Kurczak smażony laserami - tak wygląda przyszłość drukarek 3D
Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Columbia przeprowadzili eksperyment, w którym z powodzeniem przygotowali wydrukowane mięso z kurczaka za pomocą laserów.

„Drukowanie” jedzenia w 3D to raczej nic nowego, ponieważ eksperymenty w tym temacie zostały przeprowadzone już dobrych kilkanaście lat temu – jednak nowością jest podgrzewanie pożywienia przy pomocy precyzyjnych laserów. Jak podaje serwis Ars Technica, naukowcy z Wydziału Inżynierii Technologicznej na Uniwersytecie Columbia opracowali innowacyjną metodę obróbki żywności.
Jonathan Blutinger, który jest pomysłodawcą wspomnianego badania, stwierdził, że drukarki 3D mogą stworzyć produkty z dokładnością co do milimetra, jednak wciąż brakuje takiego samego rozwiązania w kwestii gotowania. To wzbudziło w nim ciekawość; jak mówi:
Gotowanie jest niezbędne dla rozwoju wartości odżywczych, smaku i tekstury wielu produktów spożywczych, dlatego zastanawialiśmy się, czy moglibyśmy opracować metodę z wykorzystaniem laserów do precyzyjnej kontroli tych atrybutów.
I udało się. Eksperyment rozpoczął się od zakupu piersi z kurczaka, którą naukowcy następnie zmielili w blenderze i przedrukowali za pomocą drukarki 3D w kształt małych, kwadratowych próbek, a niektóre z nich zapakowali w plastikowe opakowania. Następnie rozpoczęli obróbkę termiczną próbek za pomocą trzech laserów: niebieskiego, bliskiej podczerwieni oraz średniej podczerwieni. Proces możecie zobaczyć na poniższym filmie, który stanowi także skrót całego eksperymentu.
Jak się okazało, kurczak upieczony w taki niekonwencjonalny sposób był o wiele bardziej soczysty niż ten przyrządzony tradycyjnie. Z kolei różne rodzaje laserów okazały się być „dedykowane” innym czynnościom w procesie gotowania. Mianowicie niebieski laser sprawdził się idealnie do przyrządzania kurczaka w środku, a lasery w skali podczerwieni zapewniły brązowienie próbek. Co więcej, jak można się tego spodziewać po dokładności drukarek 3D, badacze byli w stanie stworzyć na próbkach wzory, których normalnie nie dałoby się umieścić na mięsie. Poza tym zdołali uzyskać charakterystyczne grillowe „przypalenia”. Jeśli zaś chodzi o zapakowane próbki, to, jak możemy przeczytać w badaniu:
Ciepło z lasera może również gotować i brązowić żywność w zamkniętym opakowaniu… co może znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia przez zmniejszenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego oraz ma zastosowanie dla komercyjnie pakowanych posiłków, przykładowo na wynos w sklepie spożywczym.
Oczywiście po przeprowadzeniu badania odbyła się także „degustacja” przyrządzonych próbek. Dwoje ochotników, którzy zgłosili się do testu smaku, jednogłośnie wskazało, że lepsze jest mięso przygotowane laserowo, a jeden z był w stanie nawet określić, która z próbek była w ten sposób przyrządzona. Jak twierdzi, miała nieco metaliczny posmak i to odróżniło ją od tej gotowanej konwencjonalnie.

Co prawda eksperyment został przeprowadzony jedynie na mięsie z kurczaka, ale naukowcy są przekonani, że opracowana przez nich technologia poradzi sobie też z przygotowaniem innego rodzaju produktów zwierzęcych czy roślinnych. Zatem możemy być pewni, że laboranci z Uniwersytetu Columbia nie zostawią tej sprawy samej sobie i poczynią dalsze badania nad zastosowaniem lasera w kuchni.
Komentarze czytelników
toyminator Senator
A za X lat:Badania dowodzą że tak przygotowane jedzenie, powoduje raka i inne choroby ;D
zanonimizowany1341139 Generał
No i co, to już nie od dzisiaj wiadomo, że podczerwień szkodzi.chociażby mikrofalówki.
Teraz bedziemy sciagac program do pieczenia jakiegoś dania :) Restauracja w kazdym domu :D
mirko81 Legend

Na pewno technologia będzie się rozwijać. Znajomy pracuje w zakładzie przy bardzo mocnym sprzęcie laserowym.
Potrafią nim idealnie usunąć np farbe z karoserii (np delikatny antyk).
Laserem też usuwana jest stara farba na meblach, jezdniach. Czyści się cegły, usuwa rdze.
Moc lasera jest w dziesiątkach i setkach Wat.
Fajne przyklady
https://m.youtube.com/channel/UCrheXE8rt50U9c_wpwc57Ug/videos
TypowyLaman Chorąży

Raczej wątpię, bo nam np. światło UV szkodzi ponieważ uszkadza DNA, przez co podczas dzielenia się komórek skóry może dojść do mutacji i kilka specyficznych mutacji razem dają nowotwory. Ale martwe komórki w jedzeniu się nie dzielą więc można je bombardować ile się chce promieniowaniem, bo w twoich jelitach DNA/RNA i tak te kwasy nukleinowe są rozkładane ;p