Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Idziecie na procesje w Boże Ciało?

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
03.06.2026 21:13
1
odpowiedz
nie_boj_nic
1
Junior

Idziecie na procesje w Boże Ciało?

Pytanie skierowane do tych mniej wierzących. Czy zdarza się Wam uczestniczyć w tego typu uroczystościach bo czujecie się kulturowymi katolikami?

post wyedytowany przez nie_boj_nic 2026-06-03 21:13:28
04.06.2026 06:28
Kasrkin
1.1
1
odpowiedz
Kasrkin
19
Generał

nie_boj_nic mniej wierzących.

Kościół katolicki nie dopuszcza czegoś takiego - albo wierzysz w 100% we wszystko co mówią, albo jesteś nie wierzący.

kulturowymi katolikami

Niby co to takiego? Że w polskiej przestrzeni publicznej na stałę zadomowiły się obrzędy katolickie, nie znaczy że wszyscy to akceptują lub celebrują. Tak samo jak ubieranie choinki w grudnie nie czyni z nikogo "kulutorywmi poganami".

03.06.2026 22:12
dafton.
2
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
dafton.
35
Konsul

nie, czy musza sie tak ludzie obnosic z tym po ulicy? Nie moga sobie wierzyc w swoim domu? Ja tam nie wnikam do domu nie zagladam, a ci sie afiszuja na kazdym osiedlu.

03.06.2026 22:12
dafton.
2
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
dafton.
35
Konsul

nie, czy musza sie tak ludzie obnosic z tym po ulicy? Nie moga sobie wierzyc w swoim domu? Ja tam nie wnikam do domu nie zagladam, a ci sie afiszuja na kazdym osiedlu.

03.06.2026 22:22
2.1
4
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

dafton. Nie unoś się, miłośnicy anime mają swoje konwenty, gracze targi, motocykliści urządzają zloty i przejazdy, jest nawet jakiś spot rolkowców w Warszawie. Czemu miłośnicy jakiejś konkretnej religii nie mogą zrobić sobie swojej manifestacji? Szczególnie, że stanowią większość społeczeństwa, a święto wywodzi się z czasów gdy ta większość była miażdżąca.

03.06.2026 23:55
WolfDale
😜
2.2
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Ktoś tu tęskni za tzw. komuną?

03.06.2026 22:20
Szlugi12
3
odpowiedz
Szlugi12
134
BABYMETAL

Raczej nie, trzeba dokończyć 007 Firsta przed premierą Gothica Remake

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-06-03 22:20:51
03.06.2026 22:28
claudespeed18
4
odpowiedz
4 odpowiedzi
claudespeed18
228
Call me Snake

Ja polecam film "Boże Ciało" z 2019. Świetnie obrazuje ludzi niby-szczerze-wierzących.

04.06.2026 03:48
Drenz
4.1
3
odpowiedz
Drenz
50
Senator

claudespeed18 Akurat tego nie obrazuje. A w Boże Ciało to tylko "Biała Sukienka".

04.06.2026 11:40
claudespeed18
4.2
odpowiedz
claudespeed18
228
Call me Snake

Drenz Czego nie obrazuje? Hipokryzji katoli z zaścianka czy może najważniejsza jest tutaj procesja tego święta? Co kto woli oglądać :)

04.06.2026 11:57
Drenz
4.3
odpowiedz
Drenz
50
Senator

claudespeed18 Nie obrazuje, bo tylko jakiś tam niewielki % takich ludzi, margines.

04.06.2026 12:14
claudespeed18
4.4
odpowiedz
claudespeed18
228
Call me Snake

Drenz Niewielki % mówisz. No nie dogadamy się dziś z rana, chyba różne filmy oglądaliśmy.

03.06.2026 22:45
ExtremeMetalFan
5
odpowiedz
ExtremeMetalFan
68
Konsul

Zawsze chodzę. Ale teraz anginę mam akurat 😔

03.06.2026 22:59
Wrzesień
6
2
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Raz byłem, bo myślałem, że to marsz równości.

03.06.2026 23:49
WolfDale
😁
7
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Przeczytałem kultowymi katolikami i zacząłem się zastanawiać o co chodzi...

04.06.2026 07:14
8
odpowiedz
NightGeisha
12
Generał

Zdecydowanie, to uroczystość nie tylko religijna, ale także narodowa. W Warszawie Najświętszy Sakrament będzie niesiony w zabytkowej monstrancji z Bazyliki Świętego Krzyża, a procesja zostanie poprzedzona msza w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela o10 rano. Właśnie wstałem i szykuje się do tej uroczystości, a serce raduje się na samą myśl uczestniczenia. Deo et Patriae!

04.06.2026 08:14
Soulcatcher
9
2
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

W dużych miastach ludzie podchodzą do tego różnie, wiadomo.
A w małych miastach i na wsiach, czyli w większej części Polski, to jest wielkie święto zarówno religijne jak i społeczne.
Bardzo mi się to podoba że ludzie wiele dni wcześniej się przygotowują i organizują, budują ołtarze itd. A sama procesja jest zbiorowym wydarzeniem całej społeczności.
To piękna tradycja, budująca w nas wspólnotę i dumę narodową, no i oczywiście wydarzenie religijne.

A jak ktoś woli zostać w domu, jego sprawa.

04.06.2026 11:17
Rumcykcyk
10
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
Rumcykcyk
138
Ojciec Zarazy

Fanatyzm. Nawet w tym dniu księża nie omieszkają wyciągnąć koszyczki po monety i papierki. Na co dzień ci co najbardziej plują na druga osobę siedzą w pierwszej ławce i idą na czele procesji rozpychając się łokciami i wyklinając drugą osobę żeby zrobiła miejsce.

04.06.2026 11:30
Soulcatcher
10.1
1
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Rumcykcyk fanatyzm to jest to co ty piszesz, sam plujesz na innych

04.06.2026 12:36
10.2
odpowiedz
Lester53
62
Konsul

Rumcykcyk Rozumiem że byłeś, widziałeś kto siedział na tej pierwszej ławce, widziałeś jak się rozpychał łokciami i słyszałeś jak potem pluł jadem skoro wygadujesz takie rzeczy?

post wyedytowany przez Lester53 2026-06-04 12:37:24
04.06.2026 13:10
WolfDale
😊
10.3
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Lester53 Wie bo sam tam siedział i robił dokładnie to co opisał, żeby potem móc poczynić ten wpis.

04.06.2026 11:53
Irek22
11
odpowiedz
Irek22
181
Legend

Nie, od jakichś 25 lat nie chodzę. Ale niech sobie organizują te procesje Bożego Ciała, a ci, którzy chcą w nich iść, niech sobie idą. W ogóle mi to nie przeszkadza. I piszę to jako ateista oraz osoba krytycznie nastawiona do hierarchicznego Kościoła Katolickiego, a jeszcze bardziej do jego patologicznej odmiany zwanej "polskim koścołem".

04.06.2026 12:37
Wrzesień
12
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Z tego co widzę (mam okno na ulicę przez którą zwykle przechodzą), to te procesje z roku na rok są coraz mniejsze. U mnie w mieście, które ma niecałe 130000 mieszkańców pewnie jeszcze ze 20 lat będzie się opłacało zamykać ruch i organizować to wszystko, a potem pewnie parę osób będzie sobie chodziło dookoła kościoła.
Ogólnie fajnie, bo raz, że społeczeństwo chyba faktycznie się sekularyzuje, a dwa, że większość ludzi pewnie powoli ogarnia, że wszystkie marsze, parady i inne procesje to zawsze był pic na wodę i lepiej sobie wykorzystać dzień wolny od pracy po prostu odpoczywając i organizując go we własnym zakresie.

04.06.2026 13:00
Soulcatcher
12.1
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Wrzesień a ja dosyć często odwiedzam kościoły w mniejszych miejscowościach i widzę odwrotny trend. W zeszłą niedzielę byłem w Tęgoborzy na normalnej niedzielnej mszy, i pomijając to że całkiem spory kościół był pełen to było bez przesady z 30 ministrantów, myślałem że padnę. I wszyscy wyglądali na mocno zainteresowanych.
A ci ludzi to nie jacyś średniowieczni chłopi pańszczyżniani, piękne domy, piękne samochody, stroje itd. Aż miło patrzeć, ja w swojej bluzie wyglądałem jak wieśniaczek.
I tak jest w bardzo wielu miejscowościach na południu Polski. Dla mnie bardzo budujący widok. Taka Polska nie była by złym rozwiązaniem.

Kogo obchodzi negatywne zadanie malkontentów, jak jest masa takich silnych i dobrze zorganizowanych społeczności.

post wyedytowany przez Soulcatcher 2026-06-04 13:01:51
04.06.2026 13:32
Drackula
12.2
3
odpowiedz
Drackula
248
Bloody Rider

W małych miejscowościach pójście do kościoła to bardziej socjalny event a nie potrzeba liturgiczna. Ludzie chodzą bo tak wypada, aby poplotkować, oby pokazać swój status społeczny etc.
ale i tak z roku na rok ilość uczestników niedzielnej mszy jest coraz mniejszy. Za brzdąca w kościele był taki ścisk że nie można czasem do środka było wejść. Dziś nawet nie ma pełnego obłożenia miejsc siedzących. U mnie w polskiej parafii przez ostatnie 30 lat, liczba uczestników głównej mszy niedzielnej spadła do ~25%

04.06.2026 14:08
12.3
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Drackula pójście do kościoła to bardziej socjalny event a nie potrzeba liturgiczna
Bo trzeba rozróżnić kult od wiary. Już od starożytności kult jest ważniejszy niż wiara.

04.06.2026 14:12
papież Flo IV
12.4
odpowiedz
papież Flo IV
110
Kardynał

Nadal siedzę trochę w temacie organizacyjnym i tak jak z samym Bożym Ciałem nie ma żadnych problemów, tak zebranie nawet małej liczby ludzi w środku tygodnia w ciągu oktawy na procesję rzeczywiście staje się problematyczne, starzy się wykruszają, a reszcie codziennie po kościołach się chodzić nie chce... nie żebym był jakoś zdziwiony tym faktem.
I ogólnie tak chyba czeka przyszłość kościoła w Polsce. Frekwencja mizerna, aczkolwiek kibice pełnej sekularyzacji niestety muszą obejść się smakiem, bo ludzie nadal od święta będą się w tych kościołach zjawiać. Widzę to po młodych swoich znajomych, religijni nie są za grosz, ale tu co chwila jakiś chrzest, tu jakaś komunia, a ten zara do bierzmowania... Religia zbyt mocno wrosła w naszą kulturę, żeby się jej całkowicie pozbyć.
Aczkolwiek dbać warto, bo taki marszowy evencik spoko, paru miejscowych migrantów wyglądało na bardzo zadowolonych jak taka chmara odświętnie ubranych ludzi przeszła im nagle koło chaty.

04.06.2026 14:15
Wrzesień
12.5
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Soulcatcher
Daj spokój, jak ktoś ma faktycznie jakiś kontakt z małymi miejscowościami, to dobrze wie, że tam wysoka frekwencja na kościelnych uroczystościach nie wynika z potrzeby, tylko bardziej z obawy, żeby cię ksiądz nie potępił, a sąsiedzi nie wytykali palcami. Te rejony są często dużo bardziej zantagonizowane niż duże miasta a o sporach pomiędzy sąsiadami to często chodzą legendy. To, że raz w tygodniu się spotkają w kościele tego nie zmienia.

W ogóle te silne, zorganizowane społeczności to trochę mit. Prawdziwe więzi zawsze się tworzyły raczej w małych gronach. Oczywiście dziś jest z tym pewnie gorzej niż kiedyś, bo jednak rozwój techniki i internet sprawił, że ludzie są mniej od siebie zależni, ale i tak marudzenie, że kiedyś to tradycje łączyły ludzi jest mocno przesadzone. Fakt, ludzie może szli razem w procesji, ale poza tym, to wciąż niewiele mieli ze sobą wspólnego.

04.06.2026 18:06
WolfDale
😊
12.6
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

papież Flo IV Nadal siedzę trochę w temacie

Jak zawsze skromny.

04.06.2026 13:21
13
odpowiedz
16 odpowiedzi
Quodton_NPC
43
Konsul

.

post wyedytowany przez Quodton_NPC 2026-06-04 18:09:56
04.06.2026 14:03
Soulcatcher
13.1
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Ange Ushiromiya Mało wiesz o życiu i historii. Chrześcijanie zdecydowanie wyróżniają się w NIE BYCIU MIĘKIMI FAJAMI. To my uchroniliśmy Europę przed wieloma zalewami ze wschodu i to my skolonizowaliśmy cały świat. To my zaoraliśmy dziesiątki społeczeństw na wszystkich kontynentach ustawiając ich na całe stulecia. Nikt nie zmienił świata bardziej niż Chrześcijanie. To my jako jedyna religia na świecie mieliśmy na tyle odwagi aby dwukrotnie użyć broni atomowej.
Nawet ci dumni Chińczycy puszący się swoją potęgą byli orani przez dziesięciolecia przez Chrześcijan.
Najsilniejsze państwa na świecie stoją na chrześcijańskich korzeniach.
I zapewniam cię że jak przyjdzie taka potrzeba to znowu wszystkich zaoramy.

04.06.2026 14:06
13.2
1
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Ange Ushiromiya Tak tak, społeczeństwo stało się miętkimi fajami, i dzięki temu żyje na poziomie technicznym, materialnym, zdrowotnym i społecznym całe poziomy wyżej, niż ci twardziele z bliskiego wschodu czy Rosji. Już za sam fakt że możesz wypisywać cokolwiek, nawet takie niesprawdzone własne domysły powinno się dziękować chrześcijaństwu właśnie.
Abstrahując od tych bzdur wypisanych w Biblii, jaką ona pełniła funkcję przez stulecia, czym obrosła i jaka kasta dzięki niej się wybiła, trzeba przyznać, że filozofia wymyślona przez Jezusa, niezależnie czy istniał, jest najlepszą drogą do powszechnego dobrobytu. Tylko harmonijne współistnienie i preferowanie dogadywania się zamiast walki zapewnia równomierny rozwój całego społeczeństwa.

04.06.2026 14:08
ASHERIX
13.3
odpowiedz
ASHERIX
61
Centurion

Soulcatcher My... zawsze mnie to bawiło. My wygraliśmy, my zrobiliśmy. Nie ty to robiłeś, ciebie tam nie było, żadne my.

04.06.2026 14:26
Soulcatcher
13.4
2
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

ASHERIX To są proste zasady tworzenia zdań. Zamiast pisać za każdym razem „Grupa ludzi połączona wspólnymi chrześcijańskimi ponad narodowymi religijnymi ideami” pisze się „My” bo to wynika z kontekstu.
”My” nie oznacza osobistej zasługi wręcz przeciwnie.

Poćwiczymy: Polacy to naród malkontentów. To MY marudzimy przy każdej okazji. To MY szukamy dziury w całym i przy każdej okazji wytykamy wady innych. Pomimo tego jestem dumny z tego jacy MY jesteśmy, bo mamy też wiele zalet.

Trudno abym będąc chrześcijaninem mówił o chrześcijanach ONI. Dla mnie to zdecydowanie MY, i tak biorę również na siebie wszystkie NASZE wady, przewinienia jak i zalety.

04.06.2026 14:39
ASHERIX
13.5
odpowiedz
ASHERIX
61
Centurion

Soulcatcher Poćwiczmy: Nie ma żadnego MY jesteśmy tacy czy sracy, nie ma MY Polacy jesteśmy tacy czy inni. To My marudzimy - nie, jedni marudzą inni nie. MY szukamy dziury w całym - nie, jedni szukają, inni nie. Można na przykład, zamiast pisać MY lub inne przydługie zdania, jak powyżej, napisać nie wiem, chrześcijanie zrobili to czy tamto, bez podpinanie się pod zasługi innych w postaci: MY zrobiliśmy (co się z resztą na początku wpisu udało a potem nagle... MY. Nie WY zrobiliście, co najwyżej oni zrobili.

04.06.2026 14:47
twostupiddogs
13.6
1
odpowiedz
twostupiddogs
272
Legend

Niektórzy przedawkowali Manolita :)

04.06.2026 14:50
13.7
odpowiedz
Quodton_NPC
43
Konsul

.

post wyedytowany przez Quodton_NPC 2026-06-04 18:10:08
04.06.2026 15:21
Soulcatcher
13.8
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

Ange Ushiromiya To co piszesz to w większości nieprawdy, półprawdy i myślenie życzeniowe ujeżdżaczy wielbłądów którym za 50 lat skończy się ropa. Masz prawo do takich opinii bo żyjesz w świecie rządzonym przez białych ludzi w większości będących pod wpływem chrześcijaństwa.

Ja jestem dobrą osobą do rozmowy o muzułmanach bo mieszkałem kilka lat w muzułmańskim kraju. Zapewniam cię że żadna zorganizowana akcja z udziałem muzułmanów nigdy nie nastąpi bo każdy z nich dba tylko o siebie.

04.06.2026 15:26
13.9
odpowiedz
Quodton_NPC
43
Konsul

.

post wyedytowany przez Quodton_NPC 2026-06-04 18:09:42
04.06.2026 15:28
Soulcatcher
13.10
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

ASHERIX A rozumiem, uważasz że podpinam się po to że Chrześcijanie kierują światem od setek lat?

MY nie dotyczy mnie i ciebie, ani twojej przynależności, tylko mnie i ludzi którzy wyznają podobne ideały. Jak chcesz pisać ONI to nikt ci tego nie broni. Ja będę pisał MY bo czuję wspólnotę i oczywiście nie z twoimi opiniami.

04.06.2026 17:02
13.11
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Ange Ushiromiya Bo gdyby słuchać Jezusa to należało by przed tymi "zalewami" z obcych państw otworzyć szeroko drzwi i dać im splądrować i zniszczyć całe swoje domostwo.

Dude, dokładnie taką uległość chrześcijanie pokazywali w czasach największego prześladowania. 30 lat później chrzest przyjął cesarz rzymski. Od tamtej pory chrześcijanie tylko rośli w siłę.
Ty w swojej nienawiści i agresji do muzułmanów nie jesteś od nich inny. Czym się różnisz, poza stroną barykady?

04.06.2026 17:33
13.12
odpowiedz
Quodton_NPC
43
Konsul

.

post wyedytowany przez Quodton_NPC 2026-06-04 18:09:31
04.06.2026 17:46
13.13
1
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Ange Ushiromiya Typie, z dupy wyciągasz jakieś brednie o upadającej Europie, masz pretensje do papieża, że działa zgodnie z wytycznymi założyciela swojej religii zamiast mordować w imię wiary i nawołujesz do organizowania krucjaty, czyli zbrojnego najazdu na czyjąś ziemię, bo wyznaje inną religię. Jesteś tak samo zacofany i agresywny jak muzułmanie. Wymachujesz religią jak szabelką albo tłuczesz nią ludzi po łbach.

04.06.2026 17:55
13.14
odpowiedz
Quodton_NPC
43
Konsul

edit: w sumie to usuwam swoje posty bo nie ma to sensu

post wyedytowany przez Quodton_NPC 2026-06-04 18:10:43
04.06.2026 18:20
13.15
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Ty:
ja nie chce nikogo zabijaćnie nawołuje do mordowania nikogo
Też ty:
wartościami była siła i dominacja nad wrogiem
Ty:
Nie mam zamiaru ani chęci najeżdzać na niczyją ziemie
Też ty:
Jedyny raz kiedy Chrześcijaństwo stało się porządną i fajną religią to czasy krucjat
Ty:
Nawet Hinduizm jest dużo lepszy i bardziej pokojowy, do tego też nic nie mam
Też ty:
całemu cywilizowanemu światu to zagraża izrael, indie i państwa muzułmańskie

Ej no kolego, nie obrażaj się, ja przepraszam, nie usuwaj zaraz konta.

post wyedytowany przez damianyk 2026-06-04 18:56:36
05.06.2026 00:33
WolfDale
😜
13.16
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

damianyk I teraz będziesz miał na sumieniu...

04.06.2026 14:13
abesnai
14
odpowiedz
abesnai
113
Kociarz
04.06.2026 14:52
Hoora
15
1
odpowiedz
Hoora
155
Trust but verify

Ostatni raz w kościele byłem na swojej komunii świętej w 3. klasie - czyli ponad 20 lat temu - i naprawdę nie widzę potrzeby, żeby tam wracać. Nie potrafię się przekonać do tego, że katolicyzm to faktycznie jedyna poprawna odpowiedź na kwestie duchowe i filozoficzne. W dodatku społeczność katolicka ma często naprawdę siermiężne i oryginalne poglądy na świat: moja szefowa wierzyła, że papież Franciszek to antychryst. Ogólny sprzeciw wobec praw mniejszości to dla mnie kolejny dealbreaker. Niestety regularnie przekonuję się, że wielu katolikom odleciał peron i nie mamy o czym rozmawiać. Kościół nie oferuje mi zatem ani monopolu na prawdę, ani społeczności, w której mógłbym poczuć się jak w domu.

04.06.2026 15:28
M@co
16
2
odpowiedz
M@co
140
Krzywda
Image

Wątek założony przez nowe wcielenie trolla czysto pod polaryzację i mącenie wody. Ale jak już się ludzie zaczęli na serio udzielać to wrzucę fotkę. Najlepsze w tym świecie są ołtarze tworzone w irracjonalnych sceneriach. Tutaj ukrzyżowan pod Lidlem. Stylistyka też dobrze dobrana. Można by wręcz rzec, że to patron niemieckiej sieci 😎
Edit: GOL jak zwykle nie umie załadować zdjęcia

post wyedytowany przez M@co 2026-06-04 15:34:02
Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl