Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Dlaczego w Polsce jest przyzwolenie na złodziejstwo, kombinatorstwo i oszustwa?

Forum Polityka i Religia
Odpowiedz
30.07.2026 18:43
Bezi2598
1
odpowiedz
Bezi2598
198
Legend
Wideo

Dlaczego w Polsce jest przyzwolenie na złodziejstwo, kombinatorstwo i oszustwa?

Oglądałem sobie dzisiaj ten materiał koroluka i jestem mocno striggerowany tym jakie w Polsce panuje przyzwolenie złodziejstwo, kombinatorstwo i oszustwa o ile się je jakoś uargumentuje, przy czym argumentacja jest debilna typu:

"Kradną, ale się dzielą"
"Kradną, ale przynajmniej mniej niż poprzedni"

Najbardziej boli brak jakichkolwiek konsekwencji, co najwyżej wywalenie z partii i powrót po paru miesiącach jak sprawa ucichnie. Dlaczego dalej mamy problem oszustw związanych z kilometrówkami i pobieraniem dodatków przez posłów? Przecież to jest banalny problem do rozwiązania, wystarczy wprowadzenie jakiejkolwiek weryfikacji. Dlaczego głosujecie na krętaczy?

Może zagłosujcie następnym razem na jakąś partię która nie jest umoczona tego typu aferkami? Wiem, ciężko znaleźć, ale chyba startują też kandydaci poza 5 najbardziej popularnymi partiami w Polsce?złodziejstwo, kombinatorstwo i oszustwa.

https://youtu.be/v9WBKjOEqBQ?si=6bWuthmvrmdPxt5u

Nazwijcie mnie symetrystą, ale mnie wcale nie pociesza, że oszustwa są na mniejszą skale niż za PiSu, mnie oburza fakt, że dla ludzi którzy wrzucają głosy do urny to brzmi jak rozsądny powód żeby zagłosować. Kradną, ale mniej? Boli mnie fakt, że stronnictwo uważane za najbardziej "zachodowe" i "proeurepejskie" ma tak naprawdę raczej wschodnie standardy.

30.07.2026 18:58
DiabloManiak
2
odpowiedz
1 odpowiedź
DiabloManiak
259
Karczemny Dymek
Wideo

Bezi - odpowiedź na twoje pytanie jest banalnie proste.

xx lat komuny i druga wojna światowa.

Z tej drugiej tragedii - powstał piękny obraz ze kombinator zarobi na siebie ( co w czasach 2WŚ było koniecznością). Nawet słowa piosenek min
https://www.youtube.com/watch?v=Hl8wCUq_OJo

Pierwsza tragedia - niby walczyła z kombinatorstwem oficjalnie typu spekulanci.
Jednocześnie co robiła władza drugie.
Dodaj że tylko złodziej się dorobi, bo skoro coś ma to ukradł. Czy wszystko wspólne ( i min czy się stoi czy się leży.. )
Hasła jak synek nie kradnij, tatuś z roboty przyniesie.,

Wlec sztukę gloryfikacji kombinatorstwa mamy podniesioną do wysokiej rangi. I lata przyzwoleń na nią.
I w opinii dziwniejsze jest jak ktoś nie kombinuje - bo albo głupi albo mało sprytny lub naiwny.

post wyedytowany przez DiabloManiak 2026-07-30 19:03:36
01.08.2026 19:42
2.1
odpowiedz
ZŁ
118
3 grosze

DiabloManiak Dobrze powiedziane.
Dodam od siebie - a kto miałby to posprzątać? Batman?

Mamy "wymiar sprawiedliwości", który jest w rzeczywistości wymiarem prawników.
Mamy (można tu dyskutować) "państwo prawa", które w rzeczywistości jest państwem prawników.
Mamy policję, która się boi, że jak się zmieni władza, to zmieni się interpretacja ich działań.

Nie ma "Batmana", nie będzie sprawiedliwości ...

30.07.2026 20:16
Janczes
3
odpowiedz
Janczes
253
You'll never walk alone
PLUS

ogólnie widze ze tego jest z roku na rok coraz mniej

30.07.2026 22:19
Ku'gath
4
1
odpowiedz
Ku'gath
140
Ojciec Zarazy

Na zachodzie też kradną ale jak społeczeństwo jest bogatsze to się zaciera, a im dalej na wschód to te dysproporcje są bardziej zauważalne czyli biedny sąsiad, biedny sąsiad, biedny sąsiad i baaaardzo bogaty sąsiad. Rosja/Ukraina to już całkiem bieda, bieda, bieda, oligarcha :D

U nas nawet zauważyłem, że ludzie z chciwości nie mają dosyć ale też to zauważyłem po piłkarzach typu Lewandowski. Płakali, że muszą się przeprowadzić do Chicago, a przecież ma od uja milionów i wiele biznesów. Jego wewnętrzna cebula chce więcej hajsu.

30.07.2026 22:35
5
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Asmodeus
59
Legend

Przypomne ze kilka miesiecy temu byl tu watek o tym, z czego powinnismy byc dumni jako polacy. Kilka osob oklaskiwalo "kombinatorstwo". Cos jeszcze?

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-07-30 22:36:15
31.07.2026 01:33
trumpf
😂
5.1
2
odpowiedz
trumpf
20
Generał

Asmodeus jasna sprawa, oczywiscie, ludzie w watku popierali zlodziejstwo., przeciez wiadomo, ze to polactwo a nie zadne testovirony szukajace leku na raka.

31.07.2026 00:16
6
odpowiedz
?-?-?-?
161
Last Of The Wilds

Układy, haki, teczki, łapówki, fundacje, kolesiostwo, nepotyzm, i robi się zamknięte kółko, w konsekwencji ręka reke myje i zawsze rozejdzie sie po kościach, zamiecione pod dywan, rozdmuchane i ludzie zapomną i kręci się dalej. Ile było różnych afer, "rewelacji ", no i?
Ty czy ja to już dawno byś siedział w karcerze. Bo nie oddałeś 2zł fiskusowi z pitu.

Takie mamy realia.

01.08.2026 23:21
7
odpowiedz
Argentus_Graentia_NPC
4
Chorąży

Swoim pracownikom nigdy nie dam umowy o pracę i żadnej podwyżki, a wiecie dlaczego? Bo frajer jest po to by go doić

24.08.2026 18:22
SIR.Kamilson
8
odpowiedz
SIR.Kamilson
2
Centurion

Bezi2598 Ponieważ rządzi Tusk, Niemiecki pachołek Unijny, w 2007 roku było dokładnie to samo dziadostwo. Na chwilę obecną Ko zadłużyło Polskę bardziej niż PIS.

post wyedytowany przez SIR.Kamilson 2026-08-24 18:30:28
24.08.2026 21:35
9
odpowiedz
3 odpowiedzi
Nargator
1
Legionista

Ja całe życie kombinowałem od prześlizgiwania się z klasy do klasy po kombinatorkę w biznesie i dzisiaj zarabiam 40k miesiąc

24.08.2026 21:43
9.1
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

Nargator I przy tych zarobkach liczysz zeby "wymagania w grze nie byly zbyt wysokie" jak w twoim pierwszym poscie na GOLu? Topkek

25.08.2026 11:33
9.2
odpowiedz
Nargator
1
Legionista

Asmodeus Nie wymienię teraz komputera bo zbieram na nowe ferrari. Jak kupię Ferrari to zmienię komputer na najdroższy jaki się da

25.08.2026 15:26
9.3
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

Nargator Odkladasz do skarbonki czy w skarpete?

24.08.2026 21:43
10
odpowiedz
3 odpowiedzi
Darek1785
13
Generał

Obecna skala tego wszystkie jest śmieszna przy tym jak kradli i kręcili wałki gdy jeszcze nie było takiego obiegu informacji jak dzisiaj.
Zwłaszcza lata 90 i pierwsza kadencja Tuska to były żniwa.

24.08.2026 21:45
10.1
2
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

Darek1785 XD
Tys chyba PRLu nie widzial. Owait.. nie widziales.

25.08.2026 11:20
elathir
10.2
1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Asmodeus no latach 80-te gdy to już się sypało i nikt nawet nie udawał, ze jest czego pilnować to była zupełnie inna skala, ale pierwsza połowa lat 90-tych w sumie podobnie.

Ale już tak od 2000 roku było coraz lepiej, potem tąpniecie niestety w okolicy 2019/2020 i znowu musimy trochę odrobić.

post wyedytowany przez elathir 2026-08-25 11:26:43
25.08.2026 15:25
10.3
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

elathir Spoko, zaraz przyjda "oni jeszcze sie nie nakradli" :)

25.08.2026 07:04
maly_17a
11
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
maly_17a
183
Senator

Odpowiedź jest bardzo prosta. Jesteśmy krajem emerytów z zabetonowanymi poglądami, którzy przez 30 lat głosują na popis i głosuje się u nas nie na partię, którą chcemy, tylko żeby tamci drudzy nie wygrali.

25.08.2026 09:30
neXus
11.1
odpowiedz
neXus
265
Fallen Angel
MAX

maly_17a Tak z czystej ciekawości - jaką w takim razie widzisz alternatywę wobec tego?

25.08.2026 09:31
11.2
3
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

neXus "oni jeszcze nie rzadzili, dajcie im szanse" (mimo, ze polowa twarzy u "onych" to ciagle te same mordy od lat)

25.08.2026 10:17
11.3
4
odpowiedz
Ryokosha
104
Legend

maly_17a No jaka alternatywa: obie konfy czyli sojusz narodowców i darwinistów społecznych plus antysemici i rusofile w foliowych czapeczkach. Czyli zamiast grypy wybieramy Ebolę

25.08.2026 11:35
Slasher11
11.4
odpowiedz
Slasher11
211
Legend

maly_17a Wystarczyła by odpowiedzialność karna i bez znaczenia kto by rządził to rządził by przynajmniej względnie poprawnie. Singapur był w fatalnej sytuacji i m.in w ten sposób rozwinęli kraj do stanu bogactwa.
Optymalnie byłoby wartościować głosy w wyborach, a kandydaci musieliby spełnić rygorystyczne kryteria wykształcenia i inteligencji. Obecnie nie ma żadnych wymagań i widzimy tego rezultaty

25.08.2026 12:16
Drackula
😉
11.5
3
odpowiedz
Drackula
285
Bloody Rider

Czyli ja mam 5 głosów a lolo 1? Podoba mi się :)

25.08.2026 17:01
maly_17a
11.6
odpowiedz
maly_17a
183
Senator

Nie chce mi się zaspokajać Waszej ciekawości, bo sami sobie dopowiedzieliście jakie są alternatywy, posty niczym na onecie. xD Ale to też napisałem w swoim poście, tu popis kradnie, ale tamci w konfach to antysemici, rusofile w foliowych czapeczkach, a zresztą, tam też te same mordy. Im człowiek starszy, to nie będzie właśnie głosował ani na konfy z wyżej wymienionych powodów, albo że to młodzi szczyle.
Czyli wychodzi na to, że wszystko chuj i nie zmieni się tutaj nic i tak, czy srak. :)

Czyli zamiast grypy wybieramy Ebolę
Ta zaraza się nazywa polityk i dorwała się tam, żeby się nażreć, a nie żeby w Polsce było lepiej.

"oni jeszcze nie rzadzili, dajcie im szanse" (mimo, ze polowa twarzy u "onych" to ciagle te same mordy od lat)
Też bym mógł napisać, że a ci i ci rządzili i kradli, ścigajac się kto więcej naodpierdala, a głupi ludzie dalej i tak będą na nich głosować, ale wiem, że autor wysypuje wysrywy w temacie polityka i mi się zwyczajnie nie chce tracić czasu i energii na takie dyskusje.

Pozdrawiam, bo na urlopie jestem, rano nie mogłem spać. :D

25.08.2026 18:34
😂
11.7
odpowiedz
Asmodeus
59
Legend

slodziutki ten kryptokonfederasta. "dej im szanse, dej im szanse!" XD

w skrocie: popis zly, ale jak juz zmienia barwy czy klub kibolski to jest ok XD

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-08-25 18:35:17
25.08.2026 10:26
12
odpowiedz
plolak
65
Generał

Niestety komuna wojny ciągle ktoś nie my nami zarządza i ogranicza nas więc takie cechy wyrobilismy sobie aby przetrwać.

Niestety jako ze jeżdżę od czadu do czasu po świecie denerwują mnie te cechy w Polakach plus ten brak otwartości luzu społecznego miedzyludzkiego. Już mi się nie chce bo się dorobilem itp ale gdybym miał 20 lat i ta wiedzę jak teraz to bym emigrowal.

25.08.2026 14:54
Yaca Killer
13
odpowiedz
2 odpowiedzi
Yaca Killer
291
russiaisaterroriststate
MAX

Przez wieki, z drobnymi przerwami, "zwykły obywatel" nie uznawał "rządzących" za swoich. Chłopi uznawali za wrogów szlachtę i magnaterię, później rządy zaborców również były wrogiem większości, drobna przerwa w postaci międzywojnia nie wykształciła u zwykłych obywateli postawy, że Państwo to obywatele. Później przyszła okupacja niemiecko-sowiecka, PRL, w którym z władzą również obywatele się nie identyfikowali. Każde "złodziejstwo, kombinatorstwo i oszustwa" były więc niejako usprawiedliwione bo był to odruch obywatelskiego nieposłuszeństwa wobec wrogich elit.
Na zmianę trzeba pokoleń, miejmy nadzieje, że mniej niż potrzebne było do utrwalania tych nawyków.

25.08.2026 14:59
elathir
13.1
1
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Yaca Killer akurat okres międzywojenny nie mógł nic zmienić, bo rządzącą po zamachu majowym sanację również w większości uważano za tych złych i narzuconych siłą.

25.08.2026 19:14
13.2
odpowiedz
Halabarda Geralta
35
Generał

elathir

Nie od razu po przewrocie majowym. Stosunek obywateli do władzy ewoluował od bardzo dobrego (1926-29) do zachowawczego (1929-35) i wręcz złego (1935-39).

Przewrotowi majowemu z 1926 roku towarzyszyła nadzieja na uzdrowienie państwa i zakończenie chaosu politycznego a nastawienie społeczne było pozytywne dzięki sukcesom gospodarczym i nowym inwestycjom. Rządom sprzyjała świetna koniunktura na świecie i w 2RP rosły płace malało bezrobocie a flagowe projekty jak np Gdynia budziły narodową dumę.

Po kryzysie światowym z 1929 nadzieje osłabły a lata 1929 do śmierci Józefa w 1935 przyniosly gwałtowny wzrost wrogości wobec sanacji wywołany głównie załamaniem gospodarczym i brutalizacją życia politycznego. Objawiało się to głównie w strajkach chłopskich i robotniczych które były brutalnie tłumione przez policję a sanacja zaczęła się kojarzyć wtedy z policyjną (realnie wojskową) dyktaturą.

Po 1939 do wybuchu wojny to już równia pochyła. Ściemy z konstytucją kwietniowa i osoby takie jak rydz śmigły i Mościcki jechały na propagandzie na którą już nikt nie dawał się nabierać. Niemniej tuż przed wojną (od 1937/38) nastąpiła integracja społeczną na osi obywatele-władza która przyniosła wymuszone porozumienie podyktowane zagrożeniem zewnętrznym ze strony Niemiec i Rosji Czerwonej. Można jeszcze do tego dodać politykę Kwiatkowskiego i nowe nadzieje gospodarcze (co faktycznie znalazło odzwierciedlenie w życiu obywateli) oraz konsolidację społeczną z 1939 w obiliczu nadchodzącej wojny której wybuch wydawał się nieunikniony osadzając wówczas po działaniach Hitlera z lat 38-39. Niemniej imo ostatnie 2 lata przed wojną były raczej wspólną lojalność wobec zagrożonej ojczyzny a nie realnym poparciem społecznym dla sanacji jako obozu władzy.

Forum Forum Polityka i Religia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl