Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: GIERCOWNIK # 618 - DOOM DARK AGES

23.05.2025 07:31
mrjohhny
1
6
mrjohhny
226
Amoniak Vas Here
Image

GIERCOWNIK # 618 - DOOM DARK AGES

Szósta główna część kultowej serii FPS-ów, prequel Dooma z 2016 roku. Doom: The Dark Ages przenosi akcję do quasi-średniowiecza, gdy Doom Slayer służył bogom i królom, wprowadza m.in. nowy arsenał (z piłotarczą na czele) oraz potężnego mecha i smoka, którymi możemy sterować.

Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
DOOM DARK AGES>https://www.gry-online.pl/gry/doom-the-dark-ages/z36a39
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik

Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-617-amerzone-the-explorers-legacy/zcff1078?N=1
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.

Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.

Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)

post wyedytowany przez mrjohhny 2025-05-23 07:32:02
23.05.2025 13:44
😃
2
1
odpowiedz
Webar91
30
Chorąży

Król strzelanek powrócił,i ma się dobrze :)

26.05.2025 23:09
PIL
👍
3
2
odpowiedz
PIL
267
VoiceMaster

Późno
Nie będę już fatygował mrjohhny'ego

Wasze opinie poniżej. Można głosować.

1. DOOM (2016)
To był prawdziwy powrót króla. DOOM 2016 pokazał, że klasyczne strzelanki mogą wrócić z hukiem. Gra była brutalna, dynamiczna i bezkompromisowa – nie było chowania się za osłonami ani regeneracji zdrowia. Mechanika „glory kills” dodała tempa i brutalności, a jednocześnie dawała taktyczne możliwości. Design poziomów nawiązywał do starej szkoły, ale był świeży i nowoczesny. Całość oprawiona była świetną grafiką i epicką muzyką. Fabuła? Jest, ale nie przeszkadza – DOOM Slayer i tak ją ignoruje. Idealny balans między nostalgią a nowoczesnością. Gra, która uratowała serię i Super Shotgun który był rozwiązaniem na każdą próbę zatrzymania przez potwory :)

2. Grałam w pirata pamiętam ,a że do oryginału nie miałam dostępu to pozostał dodatek-jeśli mogę go tak nazwać Final DOOM (1996)To taka mniej znana część, ale niesamowicie wymagająca i klimatyczna. Final DOOM składa się z dwóch kampanii – TNT: Evilution i The Plutonia Experiment, obie stworzone przez fanów, ale oficjalnie wydane. To jedne z najtrudniejszych poziomów w całej serii. Mapy są długie, skomplikowane i pełne nieoczywistych rozwiązań. Trzeba być naprawdę dobrym, żeby je przejść bez zapisu.Czytałam ,że wariaci Doomowi to potrafią,ja nie miałam szans :)Mimo że to nadal silnik DOOM II, klimat jest mroczniejszy, a poziom trudności bardziej bezlitosny. Dla hardkorowych graczy to absolutny must-play. Gra od której zaczynałam ale przyznam sięze nie skończyłam nigdy,ale i tak polecam,to wkoncu Doom :P

3. DOOM 64 to best from the best jeśli chodzi o klasycznego Doom-a w odśwuiezonej oprawie, to ukryta perełka serii. Oryginalnie wydana na Nintendo 64, przez lata była niedoceniana, aż do remastera z 2020 roku. Ma unikalny klimat, bardzo mroczny i ciężki, z nowymi teksturami i muzyką ambientową. Design poziomów jest bardziej logiczny, czasem wręcz zagadkowy. To nie jest tylko rzeźnia – tu trzeba też myśleć. Wersja z 2020 roku działa świetnie na PC i konsolach, a przy okazji dodaje dodatkową historię, łączącą się z DOOM Eternal. To część inna niż wszystkie, ale naprawdę wartościowa.

4. Mojego ulubionego DOOMA nie każdy lubi, ale DOOM 3 miał swój niepowtarzalny klimat. W przeciwieństwie do innych odsłon, postawił na horror i napięcie zamiast czystej akcji. Latarka, ciemne korytarze i zaskakujące ataki demonów budowały napięcie w wyjątkowy sposób. Gra wyglądała olśniewająco jak na swoje czasy – była jednym z najładniejszych FPS-ów na rynku.I wyznaczała graficzne trendy przez chwile. Mechanika strzelania była solidna, choć bardziej stonowana niż w innych częściach. Twórcy starali się opowiedzieć historię i wciągnąć gracza w świat. Wiele osób uznało, że to „inny DOOM”, ale niekoniecznie gorszy. Jeśli ktoś lubi bardziej klimatyczne podejście i mniej szalone tempo – warto wrócić do trójki.

5. Klasyka ponad grafikę ,w 1993 roku powstał król strzelanek i zasiada
na tronie po dziś dzień. Pierwszy Doom bo o nim mowa to mistrzostwo świata jeśli chodzi o strzelanine a ponad 30 lat temu robił kolosalne wrażenie na mnie.
Bez tej gry nie byłoby całej serii – to fundament gatunku FPS. Prosty
interfejs, szybka akcja i niesamowita jak na tamte czasy oprawa
graficzna Mapy były przemyślane, pełne sekretnych przejść i zaskoczeń. DOOM był
też jedną z pierwszych gier, które oferowały multiplayer w sieci LAN –
rewolucja! Soundtrack, choć prosty, idealnie budował napięcie. Chrumkanie Pinky
Demonów w labiryncie mam w głowie po dziś dzień.
Nie potrzebował skomplikowanej fabuły – wystarczyło, że miałeś
pistolet i hordy demonów przed sobą. Do dziś można go odpalić i świetnie się bawić. To część, która się nie starzeje.

6. Moim zdaniem najlepszy jest DOOM Eternal. To gra, która dosłownie nie daje ci chwili wytchnienia – walka jest szybka, brutalna i wymaga taktycznego podejścia. Trzeba się ciągle ruszać, kombinować z amunicją, zdrowiem i paliwem do piły mechanicznej. Design poziomów jest pełen pionowych przestrzeni i sekretów, co dodaje głębi. Do tego dochodzi niesamowity soundtrack Micka Gordona, który podnosi ciśnienie w każdej walce. Gra wygląda pięknie, działa płynnie, a sterowanie jest bardzo responsywne. Eternal wynosi formułę DOOM-a na zupełnie nowy poziom. To nie tylko strzelanka, to rytmiczna rzeźnia z elementami platformówki. Fani adrenaliny i ciągłego ruchu będą w siódmym niebie.

7. Doom z 2016 roku-Świetny i dopracowany technicznie fps od id Software.Graficznie jest bardzo dobrze i w dodatku super płynnie.Idealnie dobrana sciezka dzwiekowa.Gra ma dobrze zrownowazone etapy pod względem strzelania i eksploracji.Do dyspozycji mamy roznorodny zestaw broni i ich modyfikowanie.Pancerz rowniez mozna ulepszac.Spora roznorodnosc wrogów i ich bardzo fajny design.Bossowie rowniez poezja.Fabuła jest i tyle mozna o niej napisac bo to tylko mało znaczący dodatek w takich grach. Za to postacie występujące w grze dość ciekawe(Hayden ,Vega,Dr Olivia Pierce) i zapadają w pamięć. Mamy również wbudowaną bardzo fajną encyklopedie gdzie są opisane bronie, przeciwnicy i lokacje itd. Gra może nie jest rewolucyjna( poza finisherami, które wprowadzają powiew świeżości), ale wszystko jest wykonane na bardzo wysokim poziomie a strzelanie jest bardzo przyjemne. Same mapki bardzo fajnie zaprojektowane, zwłaszcza te w piekle mają super klimat. Jedynie się mogę przyczepić do słabego światła w laboratoriach badawczych na Marsie, czasami jest zbyt ciemno i mało co widać. Polecam gre bo to jedna z najlepszych w ostatnim czasie strzelanek.

8. Wybieram DOOMA z 2016 roku który był powiewem świeżości wtedy i nawet
dziś poniekąd .. Zaczne od najlepszego - Soundtrack w tej grze to
mistrzostwo, dawno takiego nie słyszałem w innej strzelance tego typu.
Fajną opcją była możliwość rozwijania swojej broni, tak samo jak i
pancerza. Finiszery na przeciwnikach też były piękne, szkoda, że nie
dali więcej możliwości na każdego wroga, bo potem już nie chciało mi się
tego robić, powtarzały się po prostu. Różnorodność przeciwników jak i
lokalizacji w jak najlepszym porządku, miło dla oczu. W kwestii amunicji
fajne jest to, że nigdy nie mamy jej w 'opór' ciągle jej brakuje, więc
nie ma że chodzimy całą grę z jedną bronią i tylko z niej nawalamy.
Ostatniego bossa kończyłem większość walki praktycznie z pistoletu,
który dostajemy na samym początku gry, a nie jest on jakoś szczególnie
wybitny pod względem obrażeń. Poprzednie części bardziej straszyły, a
grałem tylko w Doom'a 3 , więc porównania za bardzo nie mam. Późniejsze
znalezisko broni 'BFG' to po prostu kolejny raj dla oczu, gdzie stada
przeciwników po prostu się rozpryskują na ekranie. Fabuła całej kampanii
bardzo fajna, nie jestem fanem tego typu strzelanin, ale dotrwałem do
końca i ukończyłem tą grę!

9. Klasyka to DOOM z 93 roku ,ale dziś już się trochę zestarzała więc wybiorę jego odpowiednik w 2015/16 roku (nie pamiętam daty premiery) Doom to niezła sieka. Micha się cieszy kiedy wszędzie latają pozostałości demonów. Bardzo fajne jest odczucie broni. Modyfikacje powodują że trzeba się nauczyć z nich korzystać w odpowiednich momentach. Najwyższy poziom trudności jak najbardziej na plus ale mi ciężko na początku było. Tyle tylko że dopiero pod koniec gry zaczyna się go odczuwać. Kolekcjonowanie wszystkich doładowań powoduje że może zginiesz przez przypadek gdzieś na końcu gry. Jedynym problemem staje się amunicja, ale to też już pod koniec. To dobrze bo wrogowie nie są gąbkami na śrut. Dodatkowy ekwipunek jest bezużyteczny bo ani razu go nie użyłam. Widocznie nie było takiej potrzeby ,albo po prostu czasami tempo było tak duże, że nie było czasu :) .Gra nie za długa w sam raz na odstresowanie się przy strzelaniu do demonów

27.05.2025 07:29
4
2
odpowiedz
Webar91
30
Chorąży

Bogato w komentarzach -2

27.05.2025 08:20
kominiarz1984
5
1
odpowiedz
kominiarz1984
91
Pretorianin

głos na 6

27.05.2025 08:38
Entarof
6
1
odpowiedz
Entarof
55
Centurion

8

27.05.2025 09:28
kroliczek
7
2
odpowiedz
kroliczek
95
Pretorianin

Z 2016 roku to najlepsze co mogło spotkać serie DOOM-8

27.05.2025 12:16
Sorsha
8
1
odpowiedz
Sorsha
111
Pretorianin

Głos oddaje na 7

28.05.2025 08:27
MoebiusTF
9
odpowiedz
MoebiusTF
62
Centurion

Doom najlepszy to moim zdaniem trzecia czesc,klimat inny niz poprzednie i elementy horroru,i grafika -cud miód-4

28.05.2025 09:02
10
odpowiedz
delluk
2
Junior

Ode mnie 1

28.05.2025 17:22
PIL
👍
11
1
odpowiedz
PIL
267
VoiceMaster

I mamy zwycięzcę - #8
Nagroda niespodzianka poleci do s*****j********@ ...

28.05.2025 17:33
12
odpowiedz
Webar91
30
Chorąży

Gratulacje!

Pil-co na piątek szykujesz ?

29.05.2025 08:27
mrjohhny
13
odpowiedz