Giercownik #633- Resident Evil Requiem

Forum Gry Akcji
Odpowiedz
26.02.2026 14:31
mrjohhny
1
9
odpowiedz
mrjohhny
234
Amoniak Vas Here
Image

Giercownik #633- Resident Evil Requiem

W audycji w piątek będzie omawiana kontynuacja jednej z moich i nie tylko moich ,ulubionych serii gier - RESIDENT EVIL. Po najlepszej dwójce (i remake-u) ,zmierzymy się z korporacją UMBRELLA w najnowszej części gry ,która jest moim cichym kandydatem do gry roku.Zapraszam

Dziewiąta główna część serii survival horrorów od firmy Capcom. Resident Evil Requiem wykonuje częściowy zwrot w kierunku horroru psychologicznego i przenosi nas z powrotem do Raccoon City, pozwalając wcielić się w Grace Ashcroft i Leona S. Kennedy'ego.

Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
RESIDENT EVIL REQUIEM>https://www.gry-online.pl/gry/resident-evil-requiem/z76971
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik

Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-632-reanimal/z41017d70
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.

Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) z odpowiedziami wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Po wrzuceniu listy waszych prac .zaczyna się głosowanie które kończy się w środę o 13.Po tym czasie zostaje wyłoniony zwycięzca .
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.

Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)

post wyedytowany przez mrjohhny 2026-02-26 14:31:48
26.02.2026 16:57
PIL
2
2
odpowiedz
PIL
275
VoiceMaster

Miałem nadzieję, ale niestety nie wydało.
Nie będzie gry w konkursie :(
A zapowiada się (jestem po pierwszych etapach) naprawdę zajekurnafajnie.

26.02.2026 18:58
PIL
3
2
odpowiedz
PIL
275
VoiceMaster

Czy ktoś wie dlaczego nie mogę podpiąć wątku?
Nawiasem mówiąc nowe GOL są doskonałym odzwierciedleniem hasła "Lepsze wrogiem dobrego"
Niestety :(

26.02.2026 19:53
4
2
odpowiedz
delluk
9
Legionista

PIL-też nie mogę usunąć ani podpiąć nowego może,coś "naprawiają",pewnie do jutra już będzie ok

03.03.2026 07:47
mrjohhny
5
5
odpowiedz
mrjohhny
234
Amoniak Vas Here

Zapraszam do głosowania :

1. Moja ulubiona część Resident Evil to Resident Evil 2 na PSX. To było moje pierwsze spotkanie z tą serią i w ogóle mój pierwszy survival horror. Pamiętam to do dziś jak pierwszy koszmar, który mi się...spodobał. :) Ten klimat komisariatu, te korytarze, ta cisza i ten filmik z Lickerem. Leon i Claire. Czyli 2 historie i 2 spojrzenia na koszmar. Dodatkowo te 2 płyty. Dla mnie to była magia. Jedną wyjmujesz i drugą wkładasz i... działa! Grafika była wtedy dla mnie piękna. Ten realizm i muzyka - słucham jej do dziś, bo ma w sobie coś niesamowitego, taki chłód i elegancję strachu. A może to po prostu nostalgia? Były też zagadki! Piekielnie trudne, bo po angielsku, więc kombinowałem metodą prób i błędów oraz czystej desperacji. Dodam, że nie miałem wtedy karty pamięci i konsola musiała chodzić cały czas, bo jak nie to Leon od początku zaczynał swoją przygodę

2. Odpowiedz może być tylko jedna a mianowicie Drugi Resident
Dla mnie podstawowa, druga część serii, czyli Resident Evil 2, to absolutna legenda survival horroru.

Klimat opustoszałego Raccoon City i komisariatu policji jest nie do podrobienia.Pierwsze wejście na komisariat który jest bardziej naszpikowany tunelami i sekretnymi przejściami do dziś robi wrażenie.

Podoba mi się system dwóch scenariuszy – Leon A / Claire B – który pokazuje wydarzenia z różnych perspektyw. Muzyka buduje napięcie w subtelny, ale bardzo skuteczny sposób.

Ograniczone zasoby sprawiają, że każda decyzja ma znaczenie,a strzelanie na ślepo zle sie konczy.

Dla mnie ogromnym atutem są też przeciwnicy, szczególnie pierwsze spotkanie z Lickerem, które potrafi przestraszyć nawet dziś. Historia jest prosta, ale bardzo wciągająca i dobrze poprowadzona.

Gra ma świetne tempo – nie jest ani za krótka, ani za długa. Nawet po latach czuć, jak duży wpływ miała na rozwój gatunku.

3. Grałam tylko w pierwsza czesc,i do tego oryginał na szaraku.Jest to dla mnie mnie najbardziej przerazajaca gra na tamte czasy. Posiadłość Spencerów ma niesamowity, mroczny klimat. Ograniczona amunicja zmusza do ostrożności. Zagadki są klasyczne i dobrze przemyślane. Gra wymaga cierpliwości i planowania. Czuć tu prawdziwy survival horror bez nadmiaru akcji. Bawiłam sie swietnie ,ale nigdy wiecej takiego straszenia,psy wypadajace z okna na poczatku snia mi sie po dzis dzien ;P

4. Resident Evil 3: Nemesis zapisało się w historii dzięki postaci Nemesisa którego szło nawet ubić(choć nie było to łatwe i w nie starczało na długo. Nieustanne ściganie gracza było wtedy czymś nowym. Jill Valentine zyskała ogromną popularność. Gra jest krótsza, ale bardzo intensywna. Klimat zniszczonego miasta robi wrażenie,zombie do pary z Nemezisem to prawdziwy wyznacznik survival horroru.Polecam

5. VILLAGE ostatnia z najnowszych serii z oczu ,najbardziej widowiskową odsłoną serii jest. Gra oferuje różnorodne lokacje, z których każda ma własny klimat. Historia jest bardziej rozbudowana i filmowa. Podoba mi się rozwój postaci Ethana. Walka jest dynamiczna i daje dużo satysfakcji. Horror miesza się tu z akcją w bardzo płynny sposób. Do tego Lady Dimitrescu która przemierza zamek jak Mr X,genialny motyw,szkoda ,że musiała tak skonczyc :)

6. Wybiore siódemke która jest totalnie czyms iinnym niz postałe poprzednie czesci,Dla mnie najbardziej przerażającą częścią jest własnie ta czesc. Widok z pierwszej osoby sprawia, że czuję się jakbym była w środku wydarzeń. Dom Bakerów jest klaustrofobiczny i pełen napięcia. Gra skupia się bardziej na przetrwaniu niż na czystej akcji. Bardzo podoba mi się mroczny, brudny klimat. To powrót do korzeni serii w nowej formie. Strach jest tu naprawdę intensywny do tego dodatki które sa lepsze miejscami niz podstawka(miejscami :) )

7. Dla mnie najlepszą nowoczesną odsłoną jest Resident Evil 2. Klimat komisariatu w Raccoon City jest gęsty i niepokojący. Mr. X sprawia, że praktycznie cały czas czuję stres,a ubić go nie idzie. Podoba mi się realistyczna grafika i dopracowane animacje. Zagadki są satysfakcjonujące, ale nie przesadnie trudne. To remake, który szanuje oryginał, a jednocześnie go unowocześnia. Dla mnie to wzór odświeżenia klasyki.

8. Resident Evil 4 -Dla mnie najlepszą odsłoną całej serii jest Resident Evil 4. Ta gra ma niesamowity klimat od pierwszych minut w tajemniczej wiosce. Uwielbiam sposób prowadzenia kamery zza pleców, który był wtedy czymś świeżym. System walki jest satysfakcjonujący i wymaga precyzji. Leon jest tu pewny siebie, ale nadal czuć napięcie. Gra idealnie łączy horror z akcją. Za każdym razem bawi mnie tak samo dobrze.

03.03.2026 08:13
kermit73
6
2
odpowiedz
kermit73
52
Centurion

Resident 4 ,szczególnie remake i chodzenie i strzelanie :) -8

03.03.2026 08:47
kominiarz1984
7
2
odpowiedz
kominiarz1984
94
Pretorianin

4

03.03.2026 11:15
8
2
odpowiedz
delluk
9
Legionista

Dwójka bo Res dwójka :)

03.03.2026 12:33
MoebiusTF
9
2
odpowiedz
MoebiusTF
68
Centurion

1

03.03.2026 18:07
10
2
odpowiedz
Webar91
38
Centurion

O jak osiem,remake po dwójce to najlepsze co spotkało tę serię,trójka też mega wygląda ale jest bardzo krótka:(

04.03.2026 09:00
Entarof
11
1
odpowiedz
Entarof
61
Centurion

Trójka

05.03.2026 10:09
Sorsha
12
1
odpowiedz
Sorsha
114
Pretorianin

PIL-co po Residencie jutro będzie

05.03.2026 10:31
PIL
👍
13
1
odpowiedz
PIL
275
VoiceMaster

Widzę ogromny rozstrzał w głosowaniu :D
Dwa głosy na ósemkę, zatem nagroda niespodzianka trafi do ... anastazja1979@ ...
Gratulacje!

Sorsha mrjohhny
Jutro (bezwątkowo i bezkonkursowo) krótka zapowiedź tego co za tydzień
https://www.gry-online.pl/gry/john-carpenters-toxic-commando/z066ca

05.03.2026 11:41
kermit73
14
odpowiedz
kermit73
52
Centurion

Gratulacje
Toxic to jedna z najlepszych filmowych historii ,do tego Carpenter,to może być hit

12.03.2026 17:31
PIL
15
odpowiedz
PIL
275
VoiceMaster

Do wiadomości ogólnej und mrjohhny auch :D
Jutro gramy JCTC - będzie kodzik ;)

12.03.2026 17:45
mrjohhny
16
odpowiedz
mrjohhny
234
Amoniak Vas Here
Forum Forum Gry Akcji
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl