Kto robi najlepszą pizzę? Wieść niesie, że paryskie… roboty

Znudzeni kiepskim jedzeniem studenci założyli w pełni automatyczną pizzerię Pazzi. Pracujący w niej robot zawstydziłby niejednego szefa kuchni.

futurebeat.pl

Konrad Sarzyński

Kto robi najlepszą pizzę? Wieść niesie, że paryskie… roboty.
Kto robi najlepszą pizzę? Wieść niesie, że paryskie… roboty.

W Paryżu działa nietypowa pizzeria Pazzi prowadzona przez trzyramiennego robota. Metodę wyrabiania ciasta i pieczenia opracował Thierry Graffagnino, trzykrotny mistrz świata w przygotowywania pizzy, a całość zaczęła się od kiepskiego jedzenia zamawianego w nocy przez dwójkę studentów.

Sébastien Roverso i Cyrill Hamon, założyciele startupu Ekim i twórcy robota, postanowili w 2013 roku zrewolucjonizować gastronomię z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, oferując świetnej jakości pizzę, także w późnych godzinach nocnych. Prace trwały do 2019 roku, gdy na przedmieściach Paryża otworzyli swój pierwszy lokal Pazzi. Wyniki są tak obiecujące, że jeszcze w tym roku planowane jest otwarcie kolejnej pizzerii. „Robolucja”, jak sami to określają, właśnie się rozpoczęła.

Kto robi najlepszą pizzę? Wieść niesie, że paryskie… roboty - ilustracja #1
Robot w kilka minut przygotowuje pizzę zgodnie z instrukcjami mistrza świata w pieczeniu pizzy. Źródło: easyJet Traveller.

Klienci składają zamówienia w kioskach z dotykowym ekranem, a następnie mogą obserwować pracę robota przez przeszkloną ścianę. Wystarczy kilka euro i dokładnie 4 minuty i 30 sekund, by otrzymać pizzę godną najlepszych włoskich szefów kuchni.

Choć Pazzi to fastfood nastawiony na zamówienia na wynos, założyciele dołożyli starań, by składniki były najwyższej jakości. Mąka produkowana jest w XVIII-wiecznym młynie, a ciasto dojrzewa przez 48 godzin przed upieczeniem. Klienci mają do wyboru 14 smaków, od klasycznej Margharizza (7 euro) po ekskluzywną Limouzzine burger z mieloną wołowiną, cheddarem i karmelizowaną cebulą (13,60 euro). Większość składników pochodzi z ekologicznych gospodarstw, a część warzyw sprowadzana jest z Włoch.

Idea stworzenia robota, który wiernie odwzorowuje ruchy profesjonalnego kucharza przy pomocy mechanicznych ramion wydaje się karkołomna, przyciąga jednak wizjonerów ze świata gastronomii. Pisaliśmy już o robocie Moley Kitchen, który pracuje w podobny sposób, oferując 5000 przepisów każdemu odpowiednio bogatemu właścicielowi przestronnej kuchni. Wszystko wskazuje na to, że przyszłość należy do wieloramiennych kucharzy, którzy z elektroniczną gracją i precyzją przygotują wszystko, o czym tylko zamarzymy. Nawet pizzę z ananasem o 4 nad ranem.

  1. Strona firmy Ekim
  2. Strona pizzerii Pazzi
  3. Dron ratowniczy odnajduje ludzi, nasłuchując krzyków
  4. Jesteś magazynierem? Wkrótce może zastąpić Cię ten robot
  5. Zabójcze lasery - robot likwiduje 100 tys. chwastów na godzinę
Podobało się?

37

Konrad Sarzyński

Autor: Konrad Sarzyński

Od dziecka lubił pisać i zawsze marzył o własnej książce. Nie spodziewał się tylko, że będzie to naukowa monografia. Ma doktorat z rozwoju miast, czym chętnie chwali się znajomym przy każdej możliwej okazji. Z GOL-em przygodę zaczął pod koniec 2020 roku w dziale Tech. Tworzył teksty, prowadził newsroom technologiczny, a później współtworzył portal Futurebeat.pl, odpowiadając za publicystykę i testy sprzętów. Obecnie skupia się na wszelkiego rodzaju builderach - zarówno tych mainstreamowych, jak i całkowicie niszowych - które ogrywa na swoim kanale na Twitchu. Mieszka z kotem i żoną.

Kalendarz Wiadomości

Nie
Pon
Wto
Śro
Czw
Pią
Sob

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz
Forum Technologiczne
2021-07-05
21:59

Cziczaki Legend

Cziczaki

„Robolucja”, jak sami to określają, właśnie się rozpoczęła.
Byłem pewien że już dawno się zaczęła, w przypadku pizzy kilka lat temu w USA, na galileo pokazywali, ale co ja tam wiem, w GOLu nie robię. Zresztą, nawet nie oni się tym wysławili, było jeszcze ZUME Pizza.

Komentarz: Cziczaki
2021-07-05
22:53

toyminator Senator

Konserwacja pochłonie więcej kasy niż pensje.I teraz co? robocik się zepsuje, i już nie ma sprzedaży ;) Ale fajna ciekawostka.
W ogóle od dwóch dni, udaje mi się zrobić pizzę ;D Znaczy rośnie. Tylko dalej nie wychodzi jak z pizzerii .Robi się trochę chrupka. Dzisiaj już przynajmniej ciasto miałem elastyczne,ale dalej nie mogłem sobie kręcić nad głową :(

Komentarz: toyminator
2021-07-06
00:53

krykry Generał

Najlepszą pizzę robię ja. I śmiem twierdzić że idealnie trafiam w swój własny gust.

Komentarz: krykry
2021-07-06
09:22

leonekwolfik Konsul

Super, mam nadzieję że o Polsce nie zapomną gdy zaczną wychodzić poza swój kraj :)

Komentarz: leonekwolfik
2021-07-06
09:39

dasintra Senator

dasintra
😃

Równie cudaczna wiadomość jak ubiegłoroczna informacja na temat robota prowadzącego orkiestrę w Pizie. Chociaż nie, tamta o robocie-dyrygencie była chociaż zabawna bowiem zastosowano znakomity oksymoron: wybitny wokalista Andrea Bocelli.

Komentarz: dasintra

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl