Technologie Tanie i polecane Porady PC Windows Konsole Telefony Technika
Wiadomość sprzęt i soft 18 grudnia 2020, 14:12

autor: Aquma

Google skasuje zawartość nieużywanych kont Gmail, Google Drive i Photos

Koncern Google planuje wprowadzić ważne zmiany w regulaminach usług Gmail, Google Drive oraz Google Photos. Firma uzyska możliwość kasowania danych z nieużywanych kont. Zasady zostaną zmienione w czerwcu przyszłego roku, ale zmiany w praktyce będą egzekwowane dopiero w połowie 2023 r.

W SKRÓCIE:

  1. w czerwcu przyszłego roku Google zmieni regulamin usług Gmail, Google Drive i Google Photos;
  2. firma będzie mogła usuwać dane użytkowników, którzy nie byli aktywni przez dwa lata lub przez taki sam czas przekraczają limit miejsca;
  3. zasady w praktyce będą egzekwowane dopiero od czerwca 2023 roku.

Firma Google poinformowała, że 1 czerwca 2021 dokonana zostanie zmiana regulaminu usług Gmail, Google Drive oraz Google Photos (za portalem Wirtualne Media). Koncern uzyska możliwość usuwania danych przechowywane przez użytkownika w sytuacji, gdy ten przez co najmniej 24 miesiące będzie przekraczał przysługujący mu limit miejsca na dane lub przez taki sam czas nie będzie aktywnie korzystał ze wspominanych serwisów.

Warto przypomnieć, że zmiana zbiegnie się w czasie z ograniczeniem ilości miejsca dostępnego w ramach usługi Google Photos. Co ważne, czas nie będzie liczony wstecz, w związku z tym w praktyce nowe zasady będą egzekwowane dopiero od czerwca 2023 roku. Oznacza to, że będziemy mogli spokojnie uporządkować dysk sieciowy lub konto e-mail. Dodatkowo Google będzie wysyłało specjalne wiadomości, powiadamiające użytkownika o nadchodzącym wykasowaniu danych oraz przypominające o nim.

Te zmiany wpłyną na Ciebie tylko wtedy, kiedy przez 2 lata nie wykażesz żadnej aktywności lub będziesz przekraczać limit miejsca na dane. Zasady te wchodzą w życie 1 czerwca 2021 r., więc mogą zostać wyegzekwowane najwcześniej 1 czerwca 2023 r. Jeśli po 1 czerwca 2021 r. nie będziesz wykazywać aktywności w usłudze lub będziesz przekraczać limit miejsca na dane, przed usunięciem jakichkolwiek treści otrzymasz od nas z wyprzedzeniem odpowiednie e-maile z przypomnieniami oraz powiadomienia – czytamy w wiadomości wysyłanej użytkownikom.

Należy zaznaczyć, że nowy regulamin ma dotyczyć wyłącznie kont indywidualnych użytkowników, a nie np. Google Workspace czy usług dla szkół, uczelni oraz organizacji społecznych. Co więcej, zmodyfikowane zasady dotyczące braku aktywności nie będą stosowane wobec subskrybentów usługi Google One – pod warunkiem, że ci będą „cieszyli się dobrą opinią” i nie będą przekraczali limitu miejsca.

  1. Google – strona oficjalna