Remake gry przygodowej z 1999 roku, pod którą podpisał się słynny Benoit Sokal (znany głównie z serii Syberia). Amerzone: The Explorer's Legacy odróżnia się od pierwowzoru za sprawą odświeżonych zagadek, rozbudowanego scenariusza i gruntownie unowocześnionej oprawy graficznej.
Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
AMERZONE THE EXPLORERS LEGACY>https://www.gry-online.pl/gry/amerzone-the-explorers-legacy-1/z56942
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik
Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-616-wreckfest-2/z5ff06b1?N=1
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.
Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.
Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)
Zapraszam do głosowania :
1. Broken Sword II: The Smoking Mirror to moja ulubiona gra przygodowa point-and-click, która ma wiele elementów, dzięki którym fani gatunku a głównie ja- uważają ją za wyjątkowo fajną. Oto dlaczego:
1. Wciągająca fabuła z elementami tajemnicy-Gra opowiada o tropikalnej przygodzie George'a i Nico, którzy trafiają na ślad starożytnego kultu Majów. Historia łączy elementy thrillera, mitologii i detektywistycznej zagadki, co trzyma w napięciu do samego końca.
2. Klimatyczne łamigłówki -Zagadki są logiczne i dobrze wkomponowane w fabułę. Gracz musi używać przedmiotów, obserwować otoczenie i łączyć fakty — czyli wszystko to, co najlepsze w przygodówkach.
3. Ręcznie rysowana grafika-Gra ma piękną, kreskówkową oprawę graficzną, która do dziś wygląda uroczo i nostalgicznie. Każde miejsce — od Paryża po dżunglę — jest pełne detali i klimatu.
4. Charyzmatyczni bohaterowie-George i Nico to zgrany duet z poczuciem humoru i własnymi charakterami. Ich rozmowy często są zabawne i nadają grze lekkości nawet w poważniejszych momentach.
Z tego kompletu zalet powstaje najlepsza gra przygodowa- BS2
2. Nie będe jakoś specjalnie oryginalny -dla mnie to klasyk nad klasyki
czyli Indiana Jones and the Fate of Atlantis ,to kultowa gra przygodowa point and click od studia LucasArts, wydana
w 1992 roku.
Gracz wciela się w słynnego archeologa Indiana Jonesa, który tym razemposzukuje zaginionego miasta Atlantydy.
Towarzyszy mu była partnerka, medium Sophia Hapgood, z którą łączy go burzliwa przeszłość,jak to klasycznie u Indyego.
Fabuła jest pełna zagadek, starożytnych tajemnic, nazistów imistycznych artefaktów.
Gra oferuje trzy różne ścieżki przejścia – logiczną, zręcznościową i kooperacyjną – co zwiększa regrywalność.
Styl graficzny oparty jest na pixel arcie,bardzo udanym moim zdaniem jednym z najlepszych za czasów Lucasa, a dialogi są dowcipne i dobrze napisane.
Zagadki wymagają myślenia i są zintegrowane z fabułą, co czyni grę wciągającą.i niezbyt trudną dla niektórych,
ścieżka dźwiękowa oddaje klimat przygody i podróży w nieznane.Mimo braku filmowej wersji tej historii, wielu fanów uważa ją za „zaginiony film” o Indianie Jonesie. To jedna z najlepszych gier przygodowych wszech czasów i obowiązkowa
pozycja dla fanów klasyki.
3. The Longest Journey W grze która uwielbiam jeśli chopdzi o przygodówki wcielamy sie w Ryan, studentke sztuki mieszkająca w futurystycznym mieście(nie pamietam nazwy)
Odkrywa, że ma zdolność przemieszczania się między dwoma światami: technologicznym Starkiem i magiczną Arkadią.
Światy te symbolizują równowagę między nauką a duchowością.Gra jest bardzo obszerna i ma rozbudowaną fabułę.
Dialogi są długie, ale dobrze napisane i pełne emocji.Zagadki bywają trudne, ale są logiczne i nagradzające.
Gra porusza tematy wolności, przeznaczenia i dorastania.Oprawa graficzna, choć dziś przestarzała, ma swój urok.
Ścieżka dźwiękowa buduje klimat marzenia i tajemnicy.To jedna z najbardziej ambitnych gier przygodowychw mojej skromnej opinii
4.Syberia to moje top top Gra stworzona przez belgijskiego artystę Benoîta Sokala.Opowiada o prawniczce Kate Walker, która przyjeżdża do małego europejskiego miasteczka w sprawie sprzedaży fabryki.
Szybko zostaje wciągnięta w zagadkową podróż w poszukiwaniu ekscentrycznego wynalazcy Hansa .Świat gry łączy realistyczne lokacje z baśniową atmosferą.Oprawa wizualna, choć nie nowoczesna, jest pięknie zaprojektowana.
Muzyka jest spokojna i podkreśla nastrój melancholii.Gra koncentruje się na fabule i emocjonalnym rozwoju postaci.Nie ma przemocy, a tempo jest spokojne i refleksyjne.Syberia porusza temat przemijania, marzeń i samotności.
To piękna, nostalgiczna podróż, która zostaje w sercu na bardzo bardzo długo
5. Day of the Tentacle który jest dla mnie protoplastą gier przygodowych point and clikck.Zwariowana podróż w czasie z bohaterami, którzy muszą powstrzymać fioletową mackę przed przejęciem władzy nad światem-głupie ale proste fabularnie rozwiązanie.
Mnóstwo slapstickowego humoru i genialnych łamigłówek.Styl graficzny przypomina klasyczne kreskówki.Każdy z trzech bohaterów trafia do innej epoki, co daje masę zabawnych sytuacji.Gra uczy kreatywnego myślenia i przekombinowanych zagadek nie raz:)
6. Nie będę oryginalna Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge -Druga część najlepszej przygodówki ever o piratach i szalonych przygodach Guybrusha Threepwooda. Pełna absurdalnych zagadek i błyskotliwego humoru. Rysunkowa grafika i ścieżka dźwiękowa do dziś zachwycają mnie. Pojawia się wiele zwrotów akcji i niezapomniane postacie jak słynny kapitan Lechuck i najlepszy pirat gamon Guybrush a to dopiero początek dziwactw jakie ma do zaoferowania świat małpiej wyspy
To klasyka, którą warto znać.
Pamiętam że "za dzieciaka", gdy gra miała premierę, chciałem ją kupić. Fajny big box, polska wersja językowa. I jakoś wyszło że nie kupiłem. Teraz dupa zbita, wersja na GOGu angielska, a zdobycie big boxa zakrawa o cud boski :( No szkoda.
6-Dlaczego nie trójka? dwójka jest fajna i trochę kultowa w niektórych kręgach ,ale The Curse of Monkey Island to gra najwybitniejsza z całej serii!