 czy Mass Effect. 

W3 masz tam ogromne mapy i pełną eksplorację. Możesz iść gdzie chcesz, kiedy chcesz, a zadania poboczne są rozsiane po świecie. Jest tam pełna swoboda i zero "tuneli". 

W ME masz statek jako bazę. Wybieram gdzie lecę. Misje robię w dowolnej kolejności. To daje poczucie wielu "tunelów". Tam nie czuję tej "ciasności" czy "sciskania". 

By dojść do tej wioski, musiałem być w tym takim polu, bo inaczej to koniec gry. To była dla mnie porażka. Nigdy nie skończyłem W2 niestety. Po jedynce, którą uwielbiałem w 2007 roku.

post wyedytowany przez King Bruce Lee 2026-05-18 16:00:42
18.05.2026 16:13
MilornDiester
8.4
1
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

MilornDiester Po prostu widać, że jest to gra wielu kompromisów. Pracowało nad nią bodajże 70 ludzi, z ograniczonym budżetem i doświadczeniem jednej gry wcześniej. 

Na potrzeby tej gry stworzyli od nowa własny silnik, zaprezentowali jakość grafiki na poziomie nieodstającej, a wręcz wyprzedzającej ówczesne duże produkcje, napisali świetną fabułę, dodali możliwość podejmowania wyborów o konsekwencjach, którym dzisiejsze gry nie dorównują, zmienili system walki, stylistykę i gameplay na takie, które pozwoliły przebić się z grą na świecie, wyjść poza rangę niszowego acz ciekawego studia w Europie środkowej, stworzyć podwaliny pod Dziki Gon (nie tylko finansowe, ale też rozpoznawalności marki, organizacji zespołu, posiadanej technologii etc.).

To nie były czasy, w których CDP mógł się na nic nie oglądać, lecz musiał iść na pewne kompromisy. I tutaj kompromisem był zamknięty świat, krótsza fabuła, mniej aktywności pobocznych i wiele niedoróbek na premierę.

Koniec końców dostaliśmy więc grę kameralną, ale za to bardzo dobrą w tym czego się podjęła. Trochę jak taki dodatek do AAA wielkości AA (jak Serca z Kamienia np.) zamiast biedne AA próbujące zaprezentować skalę AAA ale bez jakości. 

Nie bez powodu o Wiedźminie 2 cały czas się mówi a o Two Worlds II prawie nikt nie pamięta. A obie gry miały podobny budżet i datę premiery. 

Jak się okazuje - lepiej było zrobić mniej ale na najwyższym dostępnym poziomie niż dużo ale przeciętnie.

P.S. Ale serii Two Worlds mimo wszystko żal... gdyby kontynuowano pracę nad nią to mielibyśmy kolejnego dobrego open-worlda

18.05.2026 17:37
8.5
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Two Worlds 2 to Cedep uwalił, mieli się wziąć za promocję i polonizację tej gry ,ale odpuścili z powodu drugiego Wieśka.
A szkoda, bo to fajna gierka była, przydałoby się żeby ktoś to wskrzesił i zrobił trójkę.

19.05.2026 11:00
MilornDiester
8.6
odpowiedz
MilornDiester
59
Generał

katai-iwa Wciągnęli potem do siebie praktycznie cały zespół, który był za TWII odpowiedzialny więc może coś jest na rzeczy...

Z tego co wiem to Paweł Sasko chociażby stamtąd pochodzi, jak i bardzo duża część ludzi odpowiedzialnych za Serca z Kamienia.

18.05.2026 11:49
barto528
9
odpowiedz
barto528
69
Green Bastard

Jakież było moje zdziwienie przy drugim podejściu, kiedy wylądowałem w obozie Kaedwen :D Najsłabszy Wiedźmin ale dalej kawał dobrej gry dla mnie

18.05.2026 12:17
10
1
odpowiedz
szopen469
107
Konsul

Moim zdaniem najgorsza część. Przesycone barwy, ten dziwny filtr sprawiał że gra była zwyczajnie brzydka. I dalej jest. 
Tracking wrogów to był generator losowych ruchów przez co Geralt skacze od wroga do wroga. 
Picie eliksirów( i ich limit do 3) to totalna pomyłka.
Jedynym pozytywem była fabuła która też nie była zbyt porywająca.

18.05.2026 12:42
Nolifer
11
odpowiedz
Nolifer
185
The Highest

3 > 1 > 2 

2 raz w zyciu przeszedłem i nigdy do niej nie wróciłem.

18.05.2026 14:38
12
1
odpowiedz
Cyberfan
66
Konsul

Pod kątem fabuły to najlepszy wiedźmin ze wszystkich trzech części.

18.05.2026 16:53
13
odpowiedz
NekoRei
5
Pretorianin

Ogram sobie chyba znowu. Przeszedłem 2 razy, ale to jeszcze przed wiedźminem 3 i to na takim pc, że w plikach gry musiałem ustawiać niżej niż najniższe detale a i tak się jarałem grafiką XD uwielbiam tą grę, ale niestety pierwszy akt jest tak kurde dobry, że ciężko później jest. Niestety pomimo dwóch ścieżek do wyboru, żadna nie jest już tak fajna jak początek tej gry. Przynajmniej tak to zapamiętałem. Możliwe, że mi się zmieni teraz. Tym bardziej trzeba usiąść do tego :)

18.05.2026 17:34
baltazar1908
14
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Ciekawy jestem czy ten DLC od Fools Theory będzie czy pismaki stworzyli super mistyfikację bo czytałem na kilku polskich stronach i nie tylko polskich, więc jeżeli jest to kaczka to chyba bez używek ani rusz wypisując takie rzeczy.
Wiedżmina 3 mam od dnia premiery, część drugą natomiast od roku 2012 obie gry na steam, jedynki nie mam bo nie jest na game-pada dlatego czekam na obiecany remake od Fools Theory też.

18.05.2026 17:59
DexteR_66
15
2
odpowiedz
1 odpowiedź
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Dla mnie obok pierwszej części to najlepsza część. Wybory które miały znaczenie na każdym kroku, piękne i urokliwe Flotsam - świetny soundtrack, najlepszy dubbing w całej serii, zrobiony z jajem i bez teatralności, brzmiał tak, jakby aktorzy wiedzieli co się w danej sytuacji dzieje na ekranie, a bardzo rzadko się to zdarza w obecnych czasach i nawet wcześniejszych, bo w Wiedźminie 3 dubbing był najbardziej nierówny z całej serii, ale może to też wynikało ze skali całej gry. Wspominam cudownie Wiedźmina 2, nawet przez to, że w dniu premiery ogrywałem go na GeForce 8600 GTS i maksymalnie miałem chyba z 29 klatek, ale zęby były zaciśnięte, grafika obrzydliwa, ale grę ukończyłem. Mam nadzieję, że pod względem wyborów Wiedźmin 4 będzie choć trochę podobny do Wiedźmina 2.

Wielki błąd, że Iorweth został porzucony w Wiedźminie 3, bo przeważnie zawsze jego ścieżkę wybierałem, bo byłem zakochany w Vergen - jakiś taki przytulny klimat panował tam dla mnie.

post wyedytowany przez DexteR_66 2026-05-18 18:09:39
19.05.2026 09:12
Shadoukira
15.1
1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Zgadzam się, chociaż dla mnie każda część Wiedźmina to topka. Co do dubbingu to masz rację, ja też uważam, że Wiedźmin 2 pod tym względem był najlepszy. Aktorzy grali naprawdę dobrze i same teksty były dobre i często zabawne. Co do wyboru ścieżki, to ja też wolałem ścieżkę Iorwetha, bo po prostu jakoś bardziej mi ona odpowiadała, dlatego tym bardziej bolał mnie brak Iorwetha w Wiedźminie 3. Ogólnie w Wiedźminie 3 brakowało questów z elfami, które były w zasadzie tylko tłem.

Niestety Wiedźmin 4 przez wybór Ciri na główną bohaterkę niezbyt mi się podoba więc nie jestem jakoś napalony na tę grę, ale i tak jestem ciekaw jak im to wyjdzie, zwłaszcza technologicznie. Jeśli gra będzie świetna pod względem mechanik jak np. RDR2, to mogę się skusić.

Na szczęście powstaje też remake pierwszej części Wiedźmina i na to czekam i to bardzo. Zwiedzanie terenów z pierwszej części w nowej pięknej grafice może być czymś świetnym, tym bardziej, że pewnie gra zostanie mocno rozbudowana, zwłaszcza pod względem questów pobocznych. Mam nadzieje, że tutaj nas CDPR nie zawiedzie i dowiezie zarówno fabularnie jak i technologicznie.

post wyedytowany przez Shadoukira 2026-05-19 09:20:23
19.05.2026 10:36
16
1
odpowiedz
Arturo1973
89
Konsul

Wiedźmin 2 ma najlepszą regrywalność - chociażby dlatego, że warto poznać i ścieżkę Roche'a, i ścieżkę Iorwetha. Poza tym, nie jest przesadnie długi. Pamiętam, że najpierw zrobiłem ścieżkę Roche'a, a potem ścieżkę Iorwetha i właśnie ta druga ścieżka mi się bardziej spodobała - Vergen ma świetny klimat, Iorweth, Saskia, Filippa, krasnoludy...Warto iść tą ścieżką choćby dlatego, aby na samym końcu w "Wejściu Smoka" nie zabić Saskii. Ogólnie gra jest bardzo dobra, ma sporo wręcz ikonicznych oraz dowcipnych scen. Świetny jest też pomysł, że na samym końcu można się po prostu z Letho napić wódki i nie walczyć :-)

19.05.2026 10:46
Wrzesień
17
1
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Akurat tej części nie przeszedłem, ale podoba mi się ten pomysł mniejszych, bardziej zamkniętych lokacji. Chętnie zobaczyłbym to w trójce, gdzie otwarty świat raczej mnie znudził.

19.05.2026 10:58
[Gammorin]
18
odpowiedz
1 odpowiedź
[Gammorin]
108
N7

Lubię bardzo Wiedźmina 2, tak jak całą trylogię, ale w moim subiektywnym rankingu była to gra najsłabsza jako całokształt. Nje znaczy to,że grę uważam za słabą, ale jakoś tak najmniej czułem ten klimat tam.

19.05.2026 12:07
Shadoukira
18.1
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Ja w sumie powiedziałbym, że każda kolejna cześć Wiedźmina była lepsza od poprzedniej, przy czym każda część na swoje czasy była świetna.

Dla mnie pierwszy Wiedźmin wypada najgorzej w sumie za uciążliwy backtracking na bagnach i za mało ciekawą walkę. Wiedźmin 2 miał za to małe lokacje i dużo niewidzialnych ścian, przez co gra wydawała się bardziej liniowa. Dodatkowo Wiedźmin 2 nie był zbyt długą grą (dla jednych plus dla drugich minus).

Wiedźmin 3 to już ukoronowanie serii, chociaż ta gra też miała swoje problemy, jednak mimo wszystko i tak wypadła najlepiej i super ją wspominam.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl