Kolejna pijawa wybroniła się od eksmisji

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
24.10.2011 15:21
1
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Kolejna pijawa wybroniła się od eksmisji

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10526648,Obroncy_lokatorow_usiedli_na_ziemi__Eksmisji_nie_bylo.html

Przez 8 lat od śmierci męża i przez jeszcze dłuższy czas od rozwodu kobieta miała czas na rozwiązanie łamigłówki pt. "to nie jest moje mieszkanie, mogę być wywalona w każdej chwili, co robić?". Miała to w dupie? Jest tak skrajnie głupia i niezaradna życiowo? Czy niezaradni życiowo to taka ładna nazwa na pijawy żerujące na socjalu?

Do noclegowni z nią!

24.10.2011 15:32
halfmaniac
📄
2
odpowiedz
halfmaniac
84
Dr. Freeman

DO GAZU !

24.10.2011 15:47
Mr.Kalgan
3
odpowiedz
Mr.Kalgan
226
Gold Dragon

A niby dlaczego miałaby byc eksmitowana ? Eksmisja na bruk jest zezwierzeceniem prawa i aktualnie dorobkiem PO. Państwo w którym tak proceder jest mozliwy w zasadzie nie jest już państwem wspólczesnym ale jakimś konglomeratem praw feudalno/niewolniczo/wczesnokapitalistycznych.

24.10.2011 15:51
Lysack
4
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

a ja glupi place za wynajem...

24.10.2011 15:57
Tlaocetl
😉
5
odpowiedz
Tlaocetl
196
Ocenzurowano

Mr.Kalagan - jakbyś miał mieszkanie, które komuś wynajmujesz, które musisz remontować i utrzymywać, a ktoś nie płaci czynszu i musiałbyś dopłacać z własnej kasy... oj zmieniłby Ci się punkt widzenia, bardzo...

wysiak
😁
6
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

"A niby dlaczego miałaby byc eksmitowana ? Eksmisja na bruk jest zezwierzeceniem prawa i aktualnie dorobkiem PO. Państwo w którym tak proceder jest mozliwy w zasadzie nie jest już państwem wspólczesnym ale jakimś konglomeratem praw feudalno/niewolniczo/wczesnokapitalistycznych."
Rzeczywiscie, mozliwosc pozbycia sie nielegalnego lokatora z prywatnej wlasnosci to szczyt zezwierzecenia. Pamietaj nie wyjezdzac nigdzie na wakacje, tylko pilnuj domu, bo a nuz pod nieobecnosc ktos ci sie wprowadzi, i przeciez nie wywalisz go na bruk (takie przypadki juz sie zdarzaly w Hiszpanii).

Psycho16
7
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

takich ludzi powinno sie tepic - a najlepsze jest to ,ze w moim miescie mieszkania socjalne sa o wiele lepsze niz te w ktorych mieszkaja moi znajomi...
Naprawde ladnie je wykonczyli - wszystko nowiutkie - az zal je oddawac w uzytkowanie menelstwu i pasozytom - ale to takie panstwo, kazdy za darmo by chcial... a potem zrobi sie nam druga francja.
Osobiscie to do barakow po pracownikach budowlanych dalbym prawo zamieszkania - a jak nie pasuje to radz sobie sama

24.10.2011 15:59
Awerik
8
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Rzeczywiscie, mozliwosc pozbycia sie nielegalnego lokatora z prywatnej wlasnosci to szczyt zezwierzecenia. Pamietaj nie wyjezdzac nigdzie na wakacje, tylko pilnuj domu, bo a nuz pod nieobecnosc ktos ci sie wprowadzi, i przeciez nie wywalisz go na bruk (takie przypadki juz sie zdarzaly w Hiszpanii).

W Polsce też. Jeden nawet niedaleko mnie.

24.10.2011 16:07
Drackula
9
odpowiedz
Drackula
244
Bloody Rider

(takie przypadki juz sie zdarzaly w Hiszpanii) bo tam jest tak smieszne prawo ze jak masz drugi dom w ktorym mieszkasz a do innego ci sie sqatersi wprowadza to nie mozesz ich ruszyc :). Ogladalem kiedys w BBC jak gdzies na wybrzezu ludzie kilka willi nad morzem tak "potracili" :)

24.10.2011 16:09
😐
10
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Proszę tak mocno nie pluć się w sprawach eksmisji, bo prawdziwe żniwa eksmisji dopiero przed nami. Hipoteki dojrzewają powoli.

24.10.2011 16:10
11
odpowiedz
Hajle Selasje
104
Eljah Ejsales

Nie róbcie takich durnych porównań. Czym innym jest włamanie się do czyjegoś domu i jego okupowanie, a czym innym sytuacja kobiety, która latami mieszkała w mieszkaniu po swoim mężu.
Sami się w ten sposób kompromitujecie.

Poczekajcie trochę, Młodzi Wykształceni z Wielkich Miast, jeszcze trochę kryzysik przytrzyma, na kredycik zabraknie, bank upomni się o pieniążki i może nabierzecie trochę szacunku do starszej kobiety, której z dnia na dzień chce się wywrócić życie do góry nogami.

Nie uważam wcale, żeby sprawa była jednoznaczna, ale minimum empatii można wymagać od każdego człowieka.

Aha, gwoli ścisłości Agencja Mienia Wojskowego ma się do prywatnej własności nijak.

24.10.2011 16:10
Glob3r
12
odpowiedz
Glob3r
97
Tots units fem força

W Hiszpanii są gangi wyspecjalizowane w takim zawłaszczaniu mieszkań. Nawet jakiś czas temu był na GOLu wątek o tym, może ktoś poszperać ;)

24.10.2011 16:19
Al Swearengen
13
odpowiedz
Al Swearengen
57
Pretorianin

hajle - empatia na golu? proszę ciebie.

24.10.2011 16:20
Lysack
14
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Hajle -> agencja i tak wykazała się wyrozumiałością, że nie kazali jej opuścić mieszkania od razu po śmierci męża, a jeszcze lepiej bezpośrednio po rozwodzie.

Przynajmniej na kolei tak jest, że mieszkanie przyznawane jest tylko na czas pracy w zawodzie i tylko dla najbliższej rodziny (rodzice już nie mogą mieszkać w takim mieszkaniu, a w opisanym w artykule przypadku przecież była to już obca osoba). W przypadku śmierci danego pracownika, jego rodzina musi się wyprowadzić. W momencie przejścia na emeryturę także muszą się wszyscy wyprowadzić, ale bodajże mogą dostać jakieś dofinansowanie do czynszu.

24.10.2011 17:22
gtx295xD
15
odpowiedz
gtx295xD
81
Szef Syntetycznej Mafii

Tak polska zbudowana, cóż zrobić ręce opadają.

24.10.2011 18:14
Mr.Kalgan
16
odpowiedz
Mr.Kalgan
226
Gold Dragon

Tlaocetl

Ta osoba płaciła czynsz (360 zł), natomiast nałożono na nią czynsz wg stawki dla nieuprawnionego lokatora - zwiększony 0 150% na który nie było jej stać.

All

Nie było wyroku sądu w tej sprawie, a zatem eksmisja była nielegalna.

24.10.2011 18:40
yasiu
17
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Lysack - nie na każdej kolei tak jest. Na kolei na której pracował dziadek mojej żony, mieszkanie zostaje, nawet na emeryturze. Ale, może to zależy od stanowiska?

24.10.2011 19:21
xanat0s
18
odpowiedz
xanat0s
254
Wind of Change

Przypadki hiszpańskie czy ogólnie celowe albo patologiczne należy odróżnić od ludzkich tragedii. Sam jestem dosyć brutalny jeśli idzie o pasożytów społecznych i nie rusza mnie, jak słyszę o alkoholikach wyrzucanych bo nie płacili czy cwaniakach, co myśleli, że jak się wprowadzą do cudzego, nazwą to "squatem" to będą mogli tam mieszkać.

Nie znam całej historii tej pani, więc o jej przypadku się nie wypowiadam.

Ale nie byłbym tak kategoryczny w formułowaniu sądów - spotkałem się z przypadkiem eksmisji. Za PRL zakwaterowali ich do kamienicy, w końcu po '89 znalazł się właściciel. Podniósł czynsz, nie mogli płacić. Dlaczego? Właśnie pojawiły się dzieci, mąż miał wypadek - pracodawca go zwolnił, żona musi się nim opiekować, więc też zrezygnowała. Leki bardzo drogie, rehabilitacja konieczna - na nic nie ma pieniędzy. Wszystko idzie w dzieci, żeby miały co jeść. Właściciel odciął prąd, wodę, zamurował toaletę na korytarzu. Ludzie porządni, ale życiowo nieporadni. Mają nakaz eksmisji - właściciel zaoferował im tymczasowy lokal zastępczy. W takiej melinie, że nikt z was by tam własnego dziecka w wieku ok. 5 lat na chwilę nie zostawił. Więc ojciec się buntuje.

Jak widać sprawa jest bardzo trudna. Nawet takiemu komuś jak ja, który naprawdę nie ma oporów przed eksmitowaniem pasożytów, tutaj jednak łamie się serce :) Dlatego apeluję o nie stawianie wszystkiego tak kategorycznie, kiedy czytacie o kolejnych eksmitowanych.

24.10.2011 19:47
Mr.Kalgan
19
odpowiedz
Mr.Kalgan
226
Gold Dragon

Szacunki z 2008 r odnosnie liczby bezdomnych w Polsce:
http://www.nauki-spoleczne.info/zjawisko-bezdomnosci-w-polsce-i-sposoby-przeciwdzialania-mu-z-punku-widzenia-pracownika-pomocy-spole

Obecnie ilość ta wynosi od 600 tys do 800 tys i ma charakter rosnący.
Ciekawe byłyby badania jak wielu bezdomnych powstało z eksmisji na bruk.

24.10.2011 21:01
20
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Teraz lobby przeforsowało eksmisję na bruk. Pisałem o tym w wątku "parlament dwóch prędkości ".

24.10.2011 23:19
21
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Hajle Selasje -- Sranie w banię! Twoje założenie zmienności ludzkiej psychiki może wyniosłeś ze środowiska, w którym się obracasz, ale użyję twoich słów: nie rób takiego durnego porównania! Młodzi Wykształceni z Wielkich Miast, dzięki za okazany mi szacunek, często ciułają od równych dwudziestek albo i od wcześniejszych na swoje utrzymanie i własne, z konieczności, wzięte na kredyt mieszkanie, więc zarzucać im takie rzeczy jest trafieniem kulą w płot. I mieliby je szybciej, gdyby nie złodziejskie państwo, rozdające kasę tego typu babsztylom. Zero empatii, sory batory.

Z dnia na dzień? Co, jest tak ociężała na mózgownicy, że nie pokumała zawczasu, że siedzi na cudzym?! Ja ci powiem, że nie jest, ona dobrze wie, wszystkie kombinatorskie, złodziejskie pijawy wiedzą najlepiej, jak państwo zrobić w trąbę i ona swoją trzęsącą się zniszczoną ręką z papierochem dobrze wie, co robi, dba o własną dupę, która nie godna noclegowni. Niech spieprza babsztyl, sam bym chętnie kijem pogonił!

I koronna kwestia: noclegownia to co, bajoro z gównem, czy co, do cholery?! Jeżeli się cale życie nie zarobiło na swoje, to taka darmowa koja z kubkiem ciepłej herbaty na śniadanie jest szczytem marzeń i należytą zapłatą za swoją niegospodarność. Wielkie mi halo! A ta jędza woli na klatce kimać niż na pryczy, po prostu ręce opadają!

25.10.2011 00:44
22
odpowiedz
Hajle Selasje
104
Eljah Ejsales

Wykształceni z Wielkich Miast, dzięki za okazany mi szacunek

Ze swoim egotyzmem i klapkami na oczach jesteś doskonałym reprezentantem tych ludzi. Musisz zresztą przyznać, że określenia których używam są niczym wobec tego, jak odnosisz się do starszej kobiety z potężnym problemem w życiu. Zacznij szanować innych i dopiero potem wymagaj szacunku względem siebie.

Obawiam się, że nie mamy o czym rozmawiać. Twoje tyrady wymierzone przeciwko tej "pijawie" przypominają mi rozważania Raskolnikowa o wszach.

Zabij ją i weź jej pieniądze (mieszkanie?), z tym że następnie z ich pomocą poświęcisz się służbie dla całej ludzkości, dla dobra powszechnego (młodzi szybciej spłacą kredyty?): jak sądzisz, czy tysiące dobrych czynów nie zmażą jednej drobniuteńkiej zbrodni? Za jedno życie... tysiąc żywotów uratowanych od gnicia i rozkładu. Jedna śmierć w zamian za sto żywotów, przecież to prosty rachunek. Zresztą, co waży na ogólnej szali życie tego suchotniczego, głupiego i złego babsztyla? Nie więcej niźli życie wszy (pijawy?), karalucha, a nawet mniej, bo to sekutnica szkodliwa. Zżera cudze życie, to jędza;

25.10.2011 01:03
23
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Musisz zresztą przyznać, że określenia których używam są niczym wobec tego, jak odnosisz się do starszej kobiety z potężnym problemem w życiu. Zacznij szanować innych i dopiero potem wymagaj szacunku względem siebie.

Nie miałem nic przeciwko określeniu, które zastosowałeś, więc ta zdaniowa produkcja nie ma sensu. Za to zmartwiłeś mnie, bo jednak przyznałeś, że nie okazałeś mi szacunku. Zostaniesz za to srogo ukarany, do siódmego pokolenia twoje potomstwo będzie miało odbierane kredyty!

Ona ma problem? To ja mam z nią problem, bo skoro tak pięknie przypomniałeś o kwestii Agencji Mienia i jej państwowości, to uświadomię cię, że to ty, za swoje pieniądze, utrzymujesz tą pijawę, która nie płaci za to czynszu, bo wszystko wydaje na papierochy. Ale nieeee, ty, CZŁOWIEK, z uczuciami, NIE ZWIERZĘ, czule rzuci grosik na biedactwo, które ma taki problem, że jej dupa niegodna noclegowni! Ciekawe, do cholery, jak się ta bidulka wyraża na temat lokatorów tych zacnych i ciepłych przybytków dla niezaradnych życiowo, pewnie szacunek do ludzi w jej ustach po prostu kwitnie! :)

Co do zacytowanego fagmentu, to chyba masz problemy z logicznym myśleniem. W żadnym zdaniu nie oskarżyłem baby o odbieranie mieszkań młodzieży, to państwo im je odbiera, a baba jedynie korzysta z tego chorego systemu, który nauczył ją, że skoro się na cudzym siedzi, to się siedzieć będzie, ku chwale socjalowi i trosce o bliźniego. Natomiast każda próba uleczenia sytuacji poprzez nauczenie ludzi, że cudze jest cudze i nie ma się do neigo ŻADNEGO PRAWA, jest godne pochwały. Nikt jej nie chce zabijać, noclegownia to nie obóz śmierci, nie demonizujmy. Pryczka, pledzik, stąd też można chodzić do roboty. Żyć, nie umierać, żyć!

25.10.2011 01:39
Devilyn
😱
24
odpowiedz
Devilyn
220
Organised Chaos

Masz coś z tą sprawą wspólnego że tak emocjonalnie do tego podchodzisz?

25.10.2011 18:45
25
odpowiedz
Anaslen_NPC
3
Centurion

Wszystko człowiekowi chcą odebrać bezduszne urzędy i POlicja w tym sk00rwiałym XXI wieku!

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl