A ty, którego dinozaura lubiłeś najbardziej?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
04.05.2026 23:05
1
odpowiedz
damianyk
161
Nośnik Treblinek

A ty, którego dinozaura lubiłeś najbardziej?

Nie jest już zaskoczeniem zeszłoroczne badanie Eurobarometru o Polakach wierzących we współistnienie ludzi i dinozaurów.
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news,106756,eurobarometr-jedna-trzecia-polakow-uwaza-ze-ludzie-zyli-w-tym-samym-czasie
Ale konfrontacja z takim człowiekiem to co innego, bo wyobrażałem sobie ich jako zarośniętych rendecków z głębi dzikiego wschodu, rzucających w drony kawałkami eternitu. Tymczasem ostatnio rozmawiałem sobie ze swoim dobrym kolegą, człowiekiem ogólnie dość inteligentnym, a na pewno dużo lepiej ogarniętym „życiowo” ode mnie, tyle że niezbyt wyedukowanym. Najpierw zapytał czy ludzie i dinozaury nie żyli w tym samym czasie, ale raczej już to wiedział, szukał tylko potwierdzenia. Kiedy powiedziałem że człowiek istnieje od 300 tys. lat, no, nic nie odpowiedział, ale widziałem że wziął to za absurd. Moje tłumaczenie o hipotezie wyjścia z Afryki, o ewolucji człowieka od ardipiteków, wspólnym przodku z szympansami powodowały tylko narastającą konfuzję, ale dalsze cofanie w czasie ostatecznie pogrzebało jego wiarę w naukę. Chciałem wyjść na erudytę, a zrobiłem błazna z siebie i 200 lat badań nad historią Ziemi.
Ale może trudno się dziwić. Dawkins pisał, że jedynym apostołem godnym podziwu był św. Tomasz, bo tylko on żądał dowodu. Na historię bardziej odległą niż 100 lat ciężko znaleźć potwierdzenie łatwe do przyjęcia przez laika. Taka nauka ociera się o wiarę – naukowcom można, bez żadnej możliwości weryfikacji, wierzyć lub nie. A swój osąd opierać tylko na liczbie i autorytecie głosicieli teorii, albo powadze instytucji. Oczywiście można powiedzieć, że nauka działa, a religia nie, ale odpowiednio zaawansowana technika jest nie do odróżnienia od magii. I tak, pomimo kilkuset lat wieku rozumu, zataczamy koło.

04.05.2026 23:07
Lateralus
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Lateralus
156
Last Of The Wilds

Via Tenor

Triceratops

04.05.2026 23:10
dabryś
2.1
dabryś
0
Legionista
Image

Też był cool ino złol

04.05.2026 23:08
dabryś
3
odpowiedz
dabryś
0
Legionista
Image

Brontosaurus!

04.05.2026 23:11
Szyszkłak
4
1
odpowiedz
Szyszkłak
224
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Allozaur.

04.05.2026 23:11
5
odpowiedz
Darek1785
8
Generał

Większe bzdury niż to, że dinozaury żyły kilkaset milionów lat temu to i tak nic nie przebije.

04.05.2026 23:14
Fett
6
1
odpowiedz
Fett
257

Coś tam się dowiedziałeś i już Ci się wydaje, że jesteś mądrzejszy od innych. Jesteś gdzieś na początku krzywej Dunninga-Krugera. Jakie znaczenie ma wiedza kiedy wyginęły dinozaury a kiedy pojawili się pierwsi ludzie? To jest wiedza przydatna może w podstawówce, ale nie mają żadnego przełożenia w realnym życiu. W pewnym wieku przestaje się po prostu myśleć o dinozaurach do momentu, aż Twój syn o nich nie zaczyna myśleć. Ja szczerze mówiąc nie potrafię obecnie powiedzieć przybliżonych dat kiedy się co wydarzyło i szczerze mówiąc mam to w dupie. W żaden sposób nie definiuje to ani mnie, ani nie mówi o Twoim znajomym, że jest niedoedukowany. To jest taka cieakostka, którą można się zbłaźnić wśród znajomych bez kontekstu, albo może istnieje jakiś promil szans że ktoś Cię o to zapyta na ulicy... bo bedzie to jakaś sonda uliczna do eurobarometru :D Tak samo przydatna wiedza jak to, kiedy było powstanie Pizystrata, wzory skróconego mnożenia i po co jest adenozyn-trójfosforan.

A wiesz, że Kleopatrze bliżej było do lądowania na księżycu niż budowy piramid?

I odpowiadając na pytanie. To zawsze był Triceratops

04.05.2026 23:20
Wrzesień
7
1
odpowiedz
Wrzesień
79
Idiot Doom Spiral

W sumie to chyba nigdy tak nie miałem, że spotkałem się z jakimś kolegą i zacząłem z nim gadać o ewolucji człowieka od ardipiteków i podobnych sprawach. Muszę poszukać jakichś bardziej jakościowych znajomych.

04.05.2026 23:21
claudespeed18
8
1
odpowiedz
claudespeed18
225
Call me Snake

Via Tenor

Godzilla

04.05.2026 23:27
WolfDale
9
odpowiedz
WolfDale
96
~sv_cheats 1

Chyba żadnego, bo nigdy zbytnio jakoś nie jarała mnie ta tematyka. Koledzy mieli różne zabawki, bajki, filmy, gierki a ja jakoś wolałem inne rzeczy. Choć klimaty Dino czasem mi wchodziły, bo lubię Turoka czy Dino Crisis.

04.05.2026 23:28
Kwisatz_Haderach
10
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Stegozaur najlepsiejszy.

Mam tez ciekawa teorie na temat Brontozaura. Mojego autorstwa.

04.05.2026 23:34
adam11$13
📄
11
odpowiedz
adam11$13
140
EDGElord
04.05.2026 23:38
abesnai
12
odpowiedz
abesnai
110
Kociarz

Via Tenor

A ty, którego dinozaura lubiłeś najbardziej? ->

post wyedytowany przez abesnai 2026-05-04 23:40:47
04.05.2026 23:41
S3ns_N0t_F0und
13
odpowiedz
S3ns_N0t_F0und
9
Centurion
04.05.2026 23:49
mohenjodaro
14
odpowiedz
mohenjodaro
131
Mieszkaniec Beregostu

Via Tenor

Przypominam, że nawet była premier RP i przy okazji doktor medycyny Ewa Kopacz myślała, że ludzie żyli w jednym czasie z dinozaurami.

A co do ulubionego dinozaura, to za moich czasów to był raczej nierozłączny sekstet: T-Rex, Stegozaur, Triceratops, Diplodok, Pterodaktyl i Velociraptor. T-Rexa to sie troche balem, wiec moj glos idzie na triceratopsa.

04.05.2026 23:58
Herr Pietrus
15
odpowiedz
Herr Pietrus
242
Jestę Grifterę

Był jakiś taki "tyranozaur w wersji lajt" - może nawet roślinożerny? - którego zobaczyłem w jednym z sześciu numerów "Dinozaury!", jakie zdobyłem drogą kupna przez rodziców, ale nazwy za Chiny Ludowe sobie nie przypomnę... Wydaje mi się, że to nie był allozaur...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-05 00:06:07
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl