Witam ! Mam pytanie czy jak zmienię pastę termoprzewodzacą na karcie graficznej stracę gwarancję ? Czy lepiej poczekać ? Dzięki !
Dopóki działa gwarancja - ja bym nie ruszał. Masz jakieś problemy z kartą / przegrzewa się?
Czy profilaktycznie?
Co do treści samego pytania - powinieneś móc to zrobić ALE - jeżeli karta jest na gwarancji i po wymianie pasty coś się z karta stanie ( nic związanego z faktem wymiany pasty, po prostu coś ) i w serwisie stwierdzą że śruby były odkręcane to mogą kręcić nosem i odrzucić gwarancję. Teoretycznie nie mają prawa ( mogłeś odkręcać radiator żeby zmienić chłodzenie referencyjne na wodne ), ale po cholerę dawać im potencjalny powód do kombinowania?
Kartę kupiłem rok temu i gwarancja jeszcze 19 miesięcy. Chciałem profilaktycznie zmienić na karcie i procesorze. Mam rtx 4070 super gygabyte OC i zastanawiam się czy temperatury maksymalne podczas grania 64 stopnie w lato to normalne temperatury. W czasie przeglądania internetu i zwykłego korzystania około 34-36 stopni. W chłodniejsze dni maksymalna temperatura jaka zauwazylem było 58 stopni
Ty to tylko w Tetrisa grasz że masz takie temperatury? Miałbyś się czym martwić jakby podchodziły temperatury podczas przeglądania zwykłych stron do 98 stopni. A tu to lodówka jest na tych kartach.
Gram w najnowsze tytuły w 1440p na maksymalnych detalach i mam takie temperatury. Myślałem że to dużo ;)
Uwierz mi na słowo - dla karty i proca w stresie wszystko poniżej 95 stopni to norma. Jeżeli w czasie gry masz 64 stopnie - to dla mnie jest to absurdalnie niska temperatura. Ja mam 3080 na chłodzeniu wodnym i w stresie temperatury dochodzą do 85 stopni. I nadal jestem szczęśliwy jak dobrą robotę robi to chłodzenie.
Dzięki wielkie za informację. Wstrzymam się do końca gwarancji ze zmiana pasty. Wymienię tylko na procesorze w takim razie ;) mogę zapytać jakiego chłodzenia używasz ? Bo właśnie zastanawiam się już jakie czas nad wodnym
To co mam to EVGA 3080 hybrid. Firmowo montowana z zestawem wodnym. A na procu mam jakiegos Corsaira AIO z chłodnicą 360mm( na 3 wentylatory ). Jezeli chodzi proca - bierz pod uwage tylko zestawy 240 i 360mm. Chlodzenia wodne na pojedynczy wentylator - 120mm - nawet o tym nie myśl. Pomyłka, albo do wykwintnej pracy biurowej.
Każda ingerencja w kartę na gwarancji to ryzyko jej utraty. Jakbyś już tak strasznie uparłbyś się na zmianę pasty to najlepiej wiadomość do producenta (nie polskiego oddziału) z zapytaniem czy możesz to zrobić.
Dzięki za rady. Jednak odpuszczę bo faktycznie nie ma chyba sensu zmieniać teraz pasty. szkoda gwarancji prawie 19 miesięcy