Czy w rocku/metalu powstały HITY w ostatnich latach?

Forum Muzyczne
Odpowiedz
08.07.2026 14:17
maviozo
1
odpowiedz
maviozo
249
autor zdjęć

Czy w rocku/metalu powstały HITY w ostatnich latach?

Tak ostatnio rozkminiałem sobie, że klasyki zna każdy. A czy w ostatnich 20 latach powstały jakieś prawdziwe hymny rocka/metalu?
Pytam zupełnie bez złośliwości

08.07.2026 14:27
HETRIX22
2
odpowiedz
HETRIX22
222
PLEBS

Nie powstały, scena jest zbyt rozległa i każdy słucha co mu się podoba. Są ugrupowania czczące poszczególne nowe zespoły, ale do poziomu popularności Metallici, czy Irona Maiden to nie ma w ogóle startu. Według mnie zmiana na plus.

Chociaż... w sumie Maneskin można nazwać takim nowym kultowym zespołem, więc jednak nie wymarło całkowicie.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-07-08 14:31:22
08.07.2026 14:34
Fett
3
odpowiedz
Fett
259

ale w jakim kontekście hit? Metal nigdy nie był mainstreamowy a dzisiaj, w dobie streamingów i miliona wykonawców ciężko jakikolwiek gatunek muzyczny (może poza popem) oceniać w ten sposób.

Sleep Token lub właśnie Maneskin?
Aczkolwiek też wydaje mi się, że takie zespoły hitami stawały się po latach dopiero.

Forum Forum Muzyczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl