Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: GIERCOWNIK # 617 - AMERZONE THE EXPLORERS LEGACY

01.05.2025 10:39
mrjohhny
1
6
mrjohhny
223
Amoniak Vas Here
Image

GIERCOWNIK # 617 - AMERZONE THE EXPLORERS LEGACY

Remake gry przygodowej z 1999 roku, pod którą podpisał się słynny Benoit Sokal (znany głównie z serii Syberia). Amerzone: The Explorer's Legacy odróżnia się od pierwowzoru za sprawą odświeżonych zagadek, rozbudowanego scenariusza i gruntownie unowocześnionej oprawy graficznej.

Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
AMERZONE THE EXPLORERS LEGACY>https://www.gry-online.pl/gry/amerzone-the-explorers-legacy-1/z56942
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik

Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-616-wreckfest-2/z5ff06b1?N=1
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.

Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.

Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)

post wyedytowany przez mrjohhny 2025-05-01 10:41:20
05.05.2025 17:22
mrjohhny
2
3
odpowiedz
mrjohhny
223
Amoniak Vas Here

Zapraszam do głosowania :

1. Broken Sword II: The Smoking Mirror to moja ulubiona gra przygodowa point-and-click, która ma wiele elementów, dzięki którym fani gatunku a głównie ja- uważają ją za wyjątkowo fajną. Oto dlaczego:
1. Wciągająca fabuła z elementami tajemnicy-Gra opowiada o tropikalnej przygodzie George'a i Nico, którzy trafiają na ślad starożytnego kultu Majów. Historia łączy elementy thrillera, mitologii i detektywistycznej zagadki, co trzyma w napięciu do samego końca.
2. Klimatyczne łamigłówki -Zagadki są logiczne i dobrze wkomponowane w fabułę. Gracz musi używać przedmiotów, obserwować otoczenie i łączyć fakty — czyli wszystko to, co najlepsze w przygodówkach.
3. Ręcznie rysowana grafika-Gra ma piękną, kreskówkową oprawę graficzną, która do dziś wygląda uroczo i nostalgicznie. Każde miejsce — od Paryża po dżunglę — jest pełne detali i klimatu.
4. Charyzmatyczni bohaterowie-George i Nico to zgrany duet z poczuciem humoru i własnymi charakterami. Ich rozmowy często są zabawne i nadają grze lekkości nawet w poważniejszych momentach.
Z tego kompletu zalet powstaje najlepsza gra przygodowa- BS2

2. Nie będe jakoś specjalnie oryginalny -dla mnie to klasyk nad klasyki
czyli Indiana Jones and the Fate of Atlantis ,to kultowa gra przygodowa point and click od studia LucasArts, wydana
w 1992 roku.
Gracz wciela się w słynnego archeologa Indiana Jonesa, który tym razemposzukuje zaginionego miasta Atlantydy.
Towarzyszy mu była partnerka, medium Sophia Hapgood, z którą łączy go burzliwa przeszłość,jak to klasycznie u Indyego.
Fabuła jest pełna zagadek, starożytnych tajemnic, nazistów imistycznych artefaktów.
Gra oferuje trzy różne ścieżki przejścia – logiczną, zręcznościową i kooperacyjną – co zwiększa regrywalność.
Styl graficzny oparty jest na pixel arcie,bardzo udanym moim zdaniem jednym z najlepszych za czasów Lucasa, a dialogi są dowcipne i dobrze napisane.
Zagadki wymagają myślenia i są zintegrowane z fabułą, co czyni grę wciągającą.i niezbyt trudną dla niektórych,
ścieżka dźwiękowa oddaje klimat przygody i podróży w nieznane.Mimo braku filmowej wersji tej historii, wielu fanów uważa ją za „zaginiony film” o Indianie Jonesie. To jedna z najlepszych gier przygodowych wszech czasów i obowiązkowa
pozycja dla fanów klasyki.

3. The Longest Journey W grze która uwielbiam jeśli chopdzi o przygodówki wcielamy sie w Ryan, studentke sztuki mieszkająca w futurystycznym mieście(nie pamietam nazwy)
Odkrywa, że ma zdolność przemieszczania się między dwoma światami: technologicznym Starkiem i magiczną Arkadią.
Światy te symbolizują równowagę między nauką a duchowością.Gra jest bardzo obszerna i ma rozbudowaną fabułę.
Dialogi są długie, ale dobrze napisane i pełne emocji.Zagadki bywają trudne, ale są logiczne i nagradzające.
Gra porusza tematy wolności, przeznaczenia i dorastania.Oprawa graficzna, choć dziś przestarzała, ma swój urok.
Ścieżka dźwiękowa buduje klimat marzenia i tajemnicy.To jedna z najbardziej ambitnych gier przygodowychw mojej skromnej opinii

4.Syberia to moje top top Gra stworzona przez belgijskiego artystę Benoîta Sokala.Opowiada o prawniczce Kate Walker, która przyjeżdża do małego europejskiego miasteczka w sprawie sprzedaży fabryki.
Szybko zostaje wciągnięta w zagadkową podróż w poszukiwaniu ekscentrycznego wynalazcy Hansa .Świat gry łączy realistyczne lokacje z baśniową atmosferą.Oprawa wizualna, choć nie nowoczesna, jest pięknie zaprojektowana.
Muzyka jest spokojna i podkreśla nastrój melancholii.Gra koncentruje się na fabule i emocjonalnym rozwoju postaci.Nie ma przemocy, a tempo jest spokojne i refleksyjne.Syberia porusza temat przemijania, marzeń i samotności.
To piękna, nostalgiczna podróż, która zostaje w sercu na bardzo bardzo długo

5. Day of the Tentacle który jest dla mnie protoplastą gier przygodowych point and clikck.Zwariowana podróż w czasie z bohaterami, którzy muszą powstrzymać fioletową mackę przed przejęciem władzy nad światem-głupie ale proste fabularnie rozwiązanie.
Mnóstwo slapstickowego humoru i genialnych łamigłówek.Styl graficzny przypomina klasyczne kreskówki.Każdy z trzech bohaterów trafia do innej epoki, co daje masę zabawnych sytuacji.Gra uczy kreatywnego myślenia i przekombinowanych zagadek nie raz:)

6. Nie będę oryginalna Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge -Druga część najlepszej przygodówki ever o piratach i szalonych przygodach Guybrusha Threepwooda. Pełna absurdalnych zagadek i błyskotliwego humoru. Rysunkowa grafika i ścieżka dźwiękowa do dziś zachwycają mnie. Pojawia się wiele zwrotów akcji i niezapomniane postacie jak słynny kapitan Lechuck i najlepszy pirat gamon Guybrush a to dopiero początek dziwactw jakie ma do zaoferowania świat małpiej wyspy
To klasyka, którą warto znać.

post wyedytowany przez mrjohhny 2025-05-05 17:25:16
05.05.2025 17:50
Entarof
3
1
odpowiedz
Entarof
52
Centurion

1

05.05.2025 19:31
kroliczek
4
1
odpowiedz
kroliczek
93
Pretorianin

dwójeczka z mojej strony

06.05.2025 08:28
Iselor
5
1
odpowiedz
Iselor
35
Senator

Pamiętam że "za dzieciaka", gdy gra miała premierę, chciałem ją kupić. Fajny big box, polska wersja językowa. I jakoś wyszło że nie kupiłem. Teraz dupa zbita, wersja na GOGu angielska, a zdobycie big boxa zakrawa o cud boski :( No szkoda.

06.05.2025 09:34
😉
6
1
odpowiedz
Webar91
27
Chorąży

D jak dwa

06.05.2025 14:28
anastazja1797
7
1
odpowiedz
anastazja1797
0
Junior

Za jedną z najlepszych point clików -2

06.05.2025 16:57
panmordu
8
1
odpowiedz
panmordu
0
Junior

Czwórka

06.05.2025 19:19
MoebiusTF
9
odpowiedz
MoebiusTF
59
Centurion

6-Dlaczego nie trójka? dwójka jest fajna i trochę kultowa w niektórych kręgach ,ale The Curse of Monkey Island to gra najwybitniejsza z całej serii!

Forum: GIERCOWNIK # 617 - AMERZONE THE EXPLORERS LEGACY